Jump to content
POLITISTI.ro

Proiectul de modificare a OUG nr. 195/2002

Postare recomandată

• Membru
Publicat (modificat)

http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/OuG%20pt%20modif%20OuG%20195-2002%20-%2020sept2013.pdf

Hai, rutieristii, dati-va cu parerea!

La prima citire scurta, am doua observatii:

La pct. 17 mi se pare o balarie treaba cu "nu exista posibilitatea executarii silite". Imi comunica mie primarul dupa 7 luni ca nu are bani in cont, nu i-a putut lua porcul din curte si eu trebuie sa ii suspend permisul...!?

Nu este armonizat deloc cu noul Cod de procedura penala. Acolo sunt alte solutii decat cele din prezent...nu mai exista incetare/scoatere/amenda administrativa, bla, bla...

Modificat de Ecou
Publicat

99/1 8 si 9 se abroga ? Adica nu mai sunt obligat sa poate centrura/casca ??

• Displace 1
Publicat

Eu cred ca daca se aproba numarul accidentelor va scadea. In prezent meseriasii merg prin localitati cu "pana in 99km/h", ca sa nu ramana fara permis, iar daca se aproba vor merge pana in 79 km/h.

Mi se pare interesanta prevederea aia la cfr, cu montarea mijloacelor de supraveghere.

La cum se circula in prezent, daca ar fi in vigoare noilr prevederi, nu ne-ar ajunge un top de dovezi nici doua zile.

99/1 8 si 9 se abroga ? Adica nu mai sunt obligat sa poate centrura/casca ??

Se abroga la art. 99, dar le introduce la art. 100 pentru a majora si amenda.
  • Moderator
Publicat
Am văzut că amenzile aplicate cetăţenilor stăini sau cetăţenilor români cu domiciliul/rezidenţa în străinătate, se fac venit la bugetul de stat.
Mi-ar fi plăcut să văd şi o prevedere conform căreia x% din sumele încasate din amenzile aplicate de Poliţia Rutieră să intre în bugetul Poliţiei Române. La ministerul justiţiei s-au tot introdus în ultimii ani, fel şi fel de taxe ori s-au mărit, care ajung şi sunt folosite pentru funcţionare, dotare, etc nu văd de ce la poliţie nu s-ar putea.

Şi întradevăr adăugarea acelei prevederi "atunci când nu există posibilitatea executării silite" aruncă în derizoriu toată această noutate a suspendării permisului celor ce nu plătesc amenzile. De ani buni s-a dovedit că actualul sistem de executare silită al autorităţilor locale este complet ineficient. 
Publicat

In forma actuala pe cetatenii straini ii doare in cot daca isi platesc amenzile sau nu. Trebuie gasita o modalitate de verficare, daca acestia si-au achitat sau nu amenzile. Sunt o gramada de cetateni straini cu afaceri in Romania si stiu foarte bine ca nu avem ce sa le facem, stau la amenda ca mielu la taiere. Doar cand e vorba de permis atunci sunt mai stresati.

Ar trebui sa se gaseasca o modalitate de constrangere pentru ca acestia sa-si plateasca amenzile ori pe loc ori in 48 de ore. Sa li se ridice un bun de valoarea apropiata a amenzii, pana la autoturism asa cum e in Austria.

L-am auzit pe ponta ca ridica pragul de alcoolemie la 0.20 in aerul suflat si scade la 0,50 pentru infractiune. Pai nenea ponta pana acum am vorbit ca vrem sa nu mai fie atatia betivi pe sosele si tu acum le dai sansa sa bea si apoi sa conduca. Atunci ma gandesc ca la limita de alcoolemie in tester o sa fie 0,25, sa vezi de-acum dosare penale.

• Moderator
Publicat

Am văzut şi eu declaraţia primului ministru, iar referitor la plata amenzilor spunea ceva de un cont unic la Trezorerie, unde poliţia să verifice după cele 30 de zile dacă s-a plătit amenda sau nu, după care să le fie suspendat permisul celor ce nu au plătit. Dar cică nu e nimic sigur, încă se discută cu ministerul finanţelor.

Cât despre alcoolemie, populismul politicienilor îşi produce efectele. Se deschide o cutie a Pandorei. Mai mult decât atât, în loc să se simplifice lucrurile , mai mult se complică. Tocmai prin această scădere a pragului pt infracţiune la 0.5. Se exagerează cu această incriminare ca infracţiuni a unor fapte, nu face decât să le transforme în nişte sancţiuni ineficiente. Politicienii transformă cu uşurinţă orice faptă în infracţiune, iar magistraţii având în vedere pericolul social aplică nişte sancţiuni cu suspendare, amendă administrativă, etc Care este efectul? Efectul este că omul de rând percepe că nu se aplică legea. De ce? Pentru că el vede beţivul care face circ când este prins, iar după aceea îl vede liber şi chiar că conduce din nou. 

Iar în astfel de situaţii, tot poliţia este cea care pierde la capitolul percepţiei publice, deşi îşi face treaba întocmindu-se dosare penale pe bandă rulantă, dar din moment ce orice faptă este infracţiune, pentru că politicienii trăiesc cu impresia că rezolvă problema, iar când acestea ajung pe masa magistraţilor, datorită practicii judiciare, ele nu au finalitatea la care românii se aşteaptă.

