Jump to content
POLITISTI.ro

Proces verbal de contraventie (prescris?)


dc04

Recommended Posts

O sa incerc sa povestesc pe scurt intamplarea pentru a intelege cele intamplate.

Pe 15 august 2013, am fost cu 3 prieteni la marginea orasului, cu un pistol airsoft. Era(si sper eu ca este inca) pistolul meu. Ne-am oprit langa o padure, si am mers la o distanta sigura de orice fiinta umana(aprox 200 m). Dupa scurt timp (aprox 10 min) au aparut 2 politisti si 2 ziaristi (ni s-a spus apoi ca erau in cautare de femei usoare pe centura, si in lipsa(era miezul zilei) ne-au vazut pe noi de la distanta cu ajutorul DSLR-urilor echipate cu obiective specifice). Eu cu alt prieten eram la cativa zeci de metri in cautare de tinte si am venit si noi in locul cu arma airsoft cand am vazut ca vin politistii. Mentionez ca eu nu am tras nici macar un foc cu ea.

Politistii ne-au legitimat, au luat arma la soft si am fost indrumati la sediul politiei pentru clarificari(3 in masina politiei si unul din noi cu masina persoana cu care am si ajuns acolo).

Intr-un final, a fost chemat un politist de la arme si munitii care a incheiat un proces verbal de contraventie, doar mie, pentru ca era pistolul meu. Proces verbal pe care am refuzat sa-l semnez deoarece continea fapte neadevarate (amenda fiind data pentru folosirea pistolului airsoft in spatiu neamenajat, cu toate ca i-am spus de 10 ori ca eu n-am folosit-o deloc in acea zi). Din cauza ziaristilor, politistul a venit cu scopul precis sa dea amenda, initial a vurt sa dea amenda ca, am incalcat acest articol:

"Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie."

Cand i-am aratat rucsacul, a zis: "Bine, atunci iti dau amenda ca n-ai folosit-o in spatiu marcat corespunzator". Cand i-am zis ca n-am folosit-o eu, a zis ca nu conteaza oricum imi da amenda, precizand ca nu poate da avertisment din cauza jurnalistilor. I-am zis direct ca nu semnez procesul verbal pentru ca contine minciuni si cand imi vine acasa o sa-l contest in justitie. Din cate am inteles eu, procesul verbal tinea loc si de document de confiscare al pistolului airsoft.

Procesul verbal trebuia sa-mi fie comunicat, conform Art 25 alin (2) si Art 26 alin (3) al "Ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor" in termen de maxim o luna. Au trecut mai mult de 2 luni.

Intrebarile mele ar fi:

1. Acel proces verbal s-a prescris?

2. Daca "DA" prescrierea afecteaza si masura confiscarii? Trebuie sa fac o declaratie pe proprie raspundere ca e pistolul meu si o cerere sa-mi fie inapoiat? Sau exista o alta procedura?

3. Daca "NU" cum sa fac sa contest procesul verbal fara procesul verbal? Nu-mi place sa stau in ceata. Vreau sa clarific situatia.

Edited by dc04
Link to comment
 • Member

OG 2/2001 Privind regimul juridic al contraventiilor

 

"...........

 

Art. 26
 

(1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesului-verbal, copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

Art. 27
Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

..........

 

Art. 37
Procesul-verbal neatacat in termenul prevazut la art. 31
(15 zile de la comunicare) , precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
..........

Art. 39

(1) Punerea in executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:
a) de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de cate ori nu se exercita calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termenul prevazut de lege;
b) de catre instanta judecatoreasca, in celelalte cazuri.
(2) In vederea executarii amenzii, organele prevazute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel:
a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica;
b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica.
(3) Executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale.
(4) Impotriva actelor de executare se poate face contestatie la executare, in conditiile legii.

 

Art. 39 ind 1
(1) In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta in circumscriptia careia s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata.
(2) In cazul in care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda in termenul prevazut la alin. (1), instanta procedeaza, daca exista acordul expres al acestuia, la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore.
(3) Hotararea prin care s-a aplicat sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii este supusa recursului.
(4) Urmarirea punerii in executare a sentintelor se realizeaza de catre serviciul de executari civile de pe langa judecatoria in a carei raza s-a savarsit contraventia, in colaborare cu serviciile specializate din primarii."

 

Amenda ta nu s-a prescris nici decum ci se afla in debit pentru a se pune in executare conform art 39 din OG 2/2001!

Ai primit procesul verbal la domiciliu ori ti-a fost afisat iar tu ai luat sau nu la cunostinta despre el...sau mai bine zis : recunosti ca l-ai primit sau nu recunosti...gandindu-te ca poate daca declari ca nu l-ai primit scapi de amenda!

Lucru gresit pentru ca amenda daca ti-a fost afisata s-a facut in prezenta unui martor ,conform legii tocmai ca, contravenientul sa nu insinueze ca nu l-a primit!

Astfel te sfatuiesc sa mergi sa achiti sanctiunea ca altfel o sa faci munca in folosul comunitatii!

Edited by cipri83
Link to comment

Cipri83, nu e nimic de recunoscut. De la posta nu a venit nimic. Din ce spui tu, ma consideri vinovat pana la proba contrarie, parca suntem in perioada nazista.

NU a venit nimic prin posta. Nu e problema mea viteza postei romane. E vorba de lege nu de tocmeala.

NU a fost afisat nimic la domiciliul meu. Este zilnic cineva la mine acasa.

Din ce spui tu, tu pur si simplu ma consideri vinovat. Ei bine, asta trebuie dovedit.

In privinta atacarii procesului verbal, ce sa atac daca nu am acel proces verbal?

Aviz de primire valid = un aviz cu semnatura mea pe el. Asa ceva nu exista, sau e un fals ordinar.

