Jump to content
POLITISTI.ro

Control dosare penale de catre sefi


axun88
 Share

Recommended Posts

Buna dragi colegi ! as dori sa stiu si eu, intrucat sunt destul de nou "in sistem", daca adjunctul sefului sectiei de politie unde lucrez, este indreptatit sa imi faca control in dosarele penale cu A.C. Din cate mi-au spus colegii, acesta si-a luat in prealabil o delegatie de control de la Parchet si in urma controlului el traseaza sarcini si termene pentru solutionarea dosarelor penale.Din cate stiu, conform art 303 alin2 din CPP sefii ierarhici superior nu au voie sa dea indrumari sau dispozitii cu privire la cercetarea penala. As dori sa stiu daca este legal ceea ce face seful meu, si daca sunt obligat "sa ma prezint cu teancul de dosare" la acesta sau sa imi de a termene si "sugestii ". Va multumesc anticipat !

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Este legal in ceea ce priveste termenul de solutionare, pentru a nu exista tergiversari. Exista prevedere legala in ordinul comun Mai-Parchet.

Link to comment
Share on other sites

Este rău că, deși ești organ de cercetare penală, nu ai cunoștință de existența Ordinului comun nr. 54/2014 în care sunt menționate atribuțiile șefilor ierarhici ai polițiștilor, fie el adjunct sau șef de secție/poliție oraș/serviciu/inspectorat.

În delegația pe care șeful tău a binevoit să o obțină este obligatoriu să fie menționată perioada pentru care aceasta s-a emis și atribuțiile exacte.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Delegatia data de procuror (nu cred ca ai vazut-o, deci nu cred ca exista) nu poate sa aiba caracter general, este contrara legii, procurorul nu poate sa isi delege dreptul de supraveghere a cauzelor penale in integrum . Asadar nu ai sa vezi niciodata o delegatie de genul ,, eu procurorul Vasile il deleg pe neica insp. Ion sa verifice si sa dea sarcini (!!!) in dosarele existente la sectia, postul, politia municipala etc. ,,

2. Procurorul poate sa delege punctual ,, in concreto,, un anumit politist judiciar pentru efectuarea unor acte de procedura penala., nu de control ci de efectuarea unor activitati procedurale, sau poate sa dispuna preluarea cauzei spre solutionare de catre alt politist judiciar sau o preia el in cercetare directa (mai rar) .

3. Diferenta dintre politistul judiciar si seful ierarhic al acestuia este data de Legea Politiei judiciare, unde citez din memorie ,, supravegherea cauzelor penale este atributul procurorului de caz. Sefii ierarhici nu se pot implica in cercetarile penale pe care le efectuezi, adica nu poate sa iti spuna auidiaza/nu audiaza martorul x, nu fa cercetarea la fata locului, nu solicita perchezitie, dispune/nu dispune retinerea , ridica bunuri/ restituie bunuri,  sau alte activitati de cercetare penala. Daca acestia fac acest lucru inseamna imixtiune in cercetarile unui politist si constituia abatere disciplinara in vechiul ordin 400 ( fi sigur ca se va regasi si in noul ordin cand va veni! ) Iar daca insista acel sef intra in sfera penalului respectiv abuz in serviciu. Bine,  tu in prealabil esti diplomat si incepi gradual , arati ca nu are voie, daca nu intelege sesizezi verbal procurorul de caz  si in final formulezi plangere procurorului ierahic (de obicei nu e cazul  la aceasta etapa, ca militianul se linisteste) .

4. Sefii ierarhici pot face analize doar la modul general al dosarelor si cauzelor penale, de exemplu cate infractiuni de un anumit gen s-au comis intr-un interval (furturi, talharii, pe violuri, pe infractiuni silvice, etc., intr-o zona, etc. cate parti vatamate sunt minore sau varstnici, care este valoarea prejudiciului, sau cat a fost recuperat, etc. Deasemeni ei pot da indrumari cu caracter general privind celeritatea solutionarii, insa si aici daca spui ca mai ai de administrat probatoriu, nu pot sa spuna fa sau nu sau sa iti impuna sa dai o solutie. ATENTIE : Intreaga  responsabilitate cu privire la administrarea probelor, legalitatea acestora, temeinicia solutiei o ai doar tu politistul care solutioneaza dosarul, nu seful tau, nu te poti prevala de faptul ca asa ai primit ordin ! .

