Jump to content
POLITISTI.ro

Frauda pe internet

monika

Recommended Posts

Buna ziua, 

am luat o tzeapa incercand sa cumpar un carucior de pe un site din Anglia. Am platit 60 lire in avans si nu am mai primit nimic. Povestea este mai lunga dar am o singura intrebare: Avand in vedere ca banii au fost trimisi cam cu 5 luni in urma, mai pot face plangere acum? Ea m-a tot amanat ca imi trimite banii dar erau doar minciuni si nu mi-a trimis nimic. 

Multumesc

As dori sa stiu cum trebuie sa procedez fata de o persoana care mi-a promis un lucru dar nu s-a tinut de cuvant..Care sunt pasii care trebuiesc urmati.Aceasta persoana achizitioneaza jocuri pentru pc  de pe anumite site-uri prin diverse moduri frauduloase(scam-uri,carduri furate,clonate) pe care le vinde la preturi mult mai mici decat celelalte persoane care vand si el aceste jocuri.Dupa un anumit timp aceste jocuri dispar de pe conturile unde au fost inregistrate(origin,steam,uplay,etc.) avand in vedere ca sunt achizitionate ilegal.Aceasta persoana ma convins sa ii gasesc cumparatori pentru jocuri,promitandu-mi ca imi va oferi un joc pentru pc ( Fifa 14) gratuit.Eu nu stiam ca jocurile pe care l-am ajutat sa le vanda sunt achizitionate ilegal.L-am pus in legatura cu mai mult cumparatori care au achizitionat de la el mai multe jocuri.Isi face diverse conturi pe forumuri si incearca sa convinga lumea sa cumpere de la el.Dupa ce l-am ajutat sa vanda cateva jocuri mi-a dat o licenta furata pe care am activat-o pe contul meu origin pe data de 5 noiembrie.Astazi am constatat ca jocul imi lipseste din contul meu origin si am luat legatura cu cei de la EA.Ei mi-au comunicat ca licenta respectiva a fost achizitionata in mod fraudulos.
Tin sa mentionez ca am toate datele sale de contact(telefon,nume,id yahoo messenger) inclusive contul bancar in care cumparatorii ii depun banii.Pot fi considerat complice ? Tin sa mentionez ca imediat ce am observat ca mi-a disparut jocul si am aflat raspunsul celor de la EA am postat peste tot unde aveam mesajele de vanzare ale jocurilor sale ca nu am nici o implicare in combinatiile sale si in modul in care a achizitionat jocurile respective.

• Downvote 2

• Moderator

As dori sa stiu cum trebuie sa procedez fata de o persoana care mi-a promis un lucru dar nu s-a tinut de cuvant..Care sunt pasii care trebuiesc urmati.

Îl poţi acţiona în judecată.

Nerespectării clauzelor sau condiţiilor dintr-o înţelegere, tranzacţie, convenţie (ori cum vrei tu să-i spui) comercială constituie litigiu civil.

PS: În Regulament scrie foarte clar: Fiecare utilizator este identificat printr-un singur nume de utilizator (user). Înregistrarea sub alt nume a aceleiaşi persoane se numeşte "clonă". Clonele sunt interzise.

• Upvote 1

• 1 month later...

Buna ziua, am si eu o intrebare. Am un prieten, cetatean strain, care a vrut sa cumpere un obiect de la un cetatean roman, obiect postat online, pe un site de comercializare. Cetateanul strain a virat banii cetateanului roman, dar acesta nu a trimis obiectul in cauza. Intrebarea mea este: unde se poate adresa cetateanul strain. Se poate adresa autoritatilor romane?  Trebuie sa fie prezent personal sau  poate depune online o plangere. Va multumesc.

• 2 months later...

Buna seara. Sunt unul dintre acele persoane care au fost "tepuite" pe internet.

Povestea e simpla: am apelat la acea persoana pentru niste servicii. Am vorbit cu el, mi s-a spus sa-i trimit 100 de euro. La inceput am ezitat, instinctul spunandu-mi ca ceva nu e bine, dar in cele din urma ieri i-am trimis banii prin Western Union. Astazi cand am incercat sa dau de el, sa imi ofere niste explicatii, persoana respectiva m-a blocat pe facebook. II stiu numele adevarat,locatia (tin sa mentionez ca nu este roman).

