Jump to content
POLITISTI.ro

Spiritul civic la români


Constantin

Recommended Posts

Din ce în ce mai des vedem cu toţii cum cocalarii şi piţipoancele ignora legea, bunul simţ şi normalitatea.

Domnilor poliţişti, ce se poate face în acest sens? Cum pot oamenii de rând să dea o mână de ajutor, să se implice ori să-şi aducă aportul la stârpirea acestor paraziţi?

Aştept cu interes părerile dvs.

 

Mulţumesc.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

@Constantin: daca vrei sa te implici, dincolo de comentarii si chitibuseli, ia legatura cu politistul de proximitate / sectorist si spune-i ca vrei sa-i dai o mana de ajutor! Cu siguranta ca vor profita (in sensul propriu al termenului) de initiativa ta!

Link to comment
 • 2 weeks later...

un articol interesant

Cod roşu de prostie 
 
E uşor să acuzăm autorităţile că nu intervin atât de repede şi de eficient pe cât ar trebui. Şi o facem des şi meritat. Dar de data asta aş vrea să atrag atenţia şi asupra noastră... Am prins zăpezi mari în copilărie, prilej de bucurie, iar nu de nevroze naţionale. Îmi amintesc că o ninsoare în miez de iarnă (26 ianuarie e miez de iarnă) nu era privită ca fiind ceva ieşit din comun, iar faptul de a sta acasă atunci când era zăpada mare era de la sine înţeles, căci deszăpezirea drumurilor se făcea şi mai anevoios decât acuma, iar absenţa telefoanelor mobile şi a televiziunilor de ştiri însemna că dacă ai rămas blocat în maşină pe câmp mureai fără să mai plângă şi ţaţa Leana în faţa televizorului.
E uşor să trăieşti într-o bulă şi să crezi că doar la noi în ţară se blochează drumurile atunci când e viscol – asta se întâmplă peste tot în lume. Dar cum să ratăm prilejul de a ne mai crede încă o dată proştii-proştilor şi să nu declarăm ritos „doar în România”, convingându-ne unii pe alţii că doar la noi se poate ca autorităţile să fie luate prin surprindere? Cum să ratăm ocazia de a ne isteriza că n-a venit nimeni să ne deszăpezească în timp util aleile ca să putem ieşi noi cu maşina din parcare până la mall, unde avem treabă?
E adevărat, plătim de ne uscăm pentru deszăpezire, iar utilajele sunt puţine, raportate la banii daţi. În plus, autorităţile iau uneori decizii stupide, uşor de comentat de pe margine. Dar asta nu înseamnă că blocaje nu apar oriunde în lume atunci când viscolul e în toi – singura diferenţă e că, imediat ce acesta se domoleşte, intervenţia e mai rapidă, mai eficientă, mai cu cap. Însă în acelaşi timp să nu uităm că acolo lumea iese cu lopata proprie şi îşi dă zăpada la o parte de pe trotuare, nu aşteaptă să vină cineva să facă asta pentru ei. Iar comunităţile locale investesc mai degrabă în utilaje care le pot ajuta fără să vină Armata să le dea zăpada, nu în parcuri de milioane de euro în mijlocul satului...
