Jump to content
POLITISTI.ro

Şeful Poliţiei Române - şeful IGPR


Eduard

Recommended Posts

Seful IGPR, chestorul Liviu Popa, afirma ca a finalizat un proiect de reforma a Politiei, pe care il va prezenta, la sfarsitul lunii, ministrului de Interne, spunand ca unii dintre politisti vor trebui sa plece, dar numarul celor restructurati va fi mai mult mai mic decat cel vehiculat, scrie Mediafax.

Seful Politiei Romane s-a aflat, luni, la Oradea, pentru a participa la evaluarea activitatii pe anul trecut a Inspectoratului de Politie Bihor, pe care a catalogat-o drept una "care claseaza inspectoratul in randul celor cu nivel de standard ridicat" si "un model demn de urmat".

Potrivit datelor statistice, in Bihor, s-a injumatatit numarul crimelor, a scazut numarul violentelor, al infractiunilor stradale si rutiere, al talhariilor, al furturilor din buzunare si al celor din societati comerciale, reusindu-se stoparea si chiar reducerea infractiunilor, fata de ultimii cinci ani, cand acestea au fost intr-o continua crestere.

"Am urmarit bilantul in spatele caruia este, insa, foarte multa munca, sacrificii, pasiune. Este un model demn de urmat, iar rezultatele claseaza acest inspectorat in randul celor cu nivel de standard ridicat", a declarat, intr-o conferinta de presa, chestorul Liviu Popa.

Interpelat pe marginea restructurarii Politiei Romane, anuntata pentru acest an, chestorul Liviu Popa a declarat ca aceasta va fi "una profunda", care va avea in vedere eficientizarea resurselor si o reorientare a prioritatilor, avand deja pregatit un proiect de reforma, pe care il va prezenta, la sfarsitul lunii, spre analiza, ministrului Administratiei si Internelor, Traian Igas.

"Nu ne permitem sa fim haotici, sa delapidam banul public. Va trebui sa reorganizam munca si resursele, sa nu folosim masinile si benzina doar pentru ca le avem, ci atunci cand e nevoie. Va avea loc si o relocare a personalului, in functie de necesitati. Nu e normal sa fie acelasi numar de politisti in localitati cu o populatie de 1.000 de oameni sau 5.000", a spus seful Politiei Romane.

Restructurarea Politiei va impune, de asemenea, si o reducere a personalului, printre cei care vor trebui sa plece fiind si politistii cu sanctiuni.

"Ar fi momentul sa fim mai fermi. Cu ocazia bilantului national, am sesizat ca avem multe probleme, peste 7.000 de politisti sanctionati, unii cu cate trei-patru sanctiuni. Unii dintre acestia vor trebui sa plece", a spus chestorul Liviu Popa.

El a aratat insa ca "numarul total al politistilor restructurati va fi cu mult, mult mai mic decat cel vehiculat pana in prezent, de 10.000 sau 18.000, o parte dintre ei urmand sa fie preluati de Politiile locale".

sursa :Hot News.ro

Proiectul de lege privind unele masuri speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI a suferit modificari.

Prezentâm mai jos art. 3 al proiectului de lege refăcut, se pare, în forma sa finală

Art.3. - (1) Nominalizarea persoanelor ale caror raporturi de serviciu sau de munca inceteaza in conditiile art. 2 se fundamenteaza, pe baza unor criterii de evaluare, de catre o comisie constituita in acest scop la nivelul fiecarui ordonator de credite.

(2) La stabilirea criteriilor de evaluare se vor avea in vedere urmatoarele elemente:

a ) existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare, ramasa definitiva, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;

b ) existenta unei sanctiuni administrative, atunci cand s-a dispus inlocuirea raspunderii penale, potrivit legii;

c ) existenta unor antecedente disciplinare, cu exceptia situatiei in care sanctiunile disciplinare au fost radiate;

d ) nivelul pregatirii profesionale raportat la cerintele postului;

e ) nivelul experientei profesionale in domeniu/ specialitate;

f ) rezultatele evaluarii activitatii profesionale individuale in ultimii 3 ani;

g } clasarea ca inapt sau apt limitat de comisiile de expertiza medico - militara;

h ) indeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta;

i ) existenta cumulului pensiei cu salariul, inclusiv situatiile de suspendare a platii pensiei;

j ) existenta situatiei de mentinere in activitate dupa implinirea limitei de varsta in gradul profesional/ militar;

k ) situatia sociala.

