Jump to content
POLITISTI.ro

Asigurare RCA pe alt nume decat cel al proprietarului


kinohop

Postare recomandată

Buna ziua! As dori sa stiu care sunt sanctiunile sau ce pot pati in cazul in care sunt proprietar de drept in acte al unui atutorisim dar, asigurarea RCA este trecuta pe al nume decat alt proprietarului din motive financiare.

Exemplu: Sunt student si detin o masina pe numele meu dar bugetul nu-mi permite sa platesc o asigurare RCA de 1.100 lei pe doar 6 luni asa ca am facut asigurarea RCA pe numele mamei mele iar datele de pe asigurare sunt cele ale masinii. Astept un raspuns concret! Multumesc!

Modificat de kinohop
Link către comentariu

1. in locul tau i-as cere mamei sa imi dea banii sa ma asigur eu, sau sa-mi plateasca ea asigurarea in numele meu

2. hartia de la asigurare are spatiu pentru "proprietar" si "ultilizator". mi s-ar parea ciudat ca tu sa fi proprietar si maica-ta utilizator, dar sa folosesti tu masina. in final, pentru controale, cred ca masina trebuie sa fie asigurata si cu asigurarea valabila, in caz de accident te descurci tu cu compania de asigurari.

la mine de ex. la masina care e de firma, proprietar si platitor de asigurare este ald automotive, utilizator o firma din Dej, iar eu circul cu masina.

La nici un control n-am fost intrebat de situatia asta, placuta de inmatriculare corespunde cu ceea ce scrie pe asigurare, cod-ul VIN la fel. Legal, masina este asigurata. Sa fiu mai catolic decat astia de la vatican de se tot schimba, mi-am "tras" si o procura prin care proprietarul e de acord sa conduc masina in tara si strainatate

PS, platesti destul de mult. ALD pentru masina noua, Megane3 break, plateste RCA sub 1000 pe an.

Link către comentariu

Legea 136/1995, privind asigurarile, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca la "utilizator" pot fi trecute alte persoane cu conditia ca proprietarul sa fie o societate comerciala, iar masina este folosita in interesul firmei. Probleme o sa ai cu asiguratorul, in momentul in care o sa produci o dauna. Totusi, cel care ti-a incheiat polita ar fi trebuit sa stie acest lucru si sa nu ti-o elibereze asa. Pentru o polita RCA buna ca pret cauta pe net, sunt destule oferte si sunt de incredere. Bafta!

Link către comentariu
  • Moderator

Durerea de cap o să o ai în cazul unui eveniment rutier! Compania de asigurări caută orice chichiţă să nu plătească şi aceasta este perfectă pentru ei! De curând, o rudă a făcut o poliţă de asigurare pentru un autoturim achiziţionat nou (RCA şi CASCO) şi a întrebat, dar într-o doară, dacă maşina poate fi condusă de soţ. Răspunsul companiei a fost că nu - vine specificat cu litere micuţe în poliţă - iar dacă vrea să o poată "împrumuta", chiar şi soţului, trebuie să precizeze expres în contractul de asigurare. Automat creşte cu 25% cuantumul asigurării!

Să nu crezi că firmele de asigurări nu cunosc "trucurile" pe care le fac proprietarii de autovehicule pentru a obţine tarife mai bune, însă imaginează-ţi că loveşti o altă maşină, cu daune de zeci de mii de RON, în timp ce ai economisit anual 1000 ron, iar compania nu plăteşte!

Link către comentariu

Am gasit ordinul CSA nr. 14/2011 si am selectat aici cateva aspecte care au legatura cu subiectul topicului.

Ordinul CSA Nr. 14/2011 - punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Art. 2. — In intelesul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

2. proprietar/coproprietar al vehiculului — persoana fizica sau juridica inscrisa in documentele de identitate ale vehiculului sau in alte inscrisuri doveditoare ale dreptului de proprietate;

3. utilizator al vehiculului — persoana fizica sau juridica careia, in baza unui contract incheiat cu

proprietarul/coproprietarul, i s-a atribuit pe o anumita perioada dreptul de folosinta a unui vehicul;

Art. 15. — (1) Se considera ca un vehicul este asigurat daca proprietarul sau utilizatorul acestuia are incheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate in limitele teritoriale prevazute la art. 1 1 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit in continuare asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau asigurarea obligatorie RCA.

Art. 18. — (1) Documentul de asigurare obligatorie RCA eliberat de un asigurator RCA in schimbul unei prime platite de proprietarul sau utilizatorul unui vehicul garanteaza, pentru perioada de valabilitate inscrisa, despagubirea prejudiciilor provocate prin accidente de vehicule produse in limitele teritoriale de acoperire, in conformitate cu prevederile prezentelor norme sau cu dispozitiile legislatiei privind asigurarea obligatorie RCA, in vigoare la data accidentului, ale statului in care acesta s-a produs.

Art 29 alin 2) In cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorie RCA valabila, aceasta asigurare ramane in vigoare pana la data dobandirii calitatii de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului de catre noul proprietar. In cazul in care noul proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar daca nu s-a efectuat procedura de inmatriculare/inregistrare pe numele sau.