N-o să discut oportunitatea ridicării nivelului de avertizare la „cod roşu”, o să-mi pun totuşi întrebarea: de ce nu ştiu românii să reacţioneze cum se cuvine atunci când autorităţile îi avertizează din timp (în cazul de faţă, cu peste 48 de ore înainte) că urmează să vină un viscol puternic? De ce nu ştiu gravidele să plece spre oraş înainte să vină zăpada peste sat, dacă tot se anunţă peste tot că vine urgia? De ce nu-şi pun românii roţi de iarnă dacă ştiu că au un drum de făcut prin oraş, şi de ce nu-şi iau cu ei cele necesare în caz de deplasare în afara oraşului, ca să nu îngheţe în maşini câteva ore mai încolo? De ce e musai să plece la drum dacă vizibilitatea este zero iar deszăpezirea pe viscol, imposibilă?
De ce, în general, nu ştiu să reacţioneze la ceea ce, până la urmă, este o avertizare din partea autorităţilor, căci codul galben, portocaliu sau roşu nu sunt altceva decât avertizări atât pentru autorităţi cât şi pentru cetăţeni? Nu ştiu, poate lipsa de încredere în autorităţi şi luarea acestora la mişto să genereze această lipsă de reacţie atunci când ţi se spune să nu faci ceva ce, în mod normal, oricum n-ar trebui să faci? Sau e altceva la mijloc, care ţine de un intelect mai precar?
http://youtu.be/lUds1pWKMjs
Iarăşi este peste puterea mea de înţelegere cum de oamenii nu au lemne de foc în miez de iarnă, cum de nu au de-ale gurii în cămară, ce-au păzit tot anul de acum se plâng că n-au o pâine, dacă nu le-o aduce Armata cu TAB-ul prin zăpadă? An de an vedem aceleaşi poveşti lacrimogene, an de an ne enervăm pe Guvern că nu face destul pentru cetăţenii săi, indiferent de cât de mic este IQ-ul acestora din urmă. Hai să întoarcem un pic foaia şi să ne uităm – nu cumva ne-am obişnuit să facă alţii pentru noi ceea ce ar fi trebuit să facem noi înşine de la bun început? Bun, e valabil şi pentru autorităţi, care nu instalează parazăpezi din timp, dar tare mi-e că exact cei care le fură de pe câmp în doar două nopţi urlă apoi ca din gură de şarpe că nu mai pot ieşi din sat... Iar dacă sunteţi de părere că doar la noi se închid drumurile pe viscol, trebuie să ştiţi că şi în Canada se închid, pentru 5-10 cm de zăpadă, cât timp e viscol. Dacă tot am dat mai sus video-ul celebru cu deszăpezirea...
Mă veţi ierta dacă nu mă voi emoţiona la adresa celor rămaşi blocaţi pe drumuri pentru că au avut nevoie „urgentă” să-şi vadă rudele de la oraş, sau au avut ei o treabă şi au fost mai deştepţi decât cei care le-au spus să rămână acasă. Nu, nu mă refer la cei care chiar au urgenţe reale, apărute în miezul viscolului – aceştia au într-adevăr nevoie de ajutor. Dar din păcate sunt mulţi, mult prea mulţi care deturnează resursele autorităţilor pentru a-i salva de consecinţele propriei lor prostii şi nesimţiri în faţa unor avertizări clare, venite din timp. Iar dacă aceştia din urmă nu s-ar mai pune singuri în calea pericolului, atunci poate am avea şi resursele necesare să-i salvăm pe cei care chiar n-au nicio vină.
Data viitoare când mai auzim că vine codul galben, portocaliu sau roşu, poate ne mai gândim înainte de a ne pune singuri într-o situaţie fără ieşire. Dar asta ţine, în mod Darwinian, şi de propria adaptare la mediu. Cât şi de o minimă inteligenţă.
Din păcate, nu există cod roşu de prostie. Există doar consecinţe.

