Jump to content
POLITISTI.ro

Limba romana

cineva

Recommended Posts

Am citit diverse topice de pe acest forum si am constatat ca limba romana dpdv corect gramatical, nu prea este la putere! Poate ar trebui sa revizuiti putin atitudinea aceasta, imaginea politistilor nefiind una foarte buna in general, macar aici pe forum haideti sa incercam sa vorbim corect romaneste, sa ne schimbam un pic imaginea!

V-ar deranja daca cineva v-ar atrage atentia ca nu folositi corect un cuvant, o expresie, o fraza?Sau considerati ca nu este important cum scriem?

• Upvote 2
  • Downvote 16

Domnule cineva daca ati intrat aici ca sa faceti pe desteptul va spun ca ati gresit site-ul.

Daca intentiile dvs sunt bune suntem gata sa va ascultam, nimeni nu le stie pe toate.

Iar omul cat traieste invata.

Aveti dreptate cand spuneti ca nu toti utilizatorii site-ului sunt ,,academicieni ", insa ce ar insemna ca si aici sa fie ,,certati" de fiecare data cand gresesc.

Cu privire la imaginea politistilor ........sa inteleg ca nici dvs nu prea ne vedeti,, bine"?

Nu prea vad plusul.

• Upvote 1
  • Downvote 1

........... sa ne schimbam un pic imaginea!

inteleg ca sunteti politist? sau "ne" vine de la forma "majestatii imperiale" :)

Gen: '' Vulpea cand n-ajunge la struguri zice ca sunt acri'' :naughty:

Ce treaba ai tu sa analizezi imaginea politistilor ? Daca imaginea acestora nu este una tocmai buna asa cum ai afirmat, tu de ce ai vrut sa te faci politist ? :ner:

Edited by georgya

• Membru

Am citit diverse topice de pe acest forum si am constatat ca limba romana dpdv corect gramatical, nu prea este la putere! Poate ar trebui sa revizuiti putin atitudinea aceasta, imaginea politistilor nefiind una foarte buna in general, macar aici pe forum haideti sa incercam sa vorbim corect romaneste, sa ne schimbam un pic imaginea!

V-ar deranja daca cineva v-ar atrage atentia ca nu folositi corect un cuvant, o expresie, o fraza?Sau considerati ca nu este important cum scriem?

Si acel "cineva'" cine este? tu? :hmmmt: , sunt numai ochi si... astept!

Pentru "CINEVA" : spune cu subiect si predicat exact despre cine este vorba.....pentru ca in rest cred ca te afirmi asa...doar sa te afli in treaba...

• Upvote 1

• Moderator

Domnule cineva, va pun in vedere acest mic extras din regulamentul acestui forum :

Cunoasterea limbii romane scrise este obligatorie. In general, tine cont de faptul ca un post trebuie sa poata fi citit rapid! Exprimarea scrisa este, prin definitie, mai complexa decat cea orala si, prin urmare, incearca sa te faci inteles prin ceea ce scrii.

Este necesara cunoasterea si respectarea regulilor de baza ale limbajului scris, dupa cum urmeaza:

- scrierea cu inflorituri (k, sh, tz, y) este interzisa, cu exceptia cazurilor in care pot aparea confuzii;

- se lasa spatiu dupa, nu inaintea semnelor de punctuatie;

- nu se lasa spatiu dupa prima paranteza, nici inaintea celei de-a doua; se lasa, in schimb, inaintea primei paranteze;

- un singur semn de exclamare sau de intrebare este de cele mai multe ori suficient, trei semne sunt considerate maximul admis, un numar mai mare ducand la enervarea cititorului;

- orice propozitie incepe cu litera mare, orice nume propriu incepe cu litera mare (acest punct este o recomandare);

- numarul punctelor de suspensie este trei, nu doua si nici mai mult de trei;

- scrierea cu diacritice este optionala;

- scrierea nejustificata cu majuscule, litere ingrosate, italice, subliniate, folosind culori sau alte artificii este interzisa

Verifica-ti textul inainte de a posta! Astfel te poti asigura ca este usor de citit si poate fi inteles de catre ceilalti membri ai forumului.

