Jump to content
POLITISTI.ro

Misiuni internationale - EEAS & ONU


manfreD

Recommended Posts

Doresc ca in acest topic sa discutam despre misiunile internationale la care pot participa politistii, fie ca e vorba de misiunile EU, fie ca e vorba de cele ONU.

Am facut in noiembrie 2013 cursul Eupol - engleza si astept sa se deschida call-urile pt Afganistan si Georgia, sunt tare curios daca la selectie va fi aceeasi strictete si aceeasi transparenta ca la admiterea la curs.

E vreo cineva de pe aici care a fost plecat in misiuni sau care a facut cursurile Eupol sau de monitori ONU ?

 • Upvote 2
Link to comment

Am facut ambele cursuri in 2013. Dar stiu ca misiunile Eupol cauta oameni cu experienta internationala. Cele ONU, cauta din cei care nu au asa ceva. Personal, astept sa dau UNSAAT-ul din mai, apoi vom vedea ce va fi... Cred ca procesul de selectie pentru misiuni este relativ curat. Vorbim dupa aceea... :).

 • Upvote 1
Link to comment

Eu astept cursul de monitori ONU din mai(cel pentru agenti). Cred ca fi o concurenta f mare avand in vedere ca pana acum doar ofiterii au avut acces la acest curs.

 • Upvote 1
Link to comment

http://isop.mai.gov.ro/ in stanga ai Grafic cursuri. O sa vezi ca in perioada 05-30.05.2014 este curs monitori ONU - agenti engleza(este si pt franceza, dar in alta perioada). Asta inseamna ca in saptamana anterioara inceperii cursului va fi examen la ISOP pt admitere la acest curs (engleza si specialitate - vezi bibliografiile de la examenele anterioare, de obicei ramane aceeasi).

Termenul de inscriere pt a da examen pt a fi admis la curs va fi postat pe intrapol cu aproximativ o saptamana inainte.

Asa ca ochii mari pe intrapol, in special IGPR - DMRU.

Edited by manfreD
 • Upvote 4
Link to comment

Sfat personal pentru cei care incearca apa misiunilor internationale cu degetul... :-)  Incercati sa va mobilizati putin si sa va axati mai mult pe limba franceza...nu este o limba greu de invatat..cu putin efort se poate asimila in 3-4 luni la un nivel acceptabil....iar misiunile pe limba franceza disponibile le vor depasi (daca deja nu le depasesc) pe cele in engleza...Plus ca aveti avantajul ca la testarile UN SAT va puteti inscrie si sustine probele la ambele limbi (de regula vin evaluatori pe ambele limbi-engleza/franceza cand se organizeaza testarea)...BAFTA !!!

 • Upvote 3
Link to comment

De zis, zici bine. Dar cred ca esti si tu constient ca nu e chiar atat de usor sa atingi un nivel decent la limba franceza, mai ales cand pleci de la 0. Si sa zicem ca testarea de aici o treci, dar ce te faci cand trebuie sa dai interviul telefonic in franceza ? Ma indoiesc profund ca sunt suficiente 3-4 luni pt a acumula cunostintele necesare purtarii unui interviu de o ora, o ora jumatate.

 • Upvote 2
Link to comment

Da...ai dreptate.....in general m-am referit la cei care au studiat franceza la un moment dat in scoala....si au inca, macar pe undeva prin colturile prafuite ale memoriei, vagi cunostiinte....  :-) ...Pe de alta parte, cu toate ca nu stiu cum sa mentionez asta si sa nu para ca vreau sa ma laud....eu am facut in scoala rusa si franceza....iar engleza am invatat-o singur....din carti...tv...si cateva luni de pregatire cu un profesor....avand ca scop exact plecarile in misiuni internationale....deci..eu zic ca se poate...Daca vrei....daca nu....trece luna, intra solda....:-)


Ah....si am uitat sa adaug...acum am vazut.....by the way....In general un interviu pentru o astfel de slujba/pozitie dureaza in medie 30 de minute...

 • Upvote 1
Link to comment

Cand am facut cursul Eupol cei de acolo ne-au spus ca un interviu dureaza in medie o ora. Acuma nah, nu am participat la intrviu sa vorbesc din experienta proprie

 • Upvote 1
Link to comment

Maxim 40 de minute...maxim....au cateva zeci de candidati...pt fiecare pozitie se short-listeaza intre 3 si 5 pt interviu....daca ar sta pt fiecare o ora...??....
 


@ Ben.....fiecare misiune si organizatie are cerinte specific (de ex pt UN da, se cer minim 5 ani experienta efectiva in "campul muncii"...nu scoala, academie, et.c).....cand apar posturile (sau anunturile pe Intrapol) se afiseaza si cerintele...

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

OK, dar nu ma refeream la participarea admiterii pt misiune.

Ma refeream doar la cursurile EUPOL si monitori ONU. Daca te poti inscrie pt ele la ISOP neconditionat sau iti trebuie si pt asta o minima vechime in campul muncii.

 • Upvote 1
Link to comment

OK, dar nu ma refeream la participarea admiterii pt misiune.

Ma refeream doar la cursurile EUPOL si monitori ONU. Daca te poti inscrie pt ele la ISOP neconditionat sau iti trebuie si pt asta o minima vechime in campul muncii.

stii, la cursul de monitori onu am avut o colega ce nu avea 5 ani vechime... cu certitudine, 5 ani experienta iti trebuie pentru a participa la unsaat. vezi sat sop

 

A candidate has to be an officer who serves in a MS police service, customs o rborder agency, or in another MS law enforcement agency. A candidate should have served a minimum of five (5) years in these agencies, excluding training.

Edited by castana
 • Upvote 2
Link to comment
 • 3 weeks later...

Va salut! Va rog sa dati mai multe detalii, cat mai multe, despre admiterea pentru cursul de monitori ONU. In ce consta, pas cu pas? Se mai pot face inscrieri pana pe 27.03. In hartia venita scrie doar ca se da examen din gramatica limbii straine alese si tematica de specialitate, precum si examen psihologic daca treci de primele. Deasemenea, se mentioneaza de cei 5 ani de experienta in sistem, fara scoala. Multumesc, castana, pentru linkul de mai sus, e foarte util, sa nu zic edificator. Va multumesc!

Edited by Gin
Link to comment
 • 1 month later...

Multumesc frumos pentru raspunsuri. 

 

Asadar, examenul a fost scris, grila. 30 de intrebari pe limba straina, 9 intrebari pe specialitate. La engleza s-a intrat cu 8.10.

 

Nu e de contestat corectitudinea examenului; mai multa transparenta ar fi daca s-ar face cheie la grile, si s-ar corecta de fata cu candidatul. Ar merge si mai repede, si ar fi mult mai transparent. Asa examenul s-a terminat la ora 13:00, iar rezultatele s-au afisat la 18:00. Majoritatea erau acasa sau in drum spre casa la ora aia, nu se punea problema de contestatii.

Link to comment
 • Moderator

Nu e nevoie să fii ironic. Cel mai probabil nu sunt mulţi colegi care au participat la acest examen sau dacă sunt nu au observat postul tău. 

Tocmai în asta constă utilitatea forumului, ca fiecare să contribuie cu informaţii utile. De aceea experienţa ta, pe viitor poate va fi de folos celor ce se vor afla în postura prin care tu tocmai ai trecut şi vor căuta informaţii.

 • Upvote 1
Link to comment

..pai cam intre 90 si 185 de euro/zi pt secondati..in functie de organizatie(Eupol,ONU,OSCE s.a.) si locatia misiunii..

Link to comment
 • 2 months later...

Nu stiu de unsaat, dar a fost la isop un examen pt un curs B2 de franceza, pt pregatirea in vederea sustinerii exam pt monitori onu si eupol, examen la care au luat peste 6, nota minima de admitere, doar 7 candidati, rezultand anularea cursului. In aceasta perioada se desfasoara corespondentul aceluiasi curs, in engleza.

Link to comment

Pentru non-vorbitorii de franceza poti sa dezvolti ce s-a intamplat la SAAT ?

scuzele mele, nu am observat ca s-a mai postat aici.

pai, in principiu, examenul a avut trei parti:

 • limba straina care a avut 4 parti
 1. intelegerea unui document scris
 2. intelegerea unui document audio
 3. redactarea unui raport de ... incident, eveniment, etc.
 4. interviul - unde s-a verificat corectitudinea si fluiditatea vorbirii, cunoasterea valorilor onu precum si competentele de lucru cu pc-ul
 • conducerea auto cu doua parti
 1. traseul - contra cronometru
 2. conducerea in oras
 • tirul cu doua parti
 1. demontarea/montarea contra cronometru a glockului
 2. doua sedinte de tragere contra cronometru, 9/10 pentru a fi declarat admis.

daca promovezi proba auto, esti calificat pentru misiuni neinarmate. promovezi tirul, esti calificat si pentru misiuni inarmate.

 

anul asta examinatorii (in numar de 2) au venit din Niger si Columbia, membri MINUSTAH.

foarte amabili, zambitori, politicosi, la fel vorbeau si daca te picau, si daca te treceau.

 

examenul in sine nu a fost dpdv tehnic foarte sofisticat.

adica nu trebuia sa fii un voltaire sau ayrton senna pentru a-l promova, dar cu siguranta iti trebuia o cunoastere solida a materiei si deprinderi bune (in mod bizar, un ofiter de legatura al politiei a picat la proba de limba. nu pot sa cred ca omul ala, care vorbeste si respira in franceza de 6 luni, nu a inteles testele. dar la proba de scris... acolo e mult de vorbit).

 

in rest, piatra de incercare a fost stressul la care am fost supusi cu totii, din cauza asteptarii mult prea indelungate ( examenul se anunta la 8, intri de fapt la 16, iar rezultatul se afiseaza a doua zi la 10, stai numai in soare sau sprijini peretii, manaci cand poti, mergi la buda cand poti...), precum si din cauza stressului de turma, ca sa zic asa - cand auzi corul de casandre masculine cum se vaicareste, increderea in tine se erodeaza rapid, si ajungi sa fii la fel de emotionat ca atunci cand dai examenul auto intaia oara. cine stie, o fi si asta o proba in sine?!

 

altfel zis, cel mai mare dusman al meu la examenul asta am fost chiar eu - a fost si primul examen, de altfel.

 

 

miza era urmatoarea: examenul asta il poti rata doar de 2 ori, si nu are importanta distanta dintre esecuri. e ca in jocurile video in care ai doar doua vieti, si nu mai primesti altele. se aude ca se va scoate treaba asta cu 2 ratari. vom trai si vom vedea.

 

pana atunci, ai sfeclit-o de 2 ori?

game over!

Edited by castana
 • Upvote 4
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.