Jump to content
POLITISTI.ro

Legea 61/91 - amenzi neachitate


vivi678

Recommended Posts

BUNA ZIUA!

Am cateva amenzi mai vechi neplatite, la legea 61/91,insumand 3400 ron. Nu am cu ce sa le platesc,in schimb primesc la inceputul fiecarui an instiintare de plata de la fisc.Unele dintre amenzi sunt mai vechi de 5 ani si totusi nu s-au prescris.Cat timp voi mai primi aceste instiintari de plata si cand sa ma astept sa fiu chemat la munca in folosul comunitatii? Pentru 3400 lei noi cate zile sau cate ore trebuie sa prestez?

Multumesc pentru raspuns! :good:

Link to comment
  • Moderator

Inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii se face numai printr-o hotarare a instantei de judecata.

Trebuie sa acordati o atentie deosebita citatiilor pe care le primiti si sa va prezentati la data si ora indicata pentru a obtine informatiile necesare si o pedeapasa cat mai blanda.

Din moment ce ati primit o notificare sau o somatie de plata, ori s-a inceput executarea silita asupra dvs. termenul de prescriptie se intrerupe.

Foarte greu se ajunge la prescriere, intrucat organele fiscale stiu foarte bine ce inseamna acest lucru si isi iau masuri din timp.

Link to comment

Eu sper sa se transforme amenzile neplatite in inchisoare contraventionala,nu munca in folosul comunitatii :naughty: nai bani sa le platesti dar scandaluri sti sa faci???? ca sunt convins ca nu ai adunat degeaba 3400 lei,ca sa nu iti mai faci probleme cu amenzile incearca sa respecti legea pe viitor nu sa astepti sa se prescrie amenzile.

Link to comment

instiintarile primite la fiecare inceput de an au rolul de a intrerupe prescriptia executarii amenzilor. deci nu iti face iluzii ca vei scapa de ele :)

Link to comment
  • 1 month later...

Eu sper sa se transforme amenzile neplatite in inchisoare contraventionala,nu munca in folosul comunitatii :naughty: nai bani sa le platesti dar scandaluri sti sa faci???? ca sunt convins ca nu ai adunat degeaba 3400 lei,ca sa nu iti mai faci probleme cu amenzile incearca sa respecti legea pe viitor nu sa astepti sa se prescrie amenzile.

Nu pot sa-ti multumcsc pt. ceea ce speri si nici pentru ideile tale comuniste. :angry: Nu te mai obosi sa scrii alta data daca ai aceleasi idei represive.De abuzuri,de "exces de zel",de fapte antisociale,de infractiuni comise de politisti care nu "platesc"pentru ce-au facut ai auzit????? :ph34r: De unde stii tu ca amenzile pe care le-am acumulat sunt pentru scandal? Am deschis acest topic pentru ca am nevoie de o informatie de la cineva avizat care ia in considerare si prezumtia de nevinovatie nu de speranta ta in masuri dictatoriale. Pe mine m-ar fi interesat cum se calculeaza zilele de munca ce trebuiesc prestate in folosul comunitatii in locul unei amenzi neachitate.

Abtine-te!!!! Oricum parerea ta...... :faint:

  • Upvote 1
  • Downvote 7
Link to comment

Nu am mai auzit sa i se aplica cuiva munca in folosul societatii. In USA/Rusia stiu ca ai optiunea cand iti da amenda intre a plati sau a lucra, e obligat si judecatorul si politistul sa te intrebe "aveti 500$ pentru amenda?!" .Amenzile se prescriu in 5 ani doar daca uita fiscul sa-ti trimita instiintarea timp de 5 ani, insa chiar daca uita angajatii de tine nu uita calculatorul.

Iti vor pune cel mai probabil proprire pe salar, te poti trezi cu contul in banca blocat, sau cu masina sau apartamentul scos la vanzare; iti pune impozitul pe casa si masina, nu il platesti te executa silit, cei drept nu am auzit cazuri, deci cand vei lucra dragul meu, 30% vei da la fisc, da sa ai mare grija totusi daca se leaga de apartamentul tau ... de obicei nu se tin de cuvant,dar cu criza asta .... nu se stie niciodata.

