Jump to content
POLITISTI.ro

Forta probanta a cuvantului politistului

Postare recomandată

Publicat

Deschid acest topic cu intrebarea :

Ce credeti dspre faptul ca in Romania orice act pe care-l intocmim trebuie probat in instanta cu martori?

Am avut ocazia sa discut aceasta problema cu colegii din Elvetia , care mi-au raspuns cu o intrebare: " cum puteti lucra in astfel de conditii? "

• Moderator
Publicat

Asta se intampla datorita legilor prost concepute si a interpretarilor acestora de catre avocati pe care judecatorii le accepta in instanta.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Din cate stiu dpdv legal, politistul in exercitarea functiei se prezuma ca isi indeplineste atributiunile cu constiinciozitate si in conformitate cu legea si regulamentele, beneficiaza de prezumtia legalitatii, iar faptul ca se impune consemnarea a cel putin un martor la intocmirea procesului verbal este pentru a intari veridicitatea celor consemnate, iar ulterior in caz de contestatie sa intareasca convingerea instantei ca ceeea ce este consemnat este real.

In alta ordine de idei, agentul constatator este reprezentant al Autoritatii, mai ales in cazul in care acesta constata personal savarsirea faptei contraventionale, ia nastere o prezumtie simpla de adevar a celor retinute in procesul verbal.

In consecinta, cel are ataca procesul verbal, in instanta trebuie sa dovedeasca niste imprejurari credibile, care sa infirme situatia retinuta in PV.

Conform art.129 Cod Proc Civila, persoana care cere ceva instantei de judecata, are obligatia sa probeze ceea ce cere.

CEDO a stabilit ca persoanele sanctionate contraventional beneficiaza de prezumtie de nevinovatie, plasand materia contraventionala, pe baza criteriilor prevazute de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului in sfera "acuzatiilor in materie penala".

Insa tot CEDO a stabilit ca aceasta prezumtie de nevinovatie nu este absoluta, pentru ca retinandu-i caracterul absolut, s-ar ajunge la o rasturnare a sarcinii probei care ar reveni in totalitate organului constatator, ori o asemenea sarcina ar fi "impovaratoare si excesiva".

In consecinta, nu se poate spune ca "in Romania orice act pe care-l intocmim trebuie probat in instanta cu martori". :)

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Parerea mea este ca acesta forta in Romania nu exista. Pentru judecatori politistii sunt niste cantitati neglijabile. Prerea mea ,,pe persoana fizica".

Modificat de Elvis
Publicat

Comparati-va pentru o secunda cu un medic, sau cu un invatator.

La fel ca ei, dvs aveti in anumite momente putere discretionara asupra subiectilor dvs.

In momentul in care opereaza, un medic poate face mult bine, sau mult rau. Sau o educatoare, poate sa faca unui copil mult bine sau mult rau. Eu cred ca toate aceste momente de "exercitare" a puterii trebuie controlate cat mai bine.

Oricum, ati prins ideea.

DA, ai anumite puteri asupra oamenilor, dar RASPUNZI pentru exercitarea lor.

Puterea fara responsabilitate, sau fara modalitatea de tragere la raspundere, conduce la monstruozitati.

Da, la americani politistul are puterea sa ia orice masura necesara, dar exista o mica mare diferenta: nu are voie sa ia aceste masuri decat in fata masinii si asta pentru ca toate masinile au in dotare o camera video care inregistreaza tot ceea ce se intampla fara sa se falsifice ceva ulterior.

Asa vad eu, contribuabil fiind.

• Displace 2
Publicat

Domnule Florio este plin internetul de filmulete via-a-vis de cat de corecti sunt politistii americani . Dar faceti vorbire despre camerele de pe masinile lor ca si cum noi am fi vinovati ca cele pe care le avem nu se pot compara ca dotare cu ale lor. Nu si ca pret, ale lor sunt mai ieftine ca ale noastre.

Si credeti-ma pe cuvant, politistii nu se pot compara nici cu medicii nici cu invatatorii, iar aici spun ca nu se pot compara nu din punct de vedere intelectual, ca sa nu mai intelegeti altceva, ci ca munca. Sunt profesii total diferite. Asta nu au inteles nici cei care au facut legea asta asa zis unica.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Domnule Elvis

Eu totusi continui sa va compar cu medicii si cu educatoarele.

