Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
RazvanE

Tractor si categoria Tr

Question

RazvanE
Buna ziua, vreau sa expun si eu o problema in legatura cu conducerea tractoarelor si a categoriei Tr conform legislatiei modificate in 2014 in speranta ca ma poate lamuri cineva.
 
In legislatia de pana in modificare scria ca permisul obtinut numai pt Tr da dreptul de a conduce un tractor cu una sau doua remorci. Apoi la urmatorul punt scria ca permisul obtinut pt B sau C da dreptul de a conduce si vehicule din categoria Tr. Era foarte simplu si clar ca daca ai permis pt B poti conduce si Tr (tractor cu una sau doua remorci).
 
Acum dupa modificare spune asa:
 
La articolul 241 alineatul (2), dupa litera g) se introduc trei noi litere, literele h), i) si j), cu urmatorul cuprins: „h) permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile si pentru categoria Tr, in anumite cazuri specifice;
i) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile si pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr si una sau doua remorci;
j) permisele de conducere eliberate pentru categoriile D sau DE sunt valabile si pentru vehiculele din categoria Tb.”
La articolul 241, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins: „(21) Cazurile specifice pentru care se considera indeplinita conditia prevazuta la alin. (2) lit. h) pentru a da dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice sunt urmatoarele:
a) permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
permisul de conducere pentru categoria BE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 3.500kg;
c) permisul de conducere pentru categoria C este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
d) permisul de conducere pentru categoria CE este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata sa fie mai mare de 750 kg.”
 
Intrebarea si nelamurirea mea e ce se intampla cu tractorul cu doua remorci, ce categorie trebuie pentru asta pt ca la fiecare dintre cazurile astea specifice nou introduse scrie ca ai voie tractor cu o remorca in functie de mase dar nu zice nimic de doua remorci?
Edited by RazvanE
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
Marius

Este clar specificat în

Art. 241 alin. (2) lit. i) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile şi pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr şi una sau două remorci;

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Deci sa inteleg ca eu avand ABCDE nu mai pot sa conduc tractor cu doua remorci cum puteam pana la modificare ci imi trebuie categoria Tr?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Ce îmi plac mie replicile de genul: "să înteleg că ..."

Fiecare întelege ce vrea si atât cât poate. Nimic mai mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
cipri83

Pai nu este mentionat in copy-paste-ul tau la litera "i" raspunsul tau?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Pai tocmai de asta am intrebat pentru ca mie mi se pare putin absurd pentru ca eu am nevoie sa conduc tractor cu doua remorci lucru pe care pana la modificare l-am facut avand CE. Acum dupa modificare trebuie sa dau si categoria Tr dar nici nu stiu daca exista scoli care fac Tr, cel putin in Prahova eu nu stiu niciuna. Si plus ca pentru Tr se dau intrebari din categoria B, ceea ce eu am dat o data. 

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
cipri83

Respecta modificarea legii ca sa nu suporti consecintele ei!

Edited by cipri83

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Pai eu tocmai asta incerc sa spun, eu vreau sa respect legea. Trebuie sa dau Tr, dar nu sunt scoli care sa faca Tr pentru ca inainte de modificare Tr era inutil daca aveai B (si examenul este acelasi). Acum utilitatea Tr-ului este doar pentru doua remorci caci pentru restul cazurilor merge CE-ul. 

Eu am incercat sa sesizez o anomalie in legea noua pe care sincer cred ca cei care au redactat textul au omis-o. Tocmai de asta am intrebat aici poate cineva cunoaste situatia concret si poate da lamuriril suplimentare. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Modificările legislaţiei rutiere sunt consecinţe ale unor directive europene, iar legislativul (Parlamentul - nu Poliţia Română) a transpus în legislaţia românească prevederile acestora.

Referitor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere ori a unor noi categorii, trebuie specificat să nici în acest caz Poliţia Română nu mai are nicio legătură încă din anul 2002, această activitate aflându-se în sfera de competenţă a altei instituţii, respectiv  DRPCIV (instituţie aflată sub coordonarea şi controlul prefecturilor).

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

OK, multumesc de raspuns, o sa incerc sa scriu si la drpciv sa vad ce raspuns primesc si de acolo, pentru ca e o situatie destul de ciudata din moment ce scoli pentru Tr nu cred ca mai exista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Probabil că nu există cerere pe piată, în caz contrar mă gândesc că scolile de soferi se adaptau.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Nu exista scoli pentru ca dupa legea 195/2002 pana acum cu B puteai conduce Tr, deci Tr era inutil. Tr exista doar pentru ca cei care au dat inainte examen doar pentru tractor, fara B, sa aiba ceva scris pe permis. Acum modificarea a venit pentru a se face o departajare pe mase, ceea ce e logic si corect, pentru tractoare mari sa fie necesar C-ul, si pentru remorci mari E-ul, dar cei care au facut legea au omis pur si simplu cazul cu doua remorci pentru ca altfel nu vad de ce cu CE sa poti conduce orice tractor cu orice remorca dar sa nu poti cu doua remorci, nu prea are sens necesitatea obtinerii Tr-ului doar pentru remorca aia in plus, Tr care cum am mai zis nici nu cred ca ai unde sa-l faci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
apocalipse

