Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Competenta U.P.

remus

Question

Buna ziua,am o dilema in privinta stabilirii competentei de urmarire penala

Acum un an am fost implicat intr-o infractiune (de fapt doua) comducere cu permisul suspendat+vatamare corporala

Intr-o seara am iesit in club cu mai multe persoane,si in urma divergentelor intre un prieten de al meu si o alta persoana care nu facea parte din grupul nostru ,a iesit un scandal in care am fost si eu implicat .Deoarece eram in inferioritate numerica am plecat de la locul incidentului impreuna cu inca un prieten,eu conducand autoturismul lui(deoarece acesta avea arcada sparta si nu vedea bine)

Ne-am deplasat la spital unde i-au fost acordate ingrijiri medicale,dupa 15 minute apare politia,ne conduce pe amandoi la sectie unde ne iau declaratii cu privire la eveniment dupa care ne trimit acasa .

Dupa cateva zile suntem chemati la procuror,mai dam un rand de declaratii si suntem trimisi in judecata ,eu fiind acuzat de vatamare corporala si conducere cu permisul suspendat!

Mentionez ca cercetarea penala a fost efectuata de politisti judiciari si pentru art 86 al 2 din oug 195/2002, deasemenea aceasta fapta a fost constatata tot de catre ei,pe baza declaratiel mele si a prietenului meu,fara sa fiu surprins in mod efectiv conducand .

Cercetarea pt infractiuni la regimul circulatiei nu se face de catre politisti de la rutiera conform art 177 al 1 regulamentului de aplicare a oug 195/2002 ?

Au valabilitate actele emise de un ofiter de politie necompetent?

In speranta ca voi primi un raspuns avizat la problema mea va multumesc!

• Downvote 8

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Cum ai ajuns la concluzia ca ofiterul de politie nu este competent?

Calitatea de "politist rutier" o pot avea si alti politisti, nu numai cei ce isi desfasoara activitatea in cadrul Serviciilor de Politie Rutiera, cum si acestia (ma refer la politistii de la circulatie) pot face parte din "politia judiciara".

Daca prietenul tau necesita transportul la o unitate sanitara de urgenta, trebuia sa apelezi la 112 (e gratuit).

• 0
  • Moderator

Un grup de smardoiasi care beau la disco, se incaiera si ies si cam sifonati, cauta sfaturi pe net sa-si salveze fundul cand vad ca au dat de belea :ner:

Cand spui "politisti judiciari" te referi la cei de la investigatii criminale? Aceia se cheama judiciaristi :clip: .Un ofiter cu atributii de cercetare penala poate extinde cercetarile pentru infractiuni la regimul circulatiei, chiar daca dosarul a fost inregistrat pentru alte infractiuni.

Si puteai intreba un avocat, da aici e moka.

aceasta fapta a fost constatata tot de catre ei,pe baza declaratiel mele si a prietenului meu,fara sa fiu surprins in mod efectiv conducand .

Daca te surprindeau, erai cercetat si pentru conducere sub influienta bauturilor alcoolice :naughty:

Edited by danpin
  • Upvote 2
  • 0

am tras concluzia deoarece legea face anumite distinctii:

Art. 207 Competenţa organelor de cercetare ale poliţiei judiciare

Cercetarea penală se efectuează de organele de cercetare ale poliţiei judiciare, pentru orice infracţiune care nu este dată, în mod obligatoriu, în competenţa altor organe de cercetare penală.

raportat la art 177 al 1 al regulamentului de aplicare al oug 195/2002 care zice:

Art. 177. – (1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulaţia de drumurile publice şi luarea măsurilor legale în cazul în care constată încălcări ale acestora se realizează de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.

(2) Poliţiştii rutieri sunt ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

iar aliniatul 2 precizeaza ca politist rutier nu poate fi orice politist! el trebuie sa fie specializat si anume desemnat!

referitor la faptul ca puteam suna la 112 pentru a chiema salvarea este teoretic corect,dar practic in mijlocul unui scandal e cam greu sa stai sa ti-o furi si sa astepti politia si salvarea!

