Jump to content
POLITISTI.ro

Politia rutiera

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Maxu poți solicita printr-o cerere la Înmatriculări să-ți elibereze o copie după certificatul de radiere.

Seria de șasiu o mai știi?

Publicat

sa incerc imposibilul si sa vad daca gasesc vreun document vechi privind masina respectiva insa slabe sanse. daca nu gasesc nimic referitor la masina, o sa trimit datele mele catre eti79 sa vad daca poate sa ma ajute cu ceva.

multumesc anticipat pentru ajutor.

Publicat

am o speta si ma intereseaza un punct de vedere al unor practicieni din teren (pe cel al avocatilor il stiu deja). O sa postez si punctul meu de vedere si vreau sa ma corectati acolo unde gresesc dar pe baza unor prevederi legale ptr ca este posibil sa fi scapat ceva din vedere.

In fapt, contraventie sanctionata cu suspendarea permisului pentru 90 de zile. omul face contestatie, pierde inclusiv la recurs. intrebarea mea este:

de cind incepe executarea sanctiunii de suspendare a dreptului de a conduce?

punctul meu de vedere in OUG si regulament nu scrie nimic special privind aceasta problema, deci starea de suspendare a executarii inceteaza din momentul in care decizia de recurs devine irevocabila, asadar incepind cu ora 0.00 a zilei urmatoare in care a fost pronuntata - conform prevederilor CPC. In plus, nici o lege nu prevede exceptie de la aceasta regula si nici nu conditioneaza executarea sanctiunii de predarea permisului, aceasta obligatie fiind independenta. de altfel, suntem cu totii de acord ca simpla posesie a "plasticului" nu confera dreptul de a conduce. Si viceversa.

Tot conform prevederilor CPC, decizia de recurs este opozabila partilor BPR fiind parte in proces, chiar citat.

pe de alta parte, executarea unei sanctiuni contraventionale se poate face sub 2 moduri:de buna voie (cum ar fi plata amenzii) sau prin executare silita. In lipsa unor exceptii ce trebuie expres prevazute de lege, executarea sanctiunii complementare se poate face la fel in sensul ca pot sa nu conduc masina timp de 30 de zile fara sa predau permisul (considerind ca predarea plasticului este o forma de executare silita), in baza aceluiasi rationament privind independenta celor 2 obligatii (de a preda permisul si de a executa sanctiunea).

in consecinta, avind in vedere aceste aspecte consider ca executarea sanctiunii incepe imediat dupa pronuntarea recursului si dureaza perioada indicata in procesul verbal, indiferent de faptul ca BPR isi modifica baza de date sau nu cu privire la status-ul meu de conducator auto avind in vedere faptul ca legea (OUG si CPC) este superioara oricaror norme, recomandari, sau practici interne ale MAI cu privire la evidentele referitoare la conducatorii auto.

In practica, stiu ca statusul conducatorului auto se modifica cind acesta preda permisul impreuna cu o copie legalizata a deciziei de recurs+sentintei de fond. ce se intimpla cu baza de date daca acesta nu preda sentinta in copie legalizata (presupunem ca locuieste in Baia Mare si instanta este din Constanta)? se actualizeaza periodic? daca da, in ce baza se face aceasta actualizare pentru ca nu imi imaginez faptul ca BPR colecteaza singur copii legalizate ale deciziilor?

unde gresesc (daca exista o asemenea greseala)?

PS: am trimis o astfel de intrebare catre BPR Bucuresti si raspunsul este extrem de ambiguu, fara indicarea unor temeiuri legale, de parca ar fi discutat cu unul care nu stie cu ce se maninca legea (adresa avea antetul cabinetului meu de avocatura). In esenta spunind ca " fata de politia rutiera decizia de recurs nu este opozabila de la pronuntare" ci de cind afla ei de prevederile ei. O asa interpretare a principiilor si prevederilor de procedura civila nu am vazut nici la studentii de anul I :)

mersi pentru opinii

• Moderator
Publicat

Art. 209 din Regulament (HG 1391 din 2006)

[ ... ]

(2) Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumularii celor 15 puncte de penalizare si pâna la data expirarii termenului când avea obligatia de a preda permisul de conducere sau, dupa caz, pâna la data predarii permisului de conducere.

(3) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule opereaza în ziua urmatoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

In plus, din cate stiu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre politia rutiera (mai exact de catre seful acesteia), instanta se pronunta cu privire la legalitatea procesului verbal de constatare. Nu?

