Jump to content
POLITISTI.ro

Primesc sau nu amendă într-o astfel de situaţie?

Postare recomandată

Publicat

Bună seara! Am și eu următoarea problema: recent am fost surprins noaptea pe un câmp de un echipaj de politie în compania unei doamne în timp ce ne înbracam în mașină. Era în jur de ora doua noaptea și o ceata de abia vedeai la 10m. Ne-au legitimat și ne-au promis ca nu ne trezim cu nicio amenda acasă. De mine ar mai fi cum ar mai fi dar doamna este măritată... Ar putea sa vina o amenda acasă în condițiile astea? Au voie sa spună ca nu îți trimit nimic iar apoi sa o primești acasă? Nu ar trebui sa dovedească ei cumva faptul ca am făcut ceva? Exista șanse sa ma trezesc cu amenda acasă în condițiile astea? Îmi cer scuze dacă par absurd dar am mai auzit povesti și nu am mai primit nicio amenda pana acum...

• Moderator
Publicat

Nu vei primi nicio amendă, dar pe viitor încearcă să închiriezi o cameră la un hotel/motel pentru a evita astfel de situaţii penibile.

• Apreciez 2
Publicat

a fost ceva... instant, neplanificat. nu sunt amator de iubiri in masina...

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Marius, iti multumesc pentru raspuns! Mai e ceva ce ma nelamureste pe mine. Fie vorba intre noi (si ei, ca doar au vazut totul de cand am parcat), da, se intamplase... Ne-au legitimat (pe mine cu ci, pe ea prin statie) si au trecut datele intr-o agenda. Le-am explicat ca este maritata si ca nu a fost ceva cu intentie. Ne-au asigurat ca nu ne trezim cu nimic acasa. Dupa ce am dus-o acasa, am mers sa ii caut si i-am gasit. Am vrut sa ii cinstesc pentru indulgenta de care au dat dovada (atentie: nu cinstit pentru a fi indulgenti). Nu au vrut sa primeasca nimic si am mai stat de vorba cateva minute la o tigara, foarte relaxati si amuzati de situatia intreaga.

Doar pentru cultura mea generala, nu cer sfaturi pentru a anula ceva ce s-a intamplat. Nu ma intelegeti gresit. Incerc doar sa inteleg cum stau lucrurile. Vinovat pana la proba contrarie sau prezumtia de nevinovatie pena la dovedire? Ce functioneaza in astfel de cazuri?

Am gresit ca am vrut sa le multumesc pentru indulgenta aratata? Repet: i-am cautat pentru asta dupa ce am dus-o pe ea acasa. Adica nu am incercat sa ii mituiesc... Sau tot mita se numeste? Daca le duceam o cutie de bomboane, de exemplu, era mai bine? Sau e acelasi drac? Am vrut doar sa le multumesc. O sticla de vin e clar ca nu le puteam duce... Amenda era minim 500 ron. Oricum, nu asta era cea mai mare problema, ci faptul ca afla sotul ei.

Sper ca am fost destul de coerent si sunt inteles corect. Va multumesc pentru timpul acordat!

• Moderator
Publicat

Treaba e simplă. Dacă ei în urma la ce au constatat acolo au considerat că nu se impune aplicarea unei contravenţii, ţi-au spus că nu vei fi amendat. E logic că nu aveau de ce să te mintă, că doar nu le era ruşine să-ţi spună că vei fi sancţionat, dacă considerau că se impune aşa ceva. Asta este o decizie pe care ei o pot lua conform legii. De aceea sunt agenţi constatatori, au fost pregătiţi de către statul român să aplice legea, adică să constate prin propriile simţuri când se comite o faptă antisocială şi să analizeze, să judece şi atunci când consideră că se impune să constate printr-un proces verbal contravenţia, iar acel proces verbal se bucură de prezumţia relativă de adevăr.

Acum dacă ei au considerat că nu se impune aplicarea vreunei sancţiuni şi ţi-au şi spus acest lucru, iar tu te-ai dus să încerci a le "mulţumi" (a le oferi foloase necuvenite), nu ai făcut nimic altceva decât să le spui aşa indirect că-i consideri nişte milogi sau fomişti, din moment ce credeai că se vor bucura nespus şi vor sări imediat să accepte de la tine o cutie de bombonele, o acadea sau mai ştiu eu ce altceva.

Acolo ei căutau altceva, dar au dat peste voi şi au considerat că nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale unei contravenţii, deci nu au aplicat o sancţiune din convingere, tocmai pentru că au considerat că nu ar fi corectă şi justă o astfel de măsură, nu urmărind obţinerea vreunui folos material. Au făcut exact ceea ce trebuie să facă, respectiv să aplice legea cu discernământ.