Sa va explic de ce ! La fel ca si la ei viata si viitorul unui om este la un moment dat in mainile dvs.

Doctorul greseste operatia, pacientul moare.

Educatorea nu invata copilul in gradinita, nu il educa sa fie cuminte si il lasa sa bata alti copii etc.

Politia, sa fiu diplomat si sa zic ca nu am exemple, dar am avut un vecin jandarm figura proeminenta pe plan local care a vrut sa arate cine are ultimul cuvant si neputand sa ma sanctioneze pe mine ca fac un gratar (mai rau de gura din 3 vecini cu gratarul in gradina), fiind si ziua tatalui meu a hotarat sa aplice legea cu bautul desi i-am aratat ca berea mea era fara alcool.

Pe tata de 67 de ani la vremea respectiva care nu a intrat in Politie decat sa isi schimbe buletinul la tratat ca pe un infractor.

Culmea e ca nu a facut-o el , a trimis niste baieti care au zis nene strangi grataru' sau va amendam.

Ceilalti 2 vecini au plecat saracii cu gratarul frigand in scara blocului.

Am avut demnitate si i-am dat in judecata pt. doar un milion amenda etc --- si nu mai dezvolt.

Au fost rugati sa probeze si semnase doi pustani care le erau prieteni dar sub juramant au recunoscut ca au facut-o la cerere.

Am vazut dezbaterile dvs pe alte topicuri si am vazut ca nu sunteti de acord cu abuzurile impotriva unei beri si ai fara alcool.

Ca si concluzie; Omul in postura de mic Dumnezeu,,,, mai greseste,,,, e bine sa fie verificat.

Acesta e doar un lucru marunt dar mai e vorba si de respectul reciproc.

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

Gresesti in comparatia pe care o faci.

Dupa cum bine spui in cazul medicilor si al invatatorilor este adevarat, gresala lor poate fi fatala, deci ei au un ultim cuvant, care daca se intampla sa fie gresit nu se mai poate remedia ulterior. Pe cand in cazul politistilor nu exista un astfel de ultim cuvant. Deciziile lor nu sunt definitive sau irevocabile, aici este o diferenta destul de mare.

Dar sa stii ca nici nu ne-am dori ca deciziile sa fie definitive, pentru ca si politistii pot gresi intentionat sau nu, pot fi subiectivi, etc ... sunt oameni ca toti ceilalti.

Numai ca aici nu discutam despre asta, ci despre "credibilitatea" cuvantul politistului cand se analizeaza decizia pe care a luat-o.

Nu cred ca este vreun politist serios care sa-si doreasca sa fie "un mic Dumnezeu". Nici nu neg ca nu exista astfel de inconstienti, dar ei trebuie eliminati din aceasta institutie. Numai ca nu e corect sa tratezi pe toti la fel, din cauza catorva exemple ce le putem numi exceptii.

Publicat

Domnul Catalin

In cazul unei amenzi contraventionale hotararea agentului constatator e irevocabila in cazul in care amaratul nu isi permite

3 milioane de lei cheltuieli pentru a contesta o amenda de un milion.

In viata de zi cu zi pe asta se bazeaza; lasa ca plateste decat sa umble ca nu isi permite.

Asta nu se imtampla in multe cazuri dar ,,, se intampla.

Ps. scuze daca am gresit in comparatia cu doctorii si invatatoarele. asta in fata dumneavoastra ca va respect dar atitudini ca cea descrisa de mine mai sus, sa stiti ca poate schimba si inrai un om.