Conversatia cu mine a fost purtata de pe alt cont de facebook, dar cand am primit datele lui pentru transfer, l-am verifat. Stiu sigur ca este el, deoarece ieri ii puteam vedea profilul, astazi nu, din cauza ca m-a blocat. Numele si locatia corespund profilului sau. 

Intrebarea mea este urmatoarea. Poate face politia ceva in acest caz sau trebuie sa ma resemnez? 

Multumesc.

Sa reformulez.

Am vorbit cu o persoana pe facebook care pe langa profilul sau adevarat mai avea unul fals de pe care vorbea cu mine.

In schimbul unor servicii mi-a cerut suma de 100 euro.

Chiar daca am ezitat in cele din urma am trimis banii prin Western Union.

Astazi cand am incercat sa-l confrunt, m-a blocat pe facebook de pe ambele conturi.(imi apare ca pagina este neexistenta)

Persoana respectiva nu este roman, dar ii stiu locatia si numele real.

Se poate face ceva in acest caz sau trebuie sa ma resemnez?

Edited by adi00

Dacă ești vag în explicații, vei primi răspunsuri vagi. Dacă te duci la poliție trebuie să spui exact cum s-a întâmplat, dacă vrei să depui o reclamație, nu "în schimbul unor servicii unu mi-a cerut 100 de euro și eu i-am dat" 

În funcție de circumstanțe, o situație poate sau nu să fie o infracțiune.

Explică exact ce s-a întâmplat sau du-te la poliție și depune plângere.

Bun. Sa o iau de la inceput.

Din cand in cand mai pun un pariu la fotbal. Respectivul, (este albanez) a reusit sa ma convinga cu dovezi destul de clare ca le are cu meciurile "aranjate".

Din dorinta de a mai castiga un ban si din prostie am acceptat sa ii transfer 100 de euro in schimbul unui unui rezultat la fotbal.

Meciul nu s-a terminat asa cum a zis el. L-am confruntat pe facebook dar cum am zis si mai sus, m-a blocat.

Inainte sa depunde banii, mi-a dat numele,prenumele,tara si orasul. L-am cautat pe facebook dupa nume si am reusit sa il gasesc. Detaliile de pe facebook erau aceleasi cu cele care mi le-a furnizat el. 

In momentul in care m-a blocat pe contul sau fals am incercat sa vorbesc cu el pe contul sau real, dar surpriza am fost blocat si aici.

In caz ca mai doriti si alte detalii, le pot furniza. Multumesc.

Edited by adi00

Ce ai descris se încadrează la infracțiunea de înșelăciune. Din păcate pentru tine, infracțiunea s-a întâmplat pe internet și pare să fie un cetățean străin. Nu e neapărat că dacă vorbea limba engleză să fie și străin. Presupunând că e așa, face găsirea lui mai anevoioasă.

Te poți duce la poliție să depui o reclamație, dar pentru 100 de euro, mă îndoiesc că procurorul va face o comisie rogatorie pentru aflarea identității reale a infractorului sau pentru a identifica locul de unde a vorbit persoana care te-a înșelat în vederea identificării lui. Costurile implicate ar excede prejudiciul dosarului.

Pe de altă parte, eu nu înțeleg clar ce reprezentau cei 100 de euro. Erau pentru ca el să procedeze la mituirea cuiva ca să câștigi tu pariul? Pentru că în cazul ăsta nu ești mai breaz decât el, sau pentru ca el să îți vândă un pont, pe motiv că informația costă?

Edited by freedeluder

Cu 100 Euro puneai cateva meciuri sigure la noi in Romania la o agentie si aveai mai multe sanse de castig....GARANTAT....asa,stai sa te "faca" albanezu :doh:  :doh:  :doh:

• Member

Bun. Sa o iau de la inceput.

Din cand in cand mai pun un pariu la fotbal. Respectivul, (este albanez) a reusit sa ma convinga cu dovezi destul de clare ca le are cu meciurile "aranjate".

Din dorinta de a mai castiga un ban si din prostie am acceptat sa ii transfer 100 de euro in schimbul unui unui rezultat la fotbal.

Meciul nu s-a terminat asa cum a zis el. L-am confruntat pe facebook dar cum am zis si mai sus, m-a blocat.

Inainte sa depunde banii, mi-a dat numele,prenumele,tara si orasul. L-am cautat pe facebook dupa nume si am reusit sa il gasesc. Detaliile de pe facebook erau aceleasi cu cele care mi le-a furnizat el. 