• 0

daca stiai ca ai permisul suspendat de ce te-ai mai urcat la volan???ce-ai cautat ai cam gasit(fara suparare)...;).....si daca stiati ca nu sunteti vinovati nu plecati de la locul faptei;)

• 0
  • Membru

sti ce imi place ca tu remus esti indignat ca cine te cerceteaza pe tine s-ar putea sa nu fie competent de acest lucru,inloc sa te intereseze ca tu ai savarsit inca o infractiune.

eu te asigur ca cel care iti instrumenteaza cazul are competenta de acest lucru,nimeni nu este curios sa incalce legea numai ca sa iti faca tie REMUS dosar penal.de parca nu ar fi destui ca si tine!

• 0

Un grup de smardoiasi care beau la disco, se incaiera si ies si cam sifonati, cauta sfaturi pe net sa-si salveze fundul cand vad ca au dat de belea :ner:

Cand spui "politisti judiciari" te referi la cei de la investigatii criminale? Aceia se cheama judiciaristi :clip: .Un ofiter cu atributii de cercetare penala poate extinde cercetarile pentru infractiuni la regimul circulatiei, chiar daca dosarul a fost inregistrat pentru alte infractiuni.

Si puteai intreba un avocat, da aici e moka.

Daca te surprindeau, erai cercetat si pentru conducere sub influienta bauturilor alcoolice :naughty:

da ma refer la cei de la investigatii criminale! poate imi poti preciza si temeiul legal!

un grup de smardoiasi? de unde stii? esti clarvazator? atitudinea asta superficiala denota ca ai avea nevoie de ceva cursuri de etica! succes!

daca stiai ca ai permisul suspendat de ce te-ai mai urcat la volan???ce-ai cautat ai cam gasit(fara suparare)...;).....si daca stiati ca nu sunteti vinovati nu plecati de la locul faptei;)

am plecat de acolo sa ne salvam pielea(in conditiile date tu ai fi ramas?)

nu contest vinovatia,verific doar o ipoteza data de avocat!

sti ce imi place ca tu remus esti indignat ca cine te cerceteaza pe tine s-ar putea sa nu fie competent de acest lucru,inloc sa te intereseze ca tu ai savarsit inca o infractiune.

eu te asigur ca cel care iti instrumenteaza cazul are competenta de acest lucru,nimeni nu este curios sa incalce legea numai ca sa iti faca tie REMUS dosar penal.de parca nu ar fi destui ca si tine!

nu am nimic cu nimeni,daca am gresit platesc ,dar vreau sa fiu sanctionat corect!

Edited by remus
  • 0
  • Moderator

Nu confunda aceea calitate de "politist rutier" cu apartenenta dintr-o structura a politiei rutiere. Orice politist, indiferent de formatiunea unde lucreaza (aici ma refer la formatiunile operative) poate avea calitatea de politist rutier. Iar pentru a obtine aceasta calitate nu sunt necesare decat indeplinirea unor formalitati administrative.

Aceeasi situatie este si in cazul calitatii de politist judiciar, astfel de politisti se afla in toate formatiunile operative ale politiei. Si la circulatie, ordine publica, investigatii criminale, investigarea fraudelor, arme si substante toxice, crima organizata, etc etc.

Sunt doar niste aberatii ale unor oameni cu mintea odihnita, ce pentru a-si justifica niste functii si salarii imense nu au facut altceva decat sa sporeasca birocratia prin niste legi, ordine, metodologii, regulamente, protocoale si alte documente care in multe alte situatii se contrazic, se anuleaza reciproc si care contribuie nu la simplificarea si eficientizarea actului de infaptuire a justitiei, ci dimpotriva, la aruncarea in haos si derizoriu a acestui sistem juridic.

