Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna seara,

Aş fi recunoscător dacă ar putea să-mi descrie cineva cu acurateţe ce înseamnă: "pieton angajat în traversarea unei străzi". 

În prezent, sunt în aşteptarea soluţionării unei plângeri împotriva unui PV intocmit pentru "neacordarea priorităţii de trecere pietonilor aflaţi în traversarea regulamentară a străzii". Menţionez că nu am făcut plângerea, aşa cum face majoritatea, doar pentru a amâna suspendarea permisului sau pentru a profita în vreun fel de vreo "chichiţă" în codul rutier care mi-ar permite să scap nepedepsit pentru fapta săvârşită. Pur şi simplu consider că agentul rutier nu a apreciat corect situaţia şi doresc o părere obiectivă, motiv pentru care am apelat la singura metodă legală pusă la dispoziţie. Procesul va avea loc în aproximativ o lună, totuşi sunt curios dacă mă poate lămuri cineva exact dacă am greşit sau nu. Dacă mă convinge cineva că am greşit nici nu mă mai prezint la proces şi îmi asum fapta.

Situaţia:

Mă deplasam cu autoturismul pe prima bandă pe un bulevard cu 2 benzi pe sens, despărţit de 2 linii de tramvai. Trecerea de pietoni se afla în dreptul staţiei de tramvai prevăzută cu refugiu şi scuar amenajat pentru trecerea pietonilor. Mă deplasam cu aproximativ 50 km/h, în trafic, cu maşini în faţă, în spate şi pe banda 2 de mers, toate mergând cu aproximativ aceeaşi viteză. La aproximativ 15 m de trecerea de pietoni, autoturismul de pe banda 2 a frânat brusc, obligându-i pe cei din spatele lui să facă acelaşi lucru. Eu mă aflam pe prima bană puţin în spatele autoturismului care a frânat brusc şi în momentul în care am auzit sunetul m-am speriat (reacţie firească, presupun, la auzirea unei frâne bruşte), am frânat instinctiv, am sporit atenţia, am analizat situaţia şi am procedat astfel: am redus viteza (nu am oprit în totalitate) pentru că nu aş fi reuşit să o fac fără să îi oblig pe cei din spatele meu să frâneze brusc, m-am asigurat că pe trecere nu se află nici un pieton angajat în traversarea străzii (cel puţin ceea ce consider eu a fi un pieton angajat în traversarea străzii) şi mi-am continuat drumul. Am fost oprit de agentul rutier la 50 de m după trecerea de pietoni. Am fost sancţionat pentru "neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor", mi-a fost suspendat permisul pe 30 zile... etc. 

Da, da, da, ştiu... probabil o să spuneţi:

- "Trebuia să circuli cu atenţie în apropierea treceri de pietoni".  Eram atent. Pietonul respectiv se deplasa (perpendicular cu trecerea de pietoni) de pe refugiu înspre scuar în momentul în care eram la mai puţin de 25 de m de trecere. Legal vorbind, eram în situaţia de a acorda prioritate pietonului? Era angajat în traversarea străzii? 

- "Dacă pietonul era în apropierea trecerii de pietoni... trebuia să încetineşti.. şi bla bla bla". Tot codul rutier spune că dacă un pieton se află în apropierea unei treceri de pietoni cu intenţia de a traversa, conducatorul auto e obligat să reducă viteza şi să sporească atenţia, acest lucru fiind valabil doar pe sectoarele de drum cu o singură bandă pe sens. Aici erau 2 benzi.

- "Dacă autoturismul de pe banda 2 a oprit pentru a acorda prioritate pietonului trebuia să faci acelaşi lucru şi tu". Cel de pe banda doi nu a oprit pentru a acorda prioritate ci a frânat brusc şi nu în condiţii de siguranţă pentru nimeni: nici pentru pieton, nici pentru el, nici pentru ceilalti participanti la trafic. A frânat pentru că de pe banda 2 a reuşit să vadă maşina de poliţie şi a zis: "ce dracu, decât fără permis mai bine îmi sparge unu curu'". Din câte am studiat eu codul rutier, undeva pe-acolo spune: că frânarea bruscă fără motive întemeiate este interzisă. Acordarea de prioritate unui pieton nu se face cu frânări bruşte, cred eu. Şi frica de poliţie nu e un motiv întemeiat pentru a frâna brusc.

- "Pietonul era clar angajat în traversarea străzii". Aici e cea mai mare dilemă a mea... în toată vastitatea asta de internet şi nici măcar în codul rutier pe care l-am foit şi răsfoit nu găsesc o explicaţie clară, concretă a ceea ce înseamnă "pieton angajat în traversarea străzii". Când e angajat? Când pune piciorul de pe trotuar pe drum, când stă pe loc aşteptând să treacă, când se îndreaptă spre trecerea de pietoni?

