Jump to content
POLITISTI.ro

Inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale


KZV

Recommended Posts

Cate sanctiuni contraventionale cu amenda, aplicate de dumneavoastra, au fost platite de contravenienti?

Pentru cate dintre ele s-a introdus contestatie si ce a dispus instanta de judecata?

Ce parere aveti referitor la posibilitatea de a se dispune inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii?

haideti va rog, sa discutam pe marginea acestui subiect.

Link to comment

Sunt de acord cu tine. Întradevăr multe din amenzile aplicate de noi nu prea sunt achitate.

Acum depinde la ce serviciu lucrezi, pentru că de exemplu la Rutieră ai posibilitatea de a încasa pe loc 1/2 din minimul amenzii.

La noi in Harghita de exemplu circa 50% din contravenienţii de la radar achita pe loc sancţiunile.

Undeva la circa 5% depun contestaţii, dar aceştia nu plâng după bani ci mai degrabă după permisele de conducere reţinute sau după certificate.

În ceea ce priveşte prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, dacă nu mă înşel chiar săptămâna trecută am primit la birou instrucţiunile şi paşii de urmat, pentru

a trimite judecătoriei propunerea de obligare a contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, în cazul în care ancheta socială a primăriei scoate la

iveală faptul că, contravenientul nu are de unde plăti amenzile.

Sincer mi-ar plăcea treaba asta cu munca în folosul comunităţii, şi apoi să-i vezi pe toţi huliganii şi infractorii cu maşini tari(care în viata lor nu au stiut ce este munca cinstita)

şi care n-au nimic pe numele lor cum mătură strada prin faţa Primăriei sau de ce nu prin faţa sediului Poliţiei.

Edited by Bestiuta
Link to comment

Nu o sa vedeti voi sportul asta !!...din motive lesne de inteles, golanii astia care gresesc si nu-si achita prostiile, nu o sa faca munca in folosul comunitatii pur si simplu din orgoliu !!!..ce ziceti de inchisoare contraventionala daca suma depaseste un anumit cuantum?...si aceasta sanctiune sa fie si in cazul nerespectarii Legii nr. 61/1991 ???...insa, din pacate, nu o sa ramanem decat la stadiul actual al prevederilor legale in vigoare pentru ca, pur si simplu, NU SE VREA !!!!

Link to comment

nu e chiar asha.

la mine la comuna au venit mandatele de executare a muncii in folosul com.

pana acum nu a fost niciunul care sa "refuze" acest privilegiu.

deja se roaga de primar sa-i mai amane cu amenzile ca or sa le plateasca (in rate).

cand ii dai omului amenda plange in fata sa il ierti nu-ti mai spune ca daca nu-i dai maximul nu-ti semneaza pv-ul

Edited by nicuno1
Link to comment
 • Member

din cate stiu eu doar judecatorul poate dispune ca cineva sa faca munca in folosul comunitatii,dar din pacate nici el nu poate obliga persoana in cauza fiindca asa este legislatia!

asta este!nu avem inchisoare contraventionala ,nu avem munca in folosul comunitatii,va urma sa ne rezumam doar la avertismente verbale! :ner:

Edited by cipri83
Link to comment

bestiuta, te rog sa postezi " instrucţiunile şi paşii de urmat, pentru a trimite judecătoriei propunerea de obligare a contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii", sunt preocupat de acest aspect.

Link to comment

cipri83 gresesti

sintagma "cu acordul persoanei" de care te legi tu a fost declarata neconstitutionala prin nush ce decizie.

acum omul este obligat sa execute munca. in instanta te intreaba doar daca ai cu ce sa platesti si iti mai da un termen sa faci dovada platii. daca nu iti inlocuieste amenda cu munca fara sa te intrebe daca vrei.

daca lipsesti la primul termen te trezesti ca ai de facut munca.

KZV

pentru a putea inainta pv la instanta trebuie mai intai ca primaria din localitatea in care lucrezi sa inainteze politiei pv-ul de constatare a contraventii aflat la ei in debit pe baza de adresa din care sa rezulte imposibilitatea executarii silite (nu are bunuri, nu lucreaza) insotit de eventualele somatii facute contravenientului. La aceste documente intocmesti o adresa prin care soliciti instantei inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii. Pentru fiecare pv se fac adrese separate. In instanta pentru fiecare pv se formeaza dosar separat. Am avut unul a fost citat de 9 ori intr-o saptamana. Noi nu am incercat sa propunem direct munca in folosul comunitatii- le trimitem intai in debit la primarie si apoi la solicitarea primariei le inaintam la instanta.

Inca ceva>

Dupa cum am spus nu am avut inca pe nimeni care sa nu execute mandatul si nu stim sigur ce s-ar intampla dar presupun ca i s-ar face d.p. de nerespectare a hot. jud.

Link to comment

niciuno1, te referi la decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 7 din 20 septembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 126, din 18.02.2011?

scuze, fara "i"

 • Upvote 1
Link to comment

este o decizie din 2010. noi trimitem din 2010.

in baza acelei decizii s-a facut un protocol intre prefectura si curtea de apel din cate stiu (asta o stiu primarii nu noi) in baza careia se vor judeca la urgenta aceste cazuri.

am citi acum decizia postata de marius

decizia asta o intareste pe cea anterioara. este adevarat ca unii judecatori mai zelosi nu inlocuiau amenda invocand diverse motive juridice dar cu decizia asta vor fi obligati sa o faca.

