Jump to content
POLITISTI.ro

Program redus pentru anumite sectoare de activitate gen IT


ax3l22

Recommended Posts

Dragi colegi politisti, in MAI exista pe undeva program de 7 ore ? Va intreb pentru ca am un fost coleg ce lucreaza la MApN , la minister , in domeniul IT si mi-a spus de curand ca are program de 7 ore in baza unei legi pe care nu a stiut sa mi-o spuna dar a zis ca sigur este valabila si pentru noi cei din MAI care lucram in IT&C . Eu nu am gasit mare lucru pe net decat urmatorul articol din codul muncii :

TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă

CAPITOLUL 1 - Timpul de muncă

SECTIUNEA 1 - Durata timpului de muncă

Art. 115. [durata specială a timpului de muncă]

(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

Cei de la protectia muncii cred ca ar putea sa ne spuna mai multe despre acest subiect ! Multumesc !

 • Upvote 1
 • Downvote 2
Link to comment
 • Member

Ce probleme grave aveti voi cei de la IT... Si noi ocupam forumul cu probleme de genul ore suplimentare neplatite si necompensate, lipsa doare, ultraje, etc...

De ce crezi tu ca ti s-ar cuvenii un astfel de program? Mi-ar fi rusine in locul tau sa scriu asa ceva aici. Din partea mea sa va dea pe toti afara si sa angajeze personal civil specializat, ca oricum sunteti varza.

Edited by bozo
 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment

Poate lucreaza si in week-end...

Bozo, fara baietii de la comunicatii am fi in rahat. Nu stiu cum e la locul tau de munca, dar la noi vin baietii astia si la 3 dimineata, daca pica vreo statie, vreun calculator sau alta "electronica"...

Edited by DeuxEx
 • Upvote 1
Link to comment

...........................................

am un fost coleg ce lucreaza la MApN , la minister , in domeniul IT si mi-a spus de curand ca are program de 7 ore in baza unei legi pe care nu a stiut sa mi-o spuna dar a zis ca sigur este valabila si pentru noi cei din MAI care lucram in IT&C .

..........................................

Asa este. Cei din minister, au program 8-15, adica fix 7 ore. Nu este insa o lege ci un ordin al ministrului emis la sfarsitul anilor '90, care suna cam asa: cadrele militare care au specialitatea comunicatii-IT si incadreaza functii de specialist in comunicatii IT beneficiaza de program zilnic de lucru, redus cu o ora.

Nu cred ca ti-ar fi de folos numarul OM-ului pentru ca este emis pentru structurile subordonate M.Ap.N.

Edited by videosuzy
Link to comment

Asta voiam sa stiu ! Multumesc videosuzy ! Urat din partea ta bozo ... habar n-ai ce vorbesti ! Numai bine !

Multumesc DeuxEx !!!

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Ei pe naiba...DeuxEx, oare "prostii" din operativ nu servesc interventii la 3 dimineata? Sau nu risca mai mult decat a fi spanzurati cu un cablu rx/tx? :blink: Sau nu baga ore suplimentare cu duiumul?

 • Downvote 1
Link to comment

Nu stiu cum lucreaza in alte parti dar la noi cand vin sa intervina la pc-uri stau cu telefonul la ureche si altcineva de la celalalt capat le dicteaza ce sa faca. Pai sa ma scuze "donii" ofiteri asa pot sa lucrez si eu la IT.

Link to comment
Urat din partea ta bozo ... habar n-ai ce vorbesti !

Avind in vedere cele 3 "bile verzi" se pare "ca cam" are. Nu contest ca printre cei de la it de la unitatea in discutie sunt oameni de toata isprava, cunoscatori intr-ale it-ului si extrem de saritori, insa de multe ori "avintul revolutionar" le este ... frinat. De cine, de ce, nu stiu, insa te asigur ca stiu ce vorbesc.

Edited by serhente Garcia
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

ax3l22- iti vand un pont : daca vrei program redus de lucru, ia-ti in primire si un caine, pe care il pui sa stea sub birou si in functie de cum gafaie de caldura, iti dai seama de temperatura si pornesti aerul conditionat, iar pentru faptul ca esti si conductor caine, o sa lucrezi doar 6 ore pe zi :ner: :ner:

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Totusi poate imi explica si mie cineva care este mai in tema, care ar fi considerentele pentru care cei de la IT ar trebui sa aiba un program de lucru mai scurt?

