Jump to content
POLITISTI.ro

Situatia reala a politistului - Emigrantii din politie!


Recommended Posts

De la uniformă la volan. Povestea agentului-şef Cristian Papiu . Articol preluat din Evenimentul Zilei, 13 decembrie 210.

Având 20 de ani de vechime în poliţie, fostul agent-şef şi-a depus demisia şi s-a angajat ca şofer de TIR în Danemarca. Motivul: măsurile de austeritate ale guvernului şi ratele la bancă.Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor l-a determinat pe agentul-şef Cristian Papiu, şeful postului de poliţie din localitatea Căianu Vamă, judeţul Cluj, să-şi depună demisia în luna septembrie şi să se reprofileze ca şofer de TIR. Aflat pentru câteva zile în România, fostul poliţist a povestit pentru EVZ motivele care l-au determinat să lase uniforma pentru volan.

"Nu ştiu dacă este mai bine, dar din punct de vedere material merită sută la sută. Şi apoi sunt şi mai liniştit", spune fostul agentşef de poliţie Cristian Papiu, cel care, la un moment dat, a fost garda de corp a fostului procuror general al României Ilie Botoş. "Şi hârtia de scris trebuia să o cumperi"

Cristian Papiu are 42 de ani şi aproape jumătate din viaţă şi-a petrecut-o ca anagajat al Poliţiei Române. Deşi cei 20 de ani vechime l-ar fi îndreptăţit să ceară pensionare, fostul agentşef susţine că i-a fost ruşine să facă acest lucru. Însă salariul mai mic cu 25% şi faptul că nu mai reuşea să-şi achitele ratele la bancă l-au determinat să-şi dea demisia şi, cu ajutorul unui fost coleg din poliţie, şi el tot şofer de TIR, a reuşit să se angajeze pe autotren. "Principalul motiv pentru care am plecat este legat de reducerea salariului. Pentru că am rată la bancă şi nu îmi ajungeau banii să o achit am fost obligat să mă descurc în altă parte. Alte motive care m-au făcut să-mi spun că ajunge sunt legate de lipsurile de zi cu zi. Să vă gândiţi că şi pentru hârtia de scris trebuia să te descurci, să o cumperi sau să o ceri la cine are", spune Papiu, adăugând că, în prezent, transportă peşte congelat din Norvegia spre diferite destinaţii din Europa.

Şocat de reducerea salarială

Fostul agent-şef are două medalii de onoare, pe care le-a primit când a împlinit 15 ani de vechime, respectiv 20. "La ce îmi folosesc aceste medalii când ştiu că nu-mi ajung banii să le dau copiilor de mâncare? Din păcate, poliţiştilor le este frică să vorbească despre problemele lor. Toată lumea e afectată de aceste reduceri de salarii şi asta pentru că 85% dintre poliţişti au rate. Cine s-a gândit că unui poliţist îi va scădea salariul? Dar ce s-a întâmplat e un şoc pentru că mi-am făcut cu drag meseria", mai spune Cristian Papiu.

"A trebuit să aleg între onoare şi copilaşii mei"

Fostul poliţist mai spune că ar renunţa la jobul de şofer de TIR şi s-ar întoarce în sistem numai atunci când salariile vor fi decente, iar legile vor fi respectate şi vor avea aplicabilitate. "Din punct de vedere material nu regret că am plecat. Primesc un salariu bun, care îmi permite să-mi acopăr datoriile şi să pun şi ceva deoparte. Mi-a plăcut meseria de poliţist şi am făcut-o cu drag şi cu pasiune, mi-am dorit să fiu poliţist, am ajuns poliţist, am lucrat ca poliţist şi adevărul e că satisfacţie mai mare ca în momentul în care îţi faci datoria nu există. Dar mi-a ajuns cuţitul la os şi a trebuit să aleg între onoare şi copilaşii mei", adaugă Papiu.

Bărbatul mai spune că poliţiştii români au ajuns să trăiască într-o stare de tensiune maximă din cauza stresului de la serviciu. "În poliţie este o atmosferă stresantă din cauza legilor care sunt foarte slabe. Toată lumea vorbeşte, dar niciun parlamentar nu se gândeşte să modifice Legea 61, a ordinii şi liniştii publice, care pentru poliţistul de la ţară este autoritatea. Legea e slabă, nu are finalizare pentru că degeaba îi dai sancţiune unui cetăţean dacă nu e obligat să plătească. Am avut cazuri când am dat 20 de amenzi unui singur om şi nu l-a obligat nimeni să plătească. Şi atunci unde este autoritatea?", se întreabă retoric Cristian Papiu.