Publicat

am luat in considerare si art.209 mentionat de tine insa am uitat sa il mentionez de ce nu il consider aplicabil sau - in cazul in care as accepta aplicabilitatea lui - de confera valoare argumentelor expuse.

a) din analiza art.209 alin.2 reiese in mod clar ca se face referire exclusiv la situatia in care conducatorul auto cumuleaza cele 15 puncte si deci nu se aplica la cazul meu (nu stiu daca este importanta dar suspendarea permisului in speta analizata de mine se refera la depasirea cu +50km/h a vitezei - deci 90 de zile "pauza");

B) in privinta alin.3 eu il interpretez sub aspect sistemic in sensul ca si acest alineat s-ar aplica doar cazului mentionat la alin.2. si spuns acest lucru avind in vedere ca (i) asezarea lui in HG este in cadrul reglementarii situatiei de cumul a 15 puncte; (ii) nu exista o prevedere care sa ii confere aplicabilitate generala situatiilor de suspendare a permisului; (iii) la articolele privind situatia in care se face contestatie si se pierde nu exista o trimitere de completare a lor catre art.209 iar aceste prevederi sunt puse in alta parte a cuprinsului HG deci nu exista nici o intentie a legiuitorului de a face legatura intre aceste situatii sub aspectul celor mentionate de alin.3

c) ultimul argument (nejuridic) - insusi BPR nu il considera aplicabil de vreme ce raspunsul primit nu il invoca sub nici o forma :)

Presupunind ca alin.3 este aplicabil acest lucru sustine afirmatia mea ca sanctiunea complementara se poate executa si fara predarea permisului iar BPR are obligatia de a modifica statusul in baza de date imediat ce se implineste termenul la care ar fi trebuit predat permisul.

Pentru simplicare sa presupunem ca recursul s-a pronuntat in 15.05. conform legii, decizia de recurs devine irevocabila in 16.05. si conducatorul auto are obligatia de a preda permisul impreuna cu o copie a sentintei in max.15 zile. deci termenul maxim de predare al permisului se implineste in 30.05. Incepind din 31.05. soferul nu mai are voie sa conduca masina, DAR baza de date a BPR nu mentioneaza acest lucru (vorbesc din experienta practica - caz real, in Bucuresti).

Termenul de executare al sanctiunii se implineste in 90 de zile deci in 31.08. (nu am numarat exact, luam prin aproximare) astfel ca incepind din 01.09. soferul poate conduce legal. daca luam in calcul si termenul de prescriptie al dreptul de a emite un pv (6 luni de la savirsirea contraventiei de a nu preda permisul) care se implineste in 31.11. putem considera ca incepind cu 01.12. BPR nu mai poate emite pv care sa il sanctioneze suplimentar pe sofer ptr nepredarea permisului.

am gresit undeva in rationament?

Publicat

Prima data incearca sa stai 8 ore in picioare dand din maini ..apoi vezi daca iti mai doresti politia rutiera.. nu zic ca asta s-ar face in fiecare zi ... dar in mare parte mai ales in orasele aglomerate... poate nu te reprezinta aceasta meserie,...poate nu rezisti tentatiilor si ajungi pe unde nu trebuie... prima data incearca sa devii politist..apoi pe parcurs te poti decide...SUCCES

• Apreciez 1
Publicat

@marius - inca un argument in favoarea rationamentului meu, cum ca termenul de executare a sanctiunii suspendarii dreptului de a conduce curge de la data pronuntarii deciziei in recurs este si noua modificare a OUG 195, care va intra in vigoare in 25.11. si care clarifica problema pus de mine in discutie, solutia aleasa fiind exact ce argumentam:

1. La articolul 118, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti."

Cred este ca politia ar trebui sa-si adapteze baza de date imediat ce cistiga procesele fara sa mai astepte predarea unei copii legalizate de pe sentinta de catre contravenient.

de altfel, alin.4 se modifica "În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere" si nu mai exista obligatia soferului de a preda sentinta ci doar permisul, sub sanctiunea celor 30 de zile suplimentare.

pina la urma si-au dat seama si cei de la guvern ce mare gaura in lege a existat pina la aceasta data si de care au beneficiat o multime de soferi bine sfatuiti de avocati verosi si fara scrupule :)

