Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

  • Moderator

Având in vedere că în multe situații o grămadă de habarnisti își dau cu părerea pe la TV, după diferite rețineri și descinderi ale poliției, afirmând tot felul de inepții cu privire la procedurile penale, consider că e bine să lămurim câteva aspecte privind mandatul de aducere.

Eliberarea mandatului de aducere presupune existenţa unor condiţii și este reglementat de art. 183, Cod de Procedură Penală.

În primul rând, o persoană poate fi adusă cu un astfel de mandat de aducere atunci când persoană respectivă (învinuit, inculpat sau martor), a fost citată cu respectarea dispoziţiilor art. 176, Cod de Procedură Penală, adică după ce a primit o citaţie.

Din conţinutul alin. 1 al art. 183 reiese că se poate pune în executare mandatul de aducere, atunci când persoana nu s-a prezentat sau în situaţia în care "ascultarea sau prezenţa ei este necesară".

În conţinutul alin. 2 al aceluiaşi articol, se arată că "învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă organul de urmărire penală sau instanţa constată motivat că în înţelesul rezolvării cauzei se impune această măsură".

Coroborând cele 2 alineate ale art. 183 Cod de Procedură Penală, reiese că o persoană poate fi adusă cu mandat atunci când e învinuită, sau inculpată, sau când la instanţa de judecată se impune audierea sa ca martor.

Chiar dacă legiuitorul nu a precizat în mod expres prezenţa martorului, acest aspect reiese chiar din caracterul de excludere a învinuitului sau inculpatului de la obligaţia de a da declaraţii. Conform dispoziţiilor art. 70, alin. 2 Cod de Procedură Penală, învinuitul sau inculpatul nu are obligaţia să dea declaraţie, iar în acest context, prezenţa obligatorie în faza de cercetare şi urmărire penală sau în faza judecătorească este a martorului.

În concluzie, mandatul de aducere se poate îndeplini faţă de învinuit sau inculpat, în orice fază judiciară cât şi faţă de martor.

Trebuie însă precizat că în conformitate cu prevederile alin. 3 din art. 183 Cod de Procedură Penală, persoanele aduse cu mandat, nu pot fi reţinute decât pe "timpul strict necesar pentru audierea lor, în afară de cazul în care s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a acestora”.

Deci, aducerea cu mandat prevede şi excepţiea de la procedura uzuală de citare, adică o persoană învinuită sau inculpată poate fi adusă cu mandat chiar fără a fi citată.

  • Apreciez 4
Link către comentariu

Ok.,dar ptr a duce la indeplinire un mandat de aducere emis de judecator,procuror sau politist, cel care il executa poate intra in locuinta persoanei pe numele caruia este emis mandatul de aducere?

Daca se impune, adica persoana poate sa se sustraga si sa fuga, se poate aplica masura incatusarii persoanei ?

Sau se merge pe varianta orientarii de la caz la caz?

Link către comentariu
  • Membru

Potrivit dispozitiilor art 184 alin 3 ind 1 Cpp "Daca invinuitul inculpatul sau martor(difera de la speta la speta) refuza sa se supuna mandatului de aducere sau incerca sa fuga va fi adus prin constrangere in fata organului e urmarire penala sau a instantei de judecata.

In procesul verbal de executare a mandatului politistul caruia i-a fost repartizat va consemna ce a constatat la fata locului respectiv:
-persoana a fost gasita si condusa la sediul ....
-persoana nu a putut fi adusa din motive de boala....
-persoana nu a fost gasita la dresa indica, astfel efectuand verificari pt identificare adresei unde locuieste efectiv, rezultatul fiind urmatorul.....
Neandeplinirea de catre celui caruia i-a fost repartizat mandatul va fi sanctionata cu amenda judiciara.

Se poate intra in locuinta unei persoane fizice decat pentru:

  • pt executarea unui mandat de arestare sau a unei hotarari judecatoresti(mandat de executare a pedepsei; perchezitie domiciliare: evacuare; masuri de siguranta; executare silita)
  • pt inlaturarea unei primejdii privind viata si bunurile unei persoane
  • pt apararea sigurantei nationale si a ordinii publice
  • pt prevenirea unei epidemii

Mandatul de aducere nu face parte din aceasta categorie!

  • Apreciez 2
Link către comentariu
  • Membru

Avem standard operațional și procedură de sistem în acest sens. La un moment dat s-a realizat și un nomenclator pentru a stabili structura competentă să execute mandatele pentru fiecare UAT din țara asta, dar care a fost respins de CSM. Motivația: ei vor sa dea mandatele cui si unde vrea muschii lor...