Şi pentru a-şi argumenta opiniile, fostul agent-şef face referire la un caz din activitatea sa de poliţist. "O persoană a fost prinsă circulând cu peste 100 km/oră. După ce l-am oprit, respectivul s-a blocat în maşină şi a refuzat să prezinte actele la control. După lege, nu ştii cum să acţionezi în asemenea cazuri. Unii poliţişti sparg geamul maşinii şi îl scot pe şofer afară, dar pot fi acuzaţi, foarte uşor, de distrugere. În Danemarca, spre exemplu, eşti scos cu forţa şi dus la secţie cu cătuşe la mâini. Or, la noi te poţi trezi cu dosar penal. Până la urmă i-am dat amendă şi i-am luat carnetul, dar mi-a spus clar că nu plăteşte deoarece se întoarce în Spania", conchide Cristian Papiu.

DESPRE SISTEM

Lipsă de interes din partea superiorilor

Fostul poliţist spune că lista sa de nemulţumiri este de fapt a întregului sistem. Pe lângă lipsa banilor şi legile de mântuială, Cristian Papiu mai spune că s-a lovit, în ultimii ani, şi de indiferenţa unor poliţişti cu funcţii mai mari. "Era în anul acesta, în ajunul Paştelui. Un tânăr a fost lovit violent cu o coadă de târnăcop în cap de un altul. Lovitura i-a pus viaţa în pericol, dar, când am anunţat la Cluj, ofiţerul de serviciu de la judiciar mi-a spus că nu pot aprecia eu dacă i-a pus sau nu viaţa în pericol. Un poliţist care se respectă nu poate să zică aşa ceva fără să vină pe teren. Până la urmă, agresorul a fost arestat pentru tentativă de omor, iar dosarul a fost deja trimis în judecată", povesteşte Papiu, adăugând că actualii şefi din Poliţia Română nu înţeleg că munca în poliţie se face în echipă.

"În acest an am avut un incident interetnic, între români şi o familie de ţigani din satul Bărăi. Am cerut sprijin de la Cluj şi am primit în ajutor doi sau trei poliţişti de la compartimentul de Poliţie Rurală. Totul putea să iasă foarte prost pentru noi. Din fericire, am reuşit să calmez scandalul, dar sprijinul pe care l-am cerut tot nu a ajuns", conchide Cristian Papiu.

EMIGRANŢII DIN POLIŢIE

Au dat uniforma pe joburi în străinătate

În ultimii ani, mai mulţi poliţişti clujeni au plecat să lucreze în Danemarca sau în Norvegia ca şoferi pe TIR sau pe autobuz. Alţi câţiva ofiţeri cu grad de inspector sau subinspector au emigrat în Canada, unde s-au angajat în domeniul geologiei sau al industriei constructoare de maşini. Şeful Poliţiei Cluj, chestorul Ioan Păcurar, spune că este la curent cu toate aceste cazuri, dar că nu poate face nimic. "Îl cunosc bine pe Cristian Papiu. A fost un poliţist foarte bun, dar cu toate astea nu pot să-i spun unui om să nu se ducă în altă parte dacă el vrea cu tot dinadinsul", afirmă chestorul Ioan Păcurar.

Link to comment

Toata stima si consideratia pentru excolegul nostru.In interviu a aratat toate relele sistemului in care noi am ramas. Din partea mea ii doresc tot binele din lume si mult,mult noroc !

Link to comment

Desi plecarile din sistem incep sa fie din ce in ce mai numeroase, decidentii nu dau semne de ingrijorare. Asta inseamna ca asta s-a si urmarit prin masurile, atitudinile si reglementarile din ultimul timp.

La IJPF Botosani (parca asa imi amintesc) in ultimul timp 25 de lucratori si-au dat demisia....

Candva am spus-o aici pe forum. Nu vor face disponibilizari sau alte reduceri. Ne vor face sa plecam singuri!

