Jump to content
POLITISTI.ro

Permis conducere austriac suspendat in Romania

Postare recomandată

Publicat

Sunt cetatzean austriac, domiciliul in Austria (nascut in Romania), fara acte romanesti si fara domiciliu, nici macar temporar in Romania. Vara trecuta doream sa-i arat fetei mele de 19 ani cea mai frumoasa tzara din lume si am facut turul Romaniei.

In data de 15 iulie am fost prins conducand cu 114 la ora intr-o localitate mica din Moldova. Amenda de 360 lei am platit pe loc, permisul mi-a fost retzinut pt 90 zile (proces verbal), si mi s-a eliberat o dovada cu drept de circulatie pt 15 zile. Am aflat ca exista posibilitatea restituirii permisului in scopul de a calatori pana acasa, (dovada nefiind valabila in strainatate iar eu trebuia sa ma intorc acasa), si a doua zi la amiaza m-am prezentat la Inspectoratul Judetzean, Politia Rutiera, unde Seful mi-a aprobat restituirea permisului, cu conditzia ca mai am voie sa conduc in Romania doar 24 de ore (in loc de 15 zile cat era pe dovada) si doar in scopul de a parasi tara. Toate astea am redat si intrun act notarial si am primis permisul inapoi (il am si astazi), semnand inca o data ca am voie sa conduc in Romania doar 24 de ore, dupa care am interdictzie de a conduce in Romania timp de 90 de zile. Dovada de 15 zile mi-a fost retinuta, si (banuiesc) anulata.

Acum 3 saptamani, aflandu-ma la Bucuresti (cu avionul) , un amic s-a in interesat de ce scrie in calculatorul politiei, si spre stupoarea mea mia comunicat ca interdictia dreptului de a conduce este de 120 zile si nu 90. Deci in calculatorul politiei apare ca eu 120 de zile nu am voie sa conduc. Aceeasi persoana mi-a mai spus ca da, pe procesul verbal scrie 90 de zile, dar dupa 90 de zile eu trebuie sa dau un examen, si daca nu reusesc examenul sau nu dau, se prelungeste automat cu 30 zile. Dupa 120 de zile nu mai trebuie sa dau nici un examen, pot sa conduc linistit.

Va rog mult sa ma ajutatzi sa ma lamuresc cu urmatoarele:

- poate fi adevarat ca, desi in orice act scrie 90 de zile, dreptul meu de a conduce in RO este automat suspendat 120 de zile. ?

- exista un nr de tel unde ma pot interesa direct, care este adevarul, pana cand nu am voie sa conduc ? Ma aflu in strainatate, si pot doar sa sun sau sa scriu un email.

- intentzionez sa ma duc peste 2 sapt cu masina in RO. adica la 115 zile dupa eveniment. daca cumva sunt oprit si controlat, ajuta la ceva sa arat procesul verbal original (unde e specificat 90 de zile), sau politistul care ma  controleaza este obligat sa retzina permisul si sa deschida dosar penal ? ce se intampla in acest caz?

multumiri mult pt ajutor

Publicat

Incercati sa luati legatura cu poltistii de la Serviciul Rutier din judetul unde a fost retinut permisul si veti afla de ei datele necesare.

Publicat

Din cate stiu eu, la permisele straine nu se majoreaza perioada de suspendare si nici nu se reduce prin testare. Nu ati mai avut permisul retinut/suspendat in Romania cu mai putin de sase luni inaintea faptei de viteza 114?

Publicat

Nu este suficient, perioada de suspendare este de 120 de zile, 90 de zile pentru viteza si 30 de zile pentru examen. Ar fi bine sa mai astepti inca 5 zile daca atatea sunt in total ca altfel vei savarsi o infractiune si ti se va face dosar penal.

Publicat

Nu, nu am avut inca niciodata permisul suspendat, nici in Romania, nici in Austria. Deci este sigur ca 120 de zile nu am voie sa conduc, desi in procesul verbal scrie doar 90 ?  Nu trebuia sa mi se aduca asta la cunostintza ? Stiu ca am semnat o tona de hartii si declaratzii unde peste tot era vorba de 90 de zile.

Nu vreau sa risc dosar penal, imi pot amana plecarea in RO sau imi pot lua sofer de la granitza. Vroiam doar sa fiu informat corect.

Doresc sa remarc  ca am ramas foarte placut impresionat, de respectul, politetzea si profesionalismul cu care am fost tratat de fiecare poltist !!!  Este un mare pas inainte pentru Romania !!!

Publicat (modificat)

Nu trebuia sa mi se aduca asta la cunostintza ?

În principiu nu, pentru că prelungirea este specificată în lege, iar legea se presupune că o cunoști (sau, dacă n-o cunoști, e problema ta; necunoașterea ei nu te exonerează de răspundere).

Totuși, cred că-mi scapă ceva. Dacă permisul a fost reținut pentru viteză, atunci de ce s-ar prelungi suspendarea cu treizeci de zile? Din ce văd în articolul 106, testul n-ar fi obligatoriu în cazuri de viteză:

Art.106.

(1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;

c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.

(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Nu scrie nimic de viteză.

Mai e vreun articol care mi-a scăpat? Sau s-a modificat 106 între timp și nu-i asta ultima variantă? :unsure:

Sau poate că în afară de viteză ai mai făcut și altceva?

Modificat de VladSoare
Publicat

Nu, nu a fost absolut nimic in afara de viteza. Alcool aveam zero, si nici nu s-a pus problema unei verificari. Alte vehicole sau persoane nu au fost implicate. Cazul nu a ajuns la nici un judecator sau procuror. deci absolut sigur doar viteza.

Publicat

Suspendarea este de 90 de zile. Nici eu nu inteleg acum de ce suspendarea ar fi de 120 de zile in conditiile in care soferul sustine ca a si predat permisul de conducere.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.