  • Apreciez 2
Link către comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut, Eduard! In cazuistica, am intalnit un mandat de aducere emis de catre un ofiter de politie din cadrul unei sectii a DGPMB, aspect pe care nu il consider tocmai corect. In CPP nu am sesizat sa se specifice ca mandatul de aducere poate fi emis de catre organul de cercetare al politiei judiciare, ci doar de catre organul de urmarire penala(procuror) sau instanta de judecata. Bun. Dar in art.183 alin.3 se specifica faptul ca persoana adusa cu mandat nu poate ramane la dispozitia organului judiciar decat timpul necesar... O.k., sintagma "organ judiciar" la cine se refera? Este posibil ca din aceasta cauza sa se faca o confuzie? Astept pareri... :)

  • Displace 7
Link către comentariu

Nu il consideri tu corect pentru ca nu cunosti un lucru elementar : politistul care are calitatea de organ al politiei judiciare este organ de urmarire penala, alaturi de procuror. Concluzia : politistul - organ de urmarire penala poate emite mandat de aducere. Citeste art.183 CPP 

Modificat de drAGO5
  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • Membru

Art. 201

Organele de urmărire penală

Urmărirea penală se efectuează de către procurori şi de către organele de cercetare penală.

Organele de cercetare penală sunt:

a) organele de cercetare ale poliţiei judiciare;

b) organele de cercetare speciale.

  • Apreciez 4
Link către comentariu

sau domnul politist care emite acel mandat de aducere, considera ca executantul e mai bogat ca el si are si mai mult timp la dispozitie, ca stim cu totii cum se executa mandatul de aducere; ii aduci la cunostinta si el zice, domnule eu merg, da nu am bani de transport!

  • Apreciez 1
  • Displace 1
Link către comentariu
  • Moderator

Salut, Eduard! In cazuistica, am intalnit un mandat de aducere emis de catre un ofiter de politie din cadrul unei sectii a DGPMB, aspect pe care nu il consider tocmai corect. In CPP nu am sesizat sa se specifice ca mandatul de aducere poate fi emis de catre organul de cercetare al politiei judiciare, ci doar de catre organul de urmarire penala(procuror) sau instanta de judecata. Bun. Dar in art.183 alin.3 se specifica faptul ca persoana adusa cu mandat nu poate ramane la dispozitia organului judiciar decat timpul necesar... O.k., sintagma "organ judiciar" la cine se refera? Este posibil ca din aceasta cauza sa se faca o confuzie? Astept pareri... :)

 

Aşa se întâmplă când îţi dai cu părerea despre aspecte care te depăşesc...esti jăndar cumva? :))

  • Apreciez 2
Link către comentariu

Snake, daca esti politist este foarte grav ca nu cunosti care sunt organele de urmarire penala.

Daca esti din alte structuri de ordine, respectiv locala sau jandarmerie, este de inteles si inteleg daca din "cazuistica" ta nu ai intalnit un mandat de aducere emis de un ofiter de politie.

Mai astepti pareri....?

Modificat de spectre
  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • Membru activ

N-am pus in executare un mandat de aducere pana acum, dar, din discutiile cu colegii care au ceva experienta, mandatul de aducere poate fi baza legala de a intra in locuinta celui vizat, evident cu ceva mai multa finete, fara spargeri de usi si alte minunati si doar in cazul invinuitilor, nu si a martorilor.  Eu vorbesc de ce s-a intamplat lor.

Acum nu stiu daca practica pana in acest moment a fost una viciata si neconforma cu litera legii in ceea ce priveste executarea mandatelor de aducere, dar cert e ca cei cu care am discutat pana acum nu au intampinat repercusiuni legale, chiar daca au fost formulate plangeri impotriva lor pt violare de domicilliu.

Link către comentariu
  • 9 luni mai târziu...
  • Moderator

Noul Cod de Procedură Penală

CAPITOLUL I

Citarea, comunicarea actelor procedurale şi mandatul de aducere

Art. 265

Mandatul de aducere

(1) O persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citaţiei şi împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citaţiei.

(2) Suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei.

(3) În cursul urmăririi penale mandatul de aducere se emite de către organul de urmărire penală, iar în cursul judecăţii de către instanţă.

(4) În cazul în care pentru executarea mandatului de aducere este necesară pătrunderea fără consimţământ într-un domiciliu sau sediu, în cursul urmăririi penale mandatul de aducere poate fi dispus, la cererea motivată a procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul.