Publicat

atat timp cat in politia romana exista mentalitatea si practica"lasa ca te fac eu pe tine fraiere", nici nu avem nevoie de o astfel de masura. in momentul in care cuvantul politistului ar fi garantat de lege fara necesitatea martorilor, am asista la o multime de abuzuri.sau ne ascundem iar dupa deget ca in politia romana nu exista"dumnezei"??cut oate ca ar fi interesant sa se aplice o astfel de norma, sa vedeti atunci stiri.ce vedem acum cu colegi rupti de bautura care fug de proprii colegi ar fi floare la ureche.fac pariu pe ce vreti voi ca toti"militienii"ar incepe sa se razbune pe vecinul care i-a luat locul de parcare, pe tarabagiul care nu i-a dat un kil de rosii pe ochi frumosi.daca acum avem credibilitate aproape zero in fata societatii,in acel moment o sa arunce lumea cu borduri in noi. peste tot sunt uscaturi,insa nimeni nu imi poate spune mie ca in germania spre exemplu este ca la noi.am rude stabilite din anii `80 acolo si mi-au spus clar ca politistii sunt de neclintit.la urma urmei daca este sa judecam rational, acest drept, respectiv nepunerea la indoiala a cuvantului nostru sau"a pixului nostru"daca vreti, ni-l castigam singuri prin conduita noastra.dar cat timp dna-ul lucreaza pentru noi si "dumnezeii"au rafuieli personale cu diversi, aveti grija sa luati mereu un martor ca altfel munciti degeaba:)

• Displace 5
Publicat

Domnule Florio ,va multumesc ca ne comparati cu invatatorii si doctorii , insa doctorii daca gresec le moare un pacient.

In cazul in care un politist greseste poate sa isi piarda viata sau Doamne fereste sa omoare un nevinovat.

Asta este diferenta ,doctorii si invatatorii se pot juca cu vietile si destinele altora, noi politistii de cele mai multe ori ne riscam vietile noastre si destinele copiilor nostri.

Despre jandarmi numai de bine.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Nu am spus ca se joaca cineva.

La inceputl topicului se discuta despre dreptul de a "face" un proces verbal fara sa fie nevoie de martori, [b]nu-i asa???

Si ok sunt de acord ca cel care face procesul verbal nu e doctor sau educator si nici nu inraieste caracterul unui om atunci cand exista dubiul de neligimitate.

Dar contra semnarea acestui proces verbal (ca metoda de preintimpinare) mi se pare legitima . E o parere personala si nu rescriu motivele afisate in ultima mea postare.

Mentionez ca nu acuz pe nimeni.

Publicat

Nu sunt adeptul sanctiunilor contraventionale, insa unii chiar le merita, iar in cazul celor care sunt plini de bani nu ezit niciodata. Despre finalitatea acestor contraventii este foarte mult de discutat. Cu respect.

• Displace 1
Publicat

Am recititi inca odata postul dumneavoastra domnule Elvis.

Ca institutie a statului, am acelasi respect si pentru fortele de jandarmi in 99,9 la suta din cazuri.

Parerea mea pe persoana fizica;

Nicaieri in nici o bransa chiar si a mea a simplilor muncitori nu tai o padure pentru cateva uscaturi.

Si ei sunt oameni demni de respect, ajuta impreuna cu dvs la inundatii, situatii de calamitate si multe altele.

Chiar si cu stadioanele, cand nu erau jandarmii o facea politia.

De ce fara sa fii microbist nu te poti duce la un meci international cu sotia ??

Cateodata bataia e rupta din rai si jur ca imi pare rau si de ce s-a intamplat cu acel coleg cu profesoara, cum sa ridici mana la haina statului indiferent care ar fi ea?

Eu as fi bagat-o pe profesoara in puscarie pt. ultraj.

Stima si respect.

Publicat

Din cate am citit pe aici din posturile d-voastra rezulta ca multi dintre voi sunteti revoltati pe politisti.Acum tin sa va dau dreptate in unele cazuri multi politisti abuzeaza de functia sa" sa recitez UN MIC DUMNEZEU :ner: ]]] dar nu e chiar asa,daca a-r fi politistul un mic Dumnezeu cred eu ca a-r fi rau,sunt astfel de oameni,stiu,eu care sunt politist de frontiera am intalnint colegi de la rurala care nu ne inghiteau de loc si abuzeau mai tot mereu de functia lor,atunci ce sa mai zic de un simplu cetatean........ :doh: dar nu avem ce face peste tot sunt altfel de scursuri :ner: si parerea mea e ca nu trebuie sa va lasati calcati in picioare ,doar pt simplu fapt ca ei se cred niste MICI DUMNEZEI,ci dimpotriva sa le demonstrati contrariul,eu asa am facut ,cu toate ca suntem colegi !

