Jump to content
POLITISTI.ro

Perchezitia corporală si indiciile temeinice


openyourmind

Recommended Posts

Vă salut cu respect, domnilor.

Am citit pe forum de ceva vreme, am mai văzut topicuri asemănătoare și discuții mai mult sau mai puțin aprinse pe această temă. Aș dori să vă prezint poziția mea și să vă adresez o singură întrebare care îmi este nelămurită.

Nu de puține ori am fost oprit de polițiști în uniformă sau sub acoperire care au solicitat actele și o percheziție corporală. Nu judec aceste opriri selective, înțeleg că domnii respectivi își făceau datoria și au acționat în legalitate. Știu că pentru legitimare nu trebuie să existe un motiv temeinic, dar din ce am citit și aici și în lege, știu că trebuie să existe ”indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste” pentru percheziție. Acum, din răspunsirle date de voi la topicuri asemănătoare am observat o viziune ușor stranie (din punctul meu de vedere, ca cetățean) de a privi lucrurile. Mulți au explicat aceste percheziții (și inevitabila necesitate de supunere a cetățeanului) prin expresii de genul ”pentru că așa vrea polițistul”, ”pentru că nu am văzut niciodată un polițist să oprească degeaba”, ”pentru că e mai bine să faci ce zice polițistul” sau ”pentru că dacă nu ai nimic de ascuns, atunci arăți ce ai în buzunuare/ghiozdan etc.”

Din fericire (sper) legea nu funcționează chiar așa (sau mă înșel?). Altfel polițistul ar putea percheziționa cetățeni la nesfârșit, iar ei să se supună pentru că nu au nimic de ascuns. Astfel, am fost oprit și percheziționat pentru că am tatuaje (?) în timp ce colegii celui care mă legitima spuneau ”ăsta sigur are ceva la el”, probabil referindu-se la droguri. Situația dată n-a fost singulară și nici locațiile nu au fost asemănătoare, fiind percheziționat la diverse petreceri, în parc, în fața blocului în care locuiesc și chiar în intersecție la Unirii (asta după ce am fost condus într-un loc mai retras).

Încerc să-mi explic natura acestor lucruri, poate pentru că am semne distinctive evidente? Poate pentru că mă îmbrac într-un fel pe care polițistul s-a obișnuit să-l asocieze cu un anume tip de infractor?

Acum vine și întrebarea esențială, în răspunsul căreia aș vrea să evitați pe cât posibil enunțuri de genul celor exemplificate mai sus. Este polițistul nevoit să îmi spună de ce sunt percheziționat? Care sunt motivele pentru care sunt oprit? Și dacă da, este obligat să-mi spună adevărul sau ar putea doar să-mi zică ”există un infractor cu semnalmentele tale care a fost văzut prin zonă” sau ”este un control de rutină”?

Mulțumesc.

Edited by openyourmind
 • Downvote 2
Link to comment
 • Member

In principiu daca prin lucrurile pe care le faci, locul unde te afli, felul in care arati(vestimentatie, semne particulare, etc), bagajele pe care le ai asupra ta, prezenta la ore tarzii in locuri in care se comit infractiuni, existenta unor infractori care au semnalmente asemanatoare in zona, apartenenta ta la anumite grupuri infractionale, etc, starnesti suspiciuni politistului acesta are dreptul sa te legitimeze si daca se impune sa efectueze un control corporal/al bagajelor/ al autoturismului si asa mai departe.

 

Politistul nu este obilgat sa iti spuna motivul pentru care s-a luat respectiva masura, poate sa iti spuna evaziv, poate sa iti dea cu totul alt motiv, etc.

Legitimarea, controlul corporal si al bagajelor nu reprezinta masuri coercitive, sunt niste masuri preventive, banale, care nu au cum sa lezeze niciun cetatean  onest deci in principiu cine nu vrea sa se supuna acestor masuri de obicei "e cu musca pe caciula".