Publicat

Acum dacă ei au considerat că nu se impune aplicarea vreunei sancţiuni şi ţi-au şi spus acest lucru, iar tu te-ai dus să încerci a le "mulţumi" (a le oferi foloase necuvenite), nu ai făcut nimic altceva decât să le spui aşa indirect că-i consideri nişte milogi sau fomişti, din moment ce credeai că se vor bucura nespus şi vor sări imediat să accepte de la tine o cutie de bombonele, o acadea sau mai ştiu eu ce altceva.

Catalin, Iti multumesc si tie pentru raspuns. Sincer, departe de mine gandul ca ar fi milogi sau fomisti, ori acela ca se vor bucura nespuns de asta! Nu am vrut sa jignesc pe nimeni! Am tot respectul pentru politie si stiu foarte bine ca tociti manuale si coate prin academie ori scoli de politie. Nu ma numar printre cei care spun bancuri cu Garcea si sa mai si creada in ele. Am vazut destul de indeaproape cata munca presupune obtinerea statutului de politist, efectuand stagiul militar in incinta academiei de politie. Recomand celor care au idei de "4 clase si ajungi politist"  sa mearga sa vada cu ce medii se intra la Academie. Dar nu despre asta discutam. 

Spune-mi te rog, in afara de o strangere sincera de mana si un multumesc, le puteam multumi si altfel, legal si fara sa se simta jigniti? Chiar le sunt recunoscator si as vrea pe viitor sa stiu (daca exista o cale) cum sa le arat asta. Repet, in conditiile in care a fost dupa ce ei au aratat indulgenta, nu pentru a arata indulgenta. Mi-a fost clar ca nu au fost indulgenti pentru a primi o atentie. Oamenii aia ne-au scutit de o gramada de dureri de cap pe care le puteam avea. Daca cineva te scoate dintr-o incurcatura, ii multumesti intr-un fel. Un vin, o cafea, recunostinta sau intoarcerea serviciului la un moment dat. Vorbim ca intre oameni... E clar ca nu puteam sa-i iau in brate, nu? Acum, fiind vorba de un politist, cum as putea sa fac asta in conditiile in care eu nu am simtit ca am multumit pe cat se cuvine? Puteam face in vreun fel fara sa se simta nimeni ofensat in vreun fel?

Imi pare rau si imi cer scuze daca cineva se simte jignit de intrebarile mele.

• Apreciez 1
Publicat

"leucocită socială"  

:)

mi-a placut mult asta

...as vrea pe viitor sa stiu (daca exista o cale) cum sa le arat asta..

mai ales ca primavara bate la usa, :)

Publicat

Cezar, chiar nu e relevant ca vine sau nu primavara. Inteleg aluzia dar nu isi are rostul. Am mentionat ca nu sunt amator de iubiri in masina. Am intrebat la nivel teoretic despre modul in care pot sa arat aprecierea fata de un om al legii, mai mult decat prin a-i strange mana si un simplu multumesc.

Catalin, iti multumesc din nou pentru raspuns!

• Membru
Publicat

N-ai cum sa remarci cum atunci cand cineva e iertat de o amenda napadesc laudele peste tine. Nu mai contenesc cu tot felul de complimente. Vaai politistii, acesti oameni minunati, oamenii legii, ce bine mi-ati facut, cum sa va rasplatesc, stima, stima (cuvant clasic). Asta pana la primul colt de strada si uita.

Daca e sa aplice legea: Niste nemernici, niste spagari, putori care dorm in masini, ce-am facut, domne? am omorat pe cineva, pe altii nu-i vedeti, pe interlopi nu-i luati (altele clasice).

Nu spun ca in cazul de mai sus se impunea vreo amenda sau nu. Poate ca nu, poate ca da, nu stiu imprejurarile. Nu asta voiam sa reliefez.

Doream doar sa arat cam cat de schimbator e omul ;)

• Apreciez 2
Publicat

Stiu ca se putea da amenda fara probleme... Nu stiu daca se si impunea (ora tarzie, retras pe un camp, ceata de abia se vedea la 15m), aici voi stiti mai bine si, mai ales, la fata locului. Nu am sustinut nicio secunda ca sunt nevinovat. Sunt un om care isi asuma raspunderea pentru faptele sale. Totodata, daca simt ca sunt nedreptatit (si am argumente irefutabile), merg pana in panzele albe. Si consider ca asa este normal. Maine (acum e deja tarziu) am sa va dau si un exemplu de o decizie care mie personal nu mi s-a parut corecta. O atingere in trafic pe un drum cu circulatie in ambele sensuri. Nu a fost impotriva mea dar as vrea sa fiu lamurit complet. Revin maine cu detalii si poate la sfarsit imi voi face mea culpa pentru ca nu am inteles acea situatie.

