Jump to content
POLITISTI.ro

Lipsă rovigneta - sanctiune pentru rovinieta


cmghostbuster

Recommended Posts

Buna ziua rog si eu pe cineva binevoitor sa imi spuna si mie la ce sa ma astept.

am avut rovigneta care mi-a expirat in martie luna asta...si am uitat de ea ...chestia e ca am iesit din bucuresti pe bucuresti pitesti unpic inspre centura si sa zicem ca m-a luat o camera ceva.... problema e ca eu cum mi-am dat seama intr-o ora 2 mi-am facut rovigneta pe o saptamana... credeti ca daca am facut-o in aceeasi zi fara sa primesc nimic acasa au avut timp sa imi dea amenda sau m-au verificat sau mai am vreo scapare? Am si rovignetele vechi din 2008 2009 2010 dar cu asta am uitat si am apucat sa ies mi-am dat seama si am platit-o deci la ce sa ma astept va rog? cineva a spus undeva ca datele se proceseaza a doua zi

este adevarat?

de ce nu o fi in lege si optiunea asta in caz ca uiti sa poti in 24 de ore macar sa platesti rovigneta.. pun pariu ca multa lume mai uita din cauza grijilor , a problemelor acum sa stai sa te uiti zilnic pe toate actele cand iti expira.. cazuri si cazuri cand se mai uita de data de expirare a buletinului sau itp-ului dar a unei rovigneta care o faci pe un an..

Link to comment

Daca te-a luat vre-o camera care se ocupa cu citirea nr de inmatriculare pentru plata rovinietei esti bun de plata. Indiferent ca se proceseaza a doua zi conteaza ora la care s-a facut inregistrarea si nu se i-a in calcul ora la care ti-ai cumparat rovinieta, decat daca este inainte de inregistrare. Daca ne ziceai ce categoie are autovehiculul iti spuneam si la ce sanctiuni sa te astepti. Daca e autoturism amenda este 125 de lei in 48 de ore de la primirea procesului verbal si 28 de euro taxa de despagubire care trebuie achitata la BCR, contravaloarea in lei stabilindu-se la cursul euro din prima zi a lunii respective. Daca te oprea in trafic un echipaj al politiei ramaneai si fara certificat de inmatriculare.

Referitor la aliniatul 2 intreaba guvernantii de ce nu este o lege pentru ca ei se ocupa cu asa ceva nu politia, dar parerea mea este ca nici nu ar trebui sa existe o astfel de lege, astfel fiecare conducator auto la un control ar invoca asta, deci nu ar fi corect.

Link to comment

da, este posibil sa te ia de mai multe ori si vei plati amenda de fiecare data cind esti depistat circulind fara rovigneta deoarece aceasta se poate achizitiona de la orice benzinarie gasita pe drumul dintre cele 2 camere video.

putem discuta despre legalitatea platii de mai multe ori a daunelor insa cu pv nu prea ai ce face. cel mult incearca sa obtii in instanta inlocuirea amenzii cu avertisment, mai ales ca ai achitat rovigneta intr-un timp asa de scurt. exista deja o practica in instante in acest sens. Si judecatorii sunt soferi :)

Link to comment
 • Moderator

Aceste sancţiuni nu sunt aplicate de Poliţia Rutieră.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale CNADNR este competentă pt constatarea şi sancţionarea acestor fapte, iar din cate ştiu, există un sistem informatic naţional ce este folosit pt efectuarea verificărilor cât şi pentru aplicarea sancţiunilor.

Link to comment

da, exista un sistem info care verifica rapid existenta rovignetelor. Amenzile se trimit la domiciliul proprietarilor (ei sunt contravenientii, indiferent cine conduce masina) iar ptr recuperarea despagubirilor se initiaza actiuni in instanta. spre deosebire de amenzi ptr recuperarea daunelor au nevoie de hot judecatoreasca in general merg pe somatia de plata..

