Jump to content
POLITISTI.ro

Remedierea pe loc a deficientelor / defectiunilor tehnice


jezsoke

Recommended Posts

Buna ziua

La data de 22.09.2013 in jurul orelor 10,00 am fost oprit de un agent de circulatie in judetul Harghita, care dupa ce nu a gasit alte nereguli la masina, s-a legat de luminile de zi instalate pe masina mea sub bara de protectie. Luminile de zi sunt de tip DLR. proiectate pentru AUDI.  Pentru acest lucru m-a amendat cu 600 de lei, (240 in 48 de ore), si mi-a retinut certificatul de inmatriculare, cu dovada pentru 15 zile. Mentionez ca dupa ce am incercat sa-l rog, in primul rand sa vorbeasca civilizat si sa nu urle, am remediat pe loc problema pana sa-l scrie procesul verbal, si am cerut sa nu-mi suspende certificatul de inmatriculare pentru ca problema nu mai exista. Eu consider ca acest agent de circulatie a facut un abuz de serviciu prin suspendarea certificatului de inmatriculare, chiar si amenda  mi se pare exagerata .  Dupa cum am citit pe alte foruri daca problema se remediaza pe loc se aplica numai sanctiunea contraventionala. Va rog sa ma lamuriti daca am dreptate si pot sa-l contestez pe acest proces verbal.

 Multumesc

 • Downvote 7
Link to comment
 • Moderator

Iar eu te-am întrebat în ce lege este prevăzut acest fapt, că nu mai trebuie să-ţi reţină certificatul de înmatriculare când remediezi pe loc deficienţele.
Poţi să-mi spui care este legea şi numărul art.?

Link to comment
 • Member

In primul rand luminile de zi la noi in tara nu sunt recunoscute de codul rutier ca sa poata fi folosite pe timp de zi,in codul rutier este specificat doar despre luminile de intalnire (adica faza scurta), a caror  nefolosire duce la sanctiune conform art 44 alin 2 din OUG 195/2002 cu 2-3 pct amenda si 2 pct penalizare.Asadar chiar daca masina are montate din fabrica acele leduri de zi ,este nevoie ca pe timpul zile sa ai pornite si luminile de intalnire ca sa fi in regula!

In cazul in care tu ti-ai montat pe auto lumini neomologate ca si acele leduri pe care modelele noi de auto le au montate din fabrica , atunci sanctiunea este de 9-20 pct amenda conf art 44 alin 4 din OUG 195/2002 si se retine certificatul de inmatriculare conf art 96 alin 6 din OUG 195/2002.

Si mai lasa chestia aia cu "politistul a facut abuz" ca habar nu ai despre ce vorbesti!In loc sa faci pe desteptul mai bine ia si citeste codul rutier si apoi iti spui punctul de vedere!

Edited by cipri83
 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

@jezsoke ai fost sancţionat pe bună dreptate şi foarte corect. Ce invoci tu sunt nişte prevederi legale abrogate din legislaţie (pagina de internet la care faci trimitere nu este actualizată).

Caută singur în lege:

- mai exact, citeşte de mai multe ori şi cu voce tare Art.112 şi vei constata că nu mai există prevederea referitoare la remedierea pe loc a deficienţele constatate.

Pune mâna şi studiază legislaţia în vigoare şi renunţă la aberaţiile de genul "abuz" specifice cocalarilor care se perindă pe la TV.

E obligaţia ta să cunoşti şi să respecţi legea, iar dacă nu faci lucrul ăsta trebuie să suporţi consecinţele.

Link to comment

Da aveti dreptate, recunosc ca am gresit, si achit si amenda. Am primit si procesul verbal prin posta, pe care am refuzat sa-l semnez in fata locului. Acum este semnat in locul meu , dar de cine, asta nu stiu. Nu conteaza  nici asta. Mi-am dat seama ca nu politistul este de vina ca in tara asta legile sunt asa  facute, ca da mana libera politistilor sa aduna cat mai multi bani in bugetul tarii. De aceea este scos si partea asta cu remedierea pe loc. Inseamna ca nu a intra in legalitate este important ci bani. Imi pare rau, dar trebuie sa accept ca pe baza legislatiei actuale omul de rand oricand poate sa fie prada vanatorilor de pe drumurile nationale. Scuze inca odata ca am aparut aici pentru aceasta nelamurire a situatiei, nu mai are rost sa-mi raspundeti ca in viata mea n-o sa mai intru pe acest forum. Nici nu stiu de ce am venit aici, am facut ca iepurele care incearca sa se ascunda in vizuina lupului. O zi frumoasa in continuare.

