Jump to content
POLITISTI.ro

Pensie de intretinere minor


EnGabi

Recommended Posts

Buna ziua!

Sunt divortata de 5 ani si am un copil minor(14)ani, caruia ii revine lunar o pensie de intretinere infime(235 lei), conform unei hotarari judecatoresti. Tatal obligat la plata,(patronul unei firme prospere din orasul de resedinta), incepand cu luna august a sistat plata, din proprie initiativa, iar in luna septembrie a virat 1/2 din suma pe luna datorata(100 lei), si asta doar ca sa nu se poata demonstra nevirarea pensiei de intretinere timp de doua luni consecutiv.

As dori sa stiu cum sa procedez in cazul acesta?

Nu pot sa-l acuz ca n-a virat doua luni consecutiv, decat ca o luna n-a virat deloc, iar in a doua luna doar 1/2 din suma datatorata pe o singura luna.

Mai pot dovedi doar ca este "rea credinta". Nu se pune problema ca ar fi in incapacitate de plata.

 

Va multumesc.

Link to comment
  • Member

Atentie doamna draga.

Infractiunea de abandon de familie, prevazuta si pedepsita de art. 305 din Codul penal, in forma care va intereseaza pe dvs. vizeaza "neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească".

Astfel, persoana in cauza savarseste aceasta infractiune daca:

- nu plateste suma integral, asa cum este mentionata in hotararea judecatoreasca si

- dovedeste rea-credinta in sensul ca realizeaza venituri suficiente pentru a achita respectiva suma, dar totusi nu o remite.

Sfatul meu este:

- sa faceti o plangere penala la subunitatea de politie pe care o domiciliati (atasati in xerocopie certificatul de nastere al copilului, sentinta judecatoreasca si extrasul de cont)

- sa faceti o actiune civila la judecatorie pentru marirea pensiei de intretinere daca intr-adevar se poate demonstra ca obtine venituri foarte mari raportat la cuantumul acesteia. Exista niste legi privind Codul civil si Codul de procedura civila. Cititi p-acolo si vedeti cam cum se calculeaza o pensie d-asta.

Desigur sfaturile astea le gasiti si la un avocat mai de Doamne-ajuta, contra-cost, bineinteles...

  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.