Amina Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Sunt in concediu de crestere a copilului si luna aceasta am primit banii pe cardul de salariu, fara nicio marire si fara pensia de intretinere a copilului, care mi se livra tot pe card odata cu salariul. Mentionez ca si tatal copilului este tot politist de frontiera tot la IJPF Constanta. Mai pot primi pensia de intretinere pentru luna in curs, daca nu am primit-o odata cu salariul ? Multumesc si astept raspunsuri. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted February 16, 2011 Moderator Share Posted February 16, 2011 Trebuie verificat daca Serviciul Financiar a retinut sau nu pensia de intretinere din venitul tatalui. Daca nu au retinut suma, trebuie vazut care sunt motivele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 In concediul de crestere a copilului ti s-a redus salariul? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amina Posted February 16, 2011 Author Share Posted February 16, 2011 Nu stiu daca au retzinut suma respectiva din salariul tatalui,intrucat nu sunt in relatzii cordiale cu acesta,iar de la financiar nu am fost lamurita ... "s-ar putea sa-l primesc"am primit raspunsul....in functzie de nu stiu ce program pe calculator.........Dar intrebarea locica cu mintea mea de militzean este:"ce suma sa ii retzina daca nu stiu de ce suma este vorba....si din moment ce s-au livrat deja salariile de unde sa-i mai retzina"?! De fapt asta era si nelamurirea mea! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted February 16, 2011 Moderator Share Posted February 16, 2011 Presupun ca exista o hotarare judecatoreasca ce stabileste cuantumul pensiei de intretinere pentru copil si care este o suma fixa. Nu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Amina luna asta am avut probleme in cecea ce priveste plata salariilor din cauza unui ,,soft" spun ei. Astfel toti politistii sau majoritatea au primit salariul in doua transe. Normal eu stiu ca este o suma fixa pensia de intretinere. Nu aveau la ce sa se gandeasca cei de la financiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amina Posted February 16, 2011 Author Share Posted February 16, 2011 Conform hotararii judecatoresti suma alocata pensiei alimentare este de 25% din venitul lunar sau mai bine spus din salariul brut fara norma de hrana,si cum salariul luna aceasta s-a marit cu 15%,automat si pensia urma sa se recalculeze.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted February 16, 2011 Moderator Share Posted February 16, 2011 Eu stiam ca majorarea (cresterea) pensiei de intretinere se poate face doar printr-o hotarare a instantei. Actiunea in instanta se depune la Judecatorie, elementul principal fiind dat de dovedirea cresterii veniturilor celuilalt parinte. Chiar am un coleg de serviciu care este actionat in instanta la fiecare 6 luni de fosta sotie. Probabil nu sunt la curent cu ultimele prevederi legislative in domeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SandoKhan Posted February 16, 2011 Share Posted February 16, 2011 Nu! Mai nou instanta stabileste ca procent din salariu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amina Posted February 16, 2011 Author Share Posted February 16, 2011 INstanta a stabilit 25% sin veniturile lunare! Link to comment Share on other sites More sharing options...