http://www.promotor.ro/masini-noi/opinii/cod-rosu-de-prostie-11968637

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Autorul articolului are dreptate, numai că dă dovadă şi de o doză de ipocrizie. De ce? Pentru că tocmai categoria profesională din care face parte a îndobitocit acest popor. Mai ales trustul PRO, bineînţeles alături de toate celelalte, dar în special trustul PRO duce o campanie anti-statală de ani buni de zile. Dacă priveşti ştirile protv-ului marea lor majoritate au următorul mesaj "autorităţile sau statul este duşmanul nr.1 al acestui popor". Şi nu ar fi o problemă dacă aceste critici ar fi meritate, dar de foarte multe ori nu sunt, subiectele manipulează şi sunt tendenţioase inducând publicului această mentalitate de plăngăcioşi, de fătălăi ce aşteptă întodeauna ca statul să le rezolve toate problemele. Cu alte cuvinte, trustul ipocrit protv militează constat ca rolul statului să fie unul minimal, dar în schimb toate problemele trebuie rezolvate de autorităţi, de statul ăsta pe care-l blamează ei zi de zi.

Referitor la deszăpezire, nu cred că aţi văzut vreo televiziune sau ziarist care să spună ceva rău de vreo firmă privată ce e plătită regeşte cu bani publici pentru a deszăpezi, în schimb "autorităţile, autorităţile, autorităţile"!!!

 • Upvote 3
Link to comment

Nu-ti face iluzii.

Probabil e un ziarist scapat de sub atentie si a publicat asa ceva.

O sa-l aduca inapoi pe calea "cea buna"

 

E bine insa ca asa ceva am putut citi in zilele astea. Recunosc ca nu ma asteptam.

Si da, imaginea e surprinsa grozav. Abia asteptam un motiv sa ne plangem. Daca nu-l gasim, dam vina pe sfarsitul pamantului si "pe vremea asta", care pana ieri, "doamne ce cald, unde-om merge?", astazi: "uite-te si tu ce nenorocire e afara!", :lol:

Link to comment
 • 2 weeks later...

Avand in vedere ca am nimerit acest topic as vrea sa fac si eu un comentariu sub forma unei relatari a unei experiente personale. In urma cu cateva luni am fost martor impreuna cu inca cateva persoane la un caz de distrugere a bunurilor publice, respectiv inscriptionarea cu spray a unor simboluri neortodoxe. In fine, am apelat la sectia de politie responsabila pe raza respectiva si vreau sa va spun ca am fost placut surprins de eficacitatea cu care au actionat. In nu mai mult de 10 minute au sunat pe numarul de pe care a fost facut apelul ca sa confirme faptul ca au identificat faptasii. A doua zi era curatat tot ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Desi din foarte multe surse exista un flux continuu de informatii negative la adresa Politiei romane, eu unul mi-am format o parere extrem de buna pe care o impartasesc din acea zi de cate ori am ocazia si as mai vrea pe aceasta cale sa multumesc tuturor celor care activeaza in acest camp de activitate si care contribuie la mentinerea ordinii publice. 

As mai preciza si faptul ca am fost atat de profund impresionat incat am incercat sa urmez si eu o cariera in acest domeniu in cadrul Academiei de Politie dar am intampinat problema studiilor anterioare bugetate(asta e !). Multa sanatate si putere de munca tuturor !

Edited by Mihai4193
 • Upvote 1
Link to comment

Constantin cineva spunea ca nu este un semn de sanatate sa fi adaptat la o societate profund bolnava!

Ce pot face oamenii de rand?

Sa fie atenti pe cine trimit prin Parlament sa ne reprezinte.

Sa nu mai creada tot ce spun pe la televizor tampitei ca Badea&co.

Sa se implice activ in rezolvarea problemelor de siguranta publica in comunitatile unde locuiesc.

Sa sprijine politistii si sa-si educe copii sa vada in politist un prieten nu ,,un baubau", pe principiul ,,daca nu esti cuminte te ia nenea politistul".

Sa ia atitudine si sa ceara celor care dorm in Parlamentul Romaniei, pe bani foarte multi, inasprirea pedepselor si intarirea autoritatii politistului.

Sa ceara desfiintarea tuturor ,,politiilor" aparute ca ciupercile dupa ploaie, jandari, ,,polutisti cocalari", ,,polutia animalelor" etc iar banii sa fie directionati spre Politia Romana pentru asigurarea, atentie, unui minim necesar.

De ani de zile Politia Romana merge din inertie pe banii politistilor amarati.

Politia Romana este subfinantata de ani de zile, bugetul fiind unul batjocoritor de circa 40-50% din cat i-ar trebui pentru o functionare la parametrii minimi. Politistii din operativ nu au cele mai elementare mijloace pentru protectie, spre exemplu veste antiglont pe care prin in alte tari cu apa calda daca nu le porti esti vinovat! Nu iti vorbesc despre logistica pentru ca mi-ar trebui cateva ore sa-ti spun ce nu avem!

Nu in ultimul rand un cadru legislativ care sa apere politistul si aici ma refer la infractiunea de ultraj si colaborarea cu procurorii!

 

Asteptam de ani de zile ca societatea civila sa reactioneze, cetatenii cinstiti sa ia atitudine imporiva infractorilor si aici ma refer la cei pe care ii trimit sa voteze legi in somn! 

Edited by Elvis
 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.