 • Downvote 2
Link to comment
 • Member

jezsoke crede-ma ca politistii nu urmaresc sa aplice sanctiunile pentru a aduce bani bugetului tarii (aici ne confunzi cu politia locala daca pot sa-i spun asa, care aplica sanctiuni cat de multe pentru a aduce bani primariei pe care o slujesc) ,ci pentru a se respecta legea ,pentru a preveni faptele grave de incalcare a codului rutier ,in speta, insa te asigur ca majoritatea romanilor nu pot fi "educati" decat cu sanctiuni pecuniare!

Link to comment

Am circulat si cu luminile de intalnire aprinse, nu asta era problema ci numai ledurile instalate. Ledurile sunt omologate RAR, au codul E4 pansonat de facbrica, original AUDI,iar cand am fost la ultimul ITP era deja instalat pe masina, se vede pe fotografia facuta  la verificarea autoturismului. Atunci ei mi-au spus ca daca are codul E4 atunci e ok, ca asta inseamna ca este conform normelor Europene.  Si noi suntem in Europa sau din punct de vedere a legislatiei inca nu? Dar nu mai conteaza, ma supun, achit amenda am fost si la RAR am si dovada ca luminile nu mai exista. Multumesc ca ati incercat sa ma lamuriti, o zi frumoasa in continuare. 

Link to comment

jeasoke, nu e sufficient sa ai sistemul de iluminare omologat.

trebuie 2 omologari,

1. a sistemului in sine, asa cum il ai si tu, care e arpobat pentru calitatea luminii, intensitatea luminoasa, brida de prindere etc

si 2, ce e si mai important, MONTAJUL pe vehicul sa fie omologat, masurarea petei de lumina daca exista, locul in care e montat pe vehicul, fasciculul de lumina etc, ceea ce tie iti lipseste.

 

gandeste-te ca un tir si-ar pune o oglina de motocicleta, omologata in Europa..

 

la ITP au omis, or fi trecut peste, ti-or fi atras atentia, n-or fi observat, nu inseamna ca a e si legalDa aveti dreptate, recunosc ca am gresit, si achit si amenda. Am primit si procesul verbal prin posta, pe care am refuzat sa-l semnez in fata locului. Acum este semnat in locul meu , dar de cine, asta nu stiu. Nu conteaza  nici asta. Mi-am dat seama ca nu politistul este de vina ca in tara asta legile sunt asa  facute, ca da mana libera politistilor sa aduna cat mai multi bani in bugetul tarii. De aceea este scos si partea asta cu remedierea pe loc. Inseamna ca nu a intra in legalitate este important ci bani. Imi pare rau, dar trebuie sa accept ca pe baza legislatiei actuale omul de rand oricand poate sa fie prada vanatorilor de pe drumurile nationale. Scuze inca odata ca am aparut aici pentru aceasta nelamurire a situatiei, nu mai are rost sa-mi raspundeti ca in viata mea n-o sa mai intru pe acest forum. Nici nu stiu de ce am venit aici, am facut ca iepurele care incearca sa se ascunda in vizuina lupului. O zi frumoasa in continuare.

Daca vroiai legal de la inceput, mergeai la RAR si contra unei sume de bani iti omologau luminile suplimentare pe masina.

E4 inseamna ca luminile sunt omologate in Olanda parca, nu in Germania unde este E1. Nu cred ca se pun pe Audi original, asta insa nu inseamna ca nu-s bune sau ca nu pot fi omologate.

 

Daca vrei iti mai scriu cum se face si cum constructorul ajuta piata aftermarket cu omologarile, dar, atunci cand cumperi ceva omologat de constructor, iti da si instructiunile de montaj, locul In care se monteaza, cum se monteaza cum se ajusteaza si certificatul omolgarii

Edited by cezar1
Link to comment

In legatura cu amenda citeste te rog,codul rutier!in plus fata de ce are masina pus de fabrica in cazul tau lumini nu ai voie sa pui nimic,sorry!

Tot ce ai montat in plus este inafara legii,are dreptate politia,doar ce are pus de fabrica e legal

Link to comment
 • Moderator

Încă un proaspăt deţinător de permis de conducere, care probabil a învăţat chestionarele mot-a-mot, fără să citească şi să înţeleagă legea, ce a fost nedreptăţit şi abuzat de autorităţile statului, ce sunt obsedate şi au ca unic scop în viaţă să facă rău omului de rând. 

Păi vă daţi seama de când îl aşteptau autorităţile să obţină permisul şi să-l buzunărească pe tânărul nevinovat ce face parte din generaţia care constituie viitorul ţării.