ART. 31

(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

Mie nu mi-a fost comunicat niciun P.V., deci termenul nici macar n-a inceput. Nu uita ca totul trebuie dovedit. Eu pot dovedi ca sunt zilnic la domiciul meu deoarece am sediul social al firmei in locuinta si am program.

EU chiar am asteptat amenda, imi doresc sa o contest si sa clarific lucrurile. Tu ma sfatuiesti sa platesc o amenda data incorect? Halal sfat.

P.S. Pe viitor, citati va rog numai aliniatele in discutie, am si eu legea in fata. Asta ca sa facem topicul mai usor de citit.

P.S. 2 Imi cunosc drepturile, am facut deja memoriu la afaceri interne care s-a soldat cu venirea unui comisar de la IGPR, nu consider necesar sa va comunic rezultatele acelui memoriu. E complet incorect sa fii amendat pe principiul "n-ai basca? na amenda! ai basca? tot te amendez!". Probabil acel memoriu a facut ca sa uite cineva sa trimita acel proces verbal.

Eu va rog sa-mi comunicati care e procedura sa-mi recuperez pistolul airsoft. Sunt 99% sigur ca acel proces verbal va fi anulat, printr-o modalitate sau alta.

Multumesc!

L.E. Nu trebuie sa traiesti intr-o perioada pentru a stii cum era. Pentru asta exista istorie.

Edited by dc04
 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Ai trăit în vremurile naziste, de ştii cum era în acele vremuri?

Înseamnă că trebuie să fii destul de bătrân, în caz contrar doar reciţi nişte clişee penibile.

Link to comment
 • Moderator

Stai cam prost şi la capitolul istorie, dar mai ales şi la capitolul logică, dacă ai înţeles că cineva de aici ar fi obligat să-ţi "comunice" ţie ceva. 

Dacă nu-ţi convin răspunsurile, dă fuguţa şi plăteşte un avocat, căruia să-i vorbeşti pe un astfel de ton.

Link to comment

Tonul meu a evoluat din cauza raspunsurilor, parca date in bataie de joc. Mai bine lipsa. cipri83 m-a abordat de parca stie el ca sunt deja vinovat, neraspunzand la intrebari dar judecandu-ma si dandu-mi indicatii crepusculare. Tu Catalin ai fost sarcasticul care a venit la final sa rasuceasca cutitul in rana.

Nu mai judecati faptele, sunteti factori constatatori nu judecatori. Daca ne cunoastem fiecare meseria si responsabilitatile putem evolua. Altfel iese haos. Am povestit tot doar pentru amorul artei, sa ma fac inteles. Sa ne calmam.

Imi cer scuze ca provoc discutii contradictorii, o sa reformulez intrebarea la care, daca aveti amabilitatea, imi puteti raspunde:

Prescrierea/anularea unui proces verbal afecteaza si masura confiscarii? Trebuie sa fac o declaratie pe proprie raspundere ca bunul confiscat este al meu si o cerere sa-mi fie inapoiat? Sau exista o alta procedura?

Edited by dc04
 • Downvote 2
Link to comment
 • Moderator

imi doresc sa o contest si sa clarific lucrurile. Tu ma sfatuiesti sa platesc o amenda data incorect? Halal sfat.

P.S. Pe viitor, citati va rog numai aliniatele in discutie, am si eu legea in fata.

 

dc04 după eşti aşa deştept, de ce mai întrebi aici? Plăteşte un avocat pentru sfaturi care să-ţi convină!

Link to comment
 • Member

dc04 eu nu am spus nimic de nazism...tu insa ai facut-o!Probabil te regasesti...eu doar ti-am spus cum sta treaba conform legii nu dupa capul meu!

Daca tu iti cunosti drepturile asa bine si stii legea nu inteleg de ce mai intrii aici sa pui intrebari?

 

Mie nu mi-a fost comunicat niciun P.V., deci termenul nici macar n-a inceput. Nu uita ca totul trebuie dovedit. Eu pot dovedi ca sunt zilnic la domiciul meu deoarece am sediul social al firmei in locuinta si am program.

Am avut si eu exact o speta identica ,in care un individ a insinuat ca el nu a primit acasa amenda ,iar eu personal am afisat-o pe poarta de la intrare cu martor asistent conform legii (si respectivul avea  sediul social al firmei la domiciliu) acesta  a primit instiinatare ca amenda se afla in debit si nu i-a venit sa creada!

Iar in ceea ce consta acel memoriu poti sa il faci si la Haga, deoarece s-a respectat legea sunt absolut convins !Iar eu nu te consider vinovat de nimic ,de asta se ocupa instanta de judecata!

Edited by cipri83
Link to comment

Cred ca voi n-ati inteles. Eu vreau procesul verbal, ca sa-l pot ataca. De unde pot sa-l obtin?

De ce nu l-am luat de la inceput? Regrete tardive. Atunci am cosiderat ca nu e bine sa-mi pun semnatura pe ceva cu minciuni incluse.

Link to comment
 • Moderator

Tu nu ai înţeles că aici nimeni nu este obligat să-ţi ofere sfaturi ori consiliere juridică. REŢINE că aici nu suntem la serviciu şi nu avem niciun fel de obligaţii, iar absolut toate răspunsurile, îndrumările şi sfaturile primite, sunt oferite doar din bunăvoinţă. ;)

Link to comment
 • Administrator

Dvs. sunteţi deţinătorul adevărului absolut, iar noi trebuie obligatoriu să acceptăm că în procesul verbal sunt consemnate minciuni şi să nu cumva să îndrăznim să-i dăm crezare colegului nostru pentru că asta înseamnă că te considerăm vinovat şi suntem nazişti. Un astfel de ton şi o astfel de retorică nu se acceptă pe acest forum! La revedere!

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.