In momentul in care m-a blocat pe contul sau fals am incercat sa vorbesc cu el pe contul sau real, dar surpriza am fost blocat si aici.

In caz ca mai doriti si alte detalii, le pot furniza. Multumesc.

Nu prea exista meciuri aranjate la care sa ai acces pentru suma asta ;) de regula dau la plezneala, probabil in urma unei analize a meciului, facuta de ei.

Am urmarit si eu pagini de genul pe facebook si bloguri, de regula dau meciuri diferite cumparatorilor si dupa ce a iesit unul din ele posteaza imagini cu dovada ;) Iar altii, mai ales pe bloguri, tin postarile pe ascuns si le afiseaza dupa ce iese una din ele ;)

Mare atentie pe viitor, ca sunt sanse mari sa ti-o "furi" iar. ;) 

• Moderator

Nu vi se pare cel puţin aiurea, ca să nu zic alte cuvinte mai grele?

Omul vrea să fraudeze sau să înşlele sistemul de pariuri, din moment ce caută şi mai şi plăteşte pentru nişte ponturi privind meciuri trucate/aranjate. Deci nu are nicio problemă dacă ia parte la o măgărie, nu are nicio problemă să câştige nişte bani luând parte la o fraudă a sistemului de pariuri.

În schimb, după ce îşi dă seama că el este cel ce a fost aburit se simte nedreptăţit. Adică ăla i-a promis că-l bagă într-un club select al celor ce beneficiază de pe urma unor frude ... şi nu s-a ţinut de cuvânt.

E ceva de genul prostituatelor ce sună la 112 după ce apar probleme în privinţa plăţii.

• Upvote 3

Ceea ce ai facut tu se numeste ''prostie pura'' sau ''lipsa de ocupatie'' !

Am prieteni care fac astfel de prostii : ma refer la faptul ca , cumpara ponturi , dar nu de pe net ci de la cunostiinte si pierd mult bani !

Crezi ca mai poti face ceva?

Iti spun eu ca nu , vei ramane cu buza umflata ! Poti castiga bani si din altceva , dute la munca!

• Upvote 2
  • Downvote 2

• Member

Nu exista asa ceva -"ponturi sigure ".Toate sunt miciuni.Cum spunea si Danny multi dau meciuri diferite si posteaza cand le mai iese unu.Oricum nu e pic de logica daca are pont sigur sa ceara bani pentru el.De asemenea multi cer si discretie cu argumentul ca " daca il baga prea multi nu mai iasa " .Urmaream intr-o perioada asemenea pagini si erau anumiti indivizi care recurgeau chiar la mai multe conturi de facebook prin care isi dadeau singuri feedback ( ba e om de incredere,ba ca ii iasa toate ponturile) evident toate manevre de a profita de naivitatea oamenilor.Tu ii dai acei bani pe un pont ,omul la randul lui iti da pontul,ca acel pont nu e castigator e alta poveste.

Edited by bogdancrrn

• 2 years later...

Am avut o problema cu o plata in avans pe un cont la reiffensen(am dovada platii_)pentru niste produse pe care am vrut sa le achizitionez.

Ideea este ca persoana respectiva nu-mi trimite produsele si nici banii nu vrea sa mi-i returneze.

Care sunt pasii care trebuiesc facuti cat mai rapid pentru ca persoana sa fie acuzata de inselatorie pentru a nu patii altii la fel.?

Mentionez ca detin dovada platii+convorbirile + poze anunturi site+nr contact persoana.

Multumesc!

• Moderator

Da-o in judecata!

Faptul ca intr-o intelegere dintre parti, una refuza sa isi indeplineasca obligatia asumata nu inseamna ca a comis o infractiune.

• Upvote 1

• Marius changed the title to Frauda pe internet
  • 1 year later...

Buna ziua , Am si eu o nelamurire si as dorii sa stiu daca se poate gasii o solutie la problema pe care o am . Problema incepe astfel : Am avut la vanzare un telefon  am fost contactat de catre un domn din Anglia si mi sa spus ca doreste sa il cumpar i-am cerut acestuia banii in avans ca sa fiu sigur ca nu raman cu coletul trimis. Acesta a zis ca voi primii un email de la banca lui in momentul in care se va livra suma de 300 E . ( cat ii cerusem pe telefon ) . Am primit un email de la presupusa banca ( care sa dovedit a fii un email fals - desii parea foarte real si corespundea aproximativ cu cel al bancii ) .Acestia mi-au spus in prima instanta prin email sa fac o poza in momentul in care pun pachetul la curier si cu nr.de urmarire pentru a se putea face verificarea trimiterii de catre banca . Acestia mi-au spus si ca tranzactiile lor sun monitorizate de catre FBI si in caz de inselaciune / frauda se poate anula tranzactia fiind specificat faptul ca banii aceeia erau trimisi in schimbul produsului meu . Am trimis pachetul si pozele acestia mi-au spsu ca verifica si dupa care va extrage din contul respectivului si imi va trimite suma respectiva. La putin 2 zile am primit un email cum ca tranzactia este aprobata insa respectivu nu poate trimite mai putin de 400 E prin transfer bancar deaorece nu indeplineste nu stiu ce conditii... Si mi se va livra imediat suma de 400 E dar cel din anglia a pus " conditia" ca banii sa intra in contul meu doar in momentul in care ii trmiit eu lui suma de 100 E cum ar venii diferenta ( restul la suma aceea ) si sa ii fac poza sa trmit din nou bancii si dupa aceea banii imi vor intra in cont .Am incercat sa discut cu respectivul insa acesta insista ca nu are ce sa faca si doar in felu asta imi poate trimite banii .Telefonul in momentul acesta este blocat de catre mine si montorizat il pot localiza se alfla intr-un oras din UK . Am adresa contu bancar al respectivului desii cred ca este fictiv ca si email-urile primite . Intrebarea mea este : Se mai poate face ceva in cazu acesta ? Mai este vreo sansa sa recuperez telefonul trimis ? Multumesc .

Voi atasa si niste -print screenuri- la efectivele email-uri primite ! 

22554398_1410029575761603_162144704_n.png

22627819_1410029542428273_1341079477_n.png

22657340_1410029539094940_1966188978_n.png

• Marius changed the title to Frauda pe internet
  • Marius unlocked this topic
  • 1 year later...

Cum ai rezolvat , problema? Se pare ca am patit și eu in aceiași inselaciune, de curând , cu aceiași poveste identică. Cum și procedat? Ai ajuns la vreo rezolvare?

• 5 months later...

Buna..am o intrebare si as dori un raspuns rapid..Am comandat de pe internet mai exact un site chinezesc doua produse pentru copii cu o reducere de 96% suma totala de plata mai exact fiind 5 euro iar dupa ce am efectuat tranzactia achitand aceasta suma de 5 euro site respectiv mi-a trimis e mail cum ca tranzactia s-a efectuat  cu succes iar din contul meu s-au retras 63 de euro.țin sa mentionez ca transportul era gratis.Am încercat sa anulez comanda dar nu mai răspundea nimeni la email.Am sunat la banca sa anulez tranzactia ceea ce mi s-a spus ca e imposibil.Cei de la banca m-am sfătuit sa depun o cerere la poliție deoarece e vorba de o frauda.Acum daca se poate as dori un alt sfat din partea D-voastră,multumesc anticipat!

• 9 months later...

buna ziua,

unde reclam un site fraudulos.

am intrat pe site de unde am facut doua comenzi separate, una de $16.43 si alta de $8.09, prima trebuia sa aiba 4 produse si a doua 2 produse, la cateva zile m-am trezit ca mi-au disparut din conturi aproape 900 de lei pe cele doua comenzi. am intrat din nou pe site si am realizat ca cele doua comenzi aveau valorile pentru care am dat comenzi, dar cerand desfasuratorul/detaliile legate de fiecare comanda in parte, erau adaugate 81 si 79 de produse, insumanadu-le toate erau aproape de 1000$. cei de la banca nu au stiut sa-mi spuan nimic, mi-au reemis cele doua carduri. site-ul este functioneaza si astazi. Unde fac o reclamatie legata de frauda lor ?

• Member

Mergi la banca si depune un refuz de plata pentru tranzactiile pe care nu le recunosti. Banii iti vor fi returnati de catre banca in urma unei dispute bancare.

• 1 year later...

Primesc mesaj pentru un anunț al meu pe olx prima data când îl folosesc noroc ca aveam revolut card care îl pot sterge :))

Acolo scria business account pe wassup chiar asa ușor e sa îți faci cont business pe wassup :))

Screenshot_20220214_104540_com.whatsapp.jpg