• Moderator
Publicat

Despre ce modificare vorbesti? Nu sunt la curent si nu am auzit nimic. :blink:

• Membru
Publicat (modificat)

Prima data incearca sa stai 8 ore in picioare dand din maini ..apoi vezi daca iti mai doresti politia rutiera.. nu zic ca asta s-ar face in fiecare zi ... dar in mare parte mai ales in orasele aglomerate... poate nu te reprezinta aceasta meserie,...poate nu rezisti tentatiilor si ajungi pe unde nu trebuie... prima data incearca sa devii politist..apoi pe parcurs te poti decide...SUCCES

... si sa incerce si un pic, cam 4-5 ore de dat din maini pe ger ori ploaie, sa impinga la auto blocate in nametii de zapada, ori sa stea in mijlocul asfaltului in luna iulie cand pantofii iti intra in asfalt de cald...emo-yessir.gif

Modificat de eti79ety
Publicat

Despre ce modificare vorbesti? Nu sunt la curent si nu am auzit nimic. :blink:

Art. X. - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: ...............................

citez din Lege nr. 202 din 25/10/2010, ce va intra in vigoare in 25.11.2010

Publicat

Am si eu o intrebare :

Sunt obligat sa aprind "luminile de intalnire" in localitate daca ma aflu pe un drum european ce trece prin localitate ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !

Publicat

Da, in OUG 195/2002R nu scrie ca doar in afara localitatii, scrie ca pe autostrada, drumurile expres nationale trebuie sa folosesti luminile de intalnire! Capisci? :emo-yessir:

• Apreciez 1
Publicat

La aplicarea unei legi trebuie tinut cont atat de litera legii cat si de spiritul ei !

Motivarea introducerii obligativitatii luminilor de intalnire pe aceste drumuri a fost ca va mari vizibilitatea masinilor si se vor reduce accidentele. Daca tot suntem obligati sa aprindem luminile de intalnire pe eceste drumuri de ce nu ne obliga sa aprindem pe absolut toate drumurile !?

• Moderator
Publicat

Pentru că așa spune legea.

Iar această lege nu e făcută de acei polițiști care o aplică, responsabili de forma în care este sunt doar cei pe care i-ai votat. ;)

Publicat (modificat)

In localitate DN si DE isi pierde calitatea si intra in administrarea administratiei locale devenind astfel strada... Strada X ...deci nu ai obligatia de a folosi luminile de intalnire decat daca afara e intuneric..ceatza..etc.

Modificat de adyante
  • Membru
Publicat

Politie222, esti politist? Imi pare rau ca nu pot fi de acord cu parerea ta si cu parerea lui Adyante, dar nu stiu cine v-a spus voua ca un drum european isi "pierde" calitatea de drum european cand trece prin localitati...eventual mai capata o denumire pe langa E-ul respectiv, dar tot european se numeste...iti dau un exemplu succint : DN 7 pe sectorul Valcea Pitesti...numai prin localitati merge...si? Nu mai e european?

""

• Membru
Publicat

Eu te contrazic putin, DN65-E574 trece si prin orasul Bals, jud. Olt, dar si portiunea de DN care traverseaza orasul este in administrarea Drumurilor Nationale, de la marcaje si deblocare pe timpul iernii, dar nici eu si nici colegii nu am aplicat sanctiuni contraventionale pentru luminile de intalnire pe raza orasului. Unde scrie ca isi pierde calitatea de drum national?

Publicat

@adyante, lucrezi la circulatie? Ma gandesc ca poate lucrezi la municipiu sau geva de genu. Unde ai auzit tu ca DNE isi pierd calitatea astea cand intri in localitate?

Scrie clar in OUG 195/2002.la art 44 alin2 Luminile de intalnire se folosesc permanent pe timpul zilei in timpul circulatiei pe DNE. Sper totusi ca nu lucrezi la circulatie si ti-ai dat cu parerea doar asa de dragul posturilor.

Publicat

Drumurile de interes național aparțin proprietății publice a statului și cuprind drumurile naționale care asigură legătura capitalei țării cu orașele reședințe ale județelor, legăturile între acestea, precum și cu țările vecine, și pot fi: autostrăzi; drumuri expres; drumuri naționale europene (E); drumuri naționale principale și drumuri naționale secundare.

