Jump to content
POLITISTI.ro

Paza in mediul rural


dadu

Recommended Posts

e un domeniu de care nu stiu mai nimic. Eu sunt politist de frontiera si vara asta mi-am construit o casa intr-o comuna la 20km de sector unde locuiesc de o luna de zile. Aflu aici de obligativitatea de a plati o taxa de caraula de 50 de lei. Mai am un coleg care domiciliaza aici si care a avut discutie cu primaru pe tema asta, ca el fiind politist ar fi exclus de la aceasta obligativitate; da nu i-a mers, o plateste in continuare. Am mai intrebat pe un forum cu caracter general unde nu prea m-au lamurit oamenii dar am aflat de o lege, anume 333/2003. In acea lege zice la art.18,pct5 "Persoanele care nu corespund cerintelor legii pentru a indeplini atributii de paza sau care, datorita ocupatiilor profesionale, nu pot sa execute serviciul de paza sunt obligate sa achite contravaloarea prestatiilor datorate, in cuantumul stabilit prin hotarare a consiliului local" Nu stiu exact la ce fel de persoane se refera cand zice ca datorita ocupatiilor profesionale nu pot sa execute serviciul de paza. Daca se refera la politisti e clar ca nu scap.

Iar la acelasi articol dar la pct.10 zice asa "Sunt scutiti de la obligatia de a efectua paza comunala: pensionarii, bolnavii cronici incurabili ori cei cu deficiente fizice care ii fac inapti pentru serviciul de paza, persoanele care au implinit varsta de 60 de ani, militarii, politistii, preotii si pompierii"

Sunt sigur ca si printre colegii de aici de pe forum se afla locuitori ai mediului rural. Poate ma lamuriti cum sta treaba, pe prafu asta sunt dispus sa ma cert cu aia la primarie pentru 50 de lei.

Edited by dadu
Link to comment

inteleg ca as avea de ce sa ii actionez in instanta. Punctul 10 din art.18 care excepteaza politistii de la obligativitatea efectuarii pazei, banuiesc eu ca excepteaza automat si de la plata acelei taxe, intrucat taxa o achita doar cel care din diverse motive nu poate executa paza.

Link to comment

Pentru Dadu, trebuie sa faci urmatorii pasi :

1. Faci o cerere de scutire adresata catre Consiliul Local al comunei in care arati temeiul legal (legea si articolul) in care esti indreptatit sa beneficiezi de scutirea la plata taxei de paza. O adresezi consilului local, deoarece acesta este competent a acorda scutiri de la taxe si impozite.

2. Soliciti nr. de inregistrare a cererii tale de la secretarul Primariei precum sa nu uiti si mentiunea in cerere, ca doresti raspuns scris la solicitarea ta. Cererea ta este discutata in prima sedinta a Consiliului Local si supusa aprobarii ( se voteaza de catre consilieri ). De obicei aceste cereri sunt puse la ultimul punct de discutie al sedintei capitolul ,,Diverse,, ,mai mult conform legilor in vigoare sedintele sunt publice si ai dreptul sa participi chiar sa iti sustii cauza printr-o mica alocutiune . In prealabil este bine sa dicuti si cu consilerul juridic al Primariei (juristul) trebuie sa aiba, daca nu este angajat permanent al primariei, mai nou un consilier juridic arondeaza mai multe comune, explica-i situatia ta si temeiul juridic si indeamna-l sa intocmeasca un referat favorabil catre consiliu local prin care sa iti sustina cererea.

3. In caz in care cererea ta nu se aproba, de abia atunci faci o actiune in instanta de contencios administrativ, care este scutita de taxa de timbru .

P.S. Consultanta este gratuita avand in vedere ca suntem colegi... de minister. Succes !

Uitam sa iti spun ca primarul reprezinta executivul, el este cel care pune in practica executia bugetara stabilita de consililul local si tot el efectueaza scutirile in baza hotararilor emise de Consiliul Local. Sa nu uiti institutia Primarului si cea a Consiliului Local sunt diferite.

