Jump to content
POLITISTI.ro

 • 0
Blomar

15 puncte & suspendare permis

Question

Blomar

Salut.

Am reusit sa iau si ultimele 6 puncte care imi lipseau pina la 15. Parte ghinion, parte stupizenie. Am 2 intrebari, va rog, daca ma puteti ajuta:

1. Exista vreo sansa sa NU primesc decizie/instiintare de suspendare? Banuiesc ca nu, dar intreb totusi.

2. Am contestat ultimul proces verbal (cele 6 puncte) prin plingere la judecatorie. Cu certificatul de grefa o sa amin suspendarea pina la pronuntare. Nu e ceva cu care ma mindresc cu atit mai mult cu cit am gresit, dar nu ma pot lipsi de permis in urmatoarele 3 luni. Intrebare: daca pierd, ce se intimpla?

a. Se suspenda permisul pe principiul ca o perioada (pe 19 mai expira 3 puncte de anul trecut) am avut 15 puncte si au fost, iata, confirmate de pronuntare

sau

b. Se adauga (implementeaza) cele 6 puncte in sistem urmind sa fie active dupa data la care a fost data pronuntarea?

In lege nu e clar deloc, am intrebat citiva prieteni avocati si nici unul nu m-a putut lamuri. Banuiesc ca e o chestie de practica.

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
maxu08

1. nope, o vei primi negresit;

2.calculeaza si vezi cite din punctele anterioare se anuleaza ptr trecerea termenului legal. daca la data cind se pronunta sentinta de respingere a contestatiei vei avea sub 15 puncte (cele vechi si neanulate+ cele 6) atunci nu se suspenda permisul;

pe scurt, la data pronuntarii permisului iti recalculezi punctele si atunci vei vedea daca iti pierzi permisul sau nu.

 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

 • 0
Blomar

Primul termen e la final de septembrie. Eu voi avea pe 19 mai (in 8 zile asadar) 6 puncte in baza. Ultimele 2 dati in care am fost tras pe dreapta si situatia penibila in care sint m-au cumintit (nu ca as face nu stiu ce acrobatii in mod normal) -> nu o sa mai iau puncte, cel putin pina la pronuntare.

Asadar ramin cu permisul chiar daca se respinge plingerea.

Multumesc mult pentru raspunsul rapid si clar! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Cristi

Intrebare de baraj...cum ai reusit performanta de a strange 15 puncte de penalizare in sase luni de zile? :hmmmt:

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

E o performanta, intr-adevar, chiar daca jenanta.

Pentru depasirea limitei de viteza cu 10-40 Kmh. Am facut niste drumuri lungi in ultima perioada si am luat radare. Aveam 3 puncte din Noiembrie (era 3 dimineata, veneam de la servici obosit si, liber fiind, am mers cu 72kmh), 4 pe autostrada Gilau, 2 la Sinaia (camera de la iesire) si ultimele 6 simbata, la Cluj (stiind ca am 9 puncte in baza :/).

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
maxu08

daca la primul termen de judecata vei avea sub 15 puncte (cu cele 6 contestate) eu zic sa nici nu te mai prezinti la instanta. nu are nici un rost desi nu se stie ce noroc ai si plansele foto sunt ilizibile - se intimpla destul de des in ultimul timp. sau numai clientii mei sunt asa de norocosi :D

 • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

Slabe sanse :). Era radar nou, nu era foarte departe (cit sa nu-l vad) si eram primul la semafor. E o mare usurare, totusi, sa stiu ca nu va fi suspendat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
cipri83

ar trebui sa te gandesti prima data la siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic,si dupa aceea la punctele penalizare :emo-yessir:

Edited by cipri83
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

E adevarat si sint atent la siguranta. Dupa cum spuneam, a fost o prostie de moment si am invatat ceva din povestea asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
patriotul

In cazul in care vei pierde procesul iti va intra si suspendarea...nu conteaza ca la data in care se finalizeaza procesul tu nu mai ai puncte, fiindca au trecut 6 luni . Procesul doar suspenda masura retinerii, dar in cazul in care ai pierdut procesul , permisul va fi retinut pe 30 de zile fiindca in data cand ai luat si ultimele sase puncte ai totalizat peste 15 puncte penalizare.