Concret azi m-am confruntat cu următoarea situaţie. După luni de zile de la eveniment am început să circul ca un "tătăiţă", încetinesc mult în apropierea trecerilor, mă asigur că nu e nici un pieton în apropierea trecerii, chiar daca drumul are 4 benzi pe sens, scuar pe mijloc,  chair daca pietonul vine de pe sensul celălalt. Mă opresc şi fac semn pietonilor speriaţi şi miraţi, aştept să treacă până îşi revin din şoc. Azi am oprit la o trecere, pentru că era un tataie pe trotuar fix în dreptul trecerii şi am presupus ca vrea să treacă. I-am făcut semn să treacă şi nu a vrut să treacă. El doar stătea acolo, pe trecere... pentru că aşa vroia curu lui bătrân. Am plecat mai departe...  Astea sunt situaţii concrete în care codul rutier lasă loc de interpretare, situaţie de care poate face uz fie agentul fie conducatorii auto.

• Moderator
Publicat
Pietonul respectiv se deplasa (perpendicular cu trecerea de pietoni) de pe refugiu înspre scuar în momentul în care eram la mai puţin de 25 de m de trecere.

În fraza citată, când ai scris scuar te referi la trotuarul din dreapta?

Pietonul traversa din stânga ta (de la refugiul tramvaiului) spre trotuarul din dreapta?

• Moderator
Publicat

Da, da, da, ştiu... probabil o să spuneţi:

Dacă deja ştii ce o să spunem noi pe aici, de ce ai mai iniţiat acest topic?

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • Membru
Publicat

art. 135. lit. h) din HG 1391/2006 :

Art. 135. Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

simplu, nu ?
Publicat

@ Marius

Venea din stânga, de pe refugiu, înspre scuar. Am uitat să precizez că în momentul în care eu eram pe trecerea de pietoni cu autoturismul pietonul încă nu pusese piciorul pe drum.

@ 1*

Pentru că nu m-ar lămuri cu nimic răspunsurile respective.

@ Forumist. Nu, nu e simplu? Ce înseamnă "care traversează". El era încă în scuar. Nu pusese piciorul pe drum. Nu era în mers. Şi sunt nedumerit pentru că am cautat pe tot netul ce înseamnă "pieton care traversează" sau "pieton angajat în traversarea" sau orice alta formulare pe care o foloseşte leguitorul. Şi se pare că fiecare are o opinie diferită vizavi de asta... fie el simplu conducător, avocat sau poliţist. 

Cine nu vrea să-mi dea un răspuns serios să nu zică nimic mai bine... Chiar vreau un răspuns de la un om inteligent şi care înţelege bine legile, nu de la un altul care se dă deştept. Până acum îi mulţumesc lui Marius, fiind singurul care a a fost curios să clarifice un element pe care am uitat să-l precizez, deşi nu cred că are vreo importanţă de pe ce parte venea pietonul (legal vorbind), dar ajută la înţelegerea mai bună a situaţiei exacte.

@ Marius.

Din câte înţeleg eu scuar (în cazul unei treceri de pietoni, nu acela în care sunt flori plantate sau care sunt folosite pentru a delimita sensuri de mers, etc.) înseamnă amenajarea aia de pe mijlocul unui drum în dreptul unei treceri, care "protejează" oarecum un pieton aflat în traversarea unui drum aflat în locul unde se schimbă sensurile de mers de pe drumul respectiv. În prelungirea refugiului se afla acest scuar, sau poate o fi doar refugiu până la capăt... Nu ştiu, cred că e refugiu. E una din acele multe staţii de tramvai din Bucureşti în care refugiul e delimitat la capăt de garduri şi care îl obligă pe pieton să facă un fel de zigzag pentru a traversa de pe o parte a drumului pe alta.

• Moderator
Publicat

SCUAR, scuaruri, - Mică grădină publică aflată de obicei la o încrucişare de străzi sau în mijlocul unei pieţe.

REFUGIU - Loc amenajat special pentru a uşura traversarea străzii de către pietoni sau urcarea în vehiculele de transport în comun.

TROTUAR - Porţiune marginală special amenajată din suprafaţa unei străzi, mai ridicată decât partea carosabilă, rezervată circulaţiei pietonilor.

Poţi să răspunzi la întrebarea asta: Pietonul traversa din stânga ta (de la refugiul tramvaiului) spre trotuarul din dreapta?

Publicat

Da, pot răspunde. Pietonul se afla în stânga mea (pe refugiu) şi trotuarul era în dreapta mea. Are vreo importanţă? El nu traversa. Era pe refugiu.

• Moderator
Publicat

Dacă maşina din stânga ta a oprit pentru a acorda prioritate de trecere, înseamnă că pietonul s-a angajat în traversarea străzii şi se afla pe sensul tău de mers, iar tu aveai obligaţia legală să opreşti înaintea marcajului.

