Jump to content
POLITISTI.ro

Auto personal zgariat in parcare


Recommended Posts

Salut. 

Azi dimineata mi-am gasit masina zgariat de jur imprejur cu un cui sau o cheie...

Am luat legatura cu colegul de la rutiera sa-mi dea o dovada si mi-a zis ca nu poate si sa fac plangere pentru vandalism la colegii de la IC.

Nu inteleg ce e cu practica asta... pai le bag AN-ul de pomana, oricum nu cred ca o sa gaseasca autorul. 

 

Mentionez ca am CASCO, si nu e prima oara cand imi revopsesc auto deoarece il gasesc zgariat, dar pana acum l-am facut cu o simpla dovada.

 

La fel se procedeaza pe alte judete? Credeti ca e bine sa fac plangere pentru distrugere, pana la urma e vorba de bani...

Link to comment
  • Moderator

Da, e normal şi aşa se procedează peste tot.

Faptul că cineva îţi zgârie maşina e o faptă săvârşită cu intenţie ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de distrugere. Nu poate fi încadrată ca eveniment rutier.

Link to comment
  • Moderator

Chiar dacă colegul de la rutieră îţi eliberează autorizaţie de reparaţie (caz în care evenimentul este încadrat ca fiind eveniment rutier) e foarte posibil să-ţi facă un rău şi să te încurce mai mult. Pentru că cei de la casco îl vor categorisi ca fiind vandalism şi te poţi trezi că nu te mai despăgubesc.

Link to comment

Am fost in situatia ta, acum cativa ani, si am depus plangere pentru distrugere. Paguba era mare, iar eu aveam asigurare CASCO.

Are dreptate, Catalin! Cei de la societatea de asigurari vor face orice ca sa nu plateasca, asa ca nu le da motive. Doar daca avaria produsa la masina ta este rezultata in urma unui eveniment rutier, poti sa primesti autorizatie de reparatie de la colegii de la Rutiera sau poti sa mergi direct la societatea de asigurari.

Link to comment

ce chestie. Am ai avut in 2006 si 2008 masina varza de zgarieturi si am facut-o prin CASCO, cu o Autorizatie de la rutiera... Zgarieturi intentionate!!!

Inseamna ca s-a mai schimbat legea

Edited by krux
Link to comment
  • Moderator

Nu s-a schimbat deloc legea în privinţa asta. Dacă ai avut zgâriată doar o aripă ori o portieră etc., avarii ce puteau să provină în urma unui eveniment rutier, fapta poate fi încadrată în această categorie şi Poliţia Rutieră poate elibera documente de constatare. În situaţia în care se constată şi este evidentă intenţia directă, cum e cazul expus de tine, fapta se încadrează la distrugere.

Link to comment

Marius, si in celalalte dati masina imi era zgariata de jur imprejur cu ceva ascutit. 

In fine...

Ma iau de citit contractul CASCO sa vad daca am acoperire si pentru vandalism.

merci de raspunsur. !

Link to comment

Art. 80. - (1) Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul, remorcă ori tramvai a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) sunt exceptate de la obligaţia prezentării la unitatea de poliţie dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor respective.

Art. 80 1 – În situaţiile prevăzute la art.79 şi 80, repararea vehiculelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliţie sau, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor.

Mergi mai intai la societatea de asigurare la care ai polita casco. Daca sunt seriosi te vor ajuta ei. Daca vor sa te puna pe drumuri te vor trimite la politie. Daca fapta intruneste elemente ale infractiunii de distrugere colegul de la politia rutiera iti poate elibera autorizatie de reparatie doar pe baza numarului de dosar penal de la investigatii criminale.Acest lucru este mentionat in procedura de solutionare a evenimentelor soldate cu pagube materiale pe care o gasesti la politia rutiera.

Am avut si cazuri in care detinatorul autoturismului a declarat in scris ca nu depune plangere pentru distrugere si solicita doar eliberarea unei autorizatii de reparatii si atunci i-am eliberat ca doar nu era sa il trimit la investigatii criminale pentru orice zgarietura, mai ales ca probabil un biciclist a trecut pe langa masina parcata si a zgariat-o si atunci discutam de accident de circulatie ci nu de distrugere.

Edited by 25tess
  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.