Skip to content

Raspunderea penala a persoanei juridice

Featured Replies

• Membru

Va salut!

Art. 19Cod Penal

Condiţiile răspunderii penale a persoanelor juridice

Persoanele juridice, cu excepţia statului, a autorităţilor publice şi a instituţiilor publice care desfăşoară o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, răspund penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice, dacă fapta a fost săvârşită cu forma de vinovăţie prevăzută de legea penală.

Răspunderea penală a persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice care a contribuit, în orice mod, la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.

Cum ati procedat cand plangerea penala a fost indreptata unei persoane juridice - institutie publica care este exceptata de prevederile art. 19 ind 1 Cod Penal?

Eu, personal, la audierea partii vatamate i-am solicitat ca in declaratie sa-mi indice concret persoanele din cadrul institutiei publice care considera ea ca se fac vinovate pt cele consemnate in actul de sesizare.

Totodata, a depus plangere impotriva unei persoane juridice de drept privat (banca). Fata de o persoana fizica trebuie sa dai o solutie (in cazul de fata consider seful unitatii), chiar daca e NUP, dar de aici si problema: cei de la banca au impresia ca au nevoie de aprobarile lor de la Bucuresti pt a da orice declaratie in calitate de faptuitor. Incearca-le sa le explici faptul ca legea penala face pipi pe orice regulament de-al lor, atata timp cat nu e vorba de divulgarea secretului profesional si audierea reprezentatului persoanei juridice in calitate de martor. Nici macar un simplu PV in care sa se consemneze ca nu vrea sa dea nici o declaratie nu poate sa o semneze fara sa ii instiintez pe cei de la Bucuresti :)

S-a mai lovit cineva de problemele acestea?

Edited by Ben