Publicat

În ce articol e specificat acest lucru? Lamureşte-mă şi pe mine, pentru că asta e singurul lucru care vreau de la voi, nu interpretări. Asta e o interpretare. Mie, ca om cu, cu puţinul creier pe care îl am, mi se pare stupid să zici că un pieton era angajat în traversarea străzii în momentul în care maşina de pe banda 2 a oprit şi pietonul stătea pe refugiu. Bun, să zicem că e ca tine. Dacă maşina de pe banda 2 nu exista şi eu eram pe banda 1, şi pietonul pe refugiu, stând, înseamnă că nu mai aveam obligaţia să opresc înaintea marcajului?

Vreau şi eu, un articol clar, o lege clară, cu privire la ceea ce mi-ai spus tu. Poate sunt eu bou şi nu înţeleg codul rutier, că l-am citit de 2 ori din scoarţă în scoarţă şi nu văd nici un articol care să lămurească clar situaţia de faţă.

Publicat (modificat)

Dar tu, ca om, cu creierul putin pe care sustii ca-l ai, ce intelegi? Sau ce ai vrea sa auzi? Un pieton e angajat in traversare atunci cand trece, daca a pus piciorul pe trecere e angajat in traversare, chiar daca a pus piciorul si asteapta, odata ce e pe trecere inseamna ca vrea sa treaca (multi asteapta de teama unor soferi care nu opresc, ca nu-l vad sau nu vor sa opreasca, din instinct de conservare).

Acum, analizand speta ta, situatia de fapt ar fi urmatoarea: aveai 50 km/h la 15 m de trecerea de pietoni; cu viteza asta cei 15 m ii faceai in exact 1,08 secunde. Si tu ne spui noua ca acea secunda te-ai si panicat, ai redus si viteza, te-ai si uitat dupa pietoni. Deasemenea, daca tu aveai 50 km/h, inseamna ca cel din fata ta avea cel putin aceeasi viteza cand a franat brusc. In cazul asta, de la 50km/h pana la oprire se mai fac inca 32,88 m.

Mai superman, tu minti!

De drept, daca nu erau pietoni angajati in trecere, asa cum am spus mai sus, nu a fost filmata speta ca fiind altfel decat spui, si mai ai si martori care-ti vor confirma varianta, vei castiga contestatia procesului verbal de contraventie. Dar daca ai fost filmat, sau sunt si alti martori care iti contrazic varianta, vei pierde procesul de contestare a pv.

Dar, repet, tu minti...fizic e imposibila speta

Modificat de zcatalin
  • Moderator
Publicat

În ce articol e specificat acest lucru?

Art. 135. Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

[...]

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Bună ziua.

Eu am dat traseul de curând și am fost punctata pe nedrept așa consider eu 

1.Era Stop și trecere de pietoni .am oprit regulamentar la dunga de trecere și după la locul cu vizibilitate fara a depăși coltul intersecției ..

Am așteptat pina au trecut toate mașinile și mai era un biciclist la aproximativ 50 metri ..Am dat să plec și examinatorul mi-a pus frana .știu că și biciclistul face parte din circulație dar aveam timp sa plec de pe loc pina sa vina biciclistul că urmare am așteptat biciclistul și a început să treacă iară un șir de mașini .

2.La o trecere de pietoni foarte aglomerata .

Am făcut dreapta si imediat trecerea am oprit am dat prioritate pietonilor la 3 metri de trecere erau 2 doamne în virsta care mergeau încet și vb .nu mai era nimeni pe trecere am dat să plec iară mi-a pus frînă ..Răspunsul examinatorului doamnele au intenția de a traversa...Eu am învățat în carte când ajung la bordura cu fata înspre trecere atunci intenția de a traversa dar dinsele nu erau cu fata la bordura...Ce să înțeleg din toate astea? Te pica pt ce? Ami asumam daca făceam greșeli dar eu astea nu le consider greșelile mele...Instructorul mă învățat așa....La un stop daca am o posibilitate fara a fi prinsa în mijlocul intersecției pot sa trec ...Nu cred că fre un șofer ar fi așteptat biciclistul sau pe cele 2 doamne ..Dar d-na examinatoare era foarte nervoasa cu 3 persoane in urma care a venit dinsa la volan și și-a vărsat nervii pe toți cei 11 din 12 candidați la traseu lund doar primul traseul eu fiind a 7 ..Nu mi se pare corect să plătească ceilalți pt greșelile altora ..Alți chiar asi dau silința si învață și respectă regurile..examinatori dc nu le respecta?

• 4 luni mai târziu...
Publicat

Bună ziua,

Se dă situația de mai jos:

Mai apoi avem:
Art. 72.
(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
(5) Sunt asimilate pietonilor persoanele are conduc un scaun rulant de construcţie specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, precum şi cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role.

și:

Art. 6. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

1. acordare a priorităţii – obligaţia oricărui participant la trafic de a nu-şi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să-şi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

Întrebarea mea este: Este conducătorul auto sancționabil pentu neacordare de prioritate pietonului angajat în traversarea străzii? În definitiv tânărul se angajează în traversare când autovehicolul era deja pe trecere.

Mulțumesc,
Alex

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.