Jump to content
POLITISTI.ro

Cui mă adresez pentru a reclama fapte de şantaj?


Luana25

Recommended Posts

Am încheiat un contract de mansardare a unui bloc, iar președintele blocului, pentru semnătura lui si alte 2 semnături, pentru ca a fost împuternicit de 2 locatari, îmi cere suma de 2500 euro. În plus mi-a mai adus anumite persoane dispuse să cumpere actele de la el ( președintele blocului) în schimbul sumei de 10 000 euro, făcând toți presiuni asupra mea. Nu știu cum să procedez. Mulțumesc.

Link to comment
  • Moderator

Şantajul

 

Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Pentru a putea vorbi de şantaj, trebuie să existe o acţiune de constrângere exercitată asupra unei persoane prin acte de violenta sau prin acte de ameninţare.

Crearea unei stări de temere a victimei, constrângerea declanşată asupra sa punând-o în faţa alternativei de a îndeplini pretenţiile făptuitorului, ori de a suporta consecinţele fizice, morale sau materiale, ceea ce echivalează cu o ingrădire a libertaţii persoanei vătămate de a acţiona după voinţa sa.

Mai mult, în privinţa formei de vinovăţie, infracţiunea de şantaj se comite numai cu intenţie directă, pentru că scopul este acela ca făptuitorul să obţină un folos injust, pentru sine ori pentru altul. Dacă autorul nu a urmărit acest scop, el nu a acţionat cu vinovăţia ceruta de lege pentru existenţa delictului, deci nu avem infracţiunea de şantaj.

Link to comment

In Ianuarie anul curent, am semnat un contract cu Asociația de Locatari, președintele blocului fiind împuternicit cu drept de semnătură. Noi, ca firmă, ne obligam să anvelopăm blocul, să înlocuim o țeavă de gaz și interfonul, după ce Asociația de Locatari, trecea terasa în proprietatea firmei, in decurs de un an. Președintele blocului, profitând de statut, a cerut tot felul de foloase... Bani, și altele... În momentul de față totul este blocat pentru că îmi reține actele, și mi-a cerut banii respectivi. În plus, acum câteva zile, o persoană din cadrul MAI, așa s-a prezentat, mi-a spus că îmi mulțumește pentru participare, și că a oferit Președintelui de bloc 10 000 euro pentru actele firmei noastre, gata semnate. Mai spunându-mi că nu am nici o șansă de a mă înțelege cu Asociația de Locatari, jocurile fiind deja făcute. În concluzie, acest individ, împuternicit de Asociația de Locatari, îmi reține actele, nu respectă contractul și în plus, pentru semnătura lui, ca Președinte de bloc, și a altor 2 persoane, mi-a solicitat suma de 2500 euro.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Înţeleg că administratorul blocului în calitatea sa de reprezentant al Asociaţiei de locatari, nu respectă clauzele contractuale. Corect?

Link to comment

Da. Suma cerută, acesta ne-a arătat o întreagă schiță, reprezenta, o "mică" parte din câștigul nostru, ca firmă, după mansardarea blocului.

Da, din păcate, eu am doar înregistrarea telefonică în care el îmi spune că : " nu pot discuta la telefon despre asta, și cum trebuie să mă răsplătiți, îmi e frică să nu mă dai in gât" , nu și pe cea de la el de acasă când cere banii.

Link to comment

Luana poţi încerca să depui o plângere la Parchet sau Poliţie pentru săvârşirea infracţiunii luare de mită ori primirea de foloase necuvenite. Şantajul nu prea merge în situaţia descrisă de tine.

Link to comment

Nu ai nevoie de toate semnaturile proprietarilor pentru transferul proprietatii terasei, iti ajung doar 2/3.

Nu ai detaliat ce foloase ti-a cerut

E posibil sa nu fie nici o fapta.

Consulta-te cu un avocat, eventual mergi pe civil cu o actiiune pentru obligatia de a aface

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.