Jump to content
POLITISTI.ro

Neacordare de prioritate sau nu?

Postare recomandată

Publicat

Propun o mica discutie pe baza filmuletului de mai jos:

http://www.youtube.com/watch?v=L9W0bY8oKsw

Cel care filmeaza are prioritate de trecere fata de cei care vin din sensul opus, conform indicatorului. Data fiind configuratia soselei, cei de pe sensul opus nu pot vedea pe cei care ar putea sa vina. 

Cand cel de pe sensul opus poate vedea ca cineva vine, se opreste. O oarecare viteza, dar si lipsa de indemanare il determina pe cel care filmeaza sa isi continue drumul, lovind bordura si suferind pagube. Bine, parerea mea e ca ar fi incaput, dar sa zicem ca nu-i asa relevant.

Se poate vorbi de neacordare de prioritate?

• Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Putem să vorbim de orice dorim, inclusiv de neacordare de prioritate. În schimb dacă vrei să discutăm strict pe situaţia prezentă în film, după părerea mea vinovat de producere nu poate fi răspunzător decât conducătorul autoturismului din care se filmează.

Dacă exista contact între el şi cel care circulă din sens opus e cu totul altă mâncare de peşte şi atunci putea fi învinovăţit celălalt conducător auto. Din ce se vede în imagini, conducătorul autoturismului nu reduce deloc viteza de deplasare şi trece ca un berbec peste bordură.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Din ce văd în imagini avea loc destul să treacă pe lângă cel care circula din sens opus, dar nu a apreciat corespunzător distanţa.

• Apreciez 1
Publicat

Se pare totusi ca cel care filmat a mers la politie si a aratat filmarea, iar cel cu Laguna a fost sanctionat cu amenda si suspendarea permisului, conform procesului verbal pe care l-a aratat.

De asta am vrut sa vad si alte pareri.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Va salut cu respect.Din ce am putut constata,nefiind un sofer profesionist intrucat am permisul de conducere de 3 ani de zile,este ca la secunda 19 a acestui clip se poate zari cu foarte mare claritate indicatorul care ne arata ca avem prioritate fata de cei care vin din sensul opus,ma refer la cele 2 sageti,una alba si cealalta rosie.

Deci,cel care a filmat a avut prioritate de trecere!!!!

Publicat (modificat)

@DanAlexandru

Nu asta se discuta! Te rog frumos sa citesti cu atentie daca doresti sa participi la discutie.

Modificat de DOD
  • Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Mă îndoiesc că poliţistul care a aplicat sancţiunea a văzut aceste imagini şi sunt convins că sancţiunea a fost aplicată în baza declaraţiilor scrise ale celor doi conducători auto implicaţi.

Ori dacă conducătorul autoturismului din care se filmează a declarat în scris că a fost surprins de apariţia celui care circula din sens opus şi datorită acestui lucru a fost nevoit să execute o manevră de evitare virând spre dreapta, e normal şi firesc ca poliţistul să aprecieze că e un caz de neacordare de prioritate.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

@Marius

Este foarte posibil. El sustine ca s-au uitat impreuna la filmare.

El: "Practic decizia s-a luat dupa filmare si semnele de pe stalpi. Agentul care a scris procesul verbal s-a consultat si cu un superior."

Modificat de DOD
Publicat (modificat)

Dupa cum am spus mai sus, voiam doar si alte pareri avizate, pentru cultura mea generala. Doar urmaresc site-ul pe care s-a prezentat situatia.

Modificat de DOD
  • Moderator
Publicat
El: "Practic decizia s-a luat dupa filmare si semnele de pe stalpi. Agentul care a scris procesul verbal s-a consultat si cu un superior."

Minte cu neruşinare şi habar nu are despre ce vorbeşte. Te asigur că pentru soluţionarea tamponărilor obligatoriu se completează declaraţii scrie (tipizate, cele care au pe verso şi schiţa accidentului) de către conducătorii auto implicaţi aşa cum prevede procedura, iar acele declaraţii scrise/semnate etc. rămân la poliţie şi constituie mijloace de probă.