A montat el cumva nişte leduri cocalăreşti pe maşină? Nee, el doar le-a pus acolo din grija lui nemărginită pentru siguranţa rutieră. Dar miliţianul ăla rău şi neînţelegător nu a priceput grija lui nemărginită pentru siguranţă. Ce importanţă are dacă legea nu dă voie fiecărui cetăţean român să-şi transforme maşina într-o sorcovă cocalarească! Păi "rumânul" nostru este deştept din cale-afară, e un geniu nedescoperit, iar legea e doar un detaliu nesemnificativ, mai ales în situaţia în care un începător consideră că sporeşte gradul de siguranţă în trafic prin cine ştie ce metode. Dă-i în mă-sa pe fraierii ăia de la RAR, care au şcoală şi studii pe acest domeniu sau pe poliţist, că oricum începătorul ştie mai bine.

Dom'le o ţară ce îşi asupreşte geniile.

 • Upvote 3
Link to comment

Catalin, cu tot respectul, stiu ca esti de partea politiei,dar politia ar trebui sa fie mai aspra cu cei care pun in pericol siguranta circulatiei (de exemplu: cei care folosesc proiectoarele cand NU este ceata, sa nu mai vorbim de altele..), nu cu un pasionat de tuning, crezi ca te poate orbii niste amarate de leduri? sau ce alte pericole?. eu am permis de aproape 25 de ani ,am cam trecut de varsta in care eram pasionat de tuning ,si in cazul meu au exagerat politistii ,de exemplu am fost amendat in localitate pt ca nu am avut lumina de intalnire aprinsa (am alimentat la un peco, si la scurta distanta dupa ce am iesit din peco am fost oprit) motivul: pt ca eram in tranzit in acea localitate si trebuia sa am luminile aprinse si in localitate!, explicatia politistului: nu trebuie sa sting si sa aprind luminile la trecerea prin localitati!!!, alt exemplu :centura de siguranta in localitate, nu mai comentez si despre asta..si multe alte exemple...

 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Deci din ce spui reiese foarte clar că nu aveai luminile. Legea spune că trebuie să le ai. Tu nu le aveai, deci nu ai respectat legea si ai fost sactionat pentru asta. În concluzie ai fost sanctionat în mod corect.

Acum, dacă doar ce plecasei sau veneai asa de la o sută de km ... sunt detalii nesemnificative, la fel cum este si grija ta pentru "capra vecinului" - cei cu proiectoare ori altii - sau motivele pentru care iti imaginezi tu că te-a sactionat.

Sunt altii cei care trebuie să stabilească care sunt cei ce pun în pericol siguranta traficului, iar tu nu faci parte dintre ei, tocmai de aceea prioritatea si grija ta ar trebui să fie respectarea legii, să aprinzi luminile de întâlnire, să porti centura si asa mai departe. Si renuntă să le mai porti de grijă altora sau să-ti dai cu părerea despre lucruri ce sunt în responsabilitatea unora ce au fost pregătiti si specializati in acest domeniu.

 • Upvote 2
Link to comment
de exemplu am fost amendat in localitate pt ca nu am avut lumina de intalnire aprinsa (am alimentat la un peco, si la scurta distanta dupa ce am iesit din peco am fost oprit) motivul: pt ca eram in tranzit in acea localitate si trebuia sa am luminile aprinse si in localitate!

 

Mai contează și ce fel de localitate era.

Din cîte știu, drumurile naționale au statut de străzi locale numai în municipii, nu și în alte tipuri de localități. Din păcate nu-mi mai amintesc unde e prevăzută chestia asta; poate ne ajută cineva care știe mai bine.

Edited by VladSoare
Link to comment

Localitatea era Mizil, jud Prahova ,(mergeam de la Ploiesti la Buzau) si ma aflam in localitate cand am fost oprit,(pe la ora 10, zi de vara insorita) din cate stiu eu in localitate nu este obligatoriu sa se circule cu faza de intalnire (daca gresesc,imi cer scuze) masina avea nr de Bz. parerea mea este ca politia ar trebuii  sa se gandeasca mai bine cand face un proces-verbal la sanctiunea pe care o da, pe "praful" asta sunt multi care au familii,copii,greutati,fara serviciu sau cu un salariu vai de el,pentru un simplu clic la faza de intalnire(care se intimpla ,toti suntem supusi greselii) se poate da si un avertisment. mai intai de toate trebuie sa fim oameni! in loc sa ma intorc acasa la copil cu dulciuri sau o hainuta ,m-am intots cu o amenda, cu ce am pus in pericol siguranta circulatiei daca am mers in localitate cu 20~30km/h zi insorita daca nu am avut aprinsa faza de intalnire?