• Upvote 3
  • 0

Nu confunda aceea calitate de "politist rutier" cu apartenenta dintr-o structura a politiei rutiere. Orice politist, indiferent de formatiunea unde lucreaza (aici ma refer la formatiunile operative) poate avea calitatea de politist rutier. Iar pentru a obtine aceasta calitate nu sunt necesare decat indeplinirea unor formalitati administrative.

Aceeasi situatie este si in cazul calitatii de politist judiciar, astfel de politisti se afla in toate formatiunile operative ale politiei. Si la circulatie, ordine publica, investigatii criminale, investigarea fraudelor, arme si substante toxice, crima organizata, etc etc.

Sunt doar niste aberatii ale unor oameni cu mintea odihnita, ce pentru a-si justifica niste functii si salarii imense nu au facut altceva decat sa sporeasca birocratia prin niste legi, ordine, metodologii, regulamente, protocoale si alte documente care in multe alte situatii se contrazic, se anuleaza reciproc si care contribuie nu la simplificarea si eficientizarea actului de infaptuire a justitiei, ci dimpotriva, la aruncarea in haos si derizoriu a acestui sistem juridic.

deci sa inteleg ca un politist rutier poate lucra in serviciul de arme si munitii? si viceversa?el nu trebuie sa apartina de structura din care face parte ?

la ce mai folosesc aceste compartimente atunci? inrolam politistul universal si scapam de toate problemele!

sunt de acord ca legislatia im domeniu este conceputa cu orice altceva decat cu capul,dar daca aceasta legislatie prevede ca anumite actiuni sa fie efectuate de persoane anume desemnate si investite cu solutionarea cauzei ,sub sanctiunea nulitatii actului indeplinit,mi se pare corect sa fie aplicata!pentru ca a actiona altfel ar insemna ca fiecare ne facem propria lege in functie de interese!

iar oug 195/2002 care reglementeaza circulatia rutiera zice asa:

Art. 2

Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.

nu cred mai specificau in mod special politia rutiera daca aseste indatoriri intrau si in atributiile alttor compartimente!

imi pare rau daca unii membrii ai acestui firum s-au simtit lezati in vre-un fel,intentia mea era sa obtin un raspuns care sa ma lumineze putin in interpretarea hatisului legislativ!

multumesc celor care au adus o critica constructiva!

Edited by remus
  • Downvote 2
  • 0

eu nu merg la distractie ca sa ies batuta de acolo sau sa ma bat...daca voi nu stiti sa va comportati este problema voastra, iar avocatul tau daca stie meserie nu cred ca ai mai incerca sa il verifici :clip:

• 0
  • Moderator

Ai inteles foarte bine. Activitatea din compartimentele politiei este strans legata si se completeaza. Pentru documentarea intregii activitati infractionale ale unui individ este impetios necesar sa se aiba in vedere toate genurile de fapte antisociale pe care acesta le-a comis.

In scoala un viitor politist este pregatit pe toate liniile de munca, chiar si daca isi alege un anumit profil, el trebuie sa stie cu ce mananca si celelalte specializari. Acum ca in decursul carierei, este atras de o anumita specializare, este interesat de acel domeniu si se perfectioneaza pe o anumita specializare, este cu totul altceva si tine de ceea ce-si doreste el sa faca la serviciu, zi de zi. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba cunostiintele minime neceasare pentru a putea instrumenta o infractiune de alta natura.

Iar aceste lucruri, NU s-au inventat la noi in tara. Asa se procedeaza prin toate politiile moderne, unde tinerii politistii ajung cu precadere la ordine publica (adica in strada) unde se "calesc", intrucat acolo este un fel de "politie generala" (se intalnesc cu toate genurile de situatii specifice fiecarei specializari) si de acolo se pot indrepta catre o anumita specializare, catre care au inclinatie/chemare si evident sunt atrasi.

Iar compartimentele specializate pe anumite linii de munca au si ele rolul lor, acolo se lucreaza la spete mai complexe.