(5) Cererea formulată de procuror, în cursul urmăririi penale, trebuie să cuprindă:

a) motivarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2);

b) indicarea infracţiunii care constituie obiectul urmăririi penale şi numele suspectului sau al inculpatului;

c) indicarea adresei unde se află persoana pentru care se solicită emiterea mandatului de aducere.

(6) Cererea prin care se solicită, în cursul urmăririi penale, emiterea unui mandat de aducere se soluţionează în camera de consiliu, fără citarea părţilor.

(7) În cazul în care apreciază că cererea este întemeiată, judecătorul de drepturi şi libertăţi dispune motivat, prin încheiere definitivă, admiterea solicitării parchetului şi încuviinţarea aducerii persoanei solicitate, emiţând de îndată mandatul de aducere.

(8) Mandatul de aducere emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi trebuie să cuprindă:

a) denumirea instanţei;

b) data, ora şi locul emiterii;

c) numele, prenumele şi calitatea persoanei care a emis mandatul de aducere;

d) scopul pentru care a fost emis;

e) numele persoanei care urmează a fi adusă cu mandat şi adresa unde locuieşte. În cazul suspectului sau inculpatului, mandatul de aducere trebuie să menţioneze infracţiunea care constituie obiectul urmăririi penale;

f) indicarea temeiului şi motivarea necesităţii emiterii mandatului de aducere;

g) menţiunea că mandatul de aducere poate fi folosit o singură dată;

h) semnătura judecătorului şi ştampila instanţei.

(9) În cazul în care judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că nu sunt satisfăcute condiţiile prevăzute la alin. (1), (2) şi (4), dispune, prin încheiere definitivă, respingerea cererii, ca neîntemeiată.

(10) Mandatul de aducere emis de organul de urmărire penală, în cursul urmăririi penale, sau de instanţă, în cursul judecăţii, trebuie să cuprindă, în mod corespunzător, menţiunile prevăzute la alin. (8).

(11) Organul judiciar ascultă, de îndată, persoana adusă cu mandat de aducere sau, după caz, efectuează de îndată actul care a necesitat prezenţa acesteia.

(12) Persoanele aduse cu mandat rămân la dispoziţia organului judiciar numai pe durata impusă de audiere sau de îndeplinirea actului procesual care a făcut necesară prezenţa lor, dar nu mai mult de 8 ore, în afară de cazul când s-a dispus reţinerea ori arestarea preventivă a acestora.

Art. 266

Executarea mandatului de aducere

(1) Mandatul de aducere se execută prin organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de ordine publică. Persoana căreia i se încredinţează executarea mandatului transmite mandatul persoanei pentru care acesta a fost emis şi îi solicită să o însoţească. În cazul în care persoana indicată în mandat refuză să însoţească persoana care execută mandatul sau încearcă să fugă, aceasta va fi adusă prin constrângere.

(2) În vederea executării mandatului emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi sau de instanţa de judecată, organele prevăzute la alin. (1) pot pătrunde în locuinţa sau sediul oricărei persoane, în care există indicii că se află cel căutat, în cazul în care acesta refuză să coopereze, împiedică executarea mandatului sau pentru orice alt motiv temeinic justificat şi proporţional cu scopul urmărit.

(3) Dacă persoana arătată în mandatul de aducere nu poate fi adusă din motive de boală, cel însărcinat cu executarea mandatului constată aceasta într-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată.

(4) Dacă cel însărcinat cu executarea mandatului de aducere nu găseşte persoana prevăzută în mandat la adresa indicată, face cercetări şi, dacă acestea au rămas fără rezultat, încheie un proces-verbal care va cuprinde menţiuni despre cercetările făcute. Procesul-verbal se înaintează, de îndată, organului de urmărire penală sau, după caz, instanţei de judecată.

(5) Executarea mandatelor de aducere privind pe militari se face prin comandantul unităţii militare sau prin poliţia militară.

(6) Activităţile desfăşurate cu ocazia executării mandatului de aducere sunt consemnate într-un proces-verbal, care trebuie să cuprindă:

a) numele, prenumele şi calitatea celui care îl încheie;

b) locul unde este încheiat;

c) menţiuni despre activităţile desfăşurate.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:

Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Bună seara!! Daca mai este valabila discuția o întrebare simpla.....daca persoana desemnata în mandatul de aducere(suspecta fiind) are un copil de 5 luni și îl alăptează se mai pune în aplicare mandatul????

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.