Jump to content
POLITISTI.ro

Culpă comuna stabilită de asigurator


AdrianGrama
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna seara,

In seara zilei de 08.11.2013, circulam pe un drum judetean cu o singura banda pe sens. In timp ce ma deplasam pe directia inainte, am semnalizat stanga pentru a intra pe un drum, iar eu am incalcat banda cu linie continua, iar din spate a venit o doamna cu viteza si depasire pe linie continua si ma acrosat in stalpul masinii si ma aruncat intr-un cap de pod. Am chemat politia la fata locului si ne-a dus la sectie pentru declaratii. Acolo politistul a constatat ca doamna era de vina, ia facut proces verbal, iar mie nimic. Nu ia luat permisul si nici mie ia dat doar o contraventie, si ca trebuie sa imi dea asigurarea sa imi fac masina. La asigurare am fost de am dat declaratie, si o sa vada da imi face masina sau nu. Cei de la dauna au trimis raspuns ca e culpa comuna si nu cred ca au luat in calcul ce este intocmit pe procesul verbal de la politist. ce trebuie sa fac ca sa imi dea dauna totala sau sa imi repare toata masina tinand cont ca mi sa dus si puntea spate si nu prea mai am ce face cu ea(masina). 

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Obligaţia de plată a asigurătorului izvorăşte din contractul de asigurare, iar singura condiţie pentru naşterea acestei obligaţii, dacă asiguratul a plătit ratele, este producerea evenimentului asigurat. Ori producerea evenimentului (a riscului asigurat) este atestată de procesul-verbal de contravenţie sub aspectul descrierii faptei şi a urmărilor produse.

Susţinerile companiei de asigurare privitoare la stabilirea vinovăţiei asiguratului nu au nicio relevanţă şi niciun temei legal, deoarece plata despăgubirii se datorează în baza contractului de asigurare şi obligaţia asigurătorului este independentă de vinovăţia asiguratului, când există un document de constatare întocmit de poliţie.

 

Referitor la culpa conducătorului auto, aceasta rezultă din procesului-verbal de contravenţie întocmit şi încadrarea juridică dată a contravenţiei astfel cum a fost consemnată în documentul oficial de constatare întocmit de o instituţie a statului. Dacă procesul-verbal nu a fost contestat în instanţă, înseamnă că prezumţia de legalitate şi de temeinicie de care beneficiază acest act este consolidată, iar acesta trebuie să-şi producă efectele juridice.

 

Părerile asiguratorului privitoare la constatarea contravenţiei şi stabilirea vinovăţiei ori alte poveşti referitoare la necesitatea unor expertize tehnice auto care să stabilească existenţa evenimentului, dinamica acestuia şi vinovăţia şoferului etc. reprezintă din punct de vedere legal motive de netemeinicie ale procesului-verbal care pot fi invocate doar în cadrul procedurii contravenţionale judiciare şi doar de către persoanele care pot contesta procesul-verbal.

 

Asigurătorul nu are legitimare procesuală activă pentru a putea contesta temeinicia procesului-verbal de contravenţie care stabileşte culpa asiguratului său, nici pe calea unei plângerii contravenţionale, întrucât prevede care sunt titularii contestaţiei, şi nici ca apărare într-un litigiu întemeiat pe dispoziţiile care poate avea ca obiect doar stabilirea despăgubirilor. A admite contrariul, echivalează cu eludarea dispoziţiilor sub aspectul persoanelor care pot contesta procesul-verbal.

  • Upvote 4
Link to comment

Procesul verbal emis de politist l-am dat la firma de asigurare. Azi am primit un raspuns de la centrul de daune Bucuresti, ca procesul verbal nu este "bun", ca amandoi suntem vinovati de producerea accidentului si ca mi se ofera jumatate din valoarea daunei, acestia constatand ca este dauna comuna. Am castig de cauza daca dau in judecata firma de asigurari pentru a-mi recupera valoarea totala a daunei, nu doar jumatate cum imi ofera acestia??? Ma ajuta daca fac o reclamatie la CSA(Comisia de supraveghere a asigurarilor)??

Edited by AdrianGrama
Link to comment

Asa cum ai expus tu cazul aici si eu vad culpa comuna,dar tu stii mai bine ce s-a intamplat acolo. Daca te consideri nevinovat de producerea accidentului mergi in instanta. Presupun ca soferul sanctionat nu a depus plangere impotriva procesului verbal.

Edited by 25tess
Link to comment
  • Moderator

Problema este că cei de la asigurări şi-au depăşit atribuţiile. Practic ei se substituie instanţei de judecată, arogându-şi singurei competenţa de a stabili cine şi cât este de vinovat, în condiţiile în care acest lucru a fost stabilit printr-un proces verbal.

Chiar dacă poliţistul a greşit (şi după părerea mea, da a greşit) şi a stabilit aiurea o vinovăţie, nu compania de asigurări este cea care poate răsturna efectele acelui proces verbal, ci numai o instanţă de judecată poate face acest lucru. Compania de asigurări trebuie să respecte contractul, nu să-şi dea cu părerea sau să stabilească culpa. 

Numai cei doi conducători auto pot contesta procesul verbal, dacă nu o fac, atunci asigurările trebuie să plătească despăgubirile aşa cum prevede contractul şi în funcţie de vinovăţia stabilită în procesul verbal. 

Sfatul meu este să-i acţionezi în judecată.

Link to comment

Asa cum ai expus tu cazul aici si eu vad culpa comuna,dar tu stii mai bine ce s-a intamplat acolo. Daca te consideri nevinovat de producerea accidentului mergi in instanta. Presupun ca soferul sanctionat nu a depus plangere impotriva procesului verbal.

Nu a depus plangere asupra p.v.

Link to comment

Din punctul meu de vedere, asa cum ai spus tu AdrianGrama ca s-a intamplat accidentul, vinovatia in producerea accidentului iti apartine pentru neasigurare la schimbarea directiei de deplasare prin viraj la stanga (4-5 puncte amenda si 3 puncte de penalizare - art. 54 alin. 1 din OUG 195/2002 rep. si art. 108 alin. 1, lit. b, pct. 3) iar cealalta persoana ar fi trebuit sa fie sanctionata pentru nerespectarea art. 120 alin.1 lit. i din HG 1391 din 2006 + suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 zile - art. 100 alin. 3 lit. e din OUG 195 din 2002 rep., deci trebuia sa fie intocmite 2 procese verbale de contraventie separate pentru fiecare persoana in parte, insa desi ma repet, fara sa te superi, vinovatia in producerea accidentului iti apartine. Ca si colegii mei impartasesc aceeasi parere - daca procesul verbal a ramas neatacat in termenul de 15 zile el beneficiaza de legalitate si temeinicie.  In ceea ce priveste refuzul asiguratorului de ati achita integral contravaloarea daunelor cred ca este nejustificat si te sfatuiesc sa faci o sesizare catre Comisia de Supraveghere a Asiguratorului unde iti garantez ca ti se va da un raspuns in favoarea ta! Multa bafta!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.