Link to comment

pai ce benzinarie sa fie intre cele 2 camere sau drumuri? pentru ca am iesit pe A1 si am facut dreapta spre carrefour apoi am trecut pe sub pod ca sa ma intorc in bucuresti pe sensul celalalt si banuiesc ca si acolo sunt camere.

deci nu aveam cum

Link to comment

Degeaba explici configuratia drumului pe unde ai umblat, aici lumea iti explica prevederile legale. Daca vrei sa intelegi bine, daca nu, nu.

Link to comment
 • 3 weeks later...

Acestea sunt cele 10 locatii de pe drumurile nationale din Romania in care sunt amplasate camerele fixe care depisteaza automat existenta rovignetei :

1. Autostrada A1 la km 70 + 460 m

2. Autostrada A2 la km 12 + 450 m

3. DN1 Bucuresti - Ploiesti la km 48 + 800 m

4. DN2 Buzau - Rm. Sarat la km 115 + 080 m

5. DN2A Slobozia - Constanta la km 113 + 500 m

6. DN5 Bucuresti - Giurgiu la km 28 + 120 m

7. DN7 Rm. Valcea - Sibiu la km 188 + 900 m

8. DN6 Bucuresti - Alexandria la km 60 + 450 m

9. DN7 Deva - Arad la km 411 + 865 m

10. DN17 Vatra Dornei - Bistrita la km 85 + 380 m

La aceste locatii se mai adauga alte 84 de echipaje mobile care verifica instantaneu in baza de date daca ati platit taxa de drum.

Edited by copman
 • Upvote 1
Link to comment

O să fi stresat cam şase luni, acesta este termenul în care CNDNAR, potivit legii, poate să-ţi trimită acasă p-v de constatarea a contravenţiei. Nu ţine cu: am uitat, am luat în aceeaşi zi, am fost bun plătitor în anii anteriori, s.a.m.d. şi din ce cunoştinţe am eu nimeni în condiţiile date pe post de tine nu a câştigat vreo contestaţie în instanţă. Aşa s-a impus civilizaţia în lume, aşa se va impune şi la noi. Nu contează că eşti poliţist, magistrat, militar, secretar de stat etc,. eşti propietar, ţi-a circulat maşina fără vinietă, plăteşti!. Principiul imperativităţii este unul dintre cele mai simple principii ale dreptului comun pozitiv şi de la el nu se derogă. Sunt însă şi autovehicule exceptate prin lege de la această obligaţie a vinietei, însă acestea sunt comunicate la CNDNAR şi sunt excluse de la aplicarea sancţiunilor, asta este în schimb altceva şi putem discuta câteva ore doar pe textele de lege, poate altădată, la tine nu cred că este cazul. Să auzim de bine!

Link to comment

Ce nu mi se pare corect este perioada de valabilitate pentru cei care doresc sa achizitioneze rovigneta pentru o zi(exclus autoturisme si vehicule marfa cu MTMA <3,5t) pentru ca acest interval este prestabilit. Indiferent de ora la care se face achizitionarea rovignetei aceasta este valabila pana la orele 23.59 ale aceleiasi zile deci 1 zi poate sa devina si... o ora si chiar mai putin depinde cat de aproape te afli fata de orele 24.00 .

Link to comment
 • 3 months later...

Buna Ziua,

Si eu am circulat o data pe autostrada la inceputul lunii martie, 20 km de la Pitesti spre Bucuresti. Nu aveam rovigneta platita, dar pana acum o luna nu a venit nimic acasa. De o luna mi-am schimbat domiciliul. Din cate am citit aici, daca in 6 luni nu vine nimic.... inseamna ca nu m-au inregistrat. Vine acel p- v daca la acea adresa locuieste o alta familie? Eu cam in 2 saptamani imi fac alt buletin. Sa astept p-v la noua adresa? Sau sa imi aman schimbarea cartii de identitate inca 2 luni?