Publicat

Domnule DOD,in primul rand nu hotarasti dumneata cine intra in discutie atata timp cat ai postat ceva si ai cerut o parere.In al doilea rand eu consider ca cel care a filmat a avut toate motivele de a-l invinui pe cel cu Laguna,putea invoca multe aspecte inclusiv neacordarea de prioritate.Cel cu Laguna putea sa opreasca masina si sa astepte sa treaca cel care a filmat,lucru pe care nu l-a facut,putea sa se dea mai langa bordura sa-i faca loc sa treaca.

Pe de alta parte si cel care a filmat putea in primul rand sa reduca viteza si sa treaca mai cu atentie pe langa cel cu Laguna.

Singurul motiv pentru care cel cu Laguna s-a ales cu permisul suspendat este neacordarea de prioritate.

Dar aici apare o alta intrebare.Filmarea aceea video nu cred ca ar fi fost o proba veridica deoarece nu este o sursa video verificata.Ma refer la cazurile descreieratilor care se filmeaza in timp ce ruleaza cu viteza foarte mare in timp ce conduc autoturisme.

Publicat (modificat)

Domnule DOD,in primul rand nu hotarasti dumneata cine intra in discutie atata timp cat ai postat ceva si ai cerut o parere.In al doilea rand eu consider ca cel care a filmat a avut toate motivele de a-l invinui pe cel cu Laguna,putea invoca multe aspecte inclusiv neacordarea de prioritate.Cel cu Laguna putea sa opreasca masina si sa astepte sa treaca cel care a filmat,lucru pe care nu l-a facut,putea sa se dea mai langa bordura sa-i faca loc sa treaca.

Pe de alta parte si cel care a filmat putea in primul rand sa reduca viteza si sa treaca mai cu atentie pe langa cel cu Laguna.

Singurul motiv pentru care cel cu Laguna s-a ales cu permisul suspendat este neacordarea de prioritate.

Dar aici apare o alta intrebare.Filmarea aceea video nu cred ca ar fi fost o proba veridica deoarece nu este o sursa video verificata.Ma refer la cazurile descreieratilor care se filmeaza in timp ce ruleaza cu viteza foarte mare in timp ce conduc autoturisme.

Cel cu Laguna se opreste, daca te uiti mai atent pe filmare. Cat de devreme sa se opreasca, daca drumul e in curba si nu poate vedea daca va veni cineva sau nu? Cand a vazut s-a oprit.

Filmarea poate fi proba si nici n-ar fi primul care ar folosi-o in instanta. Comparatia acestei filmari cu a celor care se filmeaza ruland cu viteza este eronata.

Aceasta filmare nu masoara nimic, ci prezinta un fapt care poate fi coroborat cu alte mijloace de proba. Acele filmari despre care vorbesti nu pot fi luate in considerare deoarece viteza nu a fost masurata cu aparatura omologata.

Aici nu se masoara nimic, ci se prezinta un fapt la fel ca un martor, care este la fel de neomologat. Esti neinformat, nu cunosti legislatia in sensul asta si vorbesti din legende. Ramai la subiect si lasa filmarea ca proba sau nu.

Modificat de DOD
  • Moderator
Publicat

Nu e chiar aşa de simplu aspectul ăsta cu filmările şi s-a mai discutat despre chestiunea asta pe forum.

Poliţistul pentru soluţionarea unui eveniment rutier (aplicarea unei sancţiuni pe care nu a constatat-o direct) nu se poate baza pe filmarea unui conducător auto şi cred că este lesne de înţeles că există pe lângă prevederile legale şi alte motive.

Nu se poate aplica o sancţiune doar în baza unor imagini care NU sunt preluate cu mijloace tehnice aparţinând instituţiilor statului şi nu aparţin acestora, pentru că mâine/poimâine conducâtorul auto le poate distruge/şterge şi aşa mai departe (poate face orice doreşte cu ele pt că sunt proprietatea lui) iar o eventuală constatare a poliţistului nu o să mai aibă niciun suport.

Din aceste motive, de bază pentru constatările care nu se fac direct prin propriile simţiuri ale poliţistului rămân mijloacele de probă scrise, adică cele care rămân în custodia organelor de poliţie şi pot fi trimise instanţei de judecată în situaţia unei contestaţii.

• Membru
Publicat

Eu am impresia ca cel de la volan nu stie sa conduca...sau are probleme cu vedere!El putea pur si simplu sa incetineasca si nu trebuia sa loveasca bordura, si ar fi avut loc pentru ca cel cu Laguna parca s-a oprit sau merge foarte incet!Si sa fim seriosi ce mai putea  cel cu Lagunaul sa faca in acel moment ?Sa dea cu spatele sa se evapore ca vine individul asta cu viteza?

Publicat

@Marius

Sunt de acord ca nu este simplu in situatiile expuse de tine. Dar este binevenita atunci cand cel pagubit o are si o lasa pe un CD la dosar, impreuna cu celelalte mijloace.

Da, in cazul asta e greu ca ala cu Laguna sa se foloseasca de filmarea celuilalt. Nu prea are cum.

Publicat

Problema este ca domnul DOD este soferul gasit vinovat si doreste sa caute un motive de a constesta contraventia.Eu consider ca legea este in favoarea celui care a filmat pentru ca are prioritate de a continua drumul.Stiu ca in ceea ce priveste filmarea,dreptatea este undeva la mijloc intrucat ambii conducatori auto se puteau evita unul pe celalalt.

Publicat (modificat)

Eu zic sa te lasi de speculatii penibile si sa-ti vezi de subiect. De la inceput vorbeai eronat.

Ca fapt divers, eu detin o camera de masina si nu plec la drum fara, niciodata. Cu siguranta aveam incidentul si din celalalt unghi.

Mai mult, e cam greu sa fiu in Iasi pe data de 14(lucru care se poate verifica dupa ip) cand discutam intr-un alt topic, dar si in Sibiu la acel incident.

In plus, reciteste titlul rubricii: "Intreaba un politist". Asa ca te rog frumos sa nu ma plictisesti .

Modificat de DOD
  • Displace 1
Publicat

Daca intr-adevar nu esti parte in acest incident cu cei 2 soferi atunci incerci sa inveti pe politistii rutieri prezenti pe forum cum trebuie sa se aplice legislatia,iei filmulete de pe net si vrei sa o faci pe desteptul.

• Moderator
Publicat

Chiar credeţi că e utilă pentru cineva această dispută?

Folosiţi şi voi :)

• Membru
Publicat

Cred ca ar fi bine sa terminati cu chestiile astea!Daca aveti ce personal de impartit exista PM-ul!

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Se poate vorbi despre neaordare de prioritate. Da, legal cel cu Laguna nu i-a acordat prioritate. Dar cel cu Laguna nu se face vinovat şi de producerea accidentului. Dacă ar exista în lege o sancţiune pentru prostie, omul ce a filmat s-ar încadra cu succes. Avea loc să treacă, dar habar nu are să conducă, s-a pierdut când a realizat că drumul se îngustează şi a sărit ca disperatu-n bordură cu roţile de pe partea dreaptă. Ceea ce dovedeşte că nu simte maşina, nu apreciază pe unde-i calcă roţile. 

Publicat

Eu ma uit la figura soferului si mi se pare ca nu a reactionat deloc la masina care-i venea din fata. Nu a luat deloc volan dreapta, nici macar nu s-a uitat urat in directia celuilalt sofer. Cred ca era convins ca incap amandoi si nici nu si-a dat seama cat de aproape e de bordura; asta e evident, uitati-va ce surprins e cand ii sare masina-n sus.

• Moderator
Publicat

Mie mi se pare că se uită la Laguna aia şi nu realizează că ajunge cu roţile de pe partea dreaptă în bordură.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.