Jump to content
POLITISTI.ro

Permis suspendat 30 de zile + amenda


pct

Postare recomandată

Buna ziua in primul rand, imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie.

Ma numesc M.F. sunt din Rm. Valcea si ieri seara un echipaj de politie care se deplasa pe contra sens ma oprit ca am depasit un autovehicul pe linia continua. Acel autovehicul era stationat, fiind doar o banda pe sens (pe sensul meu de mers) a trebuit sa calc linia continua cu autovehiculul meu el fiind stationat cu semnalele luminoase aprinse (avariile), la 5-7 metri mai in fata fiind oprit de echipajul de politie si primind amenda pentru depasire pe linie continua. Bineinteles cu permisul de conducere suspendat pe 30 de zile. Ce se intampla… eu am camera de supraveghere in masina si sa filmat totul. Am sa vin cu un video sa vedeti despre ce e vorba mai concret. Ce credeti, daca contest procesul verbal pot castiga in instanta anularea amenzii si anularea retinerii permisului ?! Mie mi se pare o mare nedreptate. Pe procesul verbal am scris: "mi se pare o mare nedreptate, autovehicolul fiind stationat, eu fiind nevoit sa il depasesc pe linia continua. Am sa contest in instanta procesul verbal.

Astept pareri, ideei cum se contesta un proces verbal in instanta, ce trebuie facut, etc.

video:

Modificat de pct
  • Displace 1
Link către comentariu
  • Moderator

Foarte tare, cum un taximetrist a rămas fără permis „mulțumită” unui coleg al său, ce a oprit pe principiul „aici mi-a zis clientul să opresc ... ce era să fac?”.

Din imagini pare că de la intrarea pe aceea stradă ai circulat direct pe mijloc, încălcând marcajul longitudinal, nu se vede nici măcar o intenție de a reduce viteza de deplasare.

Link către comentariu

Pe acea strada se vede parcara de masini pe dreapta exact pe banda mea de mers (evident ca si pe partea stanga). Intradevar, inainte sa depasesc taximetrul am mers cum spuneti dvs. "pe mijlocul liniei continue" deoarce se vede canalul foarte denivelat si pe filmare, si nu era sa dau cu roata in el. Ca sa il ocolesc pe dreapta, asta insemna probabil sa sterg masiniile parcate, care se vad ca ocupa din banda de mers.

Modificat de pct
Link către comentariu
  • Moderator

pct

Probabil ai procesul verbal in fata si poti scrie aici incadrarea juridica ce se gaseste la rubrica "Fapta savarsita este prevazuta de art. ...". Numai asa ne putem pronunta, avem nevoie de aceste informatii.

Link către comentariu
  • Moderator

Pe viitor e bine să fii mai atent în astfel de situații. La fel de bine se putea întâmpla ca taximetrul să fi oprit pentru că traversa vreun bețiv/aurolac sau mai știu eu ce. Iar într-o astfel de situație, te pomenești cu ăla direct pe capotă. De aceea e bine ca în astfel de situații, măcar să reduci puțin viteza.

Sincer și mie mi se pare puțin cam forțată măsura luată de polițist. Eu unul, nu te-aș fi sancționat în această speță.

Baftă la contestație!

Link către comentariu

@Catalin, nu stiu daca tie ti se intampla sa treaca un betiv prin fata masinii tale, tu o pui pe avarii ?!

@Marius, imediat vin cu procesul verbal, il am in masina. Scuzele mele ! Revin.

Modificat de pct
Link către comentariu
  • Membru

Conform art 120 alin 1 lit "i" din RAOUG 195/02 "este interzisa manevra de depasire daca se incalca marcajul longitudinal continuu,simplu sau dublu,care desparte sensurile de mers.

Dupa imaginile de pe camera ta apare ca ai trecut pe contrasens nu ai incalcat marcajul dupa cum ai spus tu!

Iar cel care a oprit/stationat ar fi corect sa fie si el sanctionat !

Modificat de cipri83
Link către comentariu

Ai dreptate cipri83,

fapta savarsita este prevazuta de art. 120/1/i din 2006 195/02R si sanctionata de art. 100/3/c din 006 175/02.