ATENTIE! risti sa ti se majoreze suspendarea la 60 de zile in cazul in care in termen de 5 zile de la finalizarea procesului , nu te vei prezenta la politie pentru a preda permisul de conducere. Nu astepta sa iti vina vreo adresa acasa, fiindca suspendarea pe 60 de zile se va face din calculator in momentul in care ajunge sentinta definitiva la politie ( cand ai predat certificatul de greva la politie, inseamna ca ai cunostiinta de lege si te obligi ca in termen de 5 zile de la finalizarea procesului sa predai permisul de conducere). Acasa dupa finalizarea procesului o sa iti vina doar o hartie ca ti-a fost suspendat permisul pe 60 de zile, nicidecum nu te vor anunta ca treebuie sa predai permisul fiindca acest lucru l-ai luat la cunostiinta cand ai predat certificatul de grefa.

Art.103. - (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare ;

B) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

(3) În cazurile prevazute la alin.(1) si (2) hotarârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului de către serviciul poliţiei rutiere, care are în evidenţă contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenţii.

(4) Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei .

(5) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.

(6) În cazurile prevazute la alin. (1 ), contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală, în termen de 5 zile de la primirea înstiintării scrise, pentru a preda permisul de conducere.

(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin.(6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevazută la alin.(1) lit.a) si B).

Edited by patriotul
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

E cu totul altceva decit zice maxu08. Probabil depinde de judecator si decizia privind suspendarea e formulata clar in pronuntare.

Multumesc pentru opinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
maxu08

contestarea pv suspenda orice efect al acestuia deci cele 6 puncte acordate NU EXISTA pina in momentul la care contestatia este respinsa irevocabil. Pe cale de consecinta, nici suma de 15 puncte NU EXISTA la data depunerii contestatiei.

cind starea de suspendare a efectelor pv inceteaza prin respingerea contestatiei, atunci se adauga cele 6 puncte in baza de date si se face calculul nr de puncte astfel incit cele 15 puncte trebuie sa subziste la data respingerii contestatiei.

art.103 este corect si aplicabil daca la un anumit moment cert exista 15 puncte penalizare ramase definitive (necontestate in instanta)

 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Dar acele puncte de penalizare nu se vor implementa in baza de date mentionandu-se data la care a fost constatata contraventia respectiva?

Contestarea acelei contraventii, in eventualitatea respingerii ei de catre instanta, schimba data la care a fost constatata abaterea ?

Contestatia doar suspenda efectele pentru o perioada de timp (pana la lamurirea situatiei), dar nu schimba si data la care a fost savarsita contraventia si a primit punctele de penalizare. Deci acele puncte exista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
patriotul

Blomar suspendarea nu depinde de judecator ci este prevazuta clar in lege. Judecatorul doar iti admite sau respinge plangerea la procesul verbal de contraventie in care ai fost sanctionat cu sase puncte penalizare.

Trebuie sa intelegi ca tu in evidentele politiei la aceasta data si ora figurezi cu 15 puncte penalizare, ultimele sase puncte penalizare (pe care le-ai contestat) ti-au fost implementate in cel mult doua zile lucratoare de la data aplicarii sanctiunii. Tu mai beneficiezi inca de permisul de conducere, fiindca ai contestat ultimele sase puncte primite, dar daca vei pierde contestatia cele sase puncte penalizare se vor activa si iti va intra suspendarea permisului de conducere la 5 zile dupa ce sentinta este definitiva. Daca vei preda permisul in termen de 5 zile de la ramanerea sentintei definitive, vei avea o suspendare de 30 de zile , dar daca vei omite sa iti predai permisul de conducere, in calculator ti se va opera o suspendare de 60 zile.

Art. 204

(1) Cand pentru fapta savarsita legea prevede si aplicarea punctelor de penalizare, agentul constatator are obligatia sa le inscrie in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

(2) Procesul-verbal de constatare a contraventiei se trimite, in cel mult 2 zile lucratoare de la data intocmirii acestuia, la serviciul politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta.

Art. 205

Punctele de penalizare se inscriu in evidenta conducatorilor de autovehicule sau tramvaie de catre serviciul politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta.

Art. 206

Cand instanta competenta, prin hotarare judecatoreasca ramasa irevocabila, a dispus anularea procesului-verbal de constatare a contraventiei, serviciul politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta radiaza din evidenta punctele de penalizare aplicate

maxu08 iti respect meseria de avocat, dar in cazul de fata induci cetateanul in eroare! In rest numai bine :emo-yessir:

Edited by patriotul
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

In primul rind va multumesc mult tuturor pentru comentarii si timpul/atentia acordate. Am cautat mult pe net pina sa primesc aici niste raspunsuri pertinente si avizate.

In al doilea rind, stiti cumva cazuri concrete, exemple?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
patriotul

la ce fel de cazuri concrete te referi? Daca te referi la cazuri ca al tau sa stii ca sunt cu miile. Fiindca cunosc asemenea cazuri iti zic sincer ca eu in locul tau nu contestam acel proces-verbal si acceptam suspendarea permisului acum...Ai sa vezi ca nu este asa usoara o contestatie la un proces- verbal de contraventie, si mai dureros va fi cand va trebuii sa predai permisul de conducere, fiindca atunci o sa ti se nimereasca sa ai si mai mare nevoie de el....exista o vorba mare: "Dumnezeu nu doarme!"

Edited by patriotul

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

Cazuri de cetateni care au contestat un proces verbal cu puncte de penalizare la momentul la care aveau 15 sau mai multe puncte si au pierdut procesul. Ce s-a intimplat la final daca la pronuntare nu mai aveau 15 puncte?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
patriotul

la pronuntare pot sa aibe si zero pct penalizare....Daca au pierdut procesul trebuie sa predea permisul de conducere. Ei raspund pentru cumulul de puncte ce l-au acumulat inaintea procesului.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
maxu08

@patriotul - asa cum am mai spus pe acest forum, cind ofer o solutie legala inseamna 2 lucruri - stiu exact despre ce vorbesc (din moment ce din asta traiesc si inca am clienti :)) si solutia este experimentata fie in dosare proprii fie in cele zeci de culegeri de practica judiciara pe care le am in biblioteca incepind cu 1998.

iti respect parerea insa nu sunt de acord cu ea. Am argumentat-o si ma opresc aici deoarece nu are rost sa ne certam pe probleme de legislatie - 2 avocati, 3 pareri :)

 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Maxu repet, contestarea acelei contraventii, in eventualitatea respingerii ei de catre instanta, schimba data la care a fost constatata/savarsita abaterea ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
patriotul

maxu08 aici nu doreste nimeni sa se ajunga la cearta, dar in spreta de fata tu nu ai nici un gram de dreptate. Acum nu esti tu de vina ca nu ai urmarit cursul evenimentelor, dar iti pot garanta ca nu ai dreptate, iar clientii tai au avut de suferit. Au avut de suferit fiindca au ascultat de tine si au suferit o suspendare de 60 de zile, asta in cazul in care ceea ce ne-ai scris noua i-ai sfatuit si pe ei sa faca. In fond si la urma urmei pe avocat il intereseaza sa isi ia doar banii fiindca consecinta procesului oricum o suporta clientul :naughty: . Atata timp cat ti-ai luat banul inseamna ca esti un avocat un bun :naughty: .

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
maxu08

@catalin - nu, insa schimba data intrarii in vigoare a efectelor procesului verbal. prin suspendarea pv in urma contestatiei, efectele juridice ale acestuia nu exista la data emiterii sale ci ele se proroga pina data la care ramine definitiv, adica dupa trecerea termenului de contestatie sau respingerea ei. pe cale de consecinta, cele 6 puncte se adauga in tabel abia dupa respingerea contestatiei si tot atunci se verifica cumulul.

@patriot - te respect ca pe oricine alt cineva de pe acest forum insa te rog sa te abtii sa apreciezi modul cum imi fac eu treaba, etica mea profesionala si relatiile cu clientii, la fel cum nici eu nu apreciez modul cum iti faci tu treaba. ok? clientii mei sunt bine mersi, au decizii irevocabile si, culmea, favorabile deci nu fii ingrijorat de soarta lor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
patriotul

maxu08 nu stiu ce este cu tine, pana acum am vazut nenumarate comenturi facute de tine, foarte bune!!!. Iar acum in aceasta speta te ambitionezi sa pastrezi o idee halucinanta, despre care nu ai cunostiinta de cauza.

@catalin - nu, insa schimba data intrarii in vigoare a efectelor procesului verbal. prin suspendarea pv in urma contestatiei, efectele juridice ale acestuia nu exista la data emiterii sale ci ele se proroga pina data la care ramine definitiv, adica dupa trecerea termenului de contestatie sau respingerea ei. pe cale de consecinta, cele 6 puncte se adauga in tabel abia dupa respingerea contestatiei si tot atunci se verifica cumulul.

maxu08 de ce nu vrei sa intelegi faptul ca punctele penalizare se implementeaza in calculator in termen de 2 zile lucratoare, deci calculul se face la maxim 2 zile de cand s-a comis fapta, nicidecum la finalizarea contestatiei. Nu are nici o treaba contestatia cu calculul punctelor, contestatia doar amana predarea permisului de conducere. Daca procesul se va termina in 2016 iar Blomar din 2011 pana 2016 este un sofer model si nu a mai incalca nici o regula de circulatie....El tot va trebuii sa predea permisul de conducere! El il va preda pentru fapta din 2011, fiindca atunci a fost inregistrat in calculator.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

Am gasit citeva pronuntari pe net si in nici una nu e precizat expres ce se intimpla cu punctele. Asta ar putea insemna ca in final ramine la latitudinea Politiei. Permisul e inregistrat la Bucuresti. As fi curios cum procedeaza cei de la rutiera de la Bucuresti in cazuri de astea.

Eventual, daca imi suspenda permisul la pronuntare, as putea sa pun in discutie data la care se produc efectele PV daca fac contestatie in contencios-administrativ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Rusy

patriotul are dreptate, punctele se implementeaza in maxim 2 zile lucratoare. Chiar daca ai facut contestatie punctele tot vor fi implementate, pentru ca, contestatia se depune in maxim 15 zile iar operatorul nu are de unde sa stie daca se va depune contestatie sau nu, deci punctele vor fi implementate si se vor sterge doar daca se va admite plangerea si procesul verbal va fi pierdut de catre politie, ceea ce ma indoiesc dat fiind faptul ca ai spus ca e vorba de radar de pe mcv.

Ca sa intelegi bine, iti prelungesti doar dreptul de a conduce pana la pronuntare, daca pierzi sigur vei ramane fara permis, sa fi atent cand se va judeca pentru se va face o singura data iar nimeni nu iti va comunica nimic.

Edited by Rusy

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Blomar

Da, punctele se implementeaza in 2 zile, dar inteleg ca e un delay intre momentul in care exista 15 puncte in baza si momentul in care se trimite acasa hotarirea de suspendare. Daca depun certificatul de grefa in timpul acestui delay, probabil ca nu se mai emite hotarirea de suspendare. Unii zic ca delayul ar fi de 10-15 zile din momentul in care apar 15 puncte in baza; asta imi spune un amic al carui verisoara lucreaza in Politie - nu stiu daca e asa.

Eu ma pregatesc pentru final defavorabil mie (suspendare 30 de zile), dar incerc sa fac tot ce se poate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.