Jump to content
POLITISTI.ro

Scuter cu numere galbene sau numere normale?


DCatalin

Recommended Posts

Buna seara, ieri am achizitionat un microcar mc2 preference, de 505 cm3.

 

Am inteles ca se poate inmatricula la primarie cu numere galbene sau la drpciv cu numere normale, iar aici vine dilema:

 

Daca o inmatriculez cu numere galbene exista alte restrictii de viteza/drumuri fata de numerele normale?

 

 

Va multumesc.

Link to comment

Stiu ca trebuie inmatriculata, intrebarea mea era daca o inmatriculez cu numere galbene de la primarie am alte restrictii de drumuri sau viteza fata de numerele normale de la drpciv?

Link to comment
 • Moderator

Este diferenţă între înmatriculare şi înregistrare?

Art.13. - (1) Autovehiculele şi remorcile se înmatriculează permanent sau temporar la autoritatea competentă în a cărei rază teritorială proprietarii îşi au domiciliul, reşedinţa ori sediul, în condiţiile stabilite prin reglementările în vigoare.

Art.14. - (1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum şi vehiculele cu tracţiune animală se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora.

Înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor

Art. 1. (1) Autoritatea competentă pentru coordonarea înmatriculării şi radierii autovehiculelor şi remorcilor, autorizarea provizorie sau pentru probe este Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

(2) Înmatricularea, radierea, autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în a căror rază de competenţă proprietarii îşi au domiciliul sau sediul ori reşedinţa, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.

Înregistrarea vehiculelor

Art. 23. (1) Se înregistrează de către consiliile locale numai mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, forestiere, care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, şi troleibuzele omologate, potrivit legii, de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român", precum şi tramvaiele, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, forestiere, care nu păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, şi vehiculele cu tracţiune animală.

(2) Înregistrarea vehiculelor în condiţiile prevăzute la alin. (1) se realizează de către consiliile locale pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul, reşedinţa ori sediul proprietarii vehiculelor respective.

din Ordinul nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

Link to comment

@Marius - A adus cineva in discutie vreo diferenta intre inmatriculare si inregistrare?

 

Articolele postate de tine le-am gasit si eu online, intrebarea era daca la numerele galbene exista interdictii de a intra pe o anumita categorie de drum, sau alte restrictii de viteza fata de cele normale, unii debiteaza ca daca ai numere galbene nu poti circula decat in raza localitatii in care este inmatriculat vehicului, altii spun ca nu ai voie sa intrii pe drumuri nationale, europene, autostrazi.

 

Multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Atunci citeşte legea cu atenţie, dacă spui că acele articole le-ai găsit şi tu. Şi citeşte-o cu atâta atenţie încât să te convingi singur dacă există interdicţiile pe care "le debitează unii".

Link to comment
 • Moderator

DCatalin

Pricepi mai greu şi vrei chiar mură-n gură, aşa-i?

Aşa-zisa "înmatriculare la Primărie", conform legislaţiei în vigoare se numeşte înregistrare. :clip:

Link to comment

@Marius - Nu am inteles si nici nu cred ca voi intelege vreodata legile din Romania, pur si simplu nu imi este clar, eram in cautare de un raspuns clar , mura-n gura, asa cum spui tu.

 

Daca te-ai simtit ofensat te rog sa ma scuzi, nu asta a fost intentia mea.

 

Multumesc oricum pentru raspunsuri.

Link to comment
 • Moderator

Nu ai cum să o înregistrezi cu numere galbene de la primărie, pentru că la capacitatea respectivă este un autovehicul care este supus înmatriculării, nu înregistrării.

Edited by Cristi
Link to comment

@Cristi - Inseamna ca e ceva putred la mijloc, vechiul proprietar o avea inregistrata la primarie cu numere galbene.

 

 

Multumesc pentru raspunsuri.

Link to comment
 • Member

Tu crezi ca tampitii din primarie sunt niste somitati si le stiu pe toate?Majoritatea sunt niste habarnisti angajati pe pile si relatii ...posibil ca daca se prezinta unul cu o buda pe roti ei sa o inregistreze

.Dar ei nu stiu de fapt ca incalca legea deoarece cei abilitati sa stabileasca daca un vehicul se inmatriculeaza sau inregistreaza este Registrul Auto Roman!Abia dupa ce treci prin curtea lor si dupa ce vor stabili ei ca poti sa o inregistrezi abia atunci te duci la primarie cu documentele eliberate de ei si inregistrezi!