Nu e nimic nou si nici inventat de romani. Numai ca au ajuns sa reglementeze astfel de activitati niste personaje ce nu au avut in viata lor legatura cu munca de politie si uite asa au aparut aberatii de genul "politist judiciar" sau "politist rutier".

PS: "Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice" nu include si o exclusivitate in ceea ce priveste cercetarea. :clip:

• 0

eu nu merg la distractie ca sa ies batuta de acolo sau sa ma bat...daca voi nu stiti sa va comportati este problema voastra, iar avocatul tau daca stie meserie nu cred ca ai mai incerca sa il verifici :clip:

problema e ca niciodata nu stii ce-ti rezerva viitorul! daca ai stii multe s-ar schimba!

este e gresala sa verific avocatul? in fond eu sunt cel in cauza si voi suporta consecintele,nu avocatul!

prefer sa ma documentez si sa particip activ la apararea mea,nu sa ma culc pe o ureche si la final sa constat ca avocatul era cel care dormea!

• 0
  • Moderator

Remus, ai comis infractiunea da? Felicitarile mele, vei fi trimis in judecata. Poti fi convins ca politistul care te cerceteaza are competenta si de asemenea, poti fi convins ca nu trebuia sa fii surprins in trafic pentru a putea fi cercetat penal, ci este suficient probatoriul existent la dosarul cauzei. (Declaratia ta, declaratia prietenului tau, declaratii de martori care te-au vazut urcandu-te in masina si conducand, coroborate cu faptul ca aveai permisul suspendat). Eu iti recomand sa colaborezi cu organele de urmarire penala si sa iti cauti eventual ceva circumstante atenuante. Astfel de tentative de eludare a legii te pot infunda mai rau decat esti. :emo-yessir:

Rugaminte

Dragi colegi, va rog sa nu deviem de la subiectul topicului. Nu cred ca are rost si nici nu este locul unde sa discutam d.p.d.v. al moralitatii, educatiei sau a comportamentului.

remus a intrat aici pentru a cere cateva lamuriri d.p.d.v. legal/juridic. Deci daca il puteti lamuri cu o informatie/sfat nu ezitati sa o faceti, dar va rog sa nu deviem de la subiectul topicului.

Multumesc pentru intelegere

• Upvote 1
  • Downvote 1
  • 0

Ai inteles foarte bine. Activitatea din compartimentele politiei este strans legata si se completeaza. Pentru documentarea intregii activitati infractionale ale unui individ este impetios necesar sa se aiba in vedere toate genurile de fapte antisociale pe care acesta le-a comis.

In scoala un viitor politist este pregatit pe toate liniile de munca, chiar si daca isi alege un anumit profil, el trebuie sa stie cu ce mananca si celelalte specializari. Acum ca in decursul carierei, este atras de o anumita specializare, este interesat de acel domeniu si se perfectioneaza pe o anumita specializare, este cu totul altceva si tine de ceea ce-si doreste el sa faca la serviciu, zi de zi. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba cunostiintele minime neceasare pentru a putea instrumenta o infractiune de alta natura.

Iar aceste lucruri, NU s-au inventat la noi in tara. Asa se procedeaza prin toate politiile moderne, unde tinerii politistii ajung cu precadere la ordine publica (adica in strada) unde se "calesc", intrucat acolo este un fel de "politie generala" (se intalnesc cu toate genurile de situatii specifice fiecarei specializari) si de acolo se pot indrepta catre o anumita specializare, catre care au o chemare.

Nu e nimic nou si nici inventat de romani. Numai ca au ajuns sa reglementeze astfel de activitati niste personaje ce nu au avut in viata lor legatura cu munca de politie si uite asa au aparut aberatii de genul "politist judiciar" sau "politist rutier".