Punem accent pe calitatea mesajului (atat din punct de vedere al continutului, cat si ca mod corect de redactare in limba romana) si nu pe "cantitatea" sa. De aceea, nu trebuie sa te grabesti in momentul in care postezi, e preferabil sa folosesti functia "Preview Post" pentru a reciti ce doresti sa postezi, iar in felul acesta iti poti rectifica erorile gramaticale sau de orice alta natura.

Se interzice folosirea abuziva a smiley-urilor (iconitelor animate) sau postarea mesajelor cu majuscule (inclusiv in titlu) ori folosirea excesiva a culorilor. De asemenea, se interzice limbajul de mirc si messenger in cadrul postarilor. Respecta participantii la discutii!

Dupa cum vedeti, daca ati fi citit regulamentul forumului, ati fi realizat ca nu toleram accidentarea limbii romane si va pot garanta ca majoritatea colegilor mei de pe site vorbesc mult mai corect decat multi cetateni care se cred inteligenti. In alta ordine de idei, daca ati intrat pe forumul nostru, respectiv, in casa noastra si ne jigniti, va veti pierde privilegiul de a mai accesa acest site, intrucat respectul fata de interlocutori este o conditie sine qua non pe care o promovam aici.

Cu stima.

• Upvote 4

Am citit diverse topice de pe acest forum si am constatat ca limba romana dpdv corect gramatical, nu prea este la putere! [...], macar aici pe forum haideti sa incercam sa vorbim corect romaneste, sa ne schimbam un pic imaginea!

Romane, in primul rand te aflii pe un forum, care, intr,un fel sau altul, se afla pe internet din intentia stralucita a catorva oameni care spre deosebire de tine, stiu sa vorbeasca.

A stii o limba numai din punct de vedere gramatical, nu este totul. Trebuie sa stii in ce conditii si in ce context o folosesti pentru ca altfel devii un frustrat tocilar care nu prea se cam incadreaza pe nicaieri.

Ideea per total e buna dar prost plasata; nu-si are locul. Fiecare individ care intra pe un forum are dreptul lui de a-si exprima propria opinie..chiar daca o face bine sau nu din punct de vedere gramatical, nimeni nu ii interzice asta din start.

Revenind la partea cu punctul de vedere gramatical care coreleaza in cazul de fata al naibii de bine cu internetul...tu insuti ai gresit atunci cand "ai spus" Am citit diverse topice.

Cuvantul "topic" in cazul de fata se refera la un englezism, cu sensul de discutie, tema. Cuvantul simplu topic si forma de plural aferenta nu exista in limba romana, iar imprumutul oricum nu se justifica... (asta venind vorba de internet). Asta nu inseamna ca pe internet..sau forum nu pot vorbi la fel cum ai facut`o tu...gresit pentru ca aici intervine internetul. Dar e cu totul alta discutie.

Salut!

Edited by Noxy

Un topic, doua topicuri

Eu asa stiam :unsure:

Sunt sigura ca domnii politisti cunosc limba romana. :)

Toti mai gresim uneori, de cele mai multe ori din graba sau fiindca ne joaca feste tastatura, asta nu inseamna neaparat ca nu cunoastem limba romana.

Un topic, doua topicuri

Eu asa stiam :unsure:

E o perspectiva mai adancita luata la bani marunti ..ca sa-i dovedesc ca el insusi gresise. Bineinteles, in cotidian chestia nu e batuta in cuie.

Miadry s-ar putea sa te surprind -topice s-ar putea sa fie varianta corecta dupa mintea odihnita a unor ,,academicieni".