Schimba resedinta in Dambovita pentru ca la Tartasesti respectiv Nucet, doua localitati din judet, exista cate o scoala de soferi care pregateste candidati pentru categoria Tr!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Alea sunt licee agricole, doar in cadrul lor se face Tr. Si ar insemna sa ma mut in DB sa fac Tr doar pentru remorca aia in plus caci tractor cu o remorca pot conduce cu CE, nu vi se pare ca totusi logic ar fi sa se poata conduce tractor cu doua remorci cu CE? Din punctul dvs de vedere, al politistului rutier nu credeti ca asa ar fi logic?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Nu contează ce şi cum i se pare, important e ce prevede legea. Chiar şi dacă unui poliţist i s-ar părea ilogică o anumită prevedere, nu e treaba lui să o corecteze prin modul în care o aplică. Poliţistul trebuie să aplice legea indiferent cum i se pare, bună sau rea, logică ori ilogică, dreaptă sau nu, etc, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Asta e clar si corect. Dar asta e un caz aparte pentru ca formularea e una destul de neclara. Daca ne luam exact dupa text fara sa interpretam: „permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr sunt valabile si pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr si una sau doua remorci.”

Deci cei care au numai categoria Tr pe permis fara alte categorii (adica exact cei care au absolvit licee agricole si au numai Tr) au voie doua remorci.

Eu deja am si alte categorii, inclusiv CE, deci nu am cum sa am numai Tr, deci nu pot conduce niciodata doua remorci.

De-asta zic ca CE-ul da dreptul la tractor cu doua remorci tinand cont ca da dreptul la tractor cu o remorca (specificat clar) si exista in alt paragraf precizarea ca „tractorul este singura categorie de vehicul care are dreptul de a tracta doua remorci”.

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Dacă ai Tr poţi să conduci tractor cu două remorci. Faptul că mai ai şi alte categorii pe permis nu are nicio relevanţă, pentru că ai deja categ. Tr.

Când nu ai categoria Tr, există câteva derogări/facilităţi (poţi să le denumeşti cum vrei) în funcţie de categoriile pe care le ai. Una dintre ele e şi conducerea unui tractor cu sau fără remorcă, după caz.

În concluzie, tractorul cu două remorci nu poate fi condus decât de cel care a făcut scoala şi a obţinut categoria Tr, cel care are calificarea de tractorist.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Dacă formularea ar fi „numai cei care au permis pentru categoria Tr au dreptul să conducă tractor cu două remorci” ar fi absolut corect ce spuneți dvs.

Formularea „cei care au permis numai pentru categoria Tr au dreptul să conducă tractor cu două remorci” înseamnă exact ce am zis eu adică să ai numai Tr (fără altceva).

Asta e limba română, asta înseamnă conform regulilor limbii române. Cuvântul numai modifică înțelesul frazei în funcție de așezarea lui.

Și vă spun din experiență pentru că activez în domeniu, și nu ca simplu tractorist, că școli pentru Tr nu există altele decât liceele agricole care școlarizează doar elevii de acolo (aceia au inițial numai Tr) și astea există doar în câteva județe care au o agricultură mai dezvoltată. În B și PH nu există.

Ca o paranteză, Tr-ul e exact ca Tb-ul, nu are utilitate în sine. Eu am categoria DE și pot conduce și Tb. Tb e pt cei școlarizați de Regiile de Transport și aceia au numai Tb. Deja dacă ai D nu mai contează Tb. Tb-ul și Tr-ul au fost introduse tocmai pentru aceste cazuri ale persoanelor care au făcut școala pe legea veche (dinainte de 2002). Acum nimeni nu mai face Tr sau Tb.

Eu sunt adeptul respectării legii, însă aici litera ei e cel puțin neclară. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Eu am impresia că ne pierdem vremea cu tine. 

Pledoariile de acest gen, că nu-ţi place formularea dată de legiuitor, că ţi se pare ilogică sau pentru că într-un anumit judeţ nu există şcoală de şoferi şi din acest motiv ar trebui să se permită conducerea cu alte categorii şi aşa mai departe, păstrează-le pentru instanţă. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

E neclar din punctul său de vedere, care este unul destul de subiectiv. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Păi și eu cum dau de Tr dacă nu există școli, adică nu credeți că ăsta e un impediment, faptul că vrei să faci ceva ce nu există? Eu mâine aș face Tr-ul nu e asta problema dar nu am unde. Voi nu înțelegeți ce vreau eu să zic. Legiuitorul nu asta a avut în gând, să facă necesar Tr-ul doar pentru remorca aia a doua. Legiuitorul a vrut să reglementeze masele să nu se trezească că unul cu B conduce 40 de tone de tractor (ceea ce până la modificare era legal) însă a omis faptul că tractoarele pot trage două remorci. 

