Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Obtinere permis arma autoaparare


bogdanpatr
 Share

Question

Buna ziua,

 

In urma documentarii conform legii 295/2004, actualizata, nu imi este foarte clar care sunt conditiile de obtinere a unui permis de detinere si port a unei arme neletale de autoaparare.

 

Ceea ce am sintetizat pana acum este:

 

1. O arma neletala (vorbim de un arma cu teava scurta - pistol, cu aer comprimat si bile din plastic) poate fi cumparata doar in urma obtinerii unui aviz din partea DGPMB.

2. Avizul de procurare si cel de detinere / port sunt 2 lucruri diferite.

3. Imi este necesar un permis de port-arma pentru a putea avea asupra mea (sau in masina) arma.

4. Trebuie intocmit un dosar ce va fi depus la organele competente, si de asemenea trebuie platite anumite taxe, pe care nu le-am gasit pana acum detaliate.

 

Va rog sa-mi comunicati, pe cat posibil, daca, informatiile acumulate pana in acest moment, sunt corecte.

 

Va multumesc anticipat,

 

Bogdan P

Link to comment
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Buna Ziua. Sunt sofer de camion de cursa lunga. Am fost jefuit in cateva randuri atat din vagon cat si din cabina si doresc sa-mi procur o arma. Doua intrebari am in vedere, si anume: 1.Este posibila detinerea si utilizarea in conditiile date ? 2.Ce tip de permis si unde ar trebui sa ma adresez pentru detinerea unei arme cu glonte de cauciuc ? si ma gandesc aici la ceva extrem de efectiv- cal.12/50 de exemplu, atata timp cat nu-mi doresc o arma extrem de portabila ci mai ales efectiva. Am stagiul militar satisfacut, participant la evenimentele din '89 in strada cu munitie de razboi, daca asta ma ajuta cu ceva la obtinerea permisului. Si inca ceva: permisul si arma obtinute in tara pot fi folosite in tot spatiul Comunitatii Europene, va rog ? Multumesc

Link to comment
Share on other sites

 • 0

1. Da este posibilă deținerea unei arme neletale  pentru autoapărare.

2. Documentul se numește certificat de deținător.

Faptul că ai participat la evenimentele din 1989 cu muniție de război, nu te poate ajuta cu nimic. Atunci numai cine nu a vrut, nu a avut armă și muniție de război, până și copii au avut așa ceva. În legătură cu portul armei pe teritoriul altor state, poți trece frontiera de stat a României cu armele înscrise în certificat, dar acest lucru depinde și de legislația pe această temă din statele respective.

Pentru mai multe amănunte studiază Legea nr.295/2004 și dacă mai ai neclarități te poți informa la Serviciul  Ame, Explozivi și Substanțe  Periculoase, din I.P.J-ul pe raza căruia domiciliezi.

 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Multumesc. Ideea era ca sunt rezervist, si in acest sens am intrebat daca pregatirea militara ma ajuta cu ceva. 2.Nu imi este foarte clar. Din informatiile pe care le am am inteles ca sunt accepate doar armele cu bile si gaz, adica niste jucarii care pot in cel mai bun caz sa intimideze si nu sa puna ordine in lucruri. Mi-as dori o arma cu putere de neutralizare, cartus cu pulbere si glont de cauciuc pe care sa o pot detine- si mai ale sa o pot folosi- legal. Exista in Europa modele care se pot procura legal de particulari special destinate acestui scop, atat cu teava lunga cat si scurta. Am discutat cu cineva de la Serviciul Arme in orasul meu si m-au informat ca din punctul lor de vedere exista doua categorii: cele cu bila si gaz pentru particulari si cele cele cu pulbere si glont de cauciuc pentru paza si securitate. Acum eu nu sunt agent de paza si nici portar si imi doresc sa stiu daca am vro sansa sa obtin autorizatie pentru arma de foc de autoaparare in conditiile date. Altminteri, fiind si rezident francez pot incerca obtinerea permisului port arma acolo, dar nu stiu daca in tara risc sa mi se faca dosar pentru port ilegal. Mi se pare extrem de neclar, atata timp cat am fost avertizat ca si detinerea unei bate de lemn in cabina cu scop de autoaparare poate constitui infractiune. Va rog sa ma lamuriti. Multumesc

Edited by catais
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Orice persoană fizică care îndeplinește condițiile legale poate deține și purta o armă de foc neletală (cu glonț de cauciuc) în România, nu e nevoie să fii paznic.

Pentru detalii studiază legea armelor (în soecial art. 57).