Autostrăzi și drumurile naționale în România sunt administrate de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România prin Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) ce au în subordine un număr total de 44 Secții de Drumuri Naționale (SDN), acestea fiind organizate la rândul lor în 316 districte de drumuri care administrează sectoare de drumuri în lungime medie de 50 km.[1]

Cele șapte DRDP-uri sunt: DRDP Iași, DRDP București, DRDP Cluj, DRDP Timișoara, DRDP Craiova, DRDP Brașov și DRDP Contanța.

În România unele din drumurile naționale fac parte din Drumurile Europene. Drumurile Europene care trec prin România sunt: E58; E60; E68; E70; E79; E81; E85; E87 (Clasa A); E574; E576; E577;E578; E581; E583; E584; E671; E673; E675; E771 (clasa cool.gif.

pentru lista cu drumurile nationale de pe teritoriul tarii noastre accesati urmatorul link http://ro.wikipedia....in_Rom%C3%A2nia

prin definitie Drumul Expres - este drumul national accesibil numai prin noduri sau intersectii reglementate , rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor,desfasurandu-se in afara localitatilor ,si pe care oprirea si stationarea sunt interzise.

Publicat (modificat)

Ordonanta 43 din 28 august 1997 privind regimul drumurilor

Art. 11

Drumurile nationale, judetene si comunale isi pastreaza categoria functionala din care fac

parte, fiind considerate continue in traversarea

localitatilor, servind totodata si ca strazi. Modificarea traseelor acestora, in traversarea

localitatilor, se poate face numai cu acordul administratorului drumului respectiv, in concordanta cu planul urbanistic aprobat.

revenind la obligatia de a folosii luminile de intalnire in localitati .. ne lovim de Hg 1391/ 2006 respectiv Art. 114. – (1) Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:

a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă, ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;

B) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public; hmmmt.gif

c) luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;

d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transportă grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transportă mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;

e) luminile de întâlnire atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;

f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;

g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule

puse toate cap la cap .. eu zic ca nu este obligatoriu sa le folosesti ziua in localitati.. si nici nu am auzit pe nimeni sa ia amenda pt lumini in localitate cum nu am auzit pe nimeni sa fie amendat nici pentru folosirea neregulamentara a luminilor de avarie ... fapta prevazuta de art.114 alin 4 si sanctionata de Art. 102 alin 1 pct. 24 cu amenda de la 9 la 20 puncte :)) dar ce sa facem asta e legislatia rutiera..unele lucruri nu sunt concret definite altele lipsesc.. asta este ..in fond si la urma urmei sfatul meu ar fii sa incercati sa circulati regulamentar.. iar atunci cant sunteti opriti in trafic nu trebuie sa fiti revoltati pt ca nu cel care va oprit a scris articolele in codul rutier :))

Modificat de adyante
  • Displace 1
  • Membru
Publicat

O mica precizare...in lege este prevazuta obligatia de a rula cu luminile aprinse pe drumurile europene si expres...nu cred ca drumul european este acelasi lucru cu drumul expres, ci mai degraba, drumul expres reprezinta specific acel sector de drum european situat intre localitati. Deci, nu stiu cum poate aprecia un politist in momentul sanctionarii unui contravenient categoria de drum pentru care il sanctioneaza. Am dat un exemplu mai sus, pe DN7, Valcea-Pitesti sunt numai localitati...si totusi ai obligatia, prevazuta si prin marcaje specifice, de a rula cu luminile de intalnire aprinse.

Eu oricum merg cam peste tot cu luminile aprinse, mi-a intrat in reflex.

• Displace 1
Publicat (modificat)

Te asigur ca eu am sanctionat foarte multi conducatori auto pt ca nu au folosit luminile de intalnire pe timpul zilei in timp ce circulau pe DNE si se aflau in localitate si toti colegii mei aplica in aceeasi masura sanctiunile. Vrei sa zici ca eu daca intru in comuna X si e strabatuta de drum national european nu trebuie folosite luminile de intalnire?

Referitor la luminile ade avarii aprinse abuziv este o practica preluata de la italieni si e ceva care ma irita foarte mult mai ales la taximetristi.

Modificat de Rusy
Publicat

"Referitor la luminile ade avarii aprinse abuziv " - abuziv raportata la ce prevedere legala? exista o asemenea interdictie? nu de altceva dar mai invat si eu cite ceva ca am dat examenul acum 15 ani si nu am avut ocazia sa ma updatez cu noile reglementari :clip:

• Moderator
Publicat

Art. 114 din Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:

a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;

b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;

c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.