Jump to content
POLITISTI.ro

Cardul National de Sanatate - OUG pt modificarea si completarea Legii 95/2006


Catalin

Recommended Posts

 • Moderator

Guvernul României a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate.

Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat, dar şi pentru medici care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional.

Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate.

Cardul asiguratului va cuprinde unele informaţii minime despre cetăţean, precum:

 • datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului;
 • cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
 • numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.
  Pe lângă acestea, cardul va conţine şi alte date, de natură medicală, care vor fi stocate pe un cip. Cip-ul va conţine informaţii, ca de exemplu:
  • diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice;
  • grupa sanguină şi Rh;
  • acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces;
  • medic de familie: nume, prenume, date contact.
  • Informaţia referitoare la acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, se va înregistra pe cip-ul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, sub condiţia respectării dispoziţiilor prevăzute la art. 147 pct. 5 din Legea nr. 95/2006 (prin act notarial de consimţământ pentru prelevare sau înscrierea în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule), iar accesul la această informaţie a personalului medical va fi stabilit prin Normele metodologice date în aplicarea legii.

   Dacă pacientul are nevoie de o reţetă, acesta va merge cu cardul medical la medicul de familie, care la rândul său va introduce în sistem şi cardul său pentru a putea accesa informaţiile şi a elibera reţeta. Totuși, nu se va putea efectua nici un serviciu medical dacă nu există două carduri în acelaşi timp introduse în sistem (cardul pacientului și un card profesional al unui medic).

   Contravaloarea emiterii cardului, este estimată la suma de doi euro. Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu excepţia serviciilor de urgenţă.

   Cardul va fi livrat prin poştă, la domiciliu, fiecărui asigurat.

   Producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se realizează de către Imprimeria Naţională SA, iar personalizarea documentului, de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generate de Paşapoarte, structură componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Link to comment
 • Member

Este o tampenie sa stochezi datele pe card daca exista si un sistem integrat informatic, cardul ar avea rost doar de identificare ca si cardul de identitate electronic.

In afara de asta cardul va contine circuite rezonante microstrip si va putea fi citit de la cativa metri distanta. Datorita acestui lucru, fara a fi nevoie de cine stie ce dispozitive complicate, se poate afla exact, de exemplu, cine a intrat pe o usa, etc.

Daca nu au putut sa ne bage pe gat cardurile electronice de identitate, ne baga pe gat carduri de sanatate.

Astfel:

- asiguratul suporta toate costurile - contravaloarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi costurile aferente distribuţiei acestuia,

- CNAS suporta restul cheltuielilor - adica nimic. :clip:

Cardurile vor fi valabile 1 an si vor trebui reinoite, adica o mare afacere ... :naughty:

Edited by Octavian
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.