"capra vecinului"?!ha!ha! in alta zi eram pieton si intamplator am vazut un politist la linia continua cum a salutat respectos un conducator auto care nu purta centura de siguranta si..culmea,nu avea nici faza de intalnire aprinsa!  NO COMENT!

Link to comment
 • Moderator

N-ai înţeles, dacă legea spune că trebuie să ai luminile de întâlnire, atunci trebuie să le ai. Nu scrie nicăieri în lege că în zilele de vară sau între anumite ore se poate face excepţie de la această regulă. De asemenea legea trebuie respectată şi de către cei cu salariu mare, mic sau mediu. Nu poliţistul trebuie să se gândească dacă copilul tău a primit sau nu dulciuri, ci în mod normal tu ar trebui să te gândeşti la astfel de aspecte înainte de a fi surprins când încalci legea şi acest lucru să te facă mai responsabil, mai grijuliu, astfel încât să nu primeşti amendă.

Ai greşit plăteşti, e destul de simplu. Numai că trebuie şi ceva tărie de caracter ca să-ţi asumi greşeala şi consecinţele ei. În schimb pe tine te preocupă de ce nu ţi-a dat poliţistul avertisment. Vezi, cu o astfel de atitudine şi mentalitate nu trebuie să te surprindă că nu primeşti advertisment. Sincer nici eu nu ţi-aş da, pentru că prin ceea ce ai postat până acum dovedeşti clar că nu poţi să-şi asumi o greşeală pe care ai comis-o şi eşti mai mult preocupat de găsirea unor justificări ori scuze sau modalităţi prin care să scapi. 

Link to comment
 • Member

Repet art 44 alin 2

In circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si cele nationale europene (E) conducatorii de autovehicule sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire.

Spune-mi florentin unde scrie in acest articol ca in localitati nu exista obligativitatea folosirii luminilor de intalnire?Poate ai uitat ca pe DN-uri gasesti o multime de comune si sate...eu am lucrat la post cu DN si cine circula fara lumini era oprit verificat si sanctionat... asta si in functie de cate abateri mai avea si de comportamentul pe care-l afisa!Tu stai un pic cam prost la capitolul atitudine!

Si inca un lucru...politistul te-a sanctionat conform legii, nu din auzite!Daca tu faci lucrurile din auzite si mai si sustii cu tarie ca asa este desi nu cunosti legea ,este echivalent cu acea vorba :" pe langa ca esti prost mai si claxonezi!"

Sper ca nu te-ai suparat pe mine...sa iei ca un sfat ce ti-am spus eu si Catalin mai sus!

Edited by cipri83
Link to comment

Cipri83, bineinteles ca se va supara, odata ce i-ati explicat clar ca a fost sanctionat corect si a incercat sa mai argumenteze in favoarea lui, desi textul de lege e clar, in mod sigur se va supara ca Pacala pe sat...

Link to comment
 • 5 years later...

 

Salut! Am un Golf 4 și de ceva timp circul cu lumini led pe faza scurta și pe poziții, știu, nu este legal sa fac modificări asupra sistemului de iluminat dar, pana acum nu mi-a zis nimeni nimic( aici ma refer la poliția rutieră), chiar dacă am fost oprit pentru “controale de rutina”.

Si nu circul cu acele leduri pentru ca “sunt eu șmecher”, circul cu ele pentru ca îmi oferă o vizibilitate mai buna pe timp de noapte și pe timp de ploaie, nu sunt la fel de obositoare precum cele halogene, nu deranjează ochii nimănui pentru ca nu am primit “flash-URI” pana acum

Voiam sa știu doar dacă in caz ca ma oprește un agent de la poliția rutieră și se leagă de ledurile mele mai am dreptul la acele 5minute pentru “remedierea problemei”, sau acesta îmi va retine direct certificatul de înmatriculare?

EDIT: Am faruri cu lupa pe faza scurta .

 

 

Edited by Sevi
Link to comment
 • 2 months later...

Buna seara, in cursul zilei de ieri am fost oprit pentru folii fumurii pe geamurile laterala fata, neomologate. Mi-am recunoscut vina si am dat foliile jos, stiind ca daca problema poate fi remediata pe loc ramane doar amenda si nu se retine si talonul dar domnul agent mi-a retinut si talonul. Mi-a oferit dovada de circulatie de 15 zile si amenda. A procedat corect avand in vedere ca am dat foliile jos? Daca contest am castig de cauza? 

Link to comment
 • Moderator

Bineinteles. Legislatia in vigoare obliga agentul constatator sa aplice sanctiunea si sa retina certificatul de inmatriculare. Despre sansele de castig in cazul unei contestatii puteti intreba un avocat.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.