PS: "Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice" nu include si o exclusivitate in ceea ce priveste cercetarea. :clip:

nu contest pregatirea juridica a politistilor de la cercetari penale,sunt convins ca din moment ce ancheteaza cazuri de omor,talharie etc sunt capabili din punct de vedere profesional sa ancheteze si infractiuni la legea circulatiei,dar nu sunt competenti din punct de vedere legal!

in acest sens am expus textele de lege incidente in cauza: art 201 CPP care zice ,Cercetarea penală se efectuează de organele de cercetare ale poliţiei judiciare, pentru orice infracţiune care nu este dată, în mod obligatoriu, în competenţa altor organe de cercetare penală.

iar daca citim art 2 din oug 195/2002 percum si art 177 din regulamentul de aplicare a respectivei ordonante putem trage concluzia ca infractiunile la legea circulatiei sunt de competenta politiei rutiere

aceste infractiuni sunt incriminate separat de codul penal partea speciala,prin legi si regulamente distincte care atrag sanctiuni distincte.pe regula ca specialul primeaza in fata generalului cred ca in mod obilgatoriu trebuia ca urmarirea sa fie instrumentata dupa prevederile legi speciale care incrimineaza fapta!

• 0
  • Moderator

remus,

Cercetarea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei, pentru orice infractiune care nu este data, in mod obligatoriu, in competenta altor organe de cercetare penala.

Competenta organelor de cercetare penala speciale este prevazuta de art. 208 din Codul de procedura penala. Verifica si vei vedea ca infractiunile la regimul rutier nu sunt prevazute acolo, deci revin in competenta organelor de cercetare ale politiei.

Daca avocatul ti-a spus ca politistul respectiv nu este competent sa te cerceteze pentru infractiuni la regimul circulatiei, trebuie urgent sa cauti pe altcineva, asta iti mananca bani degeaba.

Bafta!

• Upvote 2
  • 0

remus,

Cercetarea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei, pentru orice infractiune care nu este data, in mod obligatoriu, in competenta altor organe de cercetare penala.

Competenta organelor de cercetare penala speciale este prevazuta de art. 208 din Codul de procedura penala. Verifica si vei vedea ca infractiunile la regimul rutier nu sunt prevazute acolo, deci revin in competenta organelor de cercetare ale politiei.

Daca avocatul ti-a spus ca politistul respectiv nu este competent sa te cerceteze pentru infractiuni la regimul circulatiei, trebuie urgent sa cauti pe altcineva, asta iti mananca bani degeaba.

Bafta!

imi cer scuze, dar textul de lege nu specifica ca este obiligatoriu ca competenta sa fie data in sarcina organelor speciale,ci doar sa fie data in competenta altor organe!

prin deductie logica ar insemna ca si alte infractiuni incriminate de legi speciale (trafic de droguri,trafic de persoane,initierea de grup infractional) sa poata fi instrumentate de ofiteri judiciaristi care nu fac parte din DIICOT,DGA etc!

atribuirea competentei se poate face si prin legi speciale,(exemple mai sus)si specialul primeaza in fata generalului .

Edited by remus
  • 0
  • Moderator

Cei de la DIICOT sau DGA sunt tot politisti, deci fac parte tot din "organele de cercetare ale politiei".

Repet, "indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice" (formularea de la art 2) nu este acelasi lucru si nici nu include si o exclusivitate in ceea ce priveste cercetarea infractiunilor de acest gen.

• 0
  • Moderator

Mai incerc o data ... poate voi fi mai clar acum.

– (1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulaţia de drumurile publice şi luarea măsurilor legale în cazul în care constată încălcări ale acestora se realizează de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.

Deci, politistii rutieri trebuie sa fie din cadrul Poliţiei Române, nicidecum nu este obligatoriu sa isi desfasoare activitatea in cadrul politiei rutiere.

Intelegi?

(2) Poliţiştii rutieri sunt ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Daca citesti cu atentie, nici in al doilea alineat nu se impune obligativitatea ca pentru a avea calitatea de "politist rutier", respectivul trebuie musai sa lucreze la un serviciu al politiei rutiere.