  • Upvote 5
Link to comment

Si scutirea aia e valabila pana in anul urmator, cand trebuie sa o ia de la capat. Ce imi place tara asta! Eu ma mir ca 80% dintre romani vor sa emigreze. Sunt sigur ca "dincolo" se vor plictisi. Ceea ce nu se poate spune ca se intampla aici, in tara.

Link to comment

Este normal ca scutirea sa fie valabila un an de zile, intrucat in timp poate ca situatia sa devina alta, de ex. persoana in cauza sa nu mai fie politist sa se pensioneze, etc. Astfel legea prezuma valabilitatea de un an cat tine si executia bugetara anuala.

Link to comment

Dadu, prevederile din legea 333/2003 privind paza comunala au fost modificate de legea 9/2007 , care elimină paza prin rotaţie. Art.18 din legea 333/2003 modificat în schimb prevede :

(1) În localităţile rurale se organizează paza comunală.

(2) Primarul este obligat sa ia măsuri pentru a asigura paza bunurilor publice şi ale cetăţenilor şi răspunde pentru întocmirea planului de paza a comunei.

(3) Întocmirea planului de paza, instruirea şi controlul personalului de paza din localităţile rurale se efectuează de către organele locale de poliţie sau de structurile implicate în activitatea de paza.

(4) Modalităţile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, după consultarea prealabilă a locuitorilor, în formele prevăzute de lege.

5) Plata serviciilor de paza în mediul rural, precum şi procurarea de echipamente de protecţie, însemne şi mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de paza, se asigura din bugetul local. Pentru plata serviciilor de paza, consiliile locale pot institui taxe speciale, conform legii.

Link to comment

da, am aflat si eu ulterior cautand o forma mai actualizata a legii. Punctul 10 al articolului 18 care prevedea scutirea pentru anumite categorii a fost abrogat, deci voi plati :D.

Edited by dadu
Link to comment
  • 3 weeks later...

Dar vi se pare corect ca un politist de la ordine si siguranta publica sa faca paza(adica sa plateasca) ? Cate patrulari de noapte face un politist intr-o luna? Nu le ajunge?

Link to comment

Locuim in Romania. Este posibil orice, desi chestia asta cu paza comunala ma duce cu gandul la epoca feudalismului.

Pana la urma pentru ce este paza comunala? Fiecare persoana, cu discernamant, are obligatia de a avea grija de bunul sau. Cred ca au uitat sa abroge legea privitoare la paza comunala. Ce sa pazeaca? Avutia primarului? :ner:

Link to comment

Angelfire, cu regret trebuie sa te contrazic in cele expuse de mai sus.

Constitutia Romaniei stipuleaza expres, principiul democratic si totodata fundamental al drepturilor omului, adica garanteaza si ocroteste dreptul la proprietate, in subsidiar prin lege ordinara acest principiu este transpus in practica si prin Legea 333/2003, unde administratiile publice locale, ca unul din instrumentele statului ,sunt obligate sa apere patrimoniul privat si de stat, una din forme fiind paza comunitatii. In acest sens paza unei comunitati poate fi asigurata prin institutii specializate, paza obsteasca, etc. Este absolut normal ca in cazul in care un cetatean apt de paza fiind in imposibilitatea exercitarii acestei obligatii sa fie compensata cu o taxa. Trebuie sa ne invatam ca avem drepturi dar avem si obligatii. In ceea ce priveste taxa pe care trebuie sa o achite un politist pentru acest sens si eu o consider ca neavenita, avand in vedere ca acesta prin natura serviciului oricum isi aduce aportul la paza comunitatii. Nu cred ca este o scapare a legiuitorului referitoarea la anularea acestei scutiri pentru categoria politistilor-militarilor, ci sunt sigur ca datorita foamei de bani a administratiei si trendului actual de a taia orice a dus la aceasta anulare. Un exemplu privind aceasta responsabilitate civica o gasesti si in unele state americane, unde in functie de situatia operativa sau in cazuri de criminalitate deosebita, patrulele politiei sunt suplimentate cu patrule civile de voluntari, formate uneori chiar si din politisti pensionari. Nimic nou sub soare, doar forma difera.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.