Link to comment

Acestea sunt cele 10 locatii de pe drumurile nationale din Romania in care sunt amplasate camerele fixe care depisteaza automat existenta rovignetei :

1. Autostrada A1 la km 70 + 460 m

2. Autostrada A2 la km 12 + 450 m

3. DN1 Bucuresti - Ploiesti la km 48 + 800 m

4. DN2 Buzau - Rm. Sarat la km 115 + 080 m

5. DN2A Slobozia - Constanta la km 113 + 500 m

6. DN5 Bucuresti - Giurgiu la km 28 + 120 m

7. DN7 Rm. Valcea - Sibiu la km 188 + 900 m

8. DN6 Bucuresti - Alexandria la km 60 + 450 m

9. DN7 Deva - Arad la km 411 + 865 m

10. DN17 Vatra Dornei - Bistrita la km 85 + 380 m

La aceste locatii se mai adauga alte 84 de echipaje mobile care verifica instantaneu in baza de date daca ati platit taxa de drum.

Si mai sunt niste masini galbene , care apartin celor de drumuri, dotate cu camere care isi schimba locatia, dar care au acelasi obiectiv!

Link to comment
 • 3 months later...

Buna seara,mi-a expirat rovigneta pe data de 17.11.

O cumpaasem pe data de 18.10 si intra in valabilitate pe data de 19.10.

Am uitat sa ma uit pe bonul de la benzinarie si am trecut in interval de 4-5 ore dus intors dupa care am cumparat rovigneta.

in mod normal nu trebuia sa aibe valabilitate pana pe data de 18.11? daca intra in valabilitate pe 19.10?(la asigurari cum este)

Cum pot afla daca m-a surprins camera de inregistrare?

Astept raspuns.

Link to comment

Daca ai luat cu valabilitate de o luna,incepand cu data de 19.10. ora 00,00, normal expira pe data de 18.11. ora 23,59. De ce nu te uiti pe chitanta de plata, trebuie sa scrie termenul de valabilitate, concret.

Link to comment

Rovigneta se emite pe 30 de zile, nu pe o luna calendaristica.

Deoarece luna octombrie are 31 de zile, rovigneta va expira pe 17 noiembrie, nu pe 18. (19-31 oct=13 zile, 1-17 nov=17 zile)

Edited by geutz
Link to comment

Buna seara

Am si eu urmatoarea problema: mi-a expirat rovigneta de o luna (eu stiam ca expira pe 25 nov. si de fapt a expirat pe 25 oct. - am fost un mare idiot). Cert e ca am iesit pe A1, dar am facut drumuri scurte, mai mult pe centura Pitestiului. Din cate m-am documentat pe mai multe site-uri, am aflat ca pe A1 exista o camera fixa la km. 70 si am aflat si de alte camere fixe in diverse locuri din tara (10 la numar parca). Exceptand camerele mobile, v-as ruga sa-mi spuneti daca de exemplu pe A1 mai exista vreo camera fixa in afara de cea de la km. 70. Va multumesc din suflet !

Link to comment
 • Moderator

Camere pentru rovignete aparţin şi sunt utilizate exclusiv celor de la drumuri. Poliţia nu are cunoştiinţă şi nici nu este informată unde, când şi pentru ce perioadă se ampleasează camerele respective. Singurele informaţii de acest tip, sunt aflate de poliţişti numai întâmplător.

Link to comment

Pe A1 există într-adevăr o singură cameră fixă la km.70. Camerele aparţin celor de la CNADR şi din acest motiv poliţiştii nu cunosc modul, locul sau timpul unde sunt amplasate celelalte camere mobile în diferitele locaţii. Deşi personal nu sunt de acord cu această taxă din mai multe şi binecunoscute motive, cred că cel mai bine ar fi să îţi achiziţionezi rovigneta atunci când ieşi pe drumurile unde sunt amplasate camerele.

Link to comment
 • 1 month later...