5. Eu personal de cand sunt politist judiciar ( de fapt de cand a intrat legea in vigoare) sunt fericit, deoarece atat le spun sefilor, da am dosar de 9-10 luni, care este problema, aveti sesizare de la procuror ca s-au tergiversat lucrarile ? Daca sunt reclamat intr-un dosar penal si se prezinta domnii de la control intern iar acestia solicita documente din dosar, intodeauna refuz sa le dau le spun ca ma instiga la infractiunea de divulgare a datelor dintr-o cercetare penala, le solicit sa vina cu aprobare de la procurorul de caz  si le voi da dosarul, dar pana in prezent nu a venit nici unul cu astfel de aprobare (nici macar nu o solicita, deoarece nici un procuror nu le aproba). In cazul unei reclamatii de acest gen, fac un raport extrem de lapidar ,, am in lucru dosarul nr... unde urmeaza sa ma pronunt cu solutie procedurala, pentru mai multe detalii va rog sa va adresati procurorului de caz. Ion Ionescu ,, si pa !

In concluzie : organul de cercetare penala al politiei judiciara se subordoneaza in cercetarea penala doar procurorului care supravegheaza cauza, sefii ierarhici pot da indrumari cu caracter general, cu privire doar la celeritate si termen de solutionare.

Edited by LORD
 • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Nu uita de AN-uri, unde pana la identificarea autorilor si inceperea UP poate sa-ti dicteze ce sa faci sau nu. Nu il opreste nimeni.

Intr-adevar, are beneficii legea politiei judiciare, dar parca prea a crescut ingamfarea unor procurori. (prosteasca si nejustificata in multe cazuri) La cum "evolueaza" lucrurile, nu mi se pare in regula.

Spre exemplu, daca tu ca ofiter de politie judiciara esti promovat in functie trebuie sa astepti avizul smecherilor de la Parchetul General, chiar daca tu faci parte deja din politia judiciara. De fapt, tocmai asta e si buba, ca daca lucrai la logistica se rezolva treaba rapid. Asa trebuie sa astepti cel putin 2 luni sa-si dea acordul domnii procurori. Mi se pare un control total nejustificat. Ma intrebam ce se intampla daca Parchetul General nu-ti da avizul sau uita solicitarea de la MAI/IGPR printr-un sertar. Am ajuns pt aproape orice chestie sa fim la mana unora din afara sistemului.

Edited by Ben
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Daca esti promovat in aceeași căsuța nu se msi cere avizul la parchet ;)

Cauta doua note DMRU-DJ pe Intr. cu interpretare prev legale.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Am fost promovat in casuta pe care deja o ocupam, daca la asta te referi. Tot a fost nevoie de aviz de la parchet, in conditiile in care deja faceam parte din pol. judiciara.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

As dori un sfat! Urmeaza sa am un control de la cei de la biroul control intern care doresc sa le prezint doua dosare penale cu autori necunoscuti privind 2 furturi din aceeasi societate comerciala iar administratorul a facut sesizare la control intern! As dori sa stiu daca sunt obligat sa le prezint dosarele, si cam ce documente ar trebui sa le solicit eu lor legate de control!!

Link to comment
Share on other sites

Nu esti obligat sa le prezinti.

 


O alta problema pe linia dosarelor penale este legata de necesitatea semnarii de catre seful unitatii a adreselor catre parchet, adrese(si referate) prin care se propune incuviintarea anumitor "metode" de cercetare. Aceasta intra in contradictie cu faptul ca raspunderea cu privire la cercetarea penala apartine strict lucratorului care are in lucru dosarul. Ori astfel, un sef "binevoitor" poate afla despre incercarile tale deja zadarnice de a mai demonstra implicarea catorva misei, si pe cale de consecinta chiar le poate zadarnici.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Sursa: gandul.info.ro din 13 noiembrie 2015

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Brăila a fost reţinut de DNA

Şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, Ionel Iorga, a fost reţinut de către procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA pentru abuz în serviciu, şantaj şi sustragere sau distrugere de probe, fiind acuzat că a intervenit într-un dosar penal.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al instituţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, din 12 noiembrie, a lui Ionel Iorga, ofiţer de poliţie judiciară şi şef al Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale) şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, în formă continuată (2 acte materiale).

Procurorii precizează, în ordonanţa de reţinere a lui Ionel Iorga, că, în perioada octombrie - decembrie 2013, acesta, profitând de funcţia sa, şi-a încălcat în mod deliberat atribuţiile de serviciu exercitând în cadrul unui dosar penal, aflat în lucru la formaţiunea de Poliţie condusă de el, demersuri abuzive de imixtiune în cercetarea penală făcută de către un ofiţer de poliţie, subaltern al său.