(3) Criteriile de evaluare, componenta comisiei, procedura-cadru si termenele de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

(4) Ponderea criteriilor de evaluare se stabilite de catre conducatorii unitatilor aparatului central al MAl, inclusiv pentru structurile subordonate unor unitati centrale, respectiv de catre conducatorii institutiilor si structurilor aflate in subordinea MAI

Edited by Eduard
Link to comment

Probabil o gramada din cei 7000 sanctionati au fost sanctionati ca s-au luat de vreun VIP ceva ca asai in Romania daca muncesti ai si reclamatii, daca dormi dupa blocuri si dai amenzi la ,,parasute,, esti THE BEST :(

Link to comment

astept sa vad ce proiect de reforma va prezenta domnul Liviu Popa ministrului la sfarsitul lunii si oricum va trebui sa se aprobe; doar apoi vom putea trage anumite concluzii; pana atunci insa mai vedem ce si cum; treaba e ca isi doresc sa dea exemple cu anumiti politisti pe care o sa-i dea afara ca sa fie multumite anumite persoane de acolo de "sus"; sa poata spuna ca s-a facut ceva prin destituirea unora; asa vad eu.... :angry:

Link to comment

Poate cineva sa ma lamureasca in privinta termenului de "sanctiune disciplinara radiata"? Am cautat lectura de specialitate si n-am gasit.

Anul trecut in martie am `servit` o retinere de 5% din salariul pe o luna. Asta cand se radiaza? Atunci pe moment (datorita faptului ca mi s-a parut cam dura in raport cu abaterea, fiind a treia de sus in jos pe lista cu sanctiuni si ma gandeam sa o contest) un specialist de la SMRU mi-a spus ca e de bine ca astfel de sanctiune nu vine la pachet cu `se afla sunb efectul unei sanctiuni disciplinare`, adica se radiaza imediat dupa ce se retin banii. Ulterior, alt specialist, tot de la SMRU mi-a zis ca are termen un an(?!).

Edited by lucian04
Link to comment
  • Moderator

lucian04

Conform OMAI 400 din 29.10 2004 privind regimul disciplinar al personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor

[...]

Art. 70. – (1) Sancţiunile disciplinare aplicate conform prezentului titlu se radiază, de drept, după cum urmează:

a) în termen de 6 luni de la aplicare, sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 17 lit. a) din prezentul ordin, dacă cel sancţionat nu a mai săvârşit în această perioadă o nouă abatere disciplinară;

b) în termen de un an de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 17 lit. b), c) şi d) din prezentul ordin.

[...]

Art. 17. - Sancţiunile disciplinare, care pot fi aplicate poliţiştilor, sunt:

a) mustrare scrisă

b) diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 5 – 20% pe o perioadă de 1 – 3 luni

c) amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani

d) trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut

e) destituirea din poliţie

Link to comment

Radierea unei sanctiuni se face la propunerea sefului direct pentru rezultate foarte bune obtinute in procesul muncii.

Insa nu trebuie sa crezi tot ce iti spun cei de la SRU.

Ar fi trebuit sa contesti sanctiunea.

Sanctiunea iti ramane in dosar la cadre.

