Jump to content
POLITISTI.ro

Problema cu recuparare prejudiciu

Postare recomandată

Publicat

Buna seara.

Am si eu o problema si poate pot primi un raspuns aici.

Acum 4 saptamani am fost cu un prieten de a schimbat un telefon. Eu am vorbit telefonic cu clientul, telefonul i-a fost dat de prietenul meu, iar produsul primit la schimb a fost luat tot de el.

Telefonul s-a dovedit a fi furat, iar cumparatorul m-a sunat pe mine ca ma da in judecata pentru recuperare prejudiciu. 

Ce pot face in situatia asta? Mentionez ca prietenul este cercetat pentru talharie.

• Moderator
Publicat

De regula, fiecare avem cate un prieten in care ne regasim de multe ori :)

• Apreciez 1
Publicat

O sa incerc sa explic mai pe larg. 

Am un vechi prieten, pe care il cunosteam de la tara. Ma suna ca are un telefon de vanzare, si daca il ajut sa il vanda.

A venit in bucuresti, a gasit pe unul pe acolo care vroia sa ii dea la schimb un laptop si o diferenta (200ron parca). 

l-am sunat eu pe ala, cunosteam si bucurestiul, si am zis sa vorbesc eu cu el, sa ne intelegem mai bine.

Ne-am intalnit, prietenul i-a dat telefonul, s-a uitat la el, la laptop, si la urma a luat laptopul si banii de la persoana respectiva. 

Acum 2 saptamani, am fost contactat de politie cum ca telefonul ala era furat. Am dat declaratie cu tot ce s-a intamplat.

Acum cumparatorul ma suna ca vrea sa recupereze banii de pe telefon, si ca ma da in judecata pe mine, ca eu am sunat sa stabilesc intalnirea.

Prietenul asta al meu este cercetat acuma pentru talharie (si ce o mai fi pe acolo, nu cunosc prea bine partea aia de problema).

Ce se poate face in situatia asta? 

Publicat

o tipa din brasov...vad ca ma vedeti ca pe 'prietenul' meu, dar daca as fi fost eu ala, nu cred ca mai avea rost sa postez intrebarea....si dupa cum am scris, nu am luat eu telefonul de la el si l-am dat mai departe, m-am dus cu el cand l-a dat (din mana lui, banuiesc ca si asta conteaza putin).

• Moderator
Publicat

Ştii ce înseamnă de exemplu tăinuirea? Încearcă o căutare pe google ca să-ţi faci o idee, iar după să ne povesteşti cu amănunte cum s-au petrecut faptele, asta dacă vrei să-ţi spunem cum stă treaba în realitate, riscurile la care eşti expus şi aşa mai departe.

Ce ai povestit până acum nu pare să fie tot, lipsesc ceva amănunte ce pot fi esenţiale. ;)

Publicat

Am citit acum ce inseamna tainuirea, si presupune ca eu sa fi stiut ca telefonul era furat si sa il fi vandut eu mai departe( din ce inteleg eu).

Acum, telefonul nu a fost la mine deloc, el i l-a dat in mana cumparatorului. 

De cumparator am dat pe internet, unde era numarul lui si l-am sunat.

Am stabilit eu locul de intalnire cu el, astalalt nu stie bucuresti-ul.

Cand am ajuns acolo I-a dat telefonul, s-a uitat la el. Cand s-a finalizat tranzactia prietenul asta a luat laptopul si banii, si am plecat toti...

• Moderator
Publicat

Serios? În textul de lege nu scrie şi: "înlesnirea valorificării acestuia". Asta ce crezi că înseamnă?

Înseamnă că nu ai de ce să-ţi faci griji, nu e mare lucru o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

Publicat

de asemenea mai scrie si "cunoscând ca bunul provine din savârşirea unei fapte prevazute de legea penala". 

dar tocmai pentru ca nu cunosc si, evident, nu inteleg bine legea, am intrebat.

In cazul de fata, eu necunoscand provenienta telefonului, si restul detaliilor sunt mai sus, cam in ce situatie sunt?

Mersi de raspunsuri!

• Moderator
Publicat

Să înţelegem că a venit un "pretin" la tine cu un telefon şmecher şi nu l-ai întrebat, nu aţi discutat nimic, nu a suflat absolut niciun cuvinţel despre provenienţa bunului, aţi trecut direct la valorificarea lui doar aşa din inimă largă, nu-i aşa?

Nu te întrebi deloc, oare "pretinul" ăsta al tău tot aşa să fi consemnat în declaraţiile date? Tu ce crezi?

Publicat

Nu am pus problema asa. Il cunosc de destul de mult timp, a zis ca il vinde ca are nevoie de bani. Nu mi-a trecut prin cap sa intreb de unde il are.

Nu stiu ce a declarat el. Inteleg ca daca asta a declarat altceva in declaratia lui, pot avea si eu probleme, dar nu e legat de procesul cu talharia?

Dar eu vroiam sa stiu despre faptul ca ma da pe mine in judecata ala care a luat telefonul. 

Acum, cam ce optiuni am?  Se poate lua ceva de la politie cum ca nu eu sunt cel cercetat de furtul telefonului? 

• Moderator
Publicat

Păgubitul ăla te poate da în judecată pentru absolut orice-i trece lui prin cap. De ce? Pentru că are acest drept, aşa-i legea. Oricine te poate acuza că ai furat luna de pe cer într-o dimineaţă şi instituţiile statului sunt obligate să dea curs plângerii cetăţeanului, să facă cercetări etc. Acum păgubitul ăla te poate acuza de complicitate la înşelăciune, e dreptul lui! E dreptul lui să nu creadă varianta ta şi să fie convins că ai ştiut şi l-ai atras cu bună ştiinţă în această problemă. Dar asta nu înseamnă că automat vei ajunge la puşcărie sau că îi vei plăti telefonul. 

• Apreciez 1
Publicat

Daca nu tu ai facut talharia, inseamna ca nu esti vinovat pt acea fapta si nu ai de ce sa-ti faci griji, nu? Daca te ingrijoreaza faptul ca te va da in judecata pagubitul, iarasi nu trebuie sa-ti faci griji daca esti curat ca lacrima, nu? Mai ales ca odata ajuns in instanta, prietenul tau pe care l-ai ajutat sa vanda telefonul va depune marturie ca martor, nu? Doar este prietenul tau.

Publicat

eu eram ingrijorat in ideea in care putea sa se lege de faptul ca am fost langa ala cand a dat telefonul.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.