Concret, Iorga i-a cerut acestuia, în mod repetat, să determine, depăşindu-şi atribuţiile de serviciu, două persoane vizate în dosarul respectiv să plătească 1.100 lei persoanei vătămate, un folos necuvenit.

Această sumă de bani reprezenta diferenţa dintre cei 2.600 lei pretinşi de persoana vătămată şi cei doar 1.500 lei recunoscuţi de către cei doi făptuitori ca fiind cuveniţi, precizează anchetatorii.

De asemenea, Ionel Iorga a refuzat să înainteze la unitatea de parchet acel dosar împreună cu referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale, în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere.

Mai mult, şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Brăila a determinat un alt subordonat, agent de poliţie, să facă cercetări în respectivul dosar, fără a fi fost desemnat în scris, având ca scop exclusiv obţinerea plăţii aceluiaşi folos necuvenit pentru partea vătămată.

"În cele din urmă, prin constrângerea celor doi făptuitori (ameninţări explicite), inculpatul Iorga Ionel a reuşit să obţină pentru persoana respectivă (fost poliţist, cu care inculpatul a fost coleg de serviciu şi se afla în relaţii personale apropiate), încasarea respectivului folos bănesc necuvenit", se arată în comunicatul de presă al DNA.

Potrivit aceluiaşi document, în 29 noiembrie 2013, Iorga Ionel a făcut demersuri abuzive, în aceeaşi calitate şi aceleaşi circumstanţe, de imixtiune în activitatea de cercetare penală desfăşurată în cadrul a trei dosare penale de către doi subalterni de-ai săi, unul dintre ei fiind acelaşi ofiţer de poliţie, constând în refuzul său de a înainta cauzele respective la unitatea de parchet împreună cu referatele cu propunere de clasare (în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorul desemnat pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicase în acest sens viza sa pe adresa de înaintare a cauzei cu respectiva propunere.

"Prin aceste activităţi abuzive, inculpatul Iorga Ionel a vătămat interesele legale profesionale ale subordonaţilor săi (acelea de a efectua în mod independent cercetarea penală, doar sub supravegherea legală a procurorului şi fără imixtiunea organelor poliţieneşti ierarhic superioare), precum şi interesele legale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila (interese rezultând din dreptul exclusiv al procurorului de a supraveghea activitatea de cercetare penală şi de a da dispoziţii obligatorii organului de cercetare penală - activităţi ce se circumscriu interesului general al justiţiei penale)", precizează DNA.

Conform aceleiaşi surse, în ultima decadă a lunii noiembrie 2013, Ionel Iorga, în aceeaşi calitate, a extras dintr-un dosar penal, cu intenţie, fără acceptul ofiţerului de poliţie care făcuse cercetarea penală, referatul cu propunere de neîncepere a urmăririi penale întocmit în cauză şi adresa de înaintare către unitatea de parchet, împiedicând astfel soluţionarea cauzei respective. Şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Brăila va fi prezentat, vineri, Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Edited by LORD
Link to comment
Share on other sites

Buna seara. eu azi am pățit ceva la care nu mă asteptam. fiind organ al politiei judiciare al unui post de poliție, in timpul liber, seful de post mi-a luat toate dosarele penale cu AC si cu AN ce le am in lucru, mi le-a scos din unitate, fara acordul meu, și mi-le a dus la secția de politie arondată ptr. ca seful de secție sa mi facă o analiza pe activitățile ce le am desfasurat in dosare. este legal așa ceva??? daca imi lipseste vreun document de acolo? va multumesc.

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Art. 8 
  (1) Organele de cercetare ale poliției judiciare își desfășoară activitatea sub conducerea, supravegherea și controlul procurorului, fiind obligate să ducă la îndeplinire dispozițiile acestuia.
  (2) Șefii ierarhici pot da polițiștilor care fac parte din poliția judiciară dispoziții și îndrumări în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor și de strângere a datelor în vederea identificării autorilor infracțiunilor și începerii urmăririi penale.
  (3) Organele ierarhic superioare ale polițiștilor care fac parte din poliția judiciară nu pot să dea îndrumări sau dispoziții privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens.

 

 

Legea 364/2004

Edited by Ecou
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu este legal sa-ti ia dosarele din fiset, in conditiile in care tu esti delegat de procuror  sa efectuezi cercetarea in ele. De unde stii ca seful de sectie nu are un interes in acele dosare. Din punctul meu de vedere acest lucru e grav. Stiu ca au fost sefi care au facut acest lucru si au trebuit sa se pensioneze.