Link to comment

frumos articol fiindca este exact la subiect....pacat ca cine trebuie sa vada aceste lucruri, nu vrea sa le vada doar pentru asi tine scaunul caldut...noi astia mici care facem adevarata munca de politie cu devotament si onoare am ajuns sa suferim cel mai mult,....cel mai grav este ca nimanui nu-i pasa....ba chiar suntem amenintati cand incercam sa ne cerem demnitatea care ni se cuvine....nu stiu pe ce drum o luam dar parca astia ar vrea sa ne desfinteze, exact cum au facut dupa revolutie cu toate firmelor de stat....daca o sa analizati declaratile guvernantilor, o sa observati ca foarte multi guvernanti si sefi din politie pusi dupa criterii politice, vorbesc despre politie ca si cum ar fi S.R.L. lor.

  • Upvote 1
Link to comment

Foşti poliţişti şi jandarmi din Suceava, emigranţi după ce salariile li s-au tăiat. SURSA : Ziarul Monitorul de Suceava, 15 decembrie 2010 .

Renunţarea poliţiştilor la uniformă şi reprofilarea spre o muncă mai puţin onorantă, dar mai bine plătită nu mai este doar o perspectivă ameninţătoare venită din partea sindicatelor. După diminuarea lefurilor, survenită în vara acestui an, au apărut şi primele cazuri de oameni ai legii din Suceava are au ales să plece din sistem, sistem care brusc nu mai oferă locul de muncă sigur şi bine plătit din trecut. Cei mai mulţi lucrează acum în străinătate, unii în construcţii ori chiar în spălătorii auto.

Conform cifrelor oficiale, de la începutul acestui an, şapte angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cinci ai Jandarmeriei Suceava şi trei ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi-au încetat raporturile de muncă. Este vorba de poliţişti sau jandarmi care au plecat din sistem la cerere, iar în marea majoritatea a cazurilor, dacă nu în toate, ei au ales să plece spre un loc de muncă mai bine plătit. Cele mai multe plecări au fost spre finele verii acestui an, în perioada când tăierile din salariul de bază şi din sporuri au început să se resimtă, iar un contract de muncă în străinătate era mai uşor de obţinut.

Creditele îi aduc în pragul disperării

Marea problemă printre oamenii în uniformă este că foarte mulţi s-au angajat în credite mari, în condiţiile în care acum un an sau doi perspectiva micşorării salariilor în structurile Ministerului de Interne părea o glumă proastă. „Sunt mulţi colegi care şi-au făcut credite acum câţiva ani pe măsura salariilor de atunci, au şi soţiile tot în sistemul bugetar şi după reducerile de venit au ajuns în pragul disperării, nu mai pot să-şi întreţină copiii. Cunosc cazuri concrete în care colegi de-ai mei s-au mutat cu familiile la părinţi şi au dat apartamentul luat cu credit în chirie, pentru a face faţă la rată”, spune Vasile Anton, liderul Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, structură care are în jur de 1.200 de membri în judeţ.

Cu o singură excepţie, cei plecaţi din Poliţie, precizează liderul de sindicat, au ales calea unui loc de muncă în străinătate. Dintre cei plecaţi peste hotare, un ofiţer mai norocos s-a angajat la un cabinet psihologic, în timp ce alţii sunt angajaţi în construcţii ori, într-un caz, la o spălătorie auto.

Cât mai câştigă acum un agent de poliţie

Pentru a avea o dimensiune clară asupra situaţiei trebuie spus că pe lângă diminuarea cu 25% a salariului, Guvernul a tăiat şi 25% din sporurile oamenilor legii, de la norma de hrană şi până la banii pentru chirii, asta în condiţiile în care există o serie de sporuri care nu numai că sunt diminuate, dar nici nu au mai fost achitate de câteva luni de zile. În aceste condiţii, un subofiţer de poliţie tânăr abia mai câştigă 1.100-1.200 de lei cu toate sporurile, în timp ce media de câştig a agenţilor ajunge la aproximativ 1.400 de lei, faţă de 2.000-2.500 de lei, cât era câştigul înainte de tăierile dispuse de Guvernul Boc. Din punctul de vedere al majorităţii poliţiştilor, astfel de câştiguri sunt incompatibile cu o astfel de meserie, riscantă şi care, mai ales în cazul posturilor comunale, înseamnă o disponibilitate de aproape 24 de ore din 24.