CNADR a anunţat oficial că proprietarii de autoturisme care îşi schimbă numerele de înmatriculare sau noii proprietari de autoturisme, care aveau achitată taxa de drum (rovigneta) pot păstra rovigneta veche dacă plătesc o taxă de 28,4 lei. Solicitantul trebuie să se prezinte la punctele de lucru ale CNADR, cu

 • cerere scrisă (formular tip, a se vedea în atache sau pe site-ul CNADR)
 • cartea de identitate a autoturismului în original şi copie

cerere-firma.pdf

cerere-persoana.pdf

 • Upvote 2
Link to comment

cata nesimtire... din cate stiu, pana acum, daca schimbai numarul, trebuia doar sa informezi, si se actualiza legatura auto/nr/vigneta. acuma tre sa si dai bani..?! astia nu mai au limite!!

si daca tot e topicul deschis, stie cineva daca pe centura Bucuresti este nevoie de rovinieta? aparent am dat in damblaua platii taxelor zilele astea... :ner:

Link to comment

Da, este nevoie de rovignetă pentru drumurile naţionale dar nu există camere fixe din câte ştiu. Oricum poţi da peste cele mobile oricând. Conform wikipedia

CB (de la Centura București) este indicativul șoselei de centură a Bucureștiului, drum național care înconjoară orașul. Ea se intersectează cu toate drumurile naționale principale care pornesc din București, anume DN1 (lângă Otopeni), DN2 (între Voluntariși Afumați), DN3 (la Pantelimon), DN4 (la Popești-Leordeni), DN5 (în Jilava), DN6 (laBragadiru) și DN7 (în Chitila), cu autostrăzile A1 (lângă Roșu) și A2 (lângă Cățelu), cu drumul național secundar DN1A (la Mogoșoaia), precum și cu alte drumuri județene, de interes local.

Link to comment

cata nesimtire... din cate stiu, pana acum, daca schimbai numarul, trebuia doar sa informezi, si se actualiza legatura auto/nr/vigneta. acuma tre sa si dai bani..?! astia nu mai au limite!!

Se platea si inainte o taxa de 20 de lei(este precizat in Ordinul 769/01.10.2010), acum vad ca au ridicat-o la 28,4lei, no comment...

Link to comment

sursa evz.ro

Judecătorii anulează amenzile pentru că procesele-verbale au semnătura electronică a CNADNR şi nu semnătură olografă. În legea din 2001, nimeni nu se gândise la noile cuceriri ale ştiinţei.

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă nu sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi. Încă o dată, nişte jurişti isteţi speculează o mică scăpare a legii.

Amenzile sunt generate automat, printate şi trimise prin poştă având semnătură electronică. Însă legea spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic.

Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei

În ultimele luni, mii de români care nu şi-au cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).

CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta.

Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Nimeni nu s-a gândit în 2001 la semnătura electronică

Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic". Aici e hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu "printr-un program informatic".

Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

Norocoşii care au obţinut anularea în instanţă

Judecătorii pretind în instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia. Dacă lipseşte un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17). Judecătorii au început să dea dreptate contestatarilor.

"Analizând textul proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contra venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute", se arată într-unul de la Judecătoria Cluj Napoca.

De exemplu, un clujean norocos este Ioan Cornea, care a fost susprins de camerele companiei de drumuri în localitatea Gilău, judeţul Cluj, circulând fără rovinietă. Şi în cazul acestuia procesul verbal nu a fost semnat. În cazul lui Cornea, judecătorul a decis că procesul verbal este lovit de nulitate absolută deoarece nu cuprinde printre altele şi semnătura agentului constatator. Şi astfel Ioan Cornea a câştigat procesul.

"Se constată că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire.“

JUDECĂTORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinţa prin care o amendă a fost anulată.

Link to comment
 • 4 weeks later...

Buna ziua , am o intrebare , cum pot afla daca am cumparat rovinieta , nu mai am bonul , exista un sistem unde putem verifica ? Ce se intampla daca sunt oprita in trafic si nu am bonul ?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.