Jump to content
POLITISTI.ro

Breloc cu tais: Breloc sau arma alba?

sorinu26
Go to solution Solved by teolucian63,

Recommended Posts

Salut,

Vreau de ceva timp sa imi cumpar un breloc util. Am gasit exact ceea ce caut: Timberline - Key Tool

Intrebarea mea este, poate fi catalogat ca arma alba avand in vedere ca are tais? Am citit pe forum inainte sa postez care sunt caracteristicile unei arme albe, iar din cate rezulta nu ar fi arma alba. Am zis sa intreb pe cineva avizat sa fiu sigur, inainte de a cumpara tool-ul.

Multumesc mult!

• Member

TĂÍŞ (dex) = parte mai subţire, ascuţită, destinată să taie, a unui instrument, a unei unelte (de obicei a unui cuţit); ascuţiş; muchie tăietoare a unei unelte sau a unei ustensile.

Daca eu te gasesc pe strada cu un astfel de obiect asupra ta,pot sa consider ca poti pune in pericol viata si integritatea mea sau a unei alte persoane,mai ales daca esti si implicat intr-un scandal!

Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice

Art. 2. – (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, următoarele fapte:

1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

(2) Portul sau folosirea, fără drept, de obiecte din cele prevăzute la alin. (1) pct. 2, în localul autorităţilor publice, instituţiilor publice, instituţiilor sau altor persoane juridice de interes public, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. 

Nu, nu ai voie sa porti asa ceva la tine.

• Upvote 1

Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Acest tool ar fi legal? Are seatbelt cutter, poate taia corzi sau alte materiale textile. Nu vad cum ar putea taia pe cineva.

Ideea e ca vreau sa am ceva cu care pot taia un pachet, un ambalaj, un cablu, o coarda... sa fie legal, nu vreau sa am probleme cu nimeni. Nu vreau sa il folosesc in alte scopuri.

Edited by Administrator
Eliminare link

Multumesc pt. poze jimny :D. Deci, primul tool nu este legal de purtat. Ultimele intrebari se refereau la cel de-al 2-lea tool.

Edited by sorinu26

Considerind lama de doar 3.8 cm a primului... cumpara-l pe care vrei.

Legea privind regimul armelor și al munițiilor (nr. 295/2004, modificată prin legea 25/2007[1])

.....

Pentru ca un obiect prevăzut cu lamă să poată fi considerat armă albă cu lamă, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

• lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce îi permite să faca corp comun cu mânerul său;
  • are tăiș dublu pe toată lungimea sa;
  • lungimea este mai mare de 15 cm;
  • lățimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
  • are un mâner prevăzut cu gardă.
  • Downvote 4
  • Active member

Jimny, nu imi vine sa cred ca esti politist si nu cunosti o chestie atat de simpla si elementara...

Sorinu26 portul multor obiecte poate fi considerat ilegal. Sunt mai multe aspecte care conteaza, daca persoana e recidivista, locul si ora la care e gasit, daca e suspect de comiterea vreunei infractiuni, daca e cunoscut ca violent si asa mai departe. 

Acum ar fi culmea sa se aleaga cu dosar penal oricine are asupra sa astfel de obiecte, si in orice conditie. Legea asta e folosita de catre noi pentru a limita pe cat posibil portul acestor obiecte de catre persoane care ar putea sa faca rau cu ele.

Edited by bozo
  • Upvote 1
  • Solution

Sorinu26, pana la urma de ce te cramponezi sa achizitionezi acel breloc? Vrei sa pari cool sau de ce? Practic acel dispozitiv sau tool cum i-ai spus tu, nu are decat un cap de surubelnita si o lama pt.taiat corzile de alpinism ori parasuta...ce naiba faci tu cu acel breloc in viata de zi cu zi?

Jimny, nu imi vine sa cred ca esti politist si nu cunosti o chestie atat de simpla si elementara...

Sorinu26 portul multor obiecte poate fi considerat ilegal. Sunt mai multe aspecte care conteaza, daca persoana e recidivista, locul si ora la care e gasit, daca e suspect de comiterea vreunei infractiuni, daca e cunoscut ca violent si asa mai departe. 

Acum ar fi culmea sa se aleaga cu dosar penal oricine are asupra sa astfel de obiecte, si in orice conditie. Legea asta e folosita de catre noi pentru a limita pe cat posibil portul acestor obiecte de catre persoane care ar putea sa faca rau cu ele.

I-ai detaliat exact ceea ce eu i-am spus succint. Repet, devenim mai catolici decit Papa.

• Downvote 1

Sorinu26, pana la urma de ce te cramponezi sa achizitionezi acel breloc? Vrei sa pari cool sau de ce? Practic acel dispozitiv sau tool cum i-ai spus tu, nu are decat un cap de surubelnita si o lama pt.taiat corzile de alpinism ori parasuta...ce naiba faci tu cu acel breloc in viata de zi cu zi?

Vreau sa il folosesc la taiat paracord, desfacut pachete etc. Vreau sa am pe ce pune mana cand am nevoie de ceva de taiat, nu vreau sa ma chinui sa tai cu o cheie sau alte improvizatii. :) Am vrut sa stiu daca este legal, nu vreau sa port ceva ilegal la mine si sa fiu tras la raspundere mai tarziu. Nu am avut niciodata probleme cu politia, si nici nu imi doresc sa am.  :)

Edited by sorinu26
  • Upvote 1

Ai des nevoie de ceva de taiat? Munca ta presupune asta?

Nu, dimpotriva.  :D Lucrez ca programator web. Chiar daca as avea nevoie doar ocazional, destul de rar, prefer sa am pe ce pune mana. :) Plus ca am o mica obsesie pentru tool-uri, chestii de survival, outdoor.  :)

Edited by sorinu26

Toate aceste dispozitive sunt bune in momentul cand esti in salbaticie, in situatii cand ai cu adevarat nevoie de ele, nu in activitatile cotidiene. Deci, parerea mea este ca sunt inutile in viata de zi cu zi...doar daca iti place sa te lauzi cat de cool esti.