Publicat (modificat)

Pai si daca exista acel cont unic, sa zicem ca la cetateanul român se poate aplica dar strainul in 24 de ore maxim e la granita si a plecat, ce-i mai faci, nimic.

Sa vezi ce noroc au aia care sunt intre 0.21 la 0,25 :)

Modificat de Rusy
Publicat (modificat)

Parerea mea e ca cetatenii straini ar trebui sa plateasca obligatoriu pe loc amenda. Sau daca nu, sa se introduca tichetul de amenzi, ca sa ii poti urmari pe cei ce nu le platesc.

In legatura cu alcoolul, cred ca vor fi o multime de dosare, ca doar stiti romanul " daca ii dai un deget..."

Modificat de Bestiuta
  • Apreciez 1
Publicat (modificat)

Bai fratilor la dosare nu e vorba de 0,50 in sange, ci 0,50 in aerul expirat. Cel putin asa zic astia la stiri.

In concluzie, astia vor sa mareasca pragurile alcoolemiei la 0,21 respectiv 0,51.

Modificat de Bestiuta
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Ei pot sa zica ce vor dar zic prostii, in oug 195 scrie de 0,80 in sange deci nu au cum sa scrie in aerul expirat. Probabil va fi 0,50 in sange.

Publicat (modificat)

Corect. De la 0.11 pana la 0.25 alcool pur in aer expirat contranventie, iar de la 0.26 mergi la IML. Referitor la regulile europene privind consumul de alcool la volan cu valoare de 0.8 g/l alcool in sange mai sunt Cipru, Irlanda, Uk restul tarilor avand 0.5 g/l alcool in sange cu exceptia Croatiei, Estoniei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Slovaciei si Ucrainei care au toleranta 0

Modificat de AndreiS
Publicat (modificat)

sa vezi dosare pe 87 cu 1, ca fraierii nu isi dau seama ce capcana este alcoolemia in aerul expirat de 0,10 si dosarul de la 0,25, ei isi inchipuie ca o bere, cum zic astia, are acelasi efect la toti si oricine bea o bere sau un pahar de vin are aceeasi alcolemie, ca sa nu mai spun cum oare o sa pastreze controlul intre 0,10 si 0,25. Problema tine si de procurori si judecatori, daca se merge pe RTUP si in istanta i-o trage cel putin cu suspendare vor fi efecte.

Modificat de sorinel
  • Moderator
Publicat

Şi să vezi ce ceartă-n stradă când omul a băut o bere, exact cum a zis primul ministru la teveu, iar poliţistul rău şi abuzator l-a testat cu etilotestul şi valoarea rezultată este mai mare. Să vezi acolo circ şi scandal, din moment ce Ponta i-a spus lui la tv că are voie o bere. 

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

da, dar a uitat sa spuna ca fara alcool maxim cate rabzi sau ultima descoperire, bere cu lamaie-alcool 1,5% maxim una.

Modificat de sorinel
  • Membru
Publicat

pct 37 e maxim... ai avut cu 60km/h peste limita legala si ai facut accident soldat doar cu pagube materiale - amenda clasa a VI-a... dar tare sunt eu curios cum o sa se stabileasca acea viteza. ... si inca ceva... 9 puncte amenda ca nu porti centura ? eu asa inteleg... sau cel putin sunt 6 de penalizare daca au introdus-o la 108/1/d...

Publicat

Viteza de rulare in momentul impactului se poate stabili prin expertiza. In leg cu sanctionarea " ca nu porti centura" va fi prevazuta de art 100/1/14 care este acum in clasa a II -a adica 4-5 pct amenda si masura complementara de 6 pct penalizare 108/1/11 (vezi pct 47). Vom vedea!

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat

din cate inteleg eu 100/1/14 este pentru pasageri, nu pentru conducatorul auto, in fine, din cate imi dau eu seama are multe lacune... si la fel de interpretabila. Legat de viteza la accidente soldate doar cu pagube materiale... tare sunt curios daca se vor face expertize. Legat de acel punct nu cred ca se va putea constata vreo contraventie.. doar in cazul in care este filmat cu aparatul radar in momentul producerii evenimentului

Publicat

Precizare privind amanarea adoptarii Codului Rutier

Referitor la proiectul de Ordonanță de Guvern privind modificarea unor aspecte din Codul Rutier, Ministerul Afacerilor Interne face următoarele precizări:

Decizia de amânare a adoptării Ordonanței de urgență privind unele modificări ale Codului Rutier a fost luată pe considerente tehnice, care țin de modalitatea concretă de operaționalizare cu precizie a sistemului de evidențiere a plății amenzilor, survenite între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor.

Proiectul Ordonanței de urgență privind unele modificări ale Codului Rutier va fi reprogramat pentru prima ședință de Guvern de săptămâna viitoare.

Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

• Membru activ
Publicat

In lumina evenimentelor recente, ma gandesc la un singur lucru: exista sanse ca acele masuri drastice din Codul Rutier, acele amenzi mari sa fie aplicate de comunitari cu creierasul lor neted :wacko:

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.