Am vazut la protv, oameni care pt. 400 lei s-au trezit cu cardul blocat, chiar daca aveau salar de aproape 3000 roni / luna.

Vestea buna este ca nu ti se percep sanctiuni de intarziere, mai trage si tu de timp, leul se tot devalorizeaza, veniturile cresc. (cel putin asa zice institul national de statistica, ca in Romania au crescut veniturile din 2008 pana in 2010 cam cu 20% ). Inflatia anul aceasta va fi una galopanta, deci mai bine astepta 1-2 ani, si salariile vor creste, bani oriunde in lume se devalorizeaza. Oricum fii cu ochii si pe presa, sunt foarte multi "scandalagii" care datoreaza statului Roman pe baza 61/91 f. multi bani , bani pe care Romania nu stie cum sa-i colecteze fata de alte tari (ex: in alte state refuzul de-a plati amenda consta infractiune,intri la evaziune fiscanala daca nu o platesti) si vine anul 2012 si avem nevoie de bani. Si nu pentru campanie electorala, ce pentru datorita aia de la FMI , datorie care daca nu ni se reaesaloneaza putem scrie pe ROMANIA "faliment" si sa-i dam foc.

http://www.google.ro/#sclient=psy&hl=ro&site=&source=hp&q=datorie+FMI+2012&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=b77ce01c21431a6d

Edited by no1
Link to comment

Dar ce Dumnezeu tot faci de esti asa de "dotat" la 61? Doar din curiozitate intreb pentru ca, de scapat de amenzi, n-ai cum sa scapi.

Zicala adaptata by ANAF: de teava pustii, de coada calului si de fisc sa te feresti mai rau decat dracu' de tamaie :naughty:

Edited by videosuzy
Link to comment
  • Moderator

no1, inceteaza sa mai oferi sfaturi, intrucat nu faci altceva decat sa dezinformezi si sa incurajezi nerespectarea prevederilor legale.

Daca nu ai realizat, acest forum este dedicat politistilor, iar in Regulament este specificat foarte clar:

Nu sunt acceptate discutiile privind orice tip de activitate ilegala sau imorala. Pe acest forum se va promova respectarea prevederilor legale..

  • Upvote 1
Link to comment

Nu am cont in banca,nu am nimic in proprietate,nu sunt bun de munca.... :( ,eu cred ca daca cuantumul amenzilor ar fi fost mai mic si politistii mai indulgenti(sa dea amenzi mai mici) foarte multi contravenienti ar fi reusit sa le plateasca si in felul acesta era toata lumea multumita...inclusiv administratiile locale. :D

  • Upvote 1
  • Downvote 6
Link to comment

Eu cred ca amenzile ar trebui mai mari; aparent, contravenientii nu sunt deloc speriati de cele actuale. Vivi678, tu de inchisoare nu scapi in viata asta, la ce mentalitate vad ca ai...

Link to comment

nicaieri in tarile sarace amenzile mari nu sperie ptr ca nu ai de unde sa le achiti - nu ai salariu, nu ai bunuri. si cum nu exista o alternativa viabila de executare, normal ca nu sperie lumea. cuantumul amenzilor sperie doar pe cei solvabili, ptr ceilalti - 200 sau 20.000 ron amenda este acelasi lucru.

Link to comment
  • Moderator

Amenzile nu sperie pe nimeni pentru ca nu exista un cadru legislativ care sa faca aplicarea acestora eficienta. Daca neplata amenzilor s-ar socoti infractiune, evaziune fiscala, atunci contravenientii s-ar speria intr-adevar de ele, fie ca sunt solvabili, fie ca nu. Hai sa fim seriosi, cunosc destui conducatori de "Beamveuri" si cu lanturi de aur la gat care nu au saracii nimic pe numele lor, recte, sunt insolvabili. Romania are un cadrul legislativ defectuos care inca odata dovedeste incompetenta crasa a "mintilor luminate" care ne conduc. :emo-yessir:

  • Upvote 2
Link to comment

evaziunea fiscala nu poate fi caracterizata prin simpla neachitare a debitelor catre buget, ptr ca nu se incadreaza in definitia evaziunii.

insa ar putea ca multe aspecte ale vietii cotidiene sa fie conditionate de plata amenzilor: de exemplu infiintarea firmelor. cazierul fiscal este bun insa insuficient ca si date colectate.

se pot gasi solutii la fel ca cele in care iti refuza emiterea rolului fiscal la vinzarea de imobile.