Cel oprit/stationat din spusele agentului de politie rutiera a fost sanctionat. Se aude si pe filmare "fiecare isi ia sanctiunea lui".

Modificat de pct
Link către comentariu

@PCT , in clipul prezentat se vad clar luminile de avarie ale autoturismului oprit , as incadra manevra ta de depasire in aceasta situatie la " caz fortuit " ce ar inlatura raspunderea contraventionala , as fi curios de parerea unui politist rutier in aceasta speta.

  • Apreciez 1
  • Displace 5
Link către comentariu
  • Moderator

pct luminile de avarie nu semnifică musai că mașina a oprit.

De exemplu la mașinile generație mai nouă, dacă frânează brusc și cu „simț de răspundere”, luminile de avarie se activează automat, independent de voința șoferului. ;)

Link către comentariu
  • Moderator

Art. 120. – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

[...]

i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Art.100.

[...]

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

[...]

e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;

Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:

[...]

c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);

din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Depăşirea

Art.45. - (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

Link către comentariu
  • Membru

Respectivul care a oprit/stationat mai poate fi sanctionat dupa parerea mea si pentru folosirea abuziva a avariilor pentru ca,conform art 114 alin 5 din RAOUG 195/02 "luminile de avarie se folosesc in urmatoarele situatii : a) cand vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila; b ) cand vehiculul se deplaseaza foarte lent si/sau constituie el insusi un pericol pt ceilalti participanti la trafic ;c) cand vehiculul este remorcat.

Iar avand in vedere ca tu pct ai spus ca politistul l-a sanctionat pe cel care l-ai depasit atunci acesta sigur folosea abuziv avariile deoarece fiind taxi a oprit sa coboare clientul,sau il astepta nici decum nu avea vreo avarie la masina!

Modificat de cipri83
Link către comentariu

masura exagerata

daca un idiot e oprit pe avarii si eu ca sa-l depasesc trebuie sa incalc linia continua, ce dracu tre sa fac?

sa astept pana ce vine individul la masina?

Link către comentariu
  • Membru

Metalu aici e vorba de educatie rutiera si de bunul simt pe care multi nu-l au!Daca destepul cu avariile nu se oprea chiar pe ditamai banda de circulatie cel din spate nu trebuia sa depaseasca neregulamentar si astfel nimeni nu avea de suferit!

Link către comentariu
  • Moderator

Din punct de vedere legal (strict), masura e aplicata conform prevederilor codului rutier si al regulamentului de aplicare, dar analizand situatia din punct de vedere moral, eu unul nu as fi aplicat sanctiunea in acest caz.

Il sanctionam exemplar pe "avariatul" ala oprit in dreptul marcajului continuu.

daca un idiot e oprit pe avarii si eu ca sa-l depasesc trebuie sa incalc linia continua, ce dracu tre sa fac?

Art. 114. – (1) Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:

[ ... ]

(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:

[ ... ]

(6) În situaţiile prevăzute la alin.(5), conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.

Link către comentariu

ca sa ma bag in seama: pe legea actuala, asa cum este ea, daca masina este oprita iar eu nu pot trece de ea decit daca incalc marcajul longitudinal, incasez amenda ( pe litera legii). iar daca doresc sa respect legea, trebuie sa stau pina vine ala si isi ia masina de acolo? am inteles corect?

nu sunt de acord - intr- un dosar identic am cistigat contestatia depusa ptr lipsa vinovatiei. s-a considerat ca depasirea si incalcarea marcajului este impusa de circumstanta existentei masinii parcate nelegal pe partea carosabila si deci lipseste intentia / culpa in savirsirea contraventiei.

sfatul meu este sa depui contestatie mai ales ca poti depune la dosar plansele foto. iti recomand sa depui si un CD cu filmul, judele il va privi si asta conteaza.

Modificat de maxu08
Link către comentariu

Exista stipulat si in ROUG 195/2002 actualizat caracterul fortuit al acestei spete prin care legea stabileste ca vinovat pe cel care a stationat neregulamentar si nu pe cel care a executat manevra de depasire in conditiile interzise de lege.