Art. 30. — (1) Raspunderea asiguratorului RCA inceteaza la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate inscrise in polita de asigurare RCA sau anterior acestei date in momentul radierii din evidenta circulatiei.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru vehiculele pentru care se transmite dreptul de proprietate noului proprietar in perioada de asigurare ca urmare a incetarii contractelor de leasing, asigurarile obligatorii RCA raman in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrise in documentele de asigurare, fara modificarea primei de asigurare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

— noii proprietari sunt utilizatorii prevazuti in documentele de asigurare; si

— asiguratorul a incasat integral prima de asigurare aferenta perioadei de valabilitate.

Modificat de 25tess
  • Apreciez 2
Link către comentariu

Am pus aceasta intrebare pentru ca acum o luna si un pic mai exact pe 13 februarie cand am reinoint polita de asigurare RCA am platit 400 de lei pentru o masina 1.6 benzina din 2002 mai exact un Opel Vectra B2 desi pretul e maricel dar na asa e treaba. 20 de ani, tanar, predispus la accidente si toate alea dupa deducerile lor. Cand am verificat astazi asigurarea din curiozitate m-am trezit ca trebuie sa platesc o uriasa suma de 1.100 lei pentru aceeasi masina pentru 6 luni. Deci cam in 4 luni de zile eu trebuie sa platesc aceasta suma pentru a-mi reinoii asigurarea fapt care mi se pare imposibil la momentul actual. De aceea am pus intrebarea in modul acesta, ceea ce urmaresc de fapt este o alternativa pentru suma asta exagerata.

Link către comentariu

La mine a fost situatia de asa natura nu ca as fi avut vreun moft. Cand am cumparat masina mama era in Italia si singura posibilitate era sa trec masina pe numele meu ori al mamei. De asta am pus intrebarile astea aici. Oricum ultima solutie ar fi sa transfer masina pe numele mamei cu toate procedurile de rigoare. Multumesc pentru raspunsuri!

Link către comentariu

Mai omu'

Politia e okay daca masina are asigurare. Problema este sa verifici cu asigurarea si sa citesti si scrisul marunt, caci, in caz de accident, chiar daca masina e pe numele mamei tale, asigurarea pe numele ei, daca tu esti la volan... e posibil sa apara complicatii.

Eu mi-am luat-o cu motocicleta pe numele meu, asigurare pe numele meu, cel care m-a lovit in spate, la fel, totul pe numele lui, declaratie pe amiabila clara ca el a fost de vina si in final am scos din buzunar €800, m-au "facut" foarte profesionist. Asigurarea e foarte buna pana cand ai nevoie de ea. :)

Grijanie mare. Politia, daca mai calci pe bec iti da o amenda, iti ridica permisul etc., daca insa asigurarea nu-ti plateste si tu faci o dauna cu mertzanu lui Becali... nu te vad prea bine.

Link către comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am si eu o intrebare!

Am o astra g pe numele meu un motor de 1.2 mi-a expirat asigurarea ..sa o fac pe numele meu ma costa vro 6 mil jumate ceea ce este aberant..in fine ideea care e.. pot face o asigurare in vederea inmatricularii pe numele mamei?mai fac si un contract de vanzare cumparare la miso asa in caz de belea!?daca ma va oprii politia cu asigurarea aia as putea ramane fara palcute de inmatriculare si talon suspendat? astept raspuns multumesc!!!

  • Displace 3
Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara!O problema cu asigurarea am si eu, anul trecut am platit 450 ron pe 1 an iar acum am ajuns la frumoasa suma de 1100 ron pe an, destul de mult parerea mea, mentionez ca am permis de 7 ani ,fara daune!Ma intereseaza daca as face o procura notariala pe numele tatalui meu cum ca el foloseste masina as putea face asigurarea pe numele lui?

Multumesc anticipat!

Link către comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna am si eu o întrebare. In Martie 2013 am vandut mașina si nu am scris in talon cui am instrainato si data. Actualu propietar refuza inmatricularea pe numele lui. Am găsit un site unde se poate verifica dacă o mașina are asigurare valida si figurează ca da. Asigurarea făcută de mine a expirat in Septembrie pe 16. Înseamnă ca el a făcut asigurarea noua cu datele mele? Se poate sa merg sa cer anularea ei?

Multumesc.

Link către comentariu

Ai gresit ca nu ai facut acea mentiune pe certificat.Mergi in instanta si solicita radierea autoturismului din evidente, inainte sa primesti niste amenzi la domiciliu intrucat autoturismul figureaza pe numele tau.

Link către comentariu

Da acum stiu ca am gresit cand nu am scris in civ ca am instrainat autovehivcolul, dar eu intrebam daca este normal ca persoana care a luat masina sa faca asigurare (din cate am inteles se face doar pe numele propietarului adica tot eu) fara acordul meu si daca pot sa merg sa o anulez. Ma gandesc ca devreme ce sunt eu in evidenta pot sa o anulez nu? Sau nu merge trebuie sa duc originalul la firma unde este facut asigurarea. Banuiesc ca este o baza de date comuna unde se paote verifica unde este facuta asigurarea si alte informatii.

