Jump to content
POLITISTI.ro

Permis suspendat dar nu predat


zenopetrea

Recommended Posts

buna ziua,