Eu in scoala am invata ca si tine....insa eu am ,,terminat" scoala de mult timp :ner:

Edited by Elvis

@Noxy: Mi-am dat seama, am vazut in ce analize te-ai bagat :D

Elvis, ma bucur ca ai invatat ca si mine fiindca eu am invatat foarte bine :D

:emo-yessir:

Un add-ons bun pentru cei care folosesc Mozilla este acesta. Este un corector in limba romana foarte util pentru o verificare rapida. Dupa instalare avertizeaza sau semnaleaza atunci cand un cuvant nu este scris corect.

miadry, cu un simplu search dupa DEX aflai imediat pluralul la "topic"(nu intra in jocul celui care a deschis topicul pentru a demonstra neaparat ceva).

P.S.

Asa cum spunea cineva mai sus este bine venit un asemenea topic(exista pe foarte multe forumuri) dar in nici-un caz in contextul indicat de initiatorul acestuia.

• Moderator

Domnule Cromatic, exista o echipa administrativa care se ocupa de probleme de genul acesteia, respectiv de respectarea Regulamentului acestui forum, regulament din care face parte si extrasul mentionat de mine mai sus. In concluzie, daca vom considera ca anumiti useri fac unele greseli gramaticale sau de ortografie, le vom atrage noi atentia in mod discret, civilizat. Nu e nevoie sa vina cineva in casa noastra si sa ne jigneasca gratuit, mascandu-si intentiile sub forma unei aparente buna-vointe. :emo-yessir:

topic, topici, topice = sunt cuvintele menționate în DEX-ul institutului de lingvistică. Prin urmare, acestea sunt formele corecte ce trebuiesc utilizate și nu cele care vreau eu, unul ori altul.

Edited by lionn

ce trebuie utilizate....

Daca tot suntem la capitolul limba romana, verbul "a trebui" este invariabil ceea ce inseamna ca forma corecta este "trebuie" la orice persoana si numar.

• Upvote 2

Ei, uite! Ai văzut ca se poate! Toti aflăm cate ceva nou sau uităm ce am învățat candva. Numai că nu erai tu cea în măsură să arunci cu piatra în acest moment, mai ales după ce ai dat cu bata în baltă. M-aș putea scuza că am introdus voit cateva greseli pentru a constata dacă sesizeaza cineva, dar deveneam ridicol, tu...? Unde ar fi trebuit să pun semnul întrebării? Înainte sau după cele trei puncte...? :clip:

ups! Iar am facut-o lată.

Edited by lionn
  • Downvote 1

ce trebuie utilizate....

Daca tot suntem la capitolul limba romana, verbul "a trebui" este invariabil ceea ce inseamna ca forma corecta este "trebuie" la orice persoana si numar.

...dar nu si la toate timpurile. Cum se conjuga verbul "a trebui" la timpul trecut si viitor?

Comentariul făcut de Miadry este corect, dar și forma ”trebuiesc” precum și ”trebui” sunt corecte și sunt menționate în DEX. Este adevărat, sunt utilizate mai rar, dar sunt utilizate și sunt corecte.

Uau!Nu ma asteptam la o asa furtuna!

Lionn :emo-yessir: foarte frumos ai explicat!

Cand am initiat subiectul nu m-am gandit la chestii de finete, ci la chestii uzuale si deranjante pentru ureche!

De exemplu : "e" in loc de "sunt , "decat" in locul lui ""doar" si chestii din astea!

Imi cer scuze daca v-ati simtit jigniti, nu aceasta a fost intentia mea!

Daca domnii moderatori considera ca nu este un subiect important, pot sa-l inchida!

PS.Pentru nelamuriri asupra unor intelesuri ale diverselor cuvinte, folositi DEX-ul cu incredere!

"Succesuri" maxime va doresc!

• Upvote 1
  • Downvote 4

Domnule cineva nu ati reusit sa ma pacaliti.

Timiditatea – un defect al oamenilor mari, tupeul – defectul oamenilor mici.