Publicat

Domnule Gaby

Ca "out-sider" pe acest topic am fost numai eu.

Nu sunt si nu imi permit sa fiu formator de opinie, asta referitor la ce ati afirmat dvs.;

Din cate am citit pe aici din posturile d-voastra rezulta ca multi dintre voi sunteti revoltati pe politisti.

mi-am expus doar parerea si am sustinut-o..

Dvs. credeti ca eu pe "persoana fizica" cetatean simplu chiar gandesc;

aaaa ala e de la juridic, e baiat bun, sau aaa ala e de la jandarmi, de la rurala sau rutiera sau frontiera.....

Nu domnule, pentru mine sunt toti de la Ministerul de Interne, daca vreti sa stiti ce gandeste unul dintre ceilalti va rog lasati cele afirmate de mine asa cum le-am descris "fara sa imi puneti vorbe in gura".

In munca mea, mi-am dat interesul sa imi fac bine treaba.

Dvs. credeti ca facand bine ceeace am facut,,,, nu m-a mai verificat CTC-ul???

Despre "disfunctionalitati" atunci cand e vorba de "skanderberg",,,, nu pot spune decat ca un zambet e binevenit si e un inceput de a rationa corect nu de a fii lei, hiene si elefanti totul se poate rezolva si prin discutii amicale si rationale.

Desi "mi-am atins scopurile" (imi cer scuze de exprimare in fata d.lui Catalin) lasati-ma sa fiu in continuare un forumist ca am warn status de cand am intrat.

Stima si respect.

Publicat

Se pare ca si pe acest forum reusim sa ne barfim ca de...unii sunt de la Ana si altii de la Caiafa si daca se intalnesc trebuie sa aiba unii ac de cojocul celorlalti !!!

• Apreciez 1
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

sunt de acord ca politatiul sa aibe o mai mare prestanta in societate iar cuvintul lui sa aibe o mai mare greutate in fata instantei de judecata. DAR, cum te poti apara - la modul practic vorbind - de un abuz daca, la emiterea unui proces verbal nu se prevede necesitatea unor probe suplimentare? ce se intimpla cu drepturile mele? chiar daca sunt de acord ca 99,9% din politai sunt corecti, ce se intimpla in acele 0,1% din cazuri? le acceptam ca si o pierdere necesara functionarii sistemului?

la modul statistic vorbind ar fi ok, insa discutam despre oameni si problemele lor reale si ptr care 100 ron amenda chiar sunt bani importanti.

un exemplu simplu - proces verbal emis ptr incalcarea liniei continue pe un DN. Nu exista filmare - masina nu avea cinemometru. Am fost dispus sa fiu martor in favoarea contravenientului deoarece chiar in fata mea s-a petrecut presupusa contraventie si am putut vedea cu ochii mei ca nu era adevarat. cum ne putem apara in fata unor asemenea cazuri? aveti propuneri?

• Displace 2
  • Moderator
Publicat

maxu08 coredct dpdv gramatical se scrie si se spaune "politistul", nu "politatiul" sau probabil "politaiul".

Contravenientul poate depune plangere impotriva procesului verbal de contraventie, iar instanta de judecata se va pronunta cu privire la legalitatea acestuia.

Aceasta practica nu a fost inventata in Romania si este prezenta in toate tarile democratice.

• Apreciez 1
Publicat

scuze de greseli insa am scris in graba.

da, poate face plingere insa eu m-am referit la problema probatoriului ptr ca discutia aici se focuseaza. degeaba fac plingere daca nu am posibilitatea legala is chiar practica sa dovedesc contrariul celor mentionate in pv.

aici apare problema abuzurilor si este importanta modalitatea de protectie a ambelor parti - a politistului (scuze de cuvintul ales anterior, nu a fost nimic intentionat) impotriva unor plingeri abuzive facute de catre contravenient precum si a contravenientului impotriva unor abuzuri ale agentului constatator. de aceea se folosesc in alte tari "cutiile negre" - sa nu aibe nimeni ce sa comenteze despre modul de sanctionare si comportament. Ar fi usor si ptr politisti sa dovedeasca ultrajul si cred ca nimeni nu ar mai avea tupeu sa jigneasca un politist stiind ca este filmat. Si invers, evident.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Pentru anularea unui proces verbal in instanta sunt o gramada de modalitati. Nu cred ca judecatorii din Romania sunt partasi in favoarea politiei in astfel de procese.