Mulţi alţi poliţişti, pe picior de plecare

Dintre poliţiştii plecaţi din sistem până acum, liderul de sindicat aminteşte de doi colegi care lucrau la Grupa Pirotehnică, de unul de la Serviciul Rutier, în timp ce într-un alt caz este vorba de un fost angajat al Poliţiei oraşului Siret. Liderul de sindicat avertizează că aceste plecări sunt doar începutul. „Foarte mulţi colegi au gândul de a pleca în străinătate, cei mai mulţi caută posibilităţi de a-şi putea lua concedii fără plată şi a pleca o perioadă, însă legea nu le permite acest lucru. Avem şi colegi care au intrat în concediu de paternitate şi se gândesc la soluţii. Din punctul meu de vedere, dacă lucrurile nu se schimbă în bine, vor fi mult mai multe plecări, iar cei care părăsesc sistemul sunt în general oameni buni, capabili, care se descurcă în orice domeniu. În acest ritm, eficienţa poliţiei va scădea”, spune Anton.

Faptul că mulţi poliţişti sunt pe picior de plecare este confirmat şi de şefii de structuri. „Avem doi colegi de la posturile comunale, o tânără şi un ajutor de şef de post care spun că nu mai pot face faţă situaţiei financiare, au de plătit şi chirii mari şi banii pur şi simplu nu le mai ajung Deocamdată au ales să mai rămână până la sfârşitul anului, însă nu ştiu ce se va întâmpla în 2011”, spune comisarul-şef Constantin Alistar, adjunctului şefului Poliţiei municipiului Rădăuţi.

Perspectivele de revenire la vechile salarii, aproape inexistente

Pentru poliţişti, perspectivele privind salariile nu sunt foarte roz. „Promisiuni au fost doar după proteste şi mitinguri. La scurt timp după acestea, toate căile de comunicare cu sindicatele au fost închise. Ni se spune că nu sunt bani şi atât”, arată Vasile Anton. El spune că după deja celebrele proteste în stradă ale poliţiştilor, logistica s-a mai îmbunătăţit, criza de carburant pentru maşinile de serviciu, de exemplu dispărând, însă la venituri nu există deloc îmbunătăţiri, din contră, sporurile restante se tot adună. O mare problemă este şi cu oamenii legii aflaţi în prag de pensionare. Cu salariile diminuate cu 25%, aceştia vor avea automat şi pensii mai mici decât colegii care au avut norocul să se pensioneze înainte de reducerile de salariu.

UN SINGUR COMENTARIU : Sunt curios la nivel de tara, cati politisti au plecat din sistem din aceste cauze?? Oare sindicatele sau C.N.P.-ul au o astfel de situatie centralizata ?

Link to comment

Este adevarat! In scurt timp vor fi valuri din ce in ce mai mari de politisti care vor pleca din sistem! In cazul meu, vreau sa emigrez in Canada, dar mai stiu cel putin 5 colegi care vor sa plece in strainatate! Ratele de la banca ne fac sa ne gandim la aceste variante( cel putin in cazul meu) si ma fac sa uit ca am in spate 20 de ani de meserie. Iar din cei 5 colegi , unul vrea sa emigreze tot in Canada, doi in Franta , unul in Spania , iar unul vrea sa se reprofileze ca marinar. Concluzia stimati colegi, oameni buni, cu simtul datoriei, vor pleca si vor fi tot mai multi! Ce e de facut? Copiii nostri au nevoie de un viitor sigur! Dumnezeu sa ne ajute!

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • Member

Sunt politist de 3 ani si-mi desfasor activitatea in cadrul serviciului Financiar- Contabilitate, agent de politie, faza e ca nu ma caracterizeaza aceasta functie. As dori sa-mi schimb postul. Ce sfat i-mi dati, la ce serviciu sa ma mut, rutiera, ordine publica, fraude.......

Va multumesc.

Link to comment
  • Member

de tine depinde, du-te unde iti place! incepe cu rutiera(unde e naspa), apoi la OP-boacter, unde e cel mai naspa, apoi mai vezi tu...se vor infiinta sectoristii, mica criminalitate, un judiciar. eu unul as alege judiciarul(investigatii criminale), parerea mea

Edited by eti79ety
Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.