Art. 142. – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:

h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;

Vizavi de acest lucru, am mai vazut o speta prin care se contesta PVCC-ul si se castiga procesul insa acolo se face o mare nedreptate pentru ca e vorba de un fenomen care deranjeaza si alti participanti la trafic-in acest sens, deoarece din lege nu reiese clar(sau cel putin nu am vazut eu) adresez urmatoarea intrebare: in exercitarea atributiilor functiei pe care le are politistul rutier, exista si competenta specifica(baza legala oficiala) pentru stabilirea conditiilor care conduc la constatarea contraventiei pentru incalcarea art.13 ROUG?-mai precis, are competenta oficiala politistul rutier pentru a stabili ca un anume conducator auto are montat pe autovehicul un echipament de iluminare care contravine prevederilor legale(ex. inst. xenon AM)? Tare deranjanti mai sunt unii care-si monteaza inst. xenon in far prevazut cu oglinda pentru halogen.

Link către comentariu

Later Edit(si scuze de postare dubla) - fiind vorba de un taximetrist, politistul poate invoca art. 63 alin2 lit.a/OUG195/2002 actualizat(iar faptul ca taximetristul avea in functiune avariile e alta discutie) :

Art.63. - (1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare.

(2) Nu se consideră oprire:

a) imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv;

In acest sens, Catalin are dreptate pentru ca pct nu a schitat nici-un gest de reducere a vitezei.

...insa nu am vazut definita nicaieri ce inseamna clar si precis notiunea de -"perturbarea circulatiei" si daca se poate aplica aici.

Modificat de Cromatic
Link către comentariu
  • Membru

<<depasirea si incalcarea marcajului este impusa de circumstanta existentei masinii parcate nelegal pe partea carosabila si deci lipseste intentia / culpa in savirsirea contraventiei.>>

Maxule ce spui tu este logic insa din aceasta situatie observam ce lacune are codul rutier in sensul ca eu incalc o regula de circulatie pe buna stiinta deoarece un alt individ a incalcat o alta regula de circulatie la randul sau!

Dar ce se intampla daca de pe contrasens din parcarea situata in dreptul auto parcat neregulamentar iesea un alt auto cu spatele iar cel care face manevra fortuita de depasire incalca marcajul continuu avand o viteza la care nu mai poate evita un impact ?Sau un individ care trece neregulamentar prin fata auto oprit fara sa se asigure?

Link către comentariu

De unde stii tu si reporterii ca masina de taxi era stationata(asa ai spus si in primul post)? ai cronometrat cele 5minute?-din filmulet nu se vede lucrul asta.

Poate ca taxiul era oprit pentru a permite coborarea sau urcarea vreunei persoane caz in care nu se considera nici macar oprire.

Modificat de Cromatic
Link către comentariu

Eu va cred ca tineti cu partea cealalta, dar dvs ce a-ti fi facut ?! a-ti fi oprit in spatele masinii deja oprite/stationate si a-ti fi cronometrat 4 minute si 59 secunde si a-ti fi plecat dupa accea ?!

  • Apreciez 1
  • Displace 4
Link către comentariu
  • Membru

Domunule Mitrea Florin prin faptul ca tu ai mediatizat,sau doresti sa se mediatizeze cazul nu vor pati absolut nimic politistii,in sensul dorit de tine si de cativa frustrati care au comentat acel articol de nimic ,preluat probabil de un individ care se si crede ziarist (un ziarist adevarat nu cauta pe net si mai si dezinformeaza "politistii din Bucuresti)...pe scurt nu vor fi dati afara!

Ei nu au gresit absolut cu nimic iar conform legii esti sanctionabil pentru ce ai facut tu...in continuare nu mai ramane decat sa mergi in instanta sa contesti acest lucru.Iar daca vei intalni un judecator care va considera ca prin faptul ca ai patruns prin depasire pe contrasens ai pus in pericol pe ceilalti participanti la trafic o sa ai surpriza!

Si un lucru suparator este ca in Romania daca esti sanctionat pentru nerespectarea legii se considera abuz,iti cam dai seama domnule Mitrea Florin de ce avem atatia morti pe soselele noastre!

Multumesc.

Modificat de cipri83
Link către comentariu
Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.