Acest lucru se vede foarte clar in statisticile instantelor de judecata. Cred ca stii foarte bine acest lucru, daca spui ca esti avocat.

Probabil toti am remarcat cum trateaza mass-media si opinia publica cazurile de achizitie a echipamentelor din dotatrea politiei, fara a realiza ca implicit aceste dotari sunt si in folosul omului de rand.

Daca absolut toate autovehiculele din dotarea politiei ar fi dotate cu camere video, nu poate fi decat un lucru bun si in favoarea politistilor corecti.

• Apreciez 1
Publicat

nu am zis ca judecatorul este partas - sunt un idealist care inca crede in forta justitiei si corectitudinea politistului. Insa principala mea grija este apararea dreptului contribuabilului/client indiferent de cine este si ce a facut. toti au dreptul la un proces corect si la pedeapsa pe care o merita.

insa, nici un judecator nu va acorda dreptatea clientului in contestatiile in care avem cuvintul politistului vs cuvintul contravenientului. este si normal sa fie asa, DAR prefer sa existe si o modalitate de putea dovedi ca politistul a gresit (prefer sintagma "gresit" decit "abuz"). iar cutiile negre ar fi extrem de utile si nu ar fi rau sa fie obligatorii. scoatem ceva bani dar toata lumea va fi multumita si cred ca si procesele vor fi mai putine :)

acesta este si unul din motivele pentru care se folosesc martori in contestatiile impotriva proceselor verbale. este singurul mod in care poti dovedi starea de fapt contrara mentiunilor din procesele verbale. evident ca exista si martori mincinosi insa ar dispare daca statul ar dota politistii cu ce este nevoie ca sa aplice legea tuturor. dar asta este o alta discutie.

• Moderator
Publicat

Eu cred ca din pacate suntem intr-un cerc vicios aici. Si vom ajunge la o concluzie omniprezenta in ultimul timp, in aproape toate domeniile, respectiv lipsa banilor si subfinantarea sistemului.

Cred ca suntem cu toti de acord ca o dotare mai buna este benefica pentru cetatean dar si pentru politist. Si la fel cred ca suntem toti constienti ca abuzuri sau erori exista si vor exista intr-un procent mai mare sau mai mic, la fel cum exista cazuri in care politisti abuzeaza, la fel sunt si cazuri de martori mincinosi, etc.

Din pacate si mentalitatea noastra, a tuturor, nu ne ajuta deloc. Si aici vorbesc despre mentalitatea de genul: "domnule, sa fie si la noi ca in alte tari, sa fie toata lumea corecta si civilizata, dar cand suntem noi in cauza nu se mai pune problema ... suntem o exceptie".

Am speranta totusi, ca lucrurile se misca usor usor si vom mai prinde si noi timpuri mai "normale". (asa sunt eu ... mai optimist) :)

• Apreciez 1
Publicat

ma bucur ca suntem pe aceesi lungime de unda. de altfel chiar sunt entuziasmat de acest forum si deja am inceput sa-l recomand mai ales ca este o metoda prin care colegii mei (avocati, judecatori, etc) pot avea contact si informatii de prima mina despre problemele ivite in practica voastra, in domeniile specifice si poate putem oferi ajutor. Sau sa primim ajutor in aspectele ce tin de munca voastra si pe care evident nu putem sa le cunoastem.

de altfel, chiar ar fi bine si ptr voi cunoasteti modul de gindire si aplicare a legii de catre avocati/judecatori ptr a elimina controversele existente dintre aplicarea legii in teren (munca voastra) si interpretarea legii in sala de judecata (avocati, judecatori).

Poate formul acesta va contribui la eliminarea acuzelor aruncate de la unii la altii privind care dintre noi a gresit :)

Paste Fericit la toata lumea

• Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.