In concluzie, cercetarea infractiunilor privind circulatie pe drumurile publice nu este un atribut exclusiv al politiei rutiere.

• 0

Ce nu intelegi tu remus este ca dispozitiile art.201 don Codul de Procedura Penala atribuie clar competentele in materie de urmarire penala si anume:

Art. 201: Organele de urmarire penala

(1) Urmarirea penala se efectueaza de catre procurori si de catre organele de cercetare penala.

(2) Organele de cercetare penala sunt:

a) organele de cercetare ale politiei judiciare;

b ) organele de cercetare speciale.

Stii tu ceva dar nu stii bine. Plus de asta in cadrul tuturor Serviciilor isi desfasoara activitatea lucratori ai politiei judiciare. Asta pe de o parte. Daca tot vrei sa il inveti pe avocatul tau ceva pune-l sa citeasca art. 45 din Codul de Procedura Penala care reglementeaza

Dispozitiile care se aplica la urmarirea penala si anume

alineatul 4 care spune clar ca " Daca in raport cu vreunul din criteriile ar atate in art. 30 alin. 1 sunt competente mai multe organe de urmarire penala, competenta revine organului care a fost mai intai sesizat "

• 0

Cei de la DIICOT sau DGA sunt tot politisti, deci fac parte tot din "organele de cercetare ale politiei".

Repet, "indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice" (formularea de la art 2) nu este acelasi lucru si nici nu include si o exclusivitate in ceea ce priveste cercetarea infractiunilor de acest gen.

-art 177 din regulament specifica fara echivoc cui revine sarcina:

ndrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.

Remus, acum incerci sa te convingi pe tine insuti sau pe noi? :naughty:

nu incerc sa conving pe nimeni,vreau sa vad si alte opinii mai mult su mai putin argumentate!

• 0
  • Moderator

:D

Politia Romana nu este formata numai din Politia Rutiera. Sper ca nu le confunzi.

Te asigur ca exista foarte multi politisti ce au calitatea de "politist rutier" si care NU fac parte din Politia Rutiera.

• 0

remus vezi ca te afli in eroare, art. 177 din ROUG 195/2002 de care te agati tu face referire la constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale nu la infractiuni. Zii avocatului sa iti dea banii inapoi. :clip:

• 0

Ce nu intelegi tu remus este ca dispozitiile art.201 don Codul de Procedura Penala atribuie clar competentele in materie de urmarire penala si anume:

Art. 201: Organele de urmarire penala

(1) Urmarirea penala se efectueaza de catre procurori si de catre organele de cercetare penala.

(2) Organele de cercetare penala sunt:

a) organele de cercetare ale politiei judiciare;

b ) organele de cercetare speciale.

Stii tu ceva dar nu stii bine. Plus de asta in cadrul tuturor Serviciilor isi desfasoara activitatea lucratori ai politiei judiciare. Asta pe de o parte. Daca tot vrei sa il inveti pe avocatul tau ceva pune-l sa citeasca art. 45 din Codul de Procedura Penala care reglementeaza

Dispozitiile care se aplica la urmarirea penala si anume

alineatul 4 care spune clar ca " Daca in raport cu vreunul din criteriile ar atate in art. 30 alin. 1 sunt competente mai multe organe de urmarire penala, competenta revine organului care a fost mai intai sesizat "

articolul 45 CPP al 4 in raport cu art 30 al 1 reglementeaza cercetarea penala in raport cu competenta teritoriala sectiunea 2 partea generala nu cu competenta organelor de urmarire penala sectiunea 2 partea speciala. Deci nu are incidenta in cazul de fata!

art 362cod penal spune clar:- Dispozitiile din partea generala a acestui cod se aplica si faptelor sanctionate penal prin legi speciale, afara de cazul cand legea dispune altfel.