Spor la citit!

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Multumesc pentru precizari. Tocmai am fost la Directia de arme si munitii si mi sa comunicat ca pot obtine autorizatia si detine arma atata doar ca sunt restrictionat de folosirea ei in tara, Nu exista posibilitate de a ma folosi de ea legal in alta tara nici prin declararea ei asa ca decat sa risc sa mi se faca dosar prin Germania sau prin alta parte mai bine ma lipsesc. E ciudat ca nu exista o reglementare generala la nivelul Uniunii Europene si problema nu cred ca tine de arma ,care cred ca isi pastreaza categoria in toate tarile Uniunii ca fiind neletala, ci mai ales de dreptul de folosire. Pe de alta parte nici obtinerea autorizatiei si procurarea armei in Franta nu mi-ar da dreptul sa o folosesc in tara m-au informat colegii Dv. Asa ca tot cu parul prin parcare o sa ne fugarim in situatii limita desi cind ai de a face cu "profesionisti" n-ai de unde sti la ce sa te astepti. Ar trebui ca macar pentru categoria asta profesionala care stam cu lunile in cabina si ne facem pauzele aiurea pe unde apucam sa se faca o derogare, nu sa ne baricadam prin cabina legand usile cu chinga de frica sa nu fim talhariti. Toate Bune!

Edited by catais
Link to comment
Share on other sites

 • 0
Chiar acum, catais a scris:

pulbere si glont de cauciuc

Deci nu ai citit deloc legea pe care ți-am indicat-o. Arme de autoapărare - arme neletale scurte, special confecționate pentru a împrăștia gaze nocive, iritante, de neutralizare și proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare. Muniția pentru aceste arme este fie cu gaze, fie cu bilă de cauciuc. În cazul celei cu bilă de cauciuc,aruncarea bilei se face prin aprinderea de către o capsă a unei încărcături de pulbere existentă în cartuș.

Prin arme scurte se înțelege:  arme de foc scurte - arme de foc a căror țeavă nu depășește 30 cm sau a căror lungime totală nu depășește 60 cm. Deci dacă te gândești să-ți iei o pușcă de vânătoare la care să folosești cartușe cu bilă de cauciuc, să știi că nu poți. Nu poți deține decât un pistol sau revolver.

Arme pentru autoapărare:

1.Armele scurte (pistol sau revolver) confecționate special pentru a arunca proiectile din cauciuc, precum și muniția corespunzătoare.

2.Armele scurte (pistol sau revolver) confecționate special pentru a produce zgomot sau pentru a împrăștia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, precum și muniția corespunzătoare.

Acum ai înțeles?! pentru că ceva franceză am învățat în liceu, dar asta a fost în secolul trecut și datorită faptului că nu am avut cu cine să conversez „ j'ai oublié de parler français”.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

M-am uitat pe lege, multumesc, cineva din serviciu arme de la judeteana mi-a dat o informatie cum ca nu as avea dreptul la posesie, dar cred ca am inteles gresit. Astazi am fost la ei si mi-au spus ca imi pot eleibera autorizatia, atata doar ca nu ma pot folosi de arma decat in tara, desi din cate am inteles din lege exista posibilitatea de a avea un soi de pasaport care sa-mi dea dreptul de a o folosi in toata Uniunea Europeana. Acum, eu ce sa cred? Daca colegii Dv mi-au spus ca nu pot, probabil ca asa este, adica daca nu mi se elibereaza un act din care sa reiasa ca pot detine arma si folosi in conditiile legii si in afara tarii degeaba invoc eu dreptul la ce spune legea. Cineva trebuie sa faca hartia asta, si cei de la Serviciu arme mi-au spus ca nu e posibil sa obtin acest tip de "pasaport". Sau poate nu tine de competentele lor ?...Dar oricum ar fi trebuit sa stie ceva...

Edited by catais
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Există paşaportul european pentru arme de foc - documentul emis la cerere, în condiţiile legii, de autoritatea competentă, care conferă titularului dreptul de a circula pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene împreună cu armele înscrise în acest document, numai în măsura în care deţinerea, portul şi folosirea acestor arme este permisă în statul în care urmează să călătorească sau, după caz, dacă este autorizat de autorităţile competente ale acelui stat să introducă pe teritoriul său armele respective. 

Aceste aspecte se găsesc în legea armelor.

Încearcă totuși să citești legea dacă vrei să fii informat și să cunoști realitatea. 

PS: Te rog, nu mai posta link-uri către magazine de arme, pentru că le vom șterge.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.