Link to comment

Baieti am si eu o intrebare...........daca are de facut munca in folosu comunitatii si nu se prezinta???? ce se intimpla??? eu sunt de parere ca ai mai bine cu amnezile in debit la primarie si cand ,,interlopu,, vrea sa-si schimbe masina tre sa plateasca nare ce face.......................munca asta in fol comunitatii ai pentru saraci si ..ai nimanui,,......apropo daca ar fi treaba cu munca in folosu comu pusa bine la punct ai vedea toata parasutele de pe centura cu matura in mana si deocamdata nu am vazut vreuna :emo-yessir:

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Mi-aș dori ca măsură alternativă pentru cei ce refuză această muncă în folosul comunității, să se transforme în zile de închisoare contravențională. Să admitem că omul nu are bani și nu poate să-și plătească amenzile, atunci are alternativa de a munci pentru comunitatea ale cărui interese și valori le-a lezat.

Dar dacă nici așa nu dorește ... să stea puțin la beci, poate se mai răcorește, are timp să-și limpezească gândurile și să iese de acolo după câteva luni de zile, cu o altă viziune asupra modului în care trebuie să se comporte în societate.

Iar prin acest sistem, în care i se oferă două posibilități, iar pe el îl doare-n fes, atunci putem considera că este rea voință, iar individul pur și simplu sfidează regulile pe care societatea/comunitatea și le-a impus ... deci merită să stea puțin pe la beci.

Link to comment

CATALINE perfect de acord cu tine pe vremuri asa era nu plateai iti venea mandatu de executare a inchisorii darr si atunci aveai posibilitatea sa platesti imediat pacat ca s-a scos tot ce este bun se scoate ,parca nu se vrea sa se faca nimic cu cap in tara asta :(

Link to comment
 • Moderator

Știu cum era pe vremuri, le-am apucat. Închisoarea contravențională s-a scos după ce a fost modificată constituția și nici nu va putea fi reintrodusă dacă nu se modifică din nou legea fundamentală. Numai că privitor la acest subiect, cică s-ar supăra europenii pe noi, dacă am face așa ceva ...

Diferența majoră este că pe vremuri, dacă eu consideram că sancțiunea cu amendă nu este îndestulătoare, puteam cere judecătorului să judece și să-l bage direct la beci. Ehe ... ce vremuri! Imediat potoleai un cocalar din ăsta plin de aere și figuri. Până să-și anunțe pilele și relațiile, până să intervină pe la șefi sau mai știu eu cine, ajungea în arest după câteva ore de la comiterea faptei. După o lună două ... era alt om, iar aici mă refer și la propriu și la figurat. :lol::naughty:

Link to comment

Am avut o situatie cand contravenientului ii venise mandat sa execute munca in folosul comunitatii, acesta a refuzat sa efectueze orele, si ce credeti ca i s-a intamplat?!

Primaria a trimis judecatoriei adresa prin care aducea la cunostinta ca persoana nu a efectuat acele ore, iar instanta a revenit la acea amanda neachitata, aflata in debit la primarie, care trebuie sa o incaseze la sfantu asteapta!

Nici urma de art. 271 C.Pen. :angry:

Edited by maximo
Link to comment

din cate stiu eu, judecatorul nu poate impune nimanui sa presteze munca in folosul comunitatii doar cu acordul persoanei in cauza, asta ca la noi se aplica treaba cu drepturile omului... doar suntem cea mai civilizata tara, nu? :doh:

Link to comment

nu am apucat sa rasfoiesc decizia ICCJ. gresala mea, dar in cate judete s-a pus in aplicare? sau mai bine trebuiesc intrebati sefii subunitatilor si aia de plimba o hartie de colo colo

Link to comment
 • Moderator

Este cea mai mare tampenie. Daca contravenientul nu efectueaza munca in folosul comunitatii, aceasta se transforma din nou in amenda. Sunt curios care este scopul acestui cerc vicios? Numai la noi se poate intampla asa ceva. :blink:

Link to comment

Am spus-o si o mai repet ,orice lucru vi se pare ca nu e normal in aceasta tara are si un raspuns foarte clar,raspunsul este acesta: "NU SE VREA O SCHIMBARE A LUCRURILOR CU ADEVARAT"

Link to comment
 • 3 weeks later...

etape propuse de mine :

a) politist - amenda - trimis primarie.

B) neplata in 30 zile - actiune in instanta de catre primarie pentru munca in folosul comunitatii - obtinerea unei hot. jud. irevocabile

c) refuzul prestarii muncii - sesizare parchet pentru nerespectarea hot. jud. (art 271 Cod Penal ) - obtinere hot. jud. irevocabila - PUSCARIE! PENITENCIAR! JAIL! BUG!

daca tot au scos inchisoarea contraventionala, ar exista aceasta posibilitate. e drept, e de mai lunga durata dar totusi cred ca ar avea efect. fie pana la urma vor plati fie vor avea parte de un all inclusive la penitenciar.

la contestatii e mai greu de gasit o solutie cata vreme exista proba cu martori. A CELOR MINCINOSI BINEINTELES.

Link to comment
 • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.