Cu respect. :emo-yessir:

Edited by Elvis
Link to comment

"[...] o parte dintre ei urmand sa fie preluati de Politiile locale". Nu stiu de ce, dar, nu-mi place deloc cum suna chestia asta! Am tot auzit ca cei le la O.P., amaratii Politiei Romane, vor deveni "LOCALI"! Doamne, sunt atat de fericit, in sfarsit vom deveni POLITISTI ADEVARATI!!!!!!!!!!!!!!!!! JUR CA EMIGREZ!!!!!!!!!!!!!!! Le las lor tara asta, lu' Basescu, Boc, PD-ului, UNPR-ului, Chestorilor, Generalilor, LOCALILOR... N-are rost... nervi... draci... injuraturi... tahicardie... paranoia... Totul la pachet = 1400 RON! Unde mai gasesti asa ceva?

Link to comment

Posturile de poliţie rurală vor fi desfiinţate până în mai???

Şeful IGPR, chestorul Liviu Popa, a declarat, joi, că posturile de poliţie rurală vor fi desfiinţate până cel târziu în prima zi a lunii mai, iar poliţiştii vor lucra ca sectorişti, potrivit unui proiect de reformare pe fond a Poliţiei Române care va fi public la jumătatea lunii februarie. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Poliţia Română nu îşi permite "luxul" să distribuie resursele pe care le are "în mod haotic şi fără niciun fel de analiză", infomrează Mediafax.

"Dorim o reformare pe fond a Poliţiei Române, reformare care a pornit de la un proiect pe care îl avem într-o fază de definitivare, care vine să aducă, din punctul meu de vedere şi al echipei cu care lucrez, ca pilon principal, eficienţa în activitatea muncii de Poliţie, să introducă principii de eficienţă, de privat, în public", a spus Popa. Întrebat la ce se referă reformarea pe care o propune, şeful IGPR a spus că este vorba de o reformare atât din perspectivă structurală, cât şi funcţională a Poliţiei.

"Sunt câteva lucruri pe care dorim să le reorganizăm în Poliţie, dar nu este definitiv. Vorbim despre o desfiinţare a posturilor de poliţie rurale, despre reînfiinţarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, despre dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficienţă şi orientarea resurselor spre priorităţi şi în primul rând creşterea şi numerică şi ca importanţă până la nivel de serviciu al analizei informaţiilor", a explicat chestorul. În ceea ce priveşte desfiinţarea posturilor de poliţie rurale, Popa a spus că Poliţia Română nu îşi permite luxul să le păstreze.

Link to comment

Si care va fii viitorul sistem in care se va lucra, dupa desfintarea P.P.-urilor? Politii Comunale cu 20-30 de lucratori? Vor fii 2-3 patrule pe schimb? Ce faci daca ai un eveniment intr-o alta comuna, la 25-30 de km? Timpul de reactie pentru SNUAU 112 va fii de cat - 20-25 de min? Unde se va ajunge, mai ales ca acum sefii turbeaza cand vad timpi de reactie peste 10 min? Cum vor reactiona atunci?

Link to comment

Chestorul Liviu Popa:

“În momentul de faţă, proiectul este în lucru la minister şi va fi gata până la jumătatea lunii viitoare. Aşteptăm şi propunerile dumneavoastră pentru a definitiva aceste modificări... Ştiu că în poliţie se vorbeşte de disponibilizări, dar vă recomand să renunţaţi la aceste bârfe şi la sindicalismul ieftin. Vă asigur că poliţiştii îşi vor păstra locul de muncă”,...

Edited by jack
Link to comment
  • Moderator

Seful Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa a declarat:

"Eu aş vrea să se facă disponibilizări. În Poliţia Română e un moment deosebit de prielnic pentru asanarea mediului poliţienesc. Avem destui beţivi, nenorociţi, care nu au fost daţi afară, ci doar sancţionaţi pentru diverse abateri"

A mai spus ca in prezent in tara 7.000 dintre politisti au fost cercetati prealabil si sanctionati pentru abateri disciplinare sau penale.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Mi se pare penibilă și iresponsabilă o astfel de declarație care vine din partea unui fost șef al DGA.

Oare cât a fost acolo șef, ce a făcut?

De ce nu a curățat această instituție de cei cu probleme?

Sunt curios cum definește și cum identifică domnia sa un polițist „nenorocit” ?

Link to comment

adevarul este ca rar vezi un manager care vind intr-un post de conducere si incepe mandatul cu "sunteti o adunatura de betivi si nenorociti" :) ar merge bagata in manuale de leadership cu un premiu ptr excelenta in prostia managementului.

daca mi-as conduce biroul de avocatura in felul acesta cred ca as lucra singur din secunda 2 si as muri de foame. dar la stat, salariul merge, politistii vor fi jigniti dar nu isi nimeni demisia, nimeni nu il va actiona in instanta, sindicatele dorm in cizme asa ca isi permit. Adica voi le permiteti. My 2 cents opinion.

  • Upvote 2
Link to comment
  • Moderator

A mai fost un astfel de caz, când șeful poliției (la aceea vreme) îndemna cetățenii să nu oprească la semnalul polițistului dacă observă că e nebărbierit. :doh:

  • Upvote 1
Link to comment

Un gest necugetat si rusinos din partea lui, in astfel de momente, in care neincrederea cetateanului, in politie, este redusa.

Prin cuvintele sale manifesta o atitudine ostila, nu numai fata de poltisti, ci fata de intreaga institutie, instiga cetateanul la neincredere si dispret fata de politisti si cel mai grav este ca discrediteaza institutia pe care o conduce.

Cat de compatibil este acest sef al Politiei Romane cu functia pe care o detine daca discrediteaza o institutie pe care o conduce si aduce grave jigniri?

Un sef de Politie ar trebui sa fie o persoana cu un caracter puternic, care sa elaboreze proiecte si sa isi manifeste vizibil interesul de a scoate politia din mocirla printr-un plan de masuri bine elaborat, nu sa apara pe post si sa jigneasca politistii, motivand ca pentru asta merita sa fie disponibilizati.

Rusine domnule Sef al Politiei Romane.

Mesajul domniei voastre e clar si afecteaza intreaga institutie, pentru ca acum politistii vor fi denigrati si vor fi umiliti si mai mult, in loc de respect si incredere.

  • Upvote 3
Link to comment

Si totusi ,daca citesti printre rinduri, realizezi ca partial are dreptate,si daca este sa fim sinceri ,in proportie de circa 10-20% dintre colegii nostrii politisti ,au grave probleme de educatie,de comportament,eu personal cunosc cel putin 20 de politisti cu diverse grade si functii

care incepind cu ora 13,oo trec strada la restaurantul din fata politiei si presteaza 1-2-3 o baterii de vin (in functie de numarul de sponsori) ,dupa ce inainte de ciorba au servit 200-400 de ml de tarie.Asta nu ar fi ceva exttraordinar , problema devine grava in momentul in care se imbata ranga , dupa care se urca in masina (ori personala ori de serviciu) ca sa ajunga acasa sau sa intervina la vreo activitate politieneasca in contact direct cu cetateanul.

In urma cu circa 3 ani, un agent de politie a intrat la ora 6 dimineata in uniforma si cu pistol asupra sa, intr -un camin de fete de la un liceu cu profil industrial din municipiu si , pur si simplu a impins-o pe pedagoga si a intrat cu forta intr-o camera din camin si s-a bagat in pat linga o eleva din clasa a X-a (in virsta de 16 ani) si a incercat sa o violeze .

Stiti care a fost sanctiiunea care a primit-o ? "Aminarea avansarii in gradul urmator pe o perioada de la 1-2 ani" .Deci nici nu a fost dat afara din sistem si nici nu a ajuns in puscarie unde de fapt ar fi trebuit sa ajunga si in continuare este ajutor de sef de post si in continuare vine zilnic la serviciu inn stare de ebrietate in vazul unei comune intregi ; Sa-mi fie cu iertare dar pe cretinul asta ,eu daca eram tatal fetei il bateam de se ........ pe el .Asa ca hai totusi sa mai reflectam nitel si sa admitem ca ca poate intr-o padure mai exista totusi si uscaturi , nu toti pomii sunt verzi. (eu in sensul asta interpretez spusele sefului politiei , cred ca nu generalizeaza si din functia pe care a detinut-o sunt convins ca detine informatii concrete de genul celei prezentate anterior si ca nu vorbeste fara sa aibe probe certe )

Astept cu interes contraargumente obiective.

  • Upvote 2
  • Downvote 10
Link to comment

Chiar si daca ar fi adevarat, nu te apuci sa spui asta in fata intregii tari. Cum s-a prins el ca sunt politisti betivi si nenorociti. Aaaaii da de.... taman acum s-a prins cand e vb sa dea afara, pana acum si mai ales in perioada in care era sef DGA nu existau betivii, au aparut asa ca ciupercile dupa ploaie.

Si ce rost are sa spui asta? Fa ceva. Nu dai declaratii, arunci cu noroi si apoi poate ca nu iei nicio masura. Circ

Link to comment

Contraargumente solide?

De ce nu dai tu argumente.Cu nume, date, mai multe detalii, tot, la ce ai scris.

Chiar dar tu te consideri curat?Tu nu ai nici-un pacat?

Si urmareste-ti si colegii, fa-le poze, pune-le pe post, sau du-te la seful politiei, si spune-i pe toti.

Edited by angelfire
Link to comment
  • Moderator

Nu a spus nimeni că nu există și astfel de cazuri. Dar dacă are informații și date concrete, trebuia să facă ceva, nu să iese la televizor și să facă astfel de declarații.

Domnia sa NU are în fișa postului atribuții privind criticarea acestei instituții, ci este chiar șeful ei, el trebuie să facă ceva pentru a îndrepta lucrurile.

Pe toți polițiștii care sunt cinstiți, serioși și care își văd de treabă, nu-i încălzește cu nimic că face domnul Popa declarații spumoase la tv, ba din contră îi afectează. De mâine orice cetățean care ia contact pe stradă cu un polițist îl va cataloga ca bețiv sau nenorocit ... că doar așa a spus și șeful poliției. Pentru că aceasta e percepția publică la declarațiile inspectorului general.

Iar în cazul domnului Popa se prezumă că ar trebui să aibă proprietatea termenilor și că are discernământul necesar pentru a realiza efectele unor astfel de declarații pe care le face conducătorul unei instituții la adresa subordonaților săi. Dar din câte se poate observa doar se prezumă ...

Link to comment

Cand esti sef al Politiei, chiar daca ai dreptate (desi eu nu pricep din ce salariu mai traiesc aia daca beau in fiecare dimineata 2-3 baterii de vin), nu vii in mass-media si faci astfel de afirmatii care duc la subminarea increderii populatiei in Politie. Asta denota ca nici acest sef nu e mai prejos decat d-nul chestor Fatuloiu. A afectat si dumnealui imaginea MAI si a Politiei in ochii cetateanului, imagine la care toti tragem sa fie mai buna.

Ca sef putea sa faca ceea ce afirma, adica reforma, sa le afirme in interiorul institutiei, etc.... Dar nu iesi pe post si te bati cu pumnul in piept si denigrezi politistul (indiferent daca pe merit sau nu) in ochii populatiei. Chiar daca se refera la "unii"! Ca sef nu denigrezi nici macar un singur politist, cu atat mai mult pe unii.

Ce sansa mai are orice coleg sa se impuna si sa reprezinte autoritatea statului cand seful lui cel mai mare spune ca politistii sunt betivi si nenorociti.

Ne asteapta vremuri grele, clar! Sa fie tot urmarea mitingului din 24.09.2010?

Link to comment
  • Membru

Intr-o tara normala as zice si eu ca e bine ca se face curatenie in sistem. Dar sa nu uitam ca traim in Romania iar "minunatul'' asta de sef al politiei afirma ca sunt 7000 de politisti sanctionati, nu sanctionati pt consum de bautura sau alte fapte marsave. In concluzie, din cei 7000 de politisti sanctionati ghici cati au fost sanctionati abuziv si sunt din structurile operative?

Link to comment
  • Marius changed the title to Şeful Poliţiei Române - şeful IGPR

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.