 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Vă mulțumesc ptr. răspunsuri :) Dosarele nu le țineam încuiate ptr. că știți cum este la un post de poliție, într-un fișet le ținem la grămadă, doar compartimentate separat. Dosarele mi-au fost luate ieri când eram liber, ocazie cu care am fost informat de un coleg, și azi când am mers la muncă am constatat și eu că nu mai sunt acolo. Mi s-a motivat că mi au fost luate ptr. a mi-se face o analiză pe ele. Totodată alt aspect ciudat...e faptul că în timp ce eram în concediul de odihnă, șeful de post a continuat cercetarea penală într-un dosar penal cu AN ce-l aveam în lucru și l-a introdus în evidența pasivă. 

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Art. 300 Modalitățile de exercitare a supravegherii
  (1) Procurorul, în exercitarea atribuției de a conduce și supraveghea activitatea organelor de cercetare penală, veghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispozițiilor legale.
  (2) Organele de cercetare penală sunt obligate după sesizare să îl informeze pe procuror despre activitățile pe care le efectuează sau urmează să le efectueze.
  (3) În exercitarea atribuției de a conduce activitatea de urmărire penală, procurorul ia măsurile necesare sau dă dispoziții organelor de cercetare penală care iau aceste măsuri. Procurorul poate să asiste la efectuarea oricărui act de cercetare penală sau să îl efectueze personal.
  (4) În exercitarea atribuției de supraveghere a activității de urmărire penală, procurorul poate să ceară spre verificare orice dosar de la organul de cercetare penală, care este obligat să îl trimită de îndată, cu toate actele, materialele și datele privitoare la fapta care formează obiectul cercetării. Procurorul poate reține orice cauză în vederea efectuării urmăririi penale.

 

Codul de procedură penală 

Link to comment
Share on other sites

Bine acum nu trebuie sa fim absurzi. Daca ti-a luat dosarul si l-a trecut in evidenta pasiva ti-a facut un serviciu. Nu putea sa-l treaca in evidenta pasiva fara aprobarea procurorului.

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Asta daca nu era cumva vreo sansa sa ajunga la faptuitor..., procurorul nu avea de unde sa stie asta. Colegul, ma gandesc eu, intreaba dintr-un motiv anume...

Link to comment
Share on other sites

Dacă s-a „ pierdut” un dosar sau altă probă este posibil să ți se impute ție, pentru că ăia nu vor mai recunoaște. Cred că nici nu a predat dosarele pe bază de condică de corespondență. Trebuie să stai cât mai urgent de vorbă cu procurorul.

Edited by iav
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Am si eu cateva nedumeriri: Intocmesc un dosar penal , il bag la mapa la comandant, acesta pune rezolutie "   Data ... Sa se efectueze cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii prev. si ped. de art. 336 alin. 1 din CP privind pe ..." dupa care ajunge dosarul la Seful Biroului Rutier care pune si el rezolutie " Sa se efectueze cercetari bla bla bla.. si sa se propuna solutie legala Parchetului Tgv termen de 30 zile"??? Adica sa termin dosarul in 30 zile cu tot audieri, RTUP in 30 zile:shock: ??? in contextul in care dosarul dupa rezolutii , a mers la Parchet pt. atribuire nr. unic si mi-a fost predat dupa 15 zile. Ce fac acum ? fac raport cu propunere de prelungire? Adica nu da termen Seful subunitatii si Seful Biroului, de la el putere, da termen? E legal asa ceva??? Ma minunez pe zi ce trece de prostia sefului de BR!!!:shock: Acu procurorul e sef de circumscriptie electorala si doar de dosarele mele nu sta acu! Voi ce parere aveti?

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

Nu are ce termen sa iti dea sefii in dosarele penale. Singurele termene cu privire la urmarirea penala sunt date de Codul de procedura penala sau de ordinul comun. Procurorul da, iti poate da nota de indrumari si termen. Asa zic eu!

Link to comment
Share on other sites

Si eu zic la fel! Normal Ordinul comun si CPP-ul precizeaza solutionarea cu celeritate a dosarului penal! 

Art. 23 din Ordinul Comun 56/2014 precizeaza ca organul de cercetare penala al politiei judiciare si procurorul solutioneaza dosarul in functie de complexitate natura infractiunilor etc. intr-un termen care , de regula, nu trebuie sa depaseasca un an de la IUP!

P.S. Cred ca ma duc cu dosarele la procuror, chit ca ma injura ca are pe cap alegerile locale, doar sa ii arat rezolutia sefului BR sa il traga pe purcelus de urechi un pic:))

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.