LORD Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Amina, este intr-o vadita confuzie si eroare. Sa iti explic inca o data, ce unii colegi au amintit : 1. Pensia de intretinere, dreptul ca atare cat si cuantumul acesteia, este stabilit doar de INSTANTA DE JUDECATA prin SENTINTA CIVILA DEFINITIVA SI IREVOCABILA. Cuantumul este stabilit intr-un anumit procent din veniturile realizate de tatal/mama minorului la data pronuntarii sentintei (procentul este variabil in functie de numarul minorilor pentru care se solicita plata pensiei sau daca acesta mai are alti minori/persoane in injtretinere.De exemplu la finalizarea procesului instanta a stabilit ca pensia este in cuantum lunar de 300 leii ncepand cu data introducerii plangerii (la instanta) si apoi nene cu acest cuantum mergi inainte. 2. Cuantumul pensiei de intretinere odata stabilita de instanta in modul mai sus descris, nu poate fi diminuat sau marit de serviciul financiar si nici o alta institutie, cu exceptia unei instante de judecata. 3.Daca doresti pensie marita aceasta o poti solicita printr-o actiune directa la instanta denumita ,, majorare pensie de intretinere,, instanta va tine cont de veniturile actuale ale tatalui dovedite prin adresa de la locul de munca, declaratia acestuia si alte probe,iar la final se emite o noua sentinta civila prin care se poate dispune mentinerea/stabilirea unui cuantum mai mare sau mai mic al pensiei de intretinere si o noua data de plata a pensiei,respectiv data introducerii plangerii. Apoi, fain -frumos- crocant cu sentinta ramasa definitiva si irevocabila te duci la angajatorul fostului sot ,care prin serviciul financiar va efectua poprirea pe salariu stabilita si ti-o trimite tie prin mandat postal sau un cont bancar, dupa cum iti doreste sufletelul. Concluzie : Draga Amina, pensia nu iti este umflata sau supta de financiar,acestia doar sunt obligati sa puna in practica, sa execute o sentinta judecatoreasca, sunt doar intermediari, daca vii cu sentinta prin care i se propreste tot salariul asta vor face (ceea ce nu este posibil niciodata ) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
drAGO5 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Amina cred ca stie ce spune si are dreptate. Pensia de intretinere poate fi stabilita in suma concreta, care poate fi majorata doar la cererea parintelui care are copilul in intretinere si justificat de o marire a salariului, sau in procent din salariu, asa cum este cazul de fata. In situatia data, fiind vorba de un procent de 25% din salariu, fara a fi inclusa si norma de hrana, aceasta suma este fluctuanta, in functie de cresterea ori scaderea salariului. Financiarul trebuie sa calculeze aceasta suma lunar, daca salariul difera de luna anterioara.In aceasta situatie nu poate fi ceruta o majorare a pensiei de intretinere, in schimb poate fi ceruta o reducere, de catre tatal copilului, in situatia in care acesta va avea si alti copii. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LORD Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Dragos, nu stiu cate dosare penale privind abandonul de familie, art.305 lit.c din Codul Penal, ai instrumentat tu, dar eu am solutionat peste o suta si stiu cu certitudine ce vorbesc si argumentez: 1.Nu am vazut inca o sentinta prin care instanta sa il oblige pe cineva sa achite pensie de intretinere pentru un minor un cuantum anume, acest cuantum este determinat doar de instantade judecata, este atributul exclusiv al acesteia, procent transformat intr-o anumita suma in lei sau in alta valuta in care sunt veniturile paratului. 2.Serviciul financiar, nu se poate erija sau substitui instantei de judecata, care este singura ce poate stabili si obliga la plata unei pensii de intretinere. Ar fi absurd ca cineva sa fie la bunul plac al unor contabili fara pregatire juridica sa imi determine veniturile, cat am nevoie pentru nevo proprii, cat am nevoie pentru alte persoane din intretinere si cat sa achit pentru minorul incredintat mamei. De asta se numeste in instanta actiune de,, stabilire pensie de intretinere,, si ,,majorare pensie de intretinere,, (ai sa vezi aceste mentiuni la vechile sentinte in coltul din dreapta-sus pe prima pagina. Ar fi un abuz in serviciu, ca un neica nimeni de la financiar sa opreasca luna asta 100 lei si luna viitoare 200 lei , ca asa vrea muschii ei. Si instanta la randul ei nu majoreaza pensia asa ca vrea ea, ci are in vedere anumiti parametrii ,care sunt mentionati in motivarea (dispozitivul ) sentintei, care i-am spus in postul anterior, de exemplu la o persoana fara venituri, se prezuma intodeauna de instanta ca acesta realizeaza un venit minim echivalent cu salariul minim pe economie si de aceea veti vedea la instante o avalansa de actiuni pentru majorare,imediat dupa