Jump to content
POLITISTI.ro

Proces-verbal de reconstituire

   (0 reviews)

1 Screenshot

About This File

Pentru colegii ce instrumentează dosare de cerecetare penală, găsiţi aici un model pentru procesul verbal întocmit cu ocazia efectuării unei reconstituiri. 
Atenţie, veţi găsi în document şi comentarii/jurisprudenţă care să vă ajute în redactarea documentului în funcţie de speţa voastră. Aceste comentarii/jurisprudenţă/doctrină sunt părţi ce nu trebuie să se regăsească în forma finală a procesului verbal, din acest motiv documentul necesită editarea şi adaptarea la nevoile voastre. 

De reţinut:

Citat:

Reconstituirea constituie procedeul probatoriu prin care organul judiciar recrează o anumită situaţie sau o activitate pentru a verifica împrejurările de fapt în care a ost săvârşită fapta prevăzută de legea penală. Procedeul probatoriu poate fi folosit pentru ca procurorul să probeze acuzaţiile aduse suspectului sau inculpatului (spre exemplu, că acesta avea posibilitatea să pătrundă într-un imobil printr-un anume loc, de exemplu o fereastră) sau pentru a confirma sau înlătura o apărare formulată de către părţi sau subiecţii procesulai principali (spre exemplu, suspectul susţine că nu putea fi la volanul autoturismului în raport cu poziţia scaunului, fixată cu ocazia cercetării la faţa locului). Doctrina a identificat mai multe tipuri de reconstituire, respectiv: (I) recostituirea destinată cverificării veridicitătii declaraţiilor persoanelor audiate; (II) reconstituirea destinatăverificării posibilităţilor de percepţie; (III) reconstituirea destinatăverificării posibilităţilor de săvârşire a anumitor acţiuni în condiţiile date (E. Stancu, Tratat de criminalistică, ed. a 4-a, p. 504).
Ori de câte ori suspectul sau inculpatul se află într-una dintre situaţiile în care asistenţa juridică este obligatorie, prezenţa acestuia la efectuarea reconstituirii este obligatorie. Totodată, reconstituirea poate fi efectuată numai după asigurarea asistenţei juridice obligatorii.
Subliniem diferenţa dintre prezenţa suspectului sau inculpatului la reconstituire şi participarea efectivă a acestuia la efectuarea procedeului. Astfel, art. 193 alin. (3) teza a II-a C.pr.pen. se referă numai la refuzul acuzatului, prin exercitarea privilegiului împotriva autoincriminării sau imposibilitatea (spre exemplu, din cauza vârstei sau a unei afecţiuni medicale), de a participa efectiv la efectuarea reconstituirii. Prezenţa şi asistenţa acestuia sunt în continuare obligatorii, chiar dacă el nu participă la reconstituire, cu excepţia cazurilor în care acuzatul se sustrage sau din cauza unei afecţiuni medicale grave, nu poate nici să asiste la desfăşurarea porcedeului probatoriu, situaţie în care suspectul sau inculpatul va fi reprezentat de un avocat ales sau din oficiu.

Important: Nu avem pretenţia că documentele sunt perfecte, dacă aveţi de făcut menţiuni, adăugiri ori găsiţi vreo greşeală, scăpare sau aveţi vreo completare, nu ezitaţi să ne ajutaţi la îmbunătăţirea acestuia. Puteţi posta în rubrica "Recenzii" (publicarea unei recenzii se poate face numai după descărcarea fişierului.). Mulţumim şi sperăm să vă fie de ajutor.

  • Upvote 1

User Feedback

You may only provide a review once you have downloaded the file.

There are no reviews to display.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.