Jump to content
POLITISTI.ro

Abuz al unui agent paza

mares

Recommended Posts

Buna ziua,vreau sa va intreb ce atributii au agentii de paza din supermarket?Am fost oprita la iesire de un agent de paza,si pe un ton autoritar ghidata catre o incapere privata unde am fost supusa unui control corporal,eu neavand geanta asupra mea.M'am simtit groaznic e prima oara cand mi se intampla asa ceva si chiar nu am stiut cum sa actionez.Agentul de paza imi vorbea foarte urat era clar ca avea o problema cu mine,cum nu a gasit absolut nimic asupra mea l'am intrebat daca isi cere scuze,la care am primit niste injurii si am fost jignita in ultimul hal in timp ce un alt agent de paza radea.Am primit apoi promisiunea ca voi fi controlata de cate ori vin aici doar pentru ca asa vrea agentul respectiv.Ce au voie sa faca agentii de paza si ce pot sa fac in caz ca se comite un astfel de abuz in caz ca esti injurat,trebuia sa refuz controlul,sa refuz sa merg in incaperea lor?Ce pot face am voie sa chem politita si sa depun plangere impotriva individului? Va multumesc

• Moderator

Atributiile oricarui agent de paza se regasesc in legea nr. 333/2003.

Agentii de paza nu au voie sa efectueze control corporal sau al bagajelor, acesta este atributul Politiei.

Poti depune plangere impotriva grobianului, cu atat mai mult cu cat tu esti femeie si el ca barbat si-a permis sa iti faca un control corporal.

• Moderator

Cum ai fost controlată? Mă refer la modul cum s-a efectuat controlul în aceea cameră, dacă s-a efectuat prin palparea corpului sau verbal ţi s-a cerut să le arăţi ce ai în buzunare şi aşa mai departe? 

• Member

Cand eram in practica, persoanele care erau surprinse pe camerele video ca sustrag produse din magazine ( in special supermarketuri ), erau conduse de catre agentii de paza intr-o incapare a lor si anuntau politia. Nu faceau ei niciun control corporal sau al bagajelor.

Poate doamna de mai sus "a omis" cateva fragmente din intamplarea respectiva.

Controlul a insemnat sa fiu buzunarita de agentii de paza sa mi se numere banii pe care ii am la mine nu mi'au zis sa scot absolut nimic din ce aveam deja in buzunare.Mi se pare incredibil sa fiu injurata in ultimul hal intr'un loc public de cineva care trebuia sa'mi asigure securitatea,si asta dupa ce nu a fost gasit absolut nimic asupra mea.Vreau sa stiu ce pot sa fac sau cum sa actionez pe viitor,sunt obligata sa merg in camera privata,au voie sa ma bruscheze sau sa ma duca cu forta?ce pot face, sa refuz orice control si sa chem politia?politita in cazul in care se comite un abuz nu are nici o putere asupra agentilor de paza,nu se pot aplica amenzi?sa depun plangere la politie sau la procuratura?Mi se pare foarte ciudat sa fiu condusa intr'o camera inchisa unde probabil nu sunt nici camere de luat vederi,pot sa il dau in judecata pe agentul respectiv? 

Agentii de paza, in cazul in care au suspiciuni cu privire la o persoana, ii pot solicita acesteia sa astepte sosirea organelor de politie pentru lamurirea situatiei. Politistii sunt abilitati, conform legii, sa efectueze verificari cu privire la persoana respectiva. Controlul corporal sumar se efectueza de catre politisti de acelasi sex cu persoana controlata sau ii se poate solicita persoanei controlate sa scoata tot ce are in geanta sau in buzunarele imbracamintei. 

Agentii de paza trebuie sa aiba un comportament civilizat fata de celelalte persoane, iar daca ai fost jignita poti depune plangere la sediul unitatii de politie pe raza caruia este situat supermarket-ul respectiv.

Da, poti solicita sprijinul organelor de politie in cazul in care mai ai astfel de probleme.

Dar, atentie, sustragerea de bunuri din magazine constituie infractiunea de furt calificat!