Cat despre formulare nu e vorba că nu-mi place mie, e vorba de limba română și regulile ei. Și de înțelesul limbii române. In limba română „cei care au permis numai pentru categoria Tr au dreptul să conducă tractor cu două remorci” nu e egal și nu are același sens cu numai cei care au permis pentru categoria Tr au dreptul să conducă tractor cu două remorci” și asta e un adevăr evident, nu e doar părerea mea subiectivă.

PS: Daca eu zic „Cel care a mers numai în PH să facă un pas în față” iar cineva a mers în PH și BV, ăla nu face pasul conform limbii române. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Catalin

Nu este niciun impediment pentru cei ce cunosc legea, ci doar pentru cei ce încearcă să ghicească ce a avut în gând legiuitorul, în loc să citească legea.

 

Art. 24. - (1) Examinarea pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa în sensul art. 231 alin. (2) sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc.

(11) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), candidaţii care solicită obţinerea categoriilor Tr, Tb sau Tv, precum şi candidaţii cu dizabilităţi fizice pot fi examinaţi de autoritatea competentă pe raza căreia se află şcoala de conducători auto autorizată unde aceştia au absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Nu înțeleg de ce nu răspundeți la întrebările pe care le pun și dați răspunsuri doar așa ca să ocoliți subiectul. Nu contează că se poate obține Tr și în alt județ față de cel de reședință pentru că nici în alte județe școlile nu fac Tr. Vă rog să-mi răspundeți dacă din punctul dvs de vedere cuvântul „numai” e corect pus acolo în lege conform limbii române și cum poate face un om care la recoltat are nevoie de tractor cu două remorci când școlile nu fac Tr-ul (chestie verificată cu câteva telefoane la școli care figurează cu Tr din alte județe)? 

Și vă rog să nu răspundeți cu texte de lege, pe care le-am citit de 100 de ori. Eu sunt adeptul respectării legii și o cunosc foarte bine. 

Eu am pus problema ca să răspundeți punctual la problema asta cu care se confruntă mai mulți oameni, adică ce se înțelege din fraza aia în română. Și cum fac să conduc în legalitate două remorci?

 • Downvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Pentru că nu ai capacitatea intelectuală necesară să pricepi şi considerăm că pierdem timpul inutil cu tine.

Dacă ai impresia că suntem obligaţi să-ţi răspundem, te înşeli amarnic, nu eşti aşa important pe cât te crezi. În plus, te informez că aici nu suntem la serviciu şi nu avem absolut nicio obligaţie să te dădăcim ori să-ţi oferim explicaţii. Dacă nu eşti mulţumit şi nu pricepi răspunsurile primite, te sfătuiesc să-ţi angajezi un avocat.

Ai omis să citeşti regulile care guvernează această secţiune în care e specificat foarte clar: "nimeni nu este obligat să vă ofere sfaturi ori consiliere juridică. REŢINEŢI că aici nu suntem la serviciu şi nu avem niciun fel de obligaţii, iar absolut toate răspunsurile, îndrumările şi sfaturile primite sunt oferite doar din bunăvoinţă".

Topic închis.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
RazvanE

Bună ziua, încerc să deschid iar o discuție despre categoria Tr. Sper ca de data asta să nu mai fiu suspendat și topicul închis. La prima discuție pe tema asta e posibil să nu fi înțeles eu bine legea însă acum cu HG 11/2015 pentru modificarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 lucrurile sunt și mai neclare.

Acest HG 11/2015 spune:

Art. I.
Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
 
1. - La articolul 38, alineatele (2) - (4) se abrogă.
 
Asta înseamnă că:

1. Posesorul de permis categoria B, C sau CE NU mai are dreptul să conducă vehicule din categoria Tr.

2. Posesorul unui permis de conducere valabil numai pentru categoria Tr are dreptul să conducă DOAR TRACTORUL. El nu mai poate conduce şi un ansamblu de vehicule format dintr-un tractor şi una sau două remorci.

3. Posesorul unui permis de conducere valabil pentru categoriile D sau DE NU mai are dreptul să conducă şi vehicule din categoria Tb – troleibuz.

Întrebarea mea e aceeași pe care am mai pus-o: Pentru un tractor cu două remorci ce permis îmi trebuie acum?

Vă mulțumesc și sper că nu deranjez insistând pe tema asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Mihai5

Buna seara! Posed permis auto categoria B si Tr (mentionez ca am permis de 20 de ani si la acel moment am sustinut examen auto si pe tractor). Pot conduce pe drumurile publice un tractor cu masa mai mare de 3500 kg?

Va multumesc!

Edited by Mihai5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.