Link către comentariu

La mine situatia este cam la fel cu o mica deosebire, autoturismul este pe numele mamei insa ea neavand permis de conducere eu sunt soferul in familie de aprox 3ani, am 25 ani si la fel mi-a crescut asigurarea de la 200 la +1000 RON in conditiile in care nu am avut daune produse pana in prezent!!!

 

Ceea ce mi se pare mai mult decat absurd, hotesc si imposibil. As fi inteles o dublare de pret (desi se vorbea ca se scumpesc cu 50%) insa de 5 ori, mai exact 500% scumpire mi se pare din nou foarte aberant  !!!!

 

Mi-am facut ultima asigurare in martie 2013, pe numele meu, desi nu sunt proprietar, si am platit in jur de 250 ron...Din ce inteleg eu de aici, asigurarea trebuie facuta obligatoriu pe numele proprietarului si nu al utilizatorului... Atunci cum a fost posibil asa ceva?

De asemenea, cand iti faci asigurare, stiu ca este o rubrica de vechime a permisului, mama nu are asa ceva, poate fi facuta asigurare pe numele unei persoane fizice, proprietar de drept al autoturismului dar care nu poseda permis de conducere?
 

Dar ce ma intereseaza cel mai mult sa stiu este daca voi fi despagubit in cazul in care asigurarea este pe numele mamei, eu fiind soferul?

 

Multumesc anticipat, astept un raspuns concret, nu doar o parere ... 

Modificat de reptilian
Link către comentariu
  • Moderator

Mi-am facut ultima asigurare in martie 2013, pe numele meu, desi nu sunt proprietar, si am platit in jur de 250 ron...Din ce inteleg eu de aici, asigurarea trebuie facuta obligatoriu pe numele proprietarului si nu al utilizatorului... Atunci cum a fost posibil asa ceva?

 

Chiar nu înţeleg de ce întrebi aici cum a fost posibil? Pentru că tu trebuie să ştii mai bine ca noi. La întrebarea asta trebuie să-ţi răspundă cel care a încasat contravaloarea asigurării.

Firmele de asigurări sunt persoane juridice de drept privat, iar din ce spui se pare că fac orice să-ţi ia banii.

  • Apreciez 1
Link către comentariu

Asigurarea se face pe numele persoanei din talonul autovehiculului. Tu stii cum ai facut sa fii trecut tu pe RCA. (CSA) nu permit asiguratorilor să refuze plata despăgubirii atunci când mașina vinovată de accident era condusă, în acel moment, de un alt șofer decât titularul poliței.

  • Apreciez 1
Link către comentariu

Chiar nu înţeleg de ce întrebi aici cum a fost posibil? Pentru că tu trebuie să ştii mai bine ca noi. La întrebarea asta trebuie să-ţi răspundă cel care a încasat contravaloarea asigurării.

Firmele de asigurări sunt persoane juridice de drept privat, iar din ce spui se pare că fac orice să-ţi ia banii.

 

Deci stau cu asigurarea veche in brate si este scris numele meu pe ea ......... Eu ce sa inteleg, ca am fost pacalit si timp de 6 luni am avut RCA fals ???  :shock:

 

Si totusi nu am primit raspuns la intrebarea care ardea cel mai tare: ce se intampla in cazul in care asigurarea este pe numele proprietarului iar eu sunt soferul implicat intr-un evenimet rutier. Voi fi despagubit de catre asigurator?

 

Din ce am citit mai sus trebuie mentionat pe asigurare daca altcineva o conduce insa vin cu urmatorul exemplu: mama a mostenit masina si astfel a ajuns pe numele ei, nu are permis si o tine in parcare, dar din cand in cand o imprumuta la diverse cunostiinte/rude nu conteaza, iar acestea sunt implicate intr-un accident.rutier, cum poate asiguratorul sa se agate de faptul ca soferul nu este si proprietar, desi autoturismul este legal asigurat... Unde mai este logica? De aici deduc ca este ilegal sa o instrainezi oricui, si din cate stiu nu este asa...

 

Pe mine ma cam depaseste aceasta problema si o recunosc, daca dvs ma puteti lumina un pic v-as fi recunoscator ...

 

Multumesc ptr raspunsuri

Link către comentariu
  • Moderator

Si totusi nu am primit raspuns la intrebarea care ardea cel mai tare: ce se intampla in cazul in care asigurarea este pe numele proprietarului iar eu sunt soferul implicat intr-un evenimet rutier. Voi fi despagubit de catre asigurator?

 

Răspunsul este da, sunt obligaţi să despăgubească.

Asta a scris mai sus zcatalin:

"CSA nu permite asiguratorilor să refuze plata despăgubirii atunci când maşina vinovată de accident era condusă de un alt şofer decât titularul poliţei de asigurare"

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.