Jump to content
POLITISTI.ro

Martor fără voie

Postare recomandată

Publicat

Buna seara domnilor politisti. Vreau sa va fac cunoscuta povestea mea si sper sa ma puteti lamuri.

Nu vreau sa intru in detalii pentru ca e mult de scris si va expun aici doar ce ma intereseaza pe mine. Un coleg a condus beat si cu viteza. A venit la locul de munca, a intrat in depozit apoi 2 politisti au venit si au strigat sa iasa afara sa il legitimeze. Eu nu eram acolo dar colegul meu a declarat ca eram...emotiile cred. Acum am inteles ca acei politisti ma cauta si probabil va trebui sa dau declaratie. Eu, bineinteles, voi spune ca nu eram in acel depozit, nu am vazut nimic dar vor aparea din nou intrebari: cine minte? tu spui ca nu erai, colegul tau spune ca erai. Eu vreau cat mai putina implicare din partea mea in lucrurile astea. Va rog sa-mi spuneti, domnilor, cum ar trebui sa procedez? daca voi spune: "nu eram acolo" voi fi chemat sa dau declaratie? pot refuza? ce se intampla daca refuz? Eu, ca dovada ca nu eram acolo, am un raport in care scriu ce fac si unde ma duc zilnic (in timpul serviciului). Sper ca m-am facut inteles. Va multumesc, astept raspuns.

• Moderator
Publicat

Art. 78 din Codul de procedură penală spune:

Martorul

Persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau despre vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal poate fi ascultată în calitate de martor.

Nu prea scrie aici ca e nesesar acordul persoanei.

Art. 83, tot din Codul de procedură penală precizează:

Obligaţia de prezentare

Persoana chemată ca martor este obligată să se înfăţişeze la locul, ziua şi ora arătate în citaţie şi are datoria să declare tot ce ştie cu privire la faptele cauzei.

Nu trebuie omise prevederile Codului penal:

Art. 260

Mărturia mincinoasă

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

• Apreciez 4
Publicat

Bun. Dar eu, cum nu am fost de fata, nu pot fi luat drept martor. Sunt constient ca atunci cand voi spune "nu am fost acolo", lucrurile vor lua alta turnura decat sunt acum. Va trebui sa dovedim (cred) ca nu am fost eu de fata cand a avut loc incidentul. Repet: eu pot dovedi prin raport, colegul meu nu are cum sa dovedeasca ca am fost acolo. Intrebarea la care vreau sa ajung eu este: daca voi spune: "nu stiu, nu am fost acolo", la ce ar trebui sa ma astept? Voi fi chemat in instanta? voi da 20 de declaratii? sunt putin frustrat ca am fost bagat in acest eveniment fara sa iau parte la el. Va multumesc pentru raspuns. 

• Moderator
Publicat

Am impresia că nu prea citeşti cu atenţie ce spune legislaţia.

Reţine faptul că martorul care nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările faptei pentru care este audiat, riscă  închisoare de la unu la 5 ani. Pentru care motiv vrei să te expui unui asemenea risc?

Mergi şi spue tot ce ştii, inclusiv faptul că nu ai fost acolo, ce ai auzit că a făcut individul, ce a spus el cu privire la fapta/incidentul respectiv/ă şi aşa mai departe.

Renunţă la frustrările ăstea pentru că nu sunt bune, iar până la urmă, e o chestiune ce ţine şi de moralitate să nu acoperi un derbedeu. Gândeşte-te că poate mâine un astfel de iresponsabil poate să schilodească sau chiar să ucidă pe cineva apropiat ţie, iar atunci cu siguranţă nu vei mai pune problema aşa.

• Apreciez 1
Publicat

Am vazut relativ recent la tv o persoana care a primit doi ani inchisoare cu executare pentru marturie mincinoasa asa ca nu este de joaca.

