Jump to content
POLITISTI.ro

Limita minimă pe autostradă


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

 

Discutam azi pe un alt forum despre o chestiune de teorie, din categoria "la ce se mai gîndeşte omul cînd n-are de lucru"... :D

Legat de viteza minimă pe autostradă, singura menţiune pe care am găsit-o este articolul 74, care zice aşa:

 

"(1) Pe autostrăzi este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor şi mopedelor, a tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h."

 

Din asta s-ar putea trage concluzia că limita minimă ar fi 50 km/h. Totuşi, acest lucru nu este specificat clar. Nu spune că n-ai voie să mergi cu mai puţin de 50, ci doar că n-ai voie să mergi cu un vehicul care nu poate mai mult de 50.

Dar dacă vehiculul poate mai mult de 50, dar eu merg încet pentru că aşa am chef? Se cheamă că încalc legea?

 

Dacă legiuitorul ar fi vrut ca pe autostradă să fie stabilită o limită minimă de viteză, ar fi avut posibilitatea s-o scrie în mod explicit. Totuşi, n-a făcut-o. De ce n-a făcut-o? Îmi pot imagina două motive:

 

1. A considerat că articolul 74, deşi n-o spune explicit, lasă totuşi să se înţeleagă ideea că 50 ar fi limita minimă.

2. Prin articolul 74 n-a intenţionat să stabilească o limită minimă. A considerat că majoritatea celor care merg exagerat de încet o fac nu din proprie voinţă, ci din neputinţa maşinii, şi că dacă ar exclude maşinile lente ar rezolva problema, cei rămaşi (care merg încet din alte motive) fiind prea puţini ca să merite atenţie.

 

Motivul 1 mi se pare cam tras de păr. Codul rutier stableşte foarte clar atît de multe detalii, încît e greu de crezut că tocmai acesta ar fi fost lăsat intenţionat într-o stare ambiguă. De aceea, eu înclin către al doilea.

 

Voi ce părere aveţi? Unul care merge cu 30 km/h pe banda I a autostrăzii, dar cu o maşină care din construcţie n-ar avea nici o problemă cu viteza, încalcă legea? E pasibil şi de amendă, sau doar de înjurături? :)

 

Mulţumesc.

Edited by VladSoare
Link to comment
  • Moderator

Doar dacă administratorul drumului a montat indicatoare rutiere prin care se impune o viteză de circulaţie minimă putem discuta de o sancţiune contravenţională.

 

De exemplu:

 

D13.gif

Viteză minimă obligatorie
Se montează în zona în care se impune o viteză de circulaţie minimă. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să circule cu o viteză superioară celei inscripţionate pe indicator, dar mai mică decât cea maximă legală admisă pe sectorul de drum respectiv.

Link to comment

Dacă există indicator, atunci e clar. Mă întrebam însă dacă există și o limită implicită, aplicabilă în lipsa indicatoarelor, limită care s-ar subînțelege din articolul 74.

Adică dacă e interzisă circulația vehiculelor care nu pot depăși 50 km/h, atunci putem trage concluzia că ar fi interzisă în general circulația cu mai puțin de 50? Părerea mea era că nu, dar nu eram sigur și pe celălalt forum părerile erau împărțite.

 

Mulțumesc.  :beer:

 

Link to comment

Dupa umila mea parere, care sper sa fie constructiva, eu vad lucrurile asa: articolul de lege invocat de tine specifica categoria vehiculelor care NU au ce cauta pe autostrada ( si aici pe langa cele enumerate, ma gandesc in primul rand la scutere, mopede si cotetele alea pe 4 roti care sunt limitate si se conduc cu B1 daca nu ma insel) - asta e partea cu  prin constructie. Daca tu la vehicolul tau ai o defectiune, care te impiedica sa depasesti 50kmh, tragi pe banda de urgeta si iesi de pe autostrada la primul refugiu - partea cu din alte cauze nu pot. Daca tu cu vehicolul tau perfect functional mergi sub 50 pentru ca vrei sa vezi ceva, cauti o iesire, ai varsat cafeaua pe tine etc, consider ca nu ai de ce sa fi sanctionat decat daca exista pe acel tronson de drum indicatorul de viteza minima precizat de Marius mai sus.

 

Sper ca parerea mea este valida... 

Edited by Kayne
  • Upvote 1
Link to comment
  • Member

Si daca exista un indicator ca si cel indicat de Marius avem si sanctiunea:

art 99. din OUG 195/2002

pct 1. conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv; 2-3 pct amenda

Edited by cipri83
  • Upvote 2
Link to comment
  • 5 years later...

Am analizat un pic noul cod rutier si cred ca lipsesc multe informatii.  Viteza limita pe autostrada este necesar sa fie legalizata, in tarile dezvoltate este unanim acceptat ca a circula prea incet este la fel de periculos cu a circula cu viteza mai mare decat cea legala. De exemplu in Canada, in general viteza maxima pe autostrada este de 100 km/h si cea minima de 80 km/h. Inchipuiti-va ca cineva intra pe autostrada cu 40 km/h e ca si cand ar sta pe loc - se produc accidente foarte grave.  

Mai sunt si alte lipsuri, ca exemplu: circulatia sau stationarea pe banda de urgenta, tractarea vehiculelor cu banda flexibila (la cravata) pe autostrada, stationarea vehiculelor pe banda de iesire de pe autostrada, etc. - tote astea le vad frecvent.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.