Publicat

Buna ziua ,

As dori sa va intreb si eu un singur lucru daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi , acum ceva timp am preluat niste comunicate de presa de pe un site al unei institutii publice fara sa iau legatura cu biroul de presa si le-am pus pe site-ul meu cu sursa bineinteles +link de unde am preluat . Intrebarea mea este daca pot pati ceva din punct de vedere legal , daca ma pot trezi cu politia la adresa unde locuiesc , sau cu vreo amenda , sau cu dosar penal? Va multumesc si va doresc o zi excelenta in continuare.

• Displace 3
  • 5 ani mai târziu...
Publicat

Salutare , am fost oprit de un echipaj de politie pentru eroarea de viraj la semaforul de culoare rosie , am aratat actele , politistul s a dus la masina iar dupa ce s a intors mi a dat toate actele inapoi (buletin , permis , talon ) dar mi a lasat impresia ca tot am fost sactionat prin vorbele ‘’greseala se plateste’’ iar acum intrebarea mea este , voi primi o amenda prin posta sau voi fi sanctionat intr un fel sau a vrut sa lase impresia ca am fost sanctionat ?

Publicat

@edwardeg daca vrei un raspuns coerent,formuleaza intrebarea coerent! In primul rand ce inseamna "eroare de viraj" ? In ce act normativ ai gasit asa ceva? In alt doilea rand, cum adica "a vrut sa-ti lase impresia ca te-a sanctionat"? Ti-a intocmit proces verbal de contraventie sau nu?

Cred ca speta in cauza e cu totul alta sau nu spui tu tot!

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Bună ziua am și eu o întrebare la care as vrea sa aflu răspunsul. Astazi am ieșit din casa sa ma plimb puțin (vorba aia sa iau o gura de aer) și m-am întâlnit cu niște prieteni care stăteau la un bloc și făceau gălăgie. Doar am apucat sa ii salut și a venit un echipaj de politie care ne-au luat datele și ne-au rugat sa nu mai stam acolo. Eu nu fac parte din grupul lor, dar înainte sa plece echipajul aceștia au zis ca o sa primi amenda acasă de 500 de lei. Ceea ce m-a surprins ținând cont ca eu personal nu am făcut nimic și nici nu s-a făcut proces verbal. Acum întrebarea mea este dacă eu o sa primesc aceea amenda sau a fost o amenințare? 

• 6 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua, as dori sa va adresez o intrebare. Eram intr o seara la o petrecere, iar la adresa respectiva s au prezentat 5 echipaje de politie deoarece fusesera chemate pt ca s a presupus ca noi, cei de la petrecere, am fost atacati. Politistii au intrat in casa, au vazut ca totul este ok, iar apoi au intrebat cine este proprietarul casei pt a il amenda pt deranjarea linistii si ordinii publice. Eu am rugat un prieten sa filmeze si l am intrebat pe unul dintre ofiterii de politie de ce este amendat proprietarul casei. Mi s a spus ca si eu voi fi amendat si mi s a cerut numele (nu mi s a cerut buletinul, CNP ul si nici nu a fost intocmit vreun proces verbal) iar eu m am prezentat. Acelasi ofiter de politie i a spus si celui care filma ca va fi amendat pt deranjarea linistii si ordinii publice, insa lui i au cerut buletinul pe care l a prezentat. Cand m am dus sa l intreb pe domnul politist de ce sunt amendat mi a spus sa plec de acolo si a inchis usa si a plecat. Intrebarea mea este, avand in vedere faptul ca s a intocmit un singur pv doar pt proprietar si ca doar el trebuia sa semneze, iar mie nu mi s a cerut niciun act, exista vreo sansa ca eu si celalalt baiat (care filma) sa fim amendati?

• 1 an mai târziu...
Publicat

Pe scurt, am fost oprit de un echipaj de poliție la ora 23:02, în apropierea casei și mi s-a luat datele fără să mi se întocmească P.V. Pot primi amendă în lipsa procesului verbal?

Publicat

Era trecut de ora limită și nu aveam masca de protecție. 

Mereu au loc întâmplări de genul în momente în care te aștepți cel mai puțin!😅

Asta este, data viitoare o să fiu mai precaut. 

Cel puțin mă bucur că am avut parte de un dialog decent cu domnii agenți.

Dar ca și fapt divers, între ce sume se încadrează contravenția?

• Membru
Publicat

500 - 2500 

Cu posibilitatea achitării a jumătate din minim in 15 zile 

Probabil te-au iertat

Publicat

Tot pățitul e priceput. 😁

Chiar dacă primesc minimul, pot achita 250 pe ghișeul.ro? 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.