Jump to content
POLITISTI.ro

Autoaparare - am procedat corect?


Antoniev
Go to solution Solved by Cristi,

Recommended Posts

Se da urmatoarea situatie: merg pe strada spre casa, in jurul orei 21:30. Observ pe partea opusa a strazii 2 persoane, una de sex masculin iar cealalta de sex feminin care se certau. O cunosteam pe fata, insa mi-am vazut de drum, pana la punctul in care respectivul a lovit-o puternic.

 

Am intervenit, am incercat sa-l calmez pe respectivul, dar singura lui reactie a fost de a incerca sa ma loveasca si pe mine. Nu a reusit, m-am ferit si i-am aplicat o lovitura care l-a lasat inconstient pe moment. 

 

Am sunat la 112, echipajul a ajuns in mai putin de 2 minute, aflandu-se in zona. Am mers toti trei la sectia de politie, am redactat declaratii, iar ulterior mi s-a comunicat ca sunt liber sa plec, ceilalti doi fiind retinuti in continuare.

 

Acum intrebarea mea: daca respectivul, dupa ce l-am lovit, suferea un traumatism (fisura craniana, umar dislocat, orice altceva), eram direct raspunzator pentru acestea? Se mai considera ca am ripostat in autoaparare?

 

Multumesc!

Edited by Antoniev
Link to comment

Eu zic ca e cu dus si intors . Autoaparare era daca te ataca el pe tine, asta a si facut ulterior , dar ... aici tu ai intervenit deci esti direct raspunzator de urmarile ce ar fi putut aparea diferind in mod evident de faptul ca te-ar fi atacat pe strada fara sa ii faci nimic . In cazul relatat de tine , ai intervenit de bunavoie . Si raspunsul este da , daca suferea ceva mai grav , era din culpa. Mai corect era sa faci tot ce era posibil sa nu ajungi la a-l lovi ... cel putin asa suntem noi instruiti :)) , realitatea e alta. :)) Iti urez succes si sa nu se aleaga cu nimic grav pentru tine si , daca fata a declarat ce ai spus tu , nu ai ce sa patesti . Nu stiu legea , dar vorba adagiului : nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea invocand necunoasterea prevederilor ei sau mai scurt : nemo legem ignorare censetur . :)

 • Downvote 4
Link to comment
 • Moderator

DjGalaxy si MariusAcademy, cum se numeste sectiunea asta? Voi ati citit ce scrie mare de tot la inceputul sectiunii? Vorbiti numai aberatii pe aici, va dati cu parerea intr-un domeniu care va depaseste total si va doare la basca de regulamentele noastre.

I-auzi la superspecialistul de DjGalaxy, "Pai daca avea urmari in urma lovituri se lua din culpa zic eu..nu cu intentie" . Tu stii ma ce e latura subiectiva a unei infractiuni? Din ce e constituita? Care e diferenta dintre intentie si culpa? De cate feluri sunt fiecare? Dumnezeule mare.

Si celalalt, MariusAcademy, alta somitate in domeniu, isi da cu parerea despre notiunea de autoaparare, fara ca macar sa aiba curiozitatea sa dea un search pe google si sa vada care e definitia juridica a acestei institutii din drept. Pe la articolul 44, alin.2 din Codul penal se spune asa : Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc. 

Eeee, cum e domnule MariusAcademy cu autoapararea asta? E grea cum e carnea de porc, ca tot suntem in sezon.  Daca nu cunosti legea, dupa cum singur spui, de ce iti dai cu parerea, mai ales in aria dedicata raspunsurilor provenite din randul politistilor?

 • Upvote 4
Link to comment

Cristi, poti sa-mi oferi parerea ta despre acest subiect? Citind articolul de lege la care ai facut referire, tind sa cred ca cel putin in cazul de fata sunt absolvit de vina. In schimb, nu se mentioneaza nimic de alte cicumstante, precum vatamarea involuntara persoanei de al carei atac m-am aparat.

Edited by Antoniev
Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Parerea mea este ca daca lucrurile s-au desfasurat cum spui tu, esti absolvit de vina. Daca dupa ce ala a picat ti s-au umflat muschii si i-ai mai tras doua ca sa ii arati ce barbat esti tu, lucrurile nu mai stau atat de bine pentru tine. Oricum, nu imi pot forma o parere clara atata vreme cat nu stiu toate laturile problemei si ceea ce exista in dosarul cauzei, asta daca a fost intocmit un dosar (nu se stie daca a fost depusa plangere prealabila de catre cineva).

Edited by Cristi
 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Daca pica cu tampla de caldaram si murea, te duceai linistit la puscarie pentru infractiunea pedepsita de art. 183 din Codul penal...

 

Spiritul tau civic este binevenit, dar trebuie sa fi foarte atent sa nu provoci urmari grave ca urmare a actiunilor tale agresive...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.