Publicat

Eu lucrurile astea le stiu din ce mi-au povestit colegii. Azi am aflat ca m-au bagat si pe mine la mijloc...de ce? nu stiu... E absurd cum a putut sa spuna omul acela ca eu am fost de fata, desi nu eram acolo. Din partea mea, clar, nu va fi nici o marturie mincinoasa. Eu nu am fost acolo sa stiu ce s-a intamplat. Poate gandesc prea departe dar nu cred ca voi fi intrebat : tu nu stii nimic despre asta? Nu ti-au zis colegii nimic? De aici, povestea se va lungi din nou. "Reţine faptul că martorul care nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările faptei pentru care este audiat". In cazul meu, sunt martor? eu va spun doar ce stiu de la colegi. Acesta este si adevarul, nu incerc sa va fac sa credeti. 

• Membru
Publicat

Eu vreau cat mai putina implicare din partea mea in lucrurile astea.

daca voi spune: "nu eram acolo" voi fi chemat sa dau declaratie? pot refuza? ce se intampla daca refuz?

Eu am impresia ca vrei sa afli cum poti scapa de o audiere, desi ai cunostinte despre acel eveniment. Vrei sa stii daca e de ajuns sa spui ca nu stii ca sa nu te mai implice nimeni, ori pt ca tu de fapt ar fi trebuit sa fii in cu totul si cu totul alt loc decat acolo (spre exemplu intr-unul din locurile de care scrii prin raportul tau), ori pt ca tu, ca majoritatea romanilor, doresti sa se faca justitie dar daca se poate fara sa va ceara cineva ceva.

In fine, e doar o parere de-a mea. Poate ma insel.

Atata timp cat soferul declara ca tu ai fost martor ocular si face mentiune ca ai cunostinte despre cele intamplate, politistul este obligat sa verifice toate aspectele. Chiar daca ai scrie doar ca nu stii si nimic mai mult, audiat tot trebuie sa fii pt a se vedea ca cele relatate de sofer sunt verificate.

Asa ca daca esti chemat  de politist, prezinta-te.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Dacă lucrurile stau aşa cum ni le-ai relatat, problema nu ţi-a creat-o nici poliţiştii şi nici tu, ci colegul care a minţit... lui să-i mulţumeşti!

Ca să dau şi o notă de umor întâmplării, îţi spun că nu am vazut până acum nici un martor muşcat de poliţişti... mici măcar de "câinii poliţişti".

Da, este posibil să te cheme de 2-3 ori la audieri până se lămureşte situaţia, dar mergi cu fruntea sus, dacă nu ai de ascuns nimic!

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Pentru inceput parerea mea care o dau e pentru ca am trecut exact prin ce ai trecut tu acum!

Pe scurt un prieten a facut accident din  cauza unui taxi ...ca a intors pe dubla continua fara semnal....eu fiind in masina cu prietenul meu ne-am facut praf si am ajuns pe contrasens..buun ,apoi politistul spre finalizarea cercetarilor de la fata locului mi-a spus direct tu esti martor ca ai fost in masina cu prietenul tau( eu am zis DA ,ok nici o problema)!La 6 luni a venit un MCV in fata blocului pentru instiintare ca trebuie sa ma prezint !

M-am dus pur si simplu am zis exact ce am vazut nimic in plus nimic in minus....judecatoarea a fost multumita,politistii la fel mai putin taximetristul ,dar deh cand esti prost mai trebuie sa si latrii!

DECI sfatul meu este sa te duci pt ca tu daca nu te prezinti iti ingreunezi situatia asta faci...si nu numai risti si niste anisori la racoare !

Cum spunea un om intelept mai sus nu te musca nimeni nu te bate nimeni ! Du-te fara nici o teama..asta e te-a bagat..e prietenul tau pana la urma!

Imi cer scuze pentru acest post,acum am observat ca nu am voie sa dau sfaturi daca nu am functia de politist .

Nu se va mai repeta!

Modificat de razvangabriel
  • Apreciez 1
  • 4 ani mai târziu...
Publicat

bunaseara am lucrat la o societate de paza si protectie la sc Briliant Security .srl si cand miam dat demisia nu a mai vrut sa ma plateasca si nu numai io sant mai multi care nu sau mai luat bani va rog frumos ce pot face sami recupar bani

• Membru
Publicat

Poti pune mana pe un abecedar intai, pentru a invata cum sa redactezi o plangere pe care sa o adresezi INSTANTEI DE JUDECATA.:)

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.