Poate exista niste argumente puternice, reale si indreptatite? Nu trebuie si nu e corect d.p.m.d.v. sa sariti asa repede pe om.

Link to comment

Totusi poate imi explica si mie cineva care este mai in tema, care ar fi considerentele pentru care cei de la IT ar trebui sa aiba un program de lucru mai scurt?

In vremurile normale de demult, in centralele telefonice (analogice), codul muncii prevedea un program de lucru redus, datorita stresului mental (si te asigur ca era) si a influentei cimpurilor electromagnetice generate de kilometrii de cabluri din respectivele dispozitive. Nevasta-mea a "functionat" intr-o astfel de centrala si iti povestesc din experienta. De cind cu centralele digitale, unde masinaria poate fi si la 3 etaje distanta de camera centralistelor (care fie vorba intre noi sunt supuse la acelas - sau mai mare - stres psihic), reducerea influentelor electromagnetice au redus (eliminat) programul de lucru "preferential" ...

Acum deh, daca IT-stii lucreaza la ...comunicatii si informatica, de ce nu ar incerca sa-si traga spuza pe turta, cum cred ca ar face-o oricine care ar avea un cit de mic motiv de a trage, avind in vedere reducerile salariale care ne papa ficatii, bila, duodenul jejunul si ileonul ... ;)

Cele scrise constituie o presupunere bazata pe unele fapte reale.

Link to comment
 • Member

Poate este din cauza sporului de ecran pe care nu il primesc si au o ora mai putin zilnic....desi m-as mira.

Eu nu am auzit de asa ceva in MAI.

Pentru radiatii electromagnetice exista cele 6 zile de antena libere.

Edited by mihai770
Link to comment

Pai cum ai vrea sa stie toti aia de la IT ce sa faca, daca se plateste cum se plateste? Baietii pregatiti in domeniu au plecat sau sunt pe picior de plecare, ca nu sta nimeni pe 1800 lei ca specialist. Asa ca daca ti se pare simplu, nu te opreste nimeni sa lasi operativul si sa treci la IT, daca tot este simplu.

Si mai de cacao mi se pare atitudinea unora care se reped sa dea in cap celor din neoperativ. In loc sa fim uniti, pt ca suntem politisti oriunde am lucra, nu stim decat sa ne mancam intre noi. Si o sa fie si mai mare raca dupa intrarea in vigoare a noilor indici de salarizare cand agentii vor lua mai putini bani, iar ofiterii mai multi. Si mi-ar place sa treaca la "demilitarizarea" celor din neoperativ, sa vedem cine mai asigura urnele la alegeri, cine mai este cooptat in misiunile operativilor, cine mai face patrule cand i se scoala ministrului sa vada mai multi politisti in strada, cine mai face ore suplimentare sa asigure functionarea institutiei.

Edited by bogdan
 • Upvote 1
Link to comment

Pai mie mi se pare normal sa stie cei de la IT ce trebuie sa faca si sa nu stea cu telefonul la ureche si altul sa ii dicteze ce sa faca. Daca le-a fost bine cand au fost incadrati direct si au ajuns ofiteri mi se pare normal si sa puna osul la munca. Parerea mea ca cei ca voi nu ar trebui sa va numiti politisti ci personal contractual si atunci sa va vad ca va mai plangeti. Ce sa iti povestesc ce te mai plangi ca pazesti urnele si ca patrulezi, pai de cate ori faci tu asta in comparatie cu cei din strada? Vrei sa fii politist, ai stiut la ce te-ai inhamat cand ai intrat in sistem, taci si rabda. Ce tot vorbesti de ore suplimentare ca veniti la 8 si la 15-16 rupeti usile care sa plecati mai repede, iar in weekend-uri nu va vede nimeni la fata. Asa ca nu mai vorbi bogdan despre politistii din operativ ca nici nu gandesti cum este sa fii macar o zi in locul lor.

