Jump to content
POLITISTI.ro

Predare permis suspendat


sandunae

Recommended Posts

buna seara, am o mare problema si as fi recunoscator daca mi-ar raspunde cineva urgent....

in luna octombrie 2013 am fost amendat si mi s-a retinut permisul pentru trecere pe rosu. Am contestat procesul verbal la judecatorie si mi-a fost returnat permisul pana la solutionarea dosarului meu de catre instanta. In data de 13.01.2014 am primit prin posta incheierea finala dezinvestire prin care cererea mea a fost anulata pentru ca nu am platit taxa de timbru.

intrebarea este urmatoarea:

cand predau permisul de conducere? in 15 zile de la data comunicarii incheiereii finale de catre instanta - in cazul meu 13.01.2014 + 15 zile - 28.01.2014 sau in 15 zile de la data pronuntarii instantei - adica 09.01.2014 + 15 zile - 24.01.2013

 

multumesc anticipat

 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

 

Ca să devină irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă şi orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti, iar termenul de 15 pentru predarea permisului de conducere, se scurge de la data legalizării hotărârii judecătoreşti.

 

Când legalizarea se face de către persoana în cauză (contravenient), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile.

 

Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.

 

Dacă vrei să rezolvi problema şi să eviţi o majorare a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să mergi la tribunal, să soliciţi eliberarea hotărârii definitive şi irevocabile, iar cu această hotărâre să te prezinţi la poliţie şi să predai permisul de conducere.

 

În plus, acest răspuns a mai fost postat pe forum de nenumărate ori şi nu era nevoie decât de puţină răbdare şi bună voinţă să cauţi puţin. Câteva exemple:

- acest topic a fost postat chiar astăzi.

Link to comment
 • 1 month later...

Buna ziua

 

Anul trecut mi-a fost suspendat permisul pentru 30 zile, am depus contestatie, pe care am pierdut-o. Stiu ca in maxim 15 zile de la pronuntarea hotararii trebuie sa merg sa predau permisul. Intrebarea este: trebuie sa astept acasa sosirea hotararii definitive a instantei si apoi sa merg la Politie? Prezumand ca pot trece mai mult de 15 zile pana cand o voi primi...in acest caz pot fi sanctionata pentru ca nu am respectat termenul? Sau termenul curge de la sosirea hotararii acasa?

 

Multumesc anticipat pentru raspuns

Link to comment
 • Member

Art. 118 din oug 195/2002

 

(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.

(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

(31) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.

(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

 

In calitate de reclamant aveati obligatia sa urmariti cursul procesului deschis pentru anularea procesului verbal de contraventie...asadar daca asteptati acasa sosirea hotararii riscati sa mai stati 30 de zile cu permisul suspendat!


 
Edited by cipri83
 • Upvote 2
Link to comment
 • 3 years later...

Salut  am si eu nevoie de putin ajutor  .  In urma cu doi am am fost surprins de aparatul radar  si mi sa retinut permisu de conducere pentru 90 de zile  . Pentru ca aveam nevoie de permis sa imi scot masina din tara am facut contestatie  si mi-am recuperat permisu  . Intre timp eu mi-am schimbat permisu romanesc in permis austriac. Dupa 2 ani am primit instiintare ca pe data de 20.06.2017 trebuie sa predau permisul . Acuma vine intrebarea  ....Cum pot sa procedez,  eu lucrez in austria, in tara nu pot sa merg si  sincer de permis am nevoie   dar vreau sa stiu cum pot proceda pot sa il predau aici sau trebuie neaparat sa il trimit in tara  ??? Reamintesc ca acuma am permis austriac

Link to comment
 • 6 months later...

Salut am și eu o problema legata de permisul de conducere 

Am permisul suspendat pe 1 luna 

Și trebuia să mă duc să îl predau dar din păcate nu am ajuns in fine a trecut data de când trebuia predat și acum am înțeles că trebuie sa mai stau încă o luna peste ..menționez că permisul nu l-am predat lipsa de timp..acum mai am in jur de 15 zile pina îmi expiră și luna primită drept pedeapsa după calculul meu ...