Edited by RPG
 • Upvote 5
Link to comment

~Altfel polițistul ar putea percheziționa cetățeni la nesfârșit, iar ei să se supună pentru că nu au nimic de ascuns~

 

si pe mine ma sperie drobul asta de sare...  :naughty: 

si nu mai fi dezamagit, sau treci de partea asta a uniformei sa vezi ce usor treci peste dezamagirea pe care ti-o ofera zilnic ~cetatenii onorabili~ :good: 

 • Upvote 1
Link to comment

Sunt total surprins de reacția voastră, m-ați banat de la prima postare. Absolut amuzant. E atât de grav că vreau să-mi știu drepturile? Dacă nu de la voi să le aflu atunci de la cine? E și mai straniu că reacția vine de la niște polițiști care se presupune că sunt mai tineri, mai deschiși (că cei de majoritate celor de 45+ ani nu mai au vreme de stat pe forumuri). Dacă ăsta e răspunsul vostru e subînțeles la ce să mă aștept de la colegii mai în vârstă. Oricum, faptul că am fost banat fără nici un motiv pentru că am pus o întrebare total pertinentă vis-a-vis de drepturile și libertățile mele îmi răspunde la multe întrebări. Probabil ați crezut că sunt avocat, am văzut că nu-s prea bine primiți pe aici, și pe bună dreptate. Uite că nu-s, sunt doar un puștan care vrea să afle, să știe.


Vă mulțumesc pe această cale și mulțumesc RPG pentru răspunsul prompt. O seară faină! I`m out.

 • Downvote 2
Link to comment

k) să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale

 

De articolul asta ce zici tinere open-minded, dar ancorat 100% in mediocritatea luptei imaginare anti-politie, anti-ordine si anti-opinii separtate. Eventual victima ideologiei ca avocatii-good / politistii-bad! Experienta unor politisti care si-au dedicat viata activitatilor despre care tu afli dimineata la TV ar trebui sa te faca sa iti urmezi indemnul primei tale titulaturi (open your mind). Noi am facut site-ul asta pt a oferi sfaturi, o noua perspectiva, pt a deschide dialogul (cu cei care au deficiente la capitolul asta) politist-cetatean, iar tu vii cu premiza inradacinata ca tot noi suntem narrow-minded?! Am vazut sute sau mii de oameni ca tine, am stat de vorba cu ei in timpul serviciului, ne-am imprietenit sau nu, i-am ajutat sau i-am sanctionat. Cineva (civil) spunea intr-o zi pe site foarte frumos > ~voi ne vedeti in cele mai rele momente ale noastre (cetatenii) si e normal ca perceptia sa se schimbe~ iti dai seama acel cineva chiar a facut un efort si s-a pus in pielea noastra macar o secunda, nu?! Ce-ar fi sa incerci si tu?!

 

Analizeaza-te si raspunde-mi la urmatoarea intrebare

 

Daca ai venit sa discuti o idee, sa ceri un sfat, de ce in postarile tale noi citim altceva?

 

~Altfel polițistul ar putea percheziționa cetățeni la nesfârșit, iar ei să se supună pentru că nu au nimic de ascuns~ cata simplitate ascunsa in enuntul tau... ce logica de netagaduit, si tutusi tu o blamezi, pt tine nu e sanatoasa... oare e ideea ta, sau cineva ti-a spus sa nu fii de acord, si tie ti s-a parut o idee buna?!  :emo-yessir: 

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Domnule mintedeschisă înainte să afirmi că ai fost banat fără motiv, ar fi trebuit să citeşti cu atenţie regulamentul acestui forum şi să-l respecţi. Ai fi găsit acolo o frază:

Folosirea de proxy-uri anonime este strict interzisă, cât şi utilizarea unor adrese de mail temporare.

În consecinţă, ştii foarte bine că nu ai respectat regulile de pe acest forum şi drept urmare NU mai sunteţi binevenit pe acest website. 

Acest topic se închide.

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.