Jump to content
POLITISTI.ro

Nelamuriri autorizatie/permis aer comprimat


Cosmitz

Recommended Posts

Ziua buna,

 

In urma unor experiente placute cu arme cu aer comprimat avute in strainatate am decis sa demarez alergarea dupa acte spre a-mi procura o arma de gen in Romania, sub 220m/s, care se incadreaza la anexa C 23. Am citit cat se poate citi pe indelete un articol de lege cu ochi civili, neantrenati in ale legislaturii, si am niste samburi de neintelegere.

 

Sa o luam cu ce stiu, si va rog sa ma corectati daca gresesc sau uit ceva. Actele pe care o sa le am pana la sfarsitul saptamanii viitoare vor fi urmatoarele: cazier judiciar (timbru 2 lei, 10 lei taxa emitere), atestatul medical (415 ron la Sanador), avizul psihologic (80 ron), factura pentru dulapul de arme (plus instalat corespunzator la domiciliu), taxele platite la trezonerie si dovada lor (emitere permis port arma (40 lei) si emitere autorizatie cumparare prima arma neletala (100 lei)), doua poze 4x5cm, cererea tip si copie act identitate plus original. Daca nu ma insel astea ar fi tot ce inseamna un dosar complet.

 

Dosarul o sa il inaintez Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bucuresti, la sediul de relatii cu publicul din Eforie 3-5, fie marti intre orele 8:30-13:30 sau joi intre orele 14:00-19:00 dat fiind ca sunt rezident al sectorului 6. In urma dosarului, in termen de 30 de zile o sa primesc o vizita de la un echipaj de la sectia de politie de proximitate pentru a verifica existenta si instalarea corecta a dulapului de arma, plus pentru a efectua ancheta sociala, dupa care ar trebui sa obtin notificarea ca autorizatia poate fi ridicata de la Seviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase.

 

Aici treaba devine tulbure. Ei o sa imi elibereze o autorizatie de cumparare a unei arme neletale. Pot folosi aceasta autorizatie pentru a-mi importa singur dintr-un stat membru UE, pe baza de comanda online, a unei arme cu aer comprimat? Sau necesita obligatoriu interventia unui intermediar/armurier pentru aceasta operatie? Alternativ, pot sa cumpar, cu o durata de asteptare de doua-trei luni, de la un magazin din Bucuresti ce doresc, dar as prefera sa pot sa imi comand singur exact modelul dorit, eventual la un pret mai mic.

 

In oricare din cazuri o sa ajung sa am o arma cu aer comprimat.. mai departe, cand ma intorc la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bucuresti, cu arma si autorizatia, ea cum se inscrie pe permisul de port arma? Intentionez sa o folosesc in scopuri de agrement (la poligon sau pe teren privat), nu numai sa o detin, dar din ce vad pe anexa la 295/2004, aceste arme pot fi inscrise numai pe colectionar sau pe tir sportiv. Iar pentru tir sportiv din ce stiu este necesar ca eu sa fiu membru al unei asociatii de tir, lucru care nu sunt, si nu intentionez sa practic tirul la nivel competitiv.

 

Continuand, dupa trecere in permis, ar trebui sa pot sa ma duc acasa in aceasi zi cu permisul in mana si cu arma trecuta pe permis, fara alte drumuri. Corect?

 

Imi cer scuze daca am scris mult, si sper ca nu prost, dar Romania este pe ultimele locuri la nivel de arme per capita in lume pentru un motiv bine stabilit, si vreau sa ma asigur ca respect toate ordonantele de lege in vigoare.

 

Toate cele bune, si multumesc anticipat de raspunsuri.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Nu sînt polițist, așa că n-ar trebui să răspund în aria asta. Dar dacă n-a răspuns nimeni pînă acum... încerc să-ți spun ce am înțeles eu, pentru că m-am interesat și eu de asta destul de recent.

 

1. Orice armă supusă autorizării (iar asta include armele de tir cu aer comprimat) se poate cumpăra exclusiv prin intermediul unui armurier autorizat. Nu o poți cumpăra tu din afara țării. Totuși, asta nu înseamnă că nu-ți poți lua arma pe care o vrei. Sînt armurieri care-ți aduc din afară orice vrei tu.

 

2. Trebuie să fii sportiv sau antrenor de tir numai dacă arma dezvoltă o viteză mai mare de 220 m/s. Adică arme din categoria C22. Dacă îți iei una din categoria C23, înțeleg că nu mai există restricția asta.

 

3. Din cîte înțeleg, armele cu aer comprimat avînd ca destinație tirul sportiv se pot folosi nu numai în poligoane autorizate, ci și în spații private în care ai luat toate măsurile de siguranță. Înțeleg că-ți poți amenaja un spațiu de tragere în propria curte, atîta timp cît ai grijă să nu intre nimeni în timpul tragerii și să nu tragi din greșeală peste gard. Asta am înțeles eu din lege. Am întrebat mai demult dacă e corect, dacă am înțeles bine, dar nu mi-a răspuns nimeni. Presupun că nu știe nimeni cu certitudine.

 

Mi-ar plăcea să mai vorbim despre asta. Poate deschizi o discuție în aria generală, la timp liber sau sport, să putem discuta liber. De fapt, poate am să deschid eu una. :)

Edited by VladSoare
Link to comment
  • 2 years later...

Salut sper ca nu deranjez sunt in Germania si mi-am cumpărat o arma cu aer comprimat mai pe înțeles pușca cu aer comprimat ce ar trebui sa fac ca sa fiu cu totul in regula ? Mulțumesc mult

Link to comment

Salut sper ca nu deranjez sunt in Germania si mi-am cumpărat o arma cu aer comprimat mai pe înțeles pușca cu aer comprimat ce ar trebui sa fac ca sa fiu cu totul in regula ? Mulțumesc mult

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.