Drept urmare după expirarea celor 2 luni pot conduce auto sau tot trebuie sa îl predau ??

Link to comment
 • 10 months later...

Buna ziua

Am fost surprins de un aparat radar cu 166km la ora pe dn1 in afara localității in urma acestui fapt am fost sancționat cu amendă si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni.Am depus contestație dar aceasta mi-a fost respinsă întrebarea mea este:in cât timp trebuie sa predau permisul la poliție?

În termen de 30 de zile de la înștiințare sau trebuie sa astept scrisoare de la poliție?

Va multumesc

Link to comment
 • 11 months later...

Buna ziua!

E prima data pe acesta site si spre ca am scris unde trebuie topicul.

Am primit acasa o invitatie sa predau permisul deoarece am acumuat 15 puncte penalizare. Nu contest acest lucru si imi asum in totalitate vina. 3 amenzi in decurs de 3 luni...2 pt viteza si una pentru intoarcere pe linie continua. La ultima amenda am intrebat politistul daca poate verifica numarul de puncte acumulat pentru ca aveam impresia ca ma apropii de 15 puncte penalizare. Dansul mi-a sups ca nu poate verifica de pe strada insa daca am acumulat punctele voi fi instiintat acasa in termen de 10 zile. Nu am primit nimic in 10 zile si pe cale de consecinta am considerat ca nu am acumulat cele 15 puncte. Mentionez ca de atunci nu am mai avut nicio abatere si nici o amenda. Dupa 6 luni insa am primit aceasta invitatie de predare a permisului. Repet, nu contest greselile si amenzile pe care le-am primit si platit ci termenul de instiintare. Inteleg ca pot aparea intarzieri insa aceasta intarziere este de peste 5 luni. Am mers sa predau permisul la politia din localitatea in care m-am mutat cu serviciul si am intrebat cum e cu amenzile...mi s-a spus clar ca daca acumulez 15 puncte voi fi instiintat acasa in 10 zile. Dupa ce m-au verificat cu CNP au constatat ca s-a dispus suspendarea permisului de mai bine de 5 luni dar nu isi explica de ce nu am fost notificat. Oricum nu am putut preda permisul acolo ci doar la politia de unde am domiciliul. 

E normal ca instiintarea sa ajunga la 6 luni de la ultima amenda?

Multumesc!

Link to comment
 • 1 year later...

Salut, in septembrie 2019 mi-a fost luat permisul, am depus contestatie, in 2  iunie 2020 am pierdut, avocatul nefacand apel si neanuntandu-ma ca am pierdut, ceea ce inseamna ca din data de 2 iulie nu mai aveam dreptul sa conduc (teoretic) eu nestiind am condus, ba chiar m-a si oprit politia si permisul aparea valabil. Bun, l-am avut suspendat  ba chiar l-am si luat inapoi chiar daca am acea contestiatie pierduta. Eu acum trebuie sa ma duc cu dosarul si cu taxa de timbru la judecatorie sa mi puna stampila si sa predau permisul, dar din moment ce eu deja am primit inca 30 de zile in plus din data de 2 iulie intrebarea mea este: cand judecatoria se va autosesiza si va trimite catre politie situatia in care eu am pierdut o sa primesc acasa instiintare sa predau permisul sau nu? 

as dori sa nu ma trageti la raspundere ca de ce nu predau permisul

Link to comment
 • 9 months later...

Mi a fost suspendat permisul 30 de zile. 

Am domiciliu in Brăila. 

Pot depune dovada de circulatie, pe durata celor 15 zile de valabilitate, in alt judet? 

Nu ajung in localitatea de domiciliu decat in week end....

Va multumesc anticipat. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.