ce guvernul periodic creste acest salariu minim.Per a contrario exista si actiuni de diminuare a pensiei de intretinere, cand veniturile au scazut 9au fost cazuri la fotbalisti, care la finalizarea carierei, nu mai castigau aceleasi venituri ) sau chiar de anulare a pensiei de intretinere concomitenta cu cea de reincredintare a minorului in favoarea paratului. Cu toata consideratia ,dar a sustine ca financiarul stabilieste pensia de intretinere este o mega-aberatie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Dragos vezi ca pe aici mai sunt unii care platesc pensie de intretinere. Eu daca nu stiu ma abtin. Suma este stabilita de instanta printr-o hotarare definitiva si irevocabila si se poate modifica tot printr-o alta hotararea a instantei de judecata atunci cand parintele care are in grija copilul solicita marirea pensiei. Asta ar mai lipsi ca financiarul sa calculeze aceste sume. Si iarasi ajungem la ,,soft''. Tu chiar crezi ca financiarul calculeaza ,,vreo suma"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
drAGO5 Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Pentru Lord si Elvis : am 20 ani de politie toti in operativ si normal ca am solutionat si f.multe dosare pentru art.305 lit.c C.pen. Dar intelegeti ce am spus : exista instante care stabilesc cuantumul pensiei de intretinere in procent din salariu si nu o suma fixa. Exemplul aminei : beneficiaza de 25% din venitul salarial al fostului sot. Financiarul nu face altceva, decat sa puna in aplicare hotararea instantei, adica sa retina 25% din salariul persoanei respective cu titlu de pensie de intretinere, asa cum a fost infiintata si dispusa poprirea. De aceea apar fluctuatii, in situatia in care salariul creste ori scade de la o luna la alta. Nu contraziceti din dragul de a contrazice daca nu ati vazut o astfel de hotarare prin care pensia de intretinere a fost stabilita in procent. Si acest lucru nu inseamna ca financiarul stabileste aceasta valoare, ei calculeaza doar acest procent, pentru a stabili suma exacta.In practica judiciara s- a luat acesta masura pentru a se elimina cererile de majorare ori de reducere a pensiei de intretinere, in functie de venit. Daca nu ati vazut pana in prezent astfel de hotarari, poate o sa aveti prilejul in viitor.Nu am in prezent la dispozitie o astfel de hotarare, pentru ca o afisam. Poate ne ajuta in acest sens >amina > 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amina Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 Domnilor cred ca discutia a degenerat si alta era intrebarea .....daca o veti mai citi inca o data probabil ca si titlul acelei intrebari nu se schimba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Dragos eu platesc pensie alimentara. Despre ce imi spui tu cu procent din salariu chiar nu am auzit. Cu respect. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amina Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 DA, financiarul calculeaza cat reprezinta 25% din salariul brut! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Ok ,am gresit, imi cer scuze Dragos. Daca poti posteaza hotararea sa o vad si eu amina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amina Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 Nu am hotararea judecatoreasca in format electronic ,dar puteti merge la orice tribunal sau judecatorie sa cereti sa studiati o astfel de sentinta! Dar ,domnilor alta era intrebarea mea........dar distractiv e ca,acum,voi cereti sa va lamuresc in anumite privinte insa,cum ramane cu nelamurirea mea?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 (edited) Da, vei primi pensia pentru luna in curs chiar daca cei de la financiar au gresit. Daca sa zicem sotul tau iti platea pensia si nu i se oprea pe card, ,,uita" sa iti plateasca doua luni ,daca il reclamai il cauta un coleg si ii intocmea un dosarel. Edited February 18, 2011 by Elvis Link to comment Share on other sites More sharing options...
drAGO5 Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Elvis, nu ai pentru ce iti cere scuze.Eu am spus ceea ce cunosc din practica, pentru a ne completa unii pe altii. Am aflat si eu multe noutati de pe acest forum. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LORD Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Amina , pentru linistea mea si a celorlalti colegi de forum te rog sa postezi hotararea pe forum, vreau sa mor impacat cu ideea ca am gresit ( ceea ce in continuare sustin ca am postat corect si legal). Vreau sa vad si eu ca instanta a stabilit o pensie lunara de intretinere de exemplu de 27,5% din venitul lunar al paratului Popescu Ion. Pentru o confidentialitate totala te rog sa stergi datele de identificare ale paratului si reclamantei, sau alte date de identificare, scaneaza si posteaza doar ultima parte a sentintei de la fraza cu ,, instanta decide.... ,,. Doar asa voi crede ca ceea ce afirmati cu cerbicie, este si real si va promit ca daca este reala, voi tipari foaia si o voi servi ca desert, dar pana atunci vorbim doar vorbe. Eu am argumentat legal,faceti si voi la fel contraargumentati cu sentinta respectiva, in caz contrar planeaza suspiciunea de nesinceritate. In alta ordine de idei, faptul ca paratul nu a achitat pensia de intretinere stabilita de instanta pentru luna in curs, NU REPREZINTA INFRACTIUNEA de abandond de familie, atat timp cat este doar o luna de neplata ( fapta incriminata precizeaza doua luni ) dar mai ales ca nu exista reaua-credinta, atata timp cat el nu are nici o atributie in retinerea si virarea banilor, care se face prin serviciul financiar, la cererea reclamantei. Deci dosarul penal in cauza este din start un mare fass. Astept sa vad sentinta in cauza si mai vorbim ! Maxu08, unde esti dragul tatii, vino si tu si argumenteaza ca doar esti avocat, fii arbitru : am sau nu dreptate in speta de mai sus ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fairytale Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 (edited) Jumatate din instantele din Romania stabilesc pensia de intretinere in cuantum fix, iar cealalta jumatate in procent. E legat tot de practica instantelor, desi in Codul familiei este prevazuta, ca norma, stabilirea pensiei sub forma de procent raportat la nevoia celui care solicita pensie de intretinere, dar tinandu-se cont si de posibilitatile parintelui obligat la intretinere; nu este prevazut sa se dea fix 25 %, ci este prevazut sa se acorde pana la 25 %, prin urmare se poate acorda si mai putin, 25 % fiind considerat maximul pe care instanta il poate acorda. Astfel daca salariul sotului Aminei creste, serviciul financiar are obligatia sa calculeze 25 % din salariul majorat. Lord plata nu se face la cererea reclamantei, ci printr-o dispozitie clara data de instanta. Amina, vad ca esti politista.Poti sa spui , te rog, in baza carei reglementari legale, o instanta din Romania are voie sa dea sentinte la studiu oricui? Amina, asteapta sa vezi daca primesti pensia din urma.Daca nu o primesti, fa o cerere la acel serviciu financiar, evita sa il dai in judecata pentru ca ti s-ar putea stabili pensia in cuantum fix, si astfel ar fi un dezavantaj. Lord corect ar fi, pentru parintele ce are un copil in intretinere, ca pensia de intretinere sa se stabileasca de catre toate instantele in procent, asa cum prevede si Codul Familiei pentru ca asa poate nu ar mai exista atatea procese de majorare a pensiei de intretinere. Si pentru toate mamicile ce au in intretinere copii : obligatia la intretinere este reciproca. Tatal ce este obligat la plata pensiei de intretinere, are tot dreptul, slabilit prin lege, sa isi oblige copilul adult la plata pensiei de intretinere, pentru ca obligatia este reciproca, iar copilul daca nu va vrea, va putea fi la randul sau acuzat, si sunt destul de multe astfel de cazuri cand copilul se trezeste ca este obligat sa isi intretina tatal pe care nu l-a vazut niciodata. Edited February 20, 2011 by angelfire Link to comment Share on other sites More sharing options...
LORD Posted February 20, 2011 Share Posted February 20, 2011 1.Dupa cum am spus, inca astept sa vad sentinta in cauza in conditiile in care nu se identifica partile...... Asta este pohta ce o pohtesc (citat medieval ,via Gigi Becali) 2..Angelfire , plata pensiei se face la cererea reclamantei de catre financiar, intrucat contopistii de la Serviciul Financiar, nu au de unde sa viseze/sa stie/nu au la cunostiinta ca ,, Marioara Popescu,, are sentinta in buzunar,atat timp cat instanta nu comunica acest lucru angajatorului paratului, ramanand in sarcina reclamantei care va face o cerere scrisa prin care solicita pensia, dispusa de instanta anexand copia legalizata a dispozitiei instantei definitiva si irevocabila .Faptul ca obligatia de plata dispusa de instanta este obligatorie oricarei institutii publice sau private esre reala si alta mancare de peste,care nu a fost contestata in discutie. Mai vorbim dupa ce vad sentinta.Nu exista prevedere legala prin care sa se statueze ca o sentinta a unei instante este secreta, per a contrario oricine poate sa ia la cunostiinta de aceasta, mergi la grefa instantei cu actul de identitate, soliciti dosarul spre studiu si gata. Altfel, cum am mai vorbi de culegerile de practica judiciara, daca ar fi secrete, ar sta ferecate in arhiva si nu ar mai auzi nimeni de le, nu s-ar mai unifica practica judiciara,ori daca sentinta ar fi secreta, s-ar incalca principiul transparentei actului de justitie, s-ar putea acoperi/masca unele abuzuri ale instantei. 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts