Jump to content
POLITISTI.ro

Acţiune internaţională pentru combaterea furturilor şi traficului cu vehicule


NewsBot

Recommended Posts

Acţiune internaţională pentru combaterea furturilor şi traficului cu vehicule

 

Poliţiştii din structurile de investigaţii criminale, poliţie rutieră şi ordine publică, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., au acţionat, în intervalul 29 – 31 octombrie a.c., la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea furturilor şi traficului internaţional cu autovehicule reclamate furate.

Poliţiştii au identificat 17 vehicule care figurau în bazele de date naţionale şi internaţionale ca fiind furate.

În perioada 29 – 31 octombrie a.c., Poliţia Română a participat, alături de autorităţile din celelalte state membre ale SELEC (Southeast European Law Enforcement Center), la o acţiune internaţională LEASE CAR II, pe linia combaterii furturilor şi a traficului internaţional cu autovehicule reclamate furate.

În activităţi au fost angrenaţi poliţişti de investigaţii criminale, poliţie rutieră şi ordine publică, care au acţionat sub coordonarea Direcţiei Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Poliţiştii au desfăşurat controale în trafic, în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand, dar şi în alte zone, urmărind identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care comit astfel de fapte.

În urma acestora, la nivel naţional, au fost identificate 17 vehicule care figurau în bazele de date naţionale şi internaţionale ca fiind furate (11 autoturisme, 3 utilaje, 2 remorci şi 1 cap tractor). 6 dintre ele erau reclamate ca furate din Germania, 4 din Italia, alte 4 din România, un autovehicul era reclamat ca furat din Franţa, unul din Olanda şi unul din Suedia.

Autovehiculele au fost indisponibilizate în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice, fiind desfăşurate activităţi de colaborare prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R., pentru repatrierea acestora către părţile vătămate.

Totodată, poliţiştii desfăşoară investigaţii pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care au comis furturi de autovehicule, precum şi a celor care au traficat aceste autovehicule ori au înlesnit, prin orice mijloace, înmatricularea în circulaţie în România.

I.G.P.R. - Centrul de Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • 11 months later...

ACŢIUNE EUROPEANĂ PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI INTERNAŢIONAL DE AUTOVEHICULE FURATE

 

Poliţia Română a participat la o acţiune internaţională pentru combaterea furturilor auto şi a traficului internaţional cu autovehicule furate.

 

În urma desfăşurării operaţiunii la nivel naţional, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi a I.G.P.F., au fost identificate 30 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale.

 

La  propunerea Preşedinţiei Italiene a Uniunii Europene, în perioada 7 – 9 octombrie a.c., cele 28 de state membre au organizat o acţiune pentru combaterea furturilor şi a traficului internaţional cu autovehicule furate, acţiune sprijinită de Europol, Carpol, Interpol, Tispol şi Frontex.

 

În vederea realizării unui schimb rapid de date şi informaţii necesare poliţiştilor aflaţi în teren, la sediul Europol din Haga au fost detaşaţi poliţişti specializaţi în traficul internaţional cu autovehicule furate, din fiecare stat participant.

 

La nivel naţional, acţiunea a fost organizată şi coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi a I.G.P.F., fiind angrenate structurile de investigaţii criminale, poliţie rutieră, ordine publică, poliţie transporturi şi poliţie de frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

În cadrul operaţiunii, au fost organizate acţiuni în trafic şi în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand.

 

Astfel, la nivel naţional au fost verificate 15.525 de autoturisme, 2.036 camioane, 855 de motociclete, 1.193 de utilaje, 19.265 de persoane şi 23.414 documente.

 

Pe teritoriul României, au fost identificate 30 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale, dintre care 19 autoturisme, 2 camioane, 5 motociclete şi 4 utilaje de construcţie.

 

Dintre acestea, 15 erau reclamate ca furate din Italia, 3 reclamate ca furate din Spania, 3 reclamate ca furate din Franţa, 2 reclamate ca furate din România, 2 reclamate ca furate din Germania şi câte unul din Olanda, Ungaria, Suedia, Austria şi Marea Britanie.           

 

Autovehiculele identificate au fost indisponibilizate, în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice.

 

Cercetările sunt continuate, în colaborare cu celelalte state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R., pentru repatrierea şi predarea acestora părţilor vătămate, precum şi pentru tragerea la răspundere a persoanelor bănuite de comiterea furturilor şi a celor care au traficat aceste autovehicule ori au înlesnit prin orice mijloace înmatricularea în circulaţie în România.

 

Sursa: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.