Link to comment

mai dau si eu un exemplu de pe multi nu ii intereseaza de amenzi, mai ales de cele la Lg. 61, exemplu povestit de un coleg, pentru ca la momentul respectiv eu nu eram incadrat in politie si care suna cam asa: "dom'ne, da-mi 10 milioane amenda ca sa vada comandantul ca esti al dracu', ca mie oricum nu au ce sa imi faca. ce sa imi ia? purecii din casa si pe nevasta-mea."

Link to comment

Dupa parerea mea problema este "deziformarea", foarte multi cred ca daca iau o amenda si nu o platesc 5 ani scapa de ea, dar nu e asa.

Odata si odata tot o platesti. Majoritatea prostituatelor cred ca nu vor plati niciodata, poate au dreptate... poate ca vor muri inainte sa fie "solvabile"

Link to comment

gresesti. se intimpla ca prescriptia sa intervina si asta atunci cind fiscul nu poate face dovada intreruperii sale. exista nspe' mii de cazuri cind fiscul nu a putut depune la dosar dovada comunicarii somatiei prin care se intrerupea prescriptia. cel mai probabil ca erau ratacite prin arhivele sale insa efectul este acelasi.

Link to comment

nicaieri in tarile sarace amenzile mari nu sperie ptr ca nu ai de unde sa le achiti - nu ai salariu, nu ai bunuri. si cum nu exista o alternativa viabila de executare, normal ca nu sperie lumea. cuantumul amenzilor sperie doar pe cei solvabili, ptr ceilalti - 200 sau 20.000 ron amenda este acelasi lucru.

Asta pana le transformi in munca in folosul comunitatii la o anumita paritate. Si atunci nu cred ca le e indiferent daca matura santuri 2 zile sau 2 luni si 2 zile.

Link to comment

corect. insa eu sunt adeptul masurilor pe care le-am vazut i Franta - la amenzile rutiere se confisca masina pina achiti amenda. contrar celor vazute la TV confiscarea are loc "on the spot" doar daca amenda depaseste o anume valoare sau daca la verificarea facuta de politist ai deja amenzi restante. ceea ce v-a afecta in mod direct si fara nici o sansa de evitare pe toti kokalarii care au masini scumpe.

  • Upvote 1
Link to comment

Atenție! Nu trebuie făcut confuzie între dreptul organului fiscal de a stabili obligații fiscale-T.prescriptie 5 ani de la 01.01. a anului următor; dreptul organului fiscal de a cere executarea silită a creanțelor fiscale - T.prescriptie 5 ani de la 01.01 a anului următor celui în care s-a născut acest drept și perimarea executării silite a creanțelor fiscale, creanțe care potrivit codului de procedură fiscală, odată procedura executării silite începută nu se mai perimă.

Procedura se consideră începută odată cu comunicarea somației și cred că și a titlului executoriu-nu știu exact- care în acest caz este procesul-verbal de contravenție

Link to comment
  • 1 year later...

@alexvintila: daca ai amenzi neplatite, poti lua pe rol / inscrie bunuri. Nu poti scoate de pe rol / instraina bunuri pana la achitarea datoriilor catre stat (amenzi, impozite)

cu prescrierea cum ramane? mai e valabila?

Link to comment

Da. Prescrierea este valabilă.Termenul de prescriere al amenzilor este prevăzut de Codul de Procedură Fiscală. Termenul de prescriere este de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a aplicat amenda. Administrația fiscală responsabilă, dupa ce primeste procesul verbal de la poliție, inregistrează suma în debite în urmărire, a cărui valoare este comunicată anual prin impunerea anuală. Pentru edificare :

Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.

Art. 23 Naşterea creanţelor şi obligaţiilor fiscale

(1) Dacă legea nu prevede altfel, dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le generează.

Edited by Dan
  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.