Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de conducere obtinut in Romania cu rezidenta in alt stat EU?

hermanstadt

Recommended Posts

Buna,sunt intr-o postura ce imi depaseste capacitatea de a interpreta legile,poate ma luminati dumneavoastra.

Situatia mea se prezenta astfel:

In anul 2011 m-am angajat (sezonier) in Germania iar tot in acel an angajatorul a dorit sa-mi prelungeasca contractul astfel incat a demarat procedurile pentru ca un contract pe durata nedeterminata sa poata fi realizat.Asa ca la 1 ianuarie 2012 am fost anuntat la primaria din orasul(landul Baden-Württemberg) in care lucrez cum ca sunt primit in spatiu(asa numitul anmeldung in Germania).Precizez ca dialogul intre mine si angajator a fost unul sumar, purtat in limba engleza,eu nefiind vorbitor de limba germania iar angajatorul nu se prea descurca cu engleza.In februarie 2012,am revenit in Romania,iar in martie 2012 m-am hotarat sa ma inscriu la o scoala de soferi.Acolo am fost pus sa dau o declaratie pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala(sper ca asta era termenul exact) pe teritoriul altei tari.Sincer habar nu aveam ca o primire in spatiu inseamna o rezidenta normala pe teritoriul altei tari,dar totusi am zis sa ma informez si am intrebat-o pe doamna care se ocupa de dosarul meu ce presupune o rezidenta normala,iar raspunsul a fost sa nu-mi bat capul atata timp cat am carte de identitate romaneasca(de curand am consultat un avocat in mediu online iar raspunusul a fost” rezidenta dvs. principala in acest sens este in Romania, unde aveti domiciliul - locuinta principala; in Germania aveti resedinta - locuinta secundara. Gasiti definitiile in OUG 97/2005, art. 26 si 31. 
Dumneavoastra sunteti cetatean roman domiciliat in Romania, deci aveati dreptul sa dati examen acasa”).Dupa raspunsul primit de la doamna respectiva,am urmat cursurile acelei scoli,am sustinut examenul teoretic insa pe cel practic l-am picat.Intre timp am revenit in Germania,dupa care m-am reintors in Romania si am avut inca 2 incercari de a obtine permisul de conducere.La a treia incercare l-am obtinut,iar la data de 19.02.2013 am primit carnetul de conducere.Revenit in Germania,am fost sfatuit sa nu conduc pe teritorul Germaniei,pentru ca e posibil ca acest permis de conducere sa nu fie valid in Germania,pentru ca a fost obtinut pe perioada cand eu eram anuntat la primarie cu un “anmeldung”.Am incercat sa aflu de la autoritati un raspuns concret,insa functionara la care am apelat a spus ca nu e de competenta dansei sa valideze sau nu un permis de conducere.La politia rutiera dialogul in engleza a fost scurt si evaziv,asa ca nu am putut trage o concluzie concreta.De asta apelez la dumneavoastra,pentru a primi raspunsurile complete si concrete.Ce nu am inteles:

Este permisul meu de conducere valid pe teritoriul Germaniei?Daca nu este valid,inseamna ca eu aveam rezidenta normala in Germania,prin urmare am dat o declaratie falsa.Care sunt consecintele?Ce trebuie sa fac sa intru in legalitate?Cum pot sa sustin un examen practic in Germania atata timp cat eu nu cunosc limba Germana?Daca aveam resedinta obisnuita in Germania,dar eu m-am reintors in Romania in mod regulat,Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată) spune asa la Articolul 12:

Reședința obișnuită

În sensul prezentei directive, "reședință obișnuită" înseamnă locul în care o persoană locuiește în mod obișnuit, adică pe parcursul a cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic, datorită unor legături personale și profesionale sau, în cazul unei persoane fără legături profesionale, datorită unor legături personale care relevă legături strânse între respectiva persoană și locul în care locuiește aceasta.

Cu toate acestea, reședința obișnuită a unei persoane ale cărei legături profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor sale personale și care, din acest motiv, locuiește alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre, se consideră a fi locul legăturilor sale personale, cu condiția ca persoana respectivă să se întoarcă în acel loc cu regularitate. Această din urmă condiție nu este necesară în cazul în care persoana locuiește într-un stat membru pentru îndeplinirea unei misiuni cu durată determinată. Frecventarea de cursuri la o universitate sau școală nu implică transferul reședinței obișnuite.

Deci daca m-am intors in mod regulat datorita legaturilor personale in Romania,se considera resedinta obisnuita Romania,doar daca pot face dovada.Cum se face dovada ca eu am fost in mod regulat in Romania?Asta in cazul in care permisul meu nu este recunoscut aici.

Va multumesc pentru timpul alocat si pentru un eventual raspuns.

Edited by hermanstadt