Edited by cipri83
Link to comment
 • Moderator

Dacă vei căuta pe net, vei găsi destule articole din presă unde sunt relatate cazuri concrete de primării ce înregistrează fără să respecte legea.

Uite, am găsit eu câteva aşa la o căutare sumară. 

Smecherii de pe la sate si-au ascuns jeepanele inscrise ca masini agricole

Maşini cu număr de căruţă

"Republica" Potcoava si-a declarat independenta rutiera

Aşa se întâmplă când guvernanţii dau putere aleşilor, mulţi dintre ei analfabeţi sau chiar infractori dovediţi şi condamnaţi, dar care sunt mai aproape de cetăţean şi un fel de moaşă comunală, ce se pricepe la absolut orice. Da, da, e vorba despre preaiubiţii şi adoraţii românilor, primarii, aceşti gospodari ai comunităţilor.

Link to comment

E pacat ca asta se intampla in Romania, totusi, politia rutiera nu poate sanctiona in niciun mod conducatorii de vehicule inregistrate ilegal la primarie? 

Link to comment
 • Moderator

Ba da. Chiar şi în articolele postate de mine mai sus vei afla că le-au fost întocmite dosare penale, atât posesorilor cât şi funcţionarilor din primării.

Link to comment

Ca să nu mai deschid altă discuție pe aceeași temă, întreb și eu tot aici. Înregistrarea e valabilă doar pe raza comunei respective, sau în toată țara? Eu aveam impresia că-i valabilă doar acolo, ca o facilitate pentru localnicii care merg pînă la cîmp și înapoi, dar e posibil să greșesc.

Întreb pentru că am văzut adesea în trafic scutere sau ATV-uri înregistrate prin vreo comună din capătul opus al țării. E legal? Poate un număr emis din burtă de un primar de la Crăcănații din Deal să fie valabil în București?

 

 

Link to comment
 • Moderator

Un vehicul înregistrat poate circula şi pe drumurile publice de pe raza altui consiliu local decât cel unde este înregistrat, cu respectarea celorlalte dispoziţii prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr.195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.

De exemplu să aibă fixate numerele de înregistrare în locurile special destinate, la partea din faţă şi din spate a vehiculului, să aibă RCA valabil, conducătorul auto să posede permis de conducere corespunzător şi aşa mai departe.

 • Upvote 1
Link to comment

Art. 9. - (1) Pentru a fi înmatriculate, înregistrate sau admise în circulaţie, autovehiculele, remorcile şi tramvaiele trebuie să fie omologate în condiţiile legii.

(3) Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberată în condiţiile legii.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua.Am cumparat recent un scuter,pana in 50cm . Nu am decat actul de vanzare cumparare intre fostul proprietar si mine.Cum pot inregistra scuterul pe numere de primarie daca nu am alte acte.Am fost la RAR  si  mi-au spus ca daca motorul este sub 50 cm nu am ce cauta la ei.

Edited by Alexede
Link to comment
 • Moderator

Poliţia Română sau poliţiştii nu au nicio legătură cu înmatriculările de vehicule şi nici cu primăria. Trebuie să mergi la primărie şi să întrebi acolo.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 4 years later...

Buna ziua! Am o nelamurire si pana acum nu am gasit pe nimeni sa ma lamureasca.

Avem o autospeciala de pompieri inregistrata pe primarie si si acum de la IGSU ne cere dovada ca autospeciala are ITP. La statia de ITP ni s-a spus ca o poate verifica dar nu ne poate emite nici o hartie doveditoare ca are ITP valabil sau ceva de genul..... Cum se procedeaza cu acestea sa pot obtine o dovada care atesta starea tehnica?

Link to comment
 • 3 weeks later...
 • 3 weeks later...

Salut grup.

tocmai ce am cumparat un scuter inmatriculat pe primarie cu numere galbene, dar proprietarul nu mai gaseste actele ,se poate face ceva in privinta cu asta?Cum poate recupera actele?

Link to comment
 • Marius changed the title to Scuter cu numere galbene sau numere normale?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.