Link to comment

" Pai mie mi se pare normal sa stie cei de la IT ce trebuie sa faca si sa nu stea cu telefonul la ureche " - exista situatii cand asa trebuie rezolvata problema ... nu stau sa detaliez acum

" Parerea mea ca cei ca voi nu ar trebui sa va numiti politisti ci personal contractual " - ai foarte mare dreptate cu o mica exceptie : exista si ofiteri specialisti IT&C care se formeaza special pentru MAI in Academia Tehnica Militara (facultate + master ), (unii din ei chiar si cu liceu militar ).

De acasa suntem si noi chemati ... avem si program de continuitate bine stabilit cu cine e de serviciu in ziua respectiva inclusiv in weekend ... etc etc . Daca as fi incadrat direct as pleca in secunda doi, dar am parcurs toti pasii pentru a ajunge aici si inca imi doresc sa fiu politist.

Nu am vrut sa se nasca discutii intre operativi si neoperativi dar mereu se gasesc carcotasi...

Pana si ideea lui drAGO5 este mai interesanta decat discutiile contradictorii .

 • Upvote 1
Link to comment

ax3l22 tu crezi ca asa se rezolva problemele cu telefonul la ureche ? Crezi ca noi amaratii astia din operativ care stam pe strazi cand nu stim ce sa facem asa procedam? Stam cu telefonul la ureche? Nu stiu pe unde lucrezi tu de te cheama de acasa dar da-mi voie sa imi iau rezerva de a nu crede ceea ce imi spui. Nu suntem carcotasi dar ne-am cam saturat sa va plangeti tocmai voi. Si stai linistit ca daca nu ar exista pareri diferite, nu ar mai avea farmec acest forum. Tocmai asta este frumusetea aici, fiecare discuta liber ce doreste atata timp cat respecta regulile.

Edited by copman
Link to comment

Exact cum spuneam,,, de ce sa ne vedem de patratica noastra si sa nu moara si capra vecinului? Este exact mentalitatea prosteasca a liderilor sindicatelor care cereau sa se faca o diferentiere serioasa intre salariile operativilor si neoperativilor prin scaderea salariilor celor din urma.

Copman, de care voi, vorbesti? S-ar putea sa fiu mai "operativ" si cu mai multi ani de munca ca tine. Ma rupi cu faptele de vitejie si cu orele lucrate noaptrea in "actiuni". Stiu foarte bine cu ce se mananca astfel de actiuni si cate dintre ele chiar au si rezultate. Nu mai arunca cu noroi si dispret in colegii din structurile suport, pt ca habar nu ai cu ce se mananca meseria lor. Daca te crezi in stare, fa schimb cu ei. Si nu uita ca sporurile celor din "neoperativ" sunt mai mici decat ale celor din "operativ", asa ca esti platit pt a fi in strada, iar ei nu. Iar pt stiinta ta, ofiterii din IT sunt angajati in marea majoritate din randul specialistilor, adica oameni care sunt ingineri IT. Cei care ii vezi tu cu tel la ureche sunt fie agenti, fie altii angajati pe pile.

Si mai stiu o gramada de fatuci angajate la apelul bocancilor pe functii pe la diferite posturi de politie, care acum stau bine merci prin birouri ca secretare si sunt, culmea "operative".

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Cei de la IT nici nu trebuie sa fie politisti. E o mare anomalie acest lucru, asta ca sa lamurim lucrurile.

Politist intr-un sistem curat ar trebui sa fie numai cel din operativ (adica cei ce prind hoti, cei ce intra in contact direct cu acestia), nu cei de prin structurile de suport.

Nu stiu unde ai vazut tu, ca vreodata, undeva, a cerut vreun sindicat scaderea salariilor cuiva. Eu zic ca urmaresc fenomenul sindical, dar nu am vazut o astfel de idee la niciun sindicat, niciodata.

E o mare diferenta intre a solicita profesionalizarea si recunoasterea meseriei de politist, prin stoparea incadrarii a celor ca tine, respectiv a celor ce au alte calificari si nu presteaza munca de politie si aceasta aberatie pe care o sustii.

Daca tu esti "specialist" in IT (desi e o titulatura mult prea generoasa, intrucat specialistii din acest domeniu lucreaza prin alte parti, asta daca e sa fim corecti) atunci in mod normal ar fi trebuit sa ramai "specialist" si NU sa devii politist. Pentru ca tu te-ai pregatit pentru un alt domeniu, ti-ai dorit sa devii inginer, nicidecum politist.

 • Upvote 1
Link to comment

Cataline m-ai enervat maxim cu post-ul tau ... Cred ca nu ai nicio traba cu IT&C ... stii u oare de unde vine internetul si cate echipamente sunt in spatele acelui fir din perete ? U stii doar ca poti sa vorbesti cu colegul de la Iasi sau Constanta ca asa trebuie sa functioneze telefonul ...

Sa nu mai vorbim de cititoare mobile si alte chestii care in alte tari sunt la ordinea zilei iar la noi sunt probleme la nivelul instruirii personalului care nu au nici in clin nici in manceca cu tehnologia. Multi dintre voi sunati ca nu va merge calculatorul si cand ajung baietii de la it il gasesc scos din priza ... Cat despre activitatea unora din operativ sa ma scutiti ... poate daca ar avea putina activitate nu ar mai avea "obisnuita" burta mare in fata si sictir in exprimare ... nu stiu pe unde sa isi mai parcheze masinile ca sa doarma la umbra ! Hal de operativi !

 • Downvote 1
Link to comment

Uite ca eu sunt IT-ist de prima formare (liceu, facultate, CCNA, Oracle DBa) si am habar despre subiect, si-ti zic ca are dreptate.

Nu-ti convine, dar asta e adevarul, IT-istul o sa fie urmatorul strungar sau sculer/matriter al istoriei, si in nici un caz meseria cu prestigiu care se voia a fi acum ceva ani. In pasul vremurilor de azi, cunostintele de it sunt cunostinte auxiliare oricarei meserii/specializari, evident, cu nevoia normala de specialisti in situatiile in care sunt necesari.

Da, nu tot ce intra pe poarta IPJ-ului dimineata ar trebui sa se numeasca politist intr-o tara normala, incepand cu voi,soferii, aia de pe la garaje, purtatorii de cuvant si secretarele. Nu exista motivul rational ca voi sa fiti altceva decat nevoi externalizate, asigurate pe baza de contract, prin licitatie publica. Nu are nici o noima sa trebuiasca sa te numesti politist ca sa iei la pila active domain-ul ca nu se mai logheaza o statie. Crezi ca daca ai fi civil ar coopera mai greu setarile?

 • Upvote 1
Link to comment

Hai ma zi zau cu limba scoasa! Ete ce s-a enervat "specialistul". Stii tu ca nu are habar ? Da' de unde stii venerabile? Eu sunt convins 150 % ca stie mai multe ca tine si alti "specialisti" de teapa ta. Personalul nu are nici n clin nici in maneca cu tehnologia ? Pai si este vina lor? Habar nu ai ce vorbesti. Crezi ca cineva s-a nascut invatat sa lucreze cu "tehnologia" ? Sau ar fi trebuit facute cateva zeci de ore de instructaje cu oamenii pentru a evita sa prinda din zbor de la "specialisti" de alde tine ? Se vede ca nu ai treaba cu munca de politie altfel ai fi stiut ca majoritatea politistilor fac burta din cauza stresului si a meselor peste care se sare de multe ori, dar tu nu ai de unde sa stii asemenea lucruri daca rupi usile la ora 16 sa pleci acasa.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

alexe, intradevar, nu am nicio "taba" cu firele voastre si nici nu ma intereseaza. Eu mi-am dorit si am devenit politist, nu un înăditor de fire caruia ii place sa le spuna vecinilor ca este politist.

Politist este numai cel ce prinde hoti, ai inteles? Nu cei ce vad hotii numai la televizor sau prin ziare.

Daca mi-as fi dorit sa cârpesc firele, ma pregateam in consecinta, dar nu m-a atras deloc. Marea diferenta intre noi doi este ca eu nu pretind sa fiu ceva ce nu sunt. Ai inteles?

Faptul ca la noi nu sunt inca implementate noile tehnologii pe care alti politisti le folosesc de ani de zile, nu demonstreaza decat ca cei ca tine, sunt doar niste IT-isti din astia de nu si-au gasit locul in concurenta adevarata din domeniul respectiv si cu ceva pile/cunostinte/relatii, au intrat in politie pentru a se da altceva decat ceea ce sunt in realitate.

De asemenea instruirea personalului, dovedeste inca o data ca avem doar niste înăditori de fire pe post de IT-isti, pentru ca tot in sarcina voastra cade si aceasta instruire, daca nu te-ai prins pana acum. Iar intruirea pe care pretindeti ca o faceti voi, este rudimentara, de nivelul anilor 70-80, cand utilizarea unui calculator se invata pe baza brosurilor ...

Dar unde nu e ... nici nu poti sa ceri.

Daca te-am enervat din nou la maxim, te rog frumos sa ma ierti! Poti? :)

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

E bine ca acum stiu pe cine sa injur cand nu functioneaza retelele...

Nu v-a contestat nimeni profesionalismul ( cu toate ca ar cam trebui ), dar limitati-va la ce faceti... Voi vedeti munca de politie la televizor. Nu zice nimeni sa nu aveti salarii mari, care sa motiveze specialistii sa vina in structurile noastre, dar nu incercati sa va comparati cu politistii operativi, sau mai bine zis nu va comparati cu politistii. Voi sunteti politisti numai datorita tampeniei celor care ne conduc.

Link to comment
 • Moderator

Prietene "aitiandcist"... hai sa iti fac putin teoria chibritului. Subsemnatul sunt politist operativ de vreo cativa ani buni de zile, timp in care am prins hoti, stii, hoti din aia care chiar fura si fac prejudicii si i-am trimis unde le e locul. In timpul in care prindeam hoti, in urma doar cu ceva ani de zile, nu aveam in dotare decat o amarata de masina de scris care nu stia despre rx/tx si nici despre mysql, dar batea al dracului de bine referatele de terminare a urmaririi penale si notele de introducere in arest. Ei...sa continuam. Cand au aparut calculatoarele astea smechere, eu, politist batran si fara minte, am zis, io-te-te domle, tehnologie NASA pe masa mea, cred ca astea vor prinde hotul singure. Pe dracu, am luat teapa. Ba imi pica baza de date, ba providerul taia banda de lucru din motive obiective(neplata abonamentului), ba se ardea sursa, ba, dupa cum spui tu, uitam sa il bagam in priza, ca deh, suntem melitzieni. Stii ce? Hotii i-am prins in continuare si fara cablurile tale. Si acum...in alta ordine de idei, daca tot iti place sa faci pe inteligentul si sa ne consideri pe noi astia din operativ, mai prosti asa... Faptul ca montezi niste routere si instalezi niste ferestre nu te face mare destept, asta poate face si un coleg de-al nostru daca are un manual cu instructiuni in fata. De asemenea, habar nu ai cum e sa ajungi dupa 28 de ore de munca acasa(da da, ai auzit bine, 28 de ore, iti vine sa crezi?), habar nu ai cum e sa nu iti petreci nicio sarbatoare alaturi de cei dragi si exemplele pot continua si te vaiti ca ai 8 ore program si sambata si duminica liber. Nu ti-e rusine? Prietene, Internetul exista de vreo 50 de ani si s-au gasit altii mai destepti care au inventat protocoalele si standardele de comunicatie, routerele, switchurile, cablurile, "vaifiurile", "fairoalele", "hashtemeleurile" si "hashtetepeurile"...voi doar aplicati ce altii deja au inventat/fabricat/standardizat. Asa ca, ciocul mic.

Sa faci pe desteptul e usor. Sa demonstrezi ca esti destept e o arta.. Tine minte, respectul se castiga, nu se impune.

Hai, ne vedem pe feisbuc. :doh: , bineinteles, daca masina mea de scris se conecteaza la cablul ala din perete cu mufa "UTEPE streit" :ner:

P.S. : daca nu imi merge, garantat te chem sa mi-o repari, dar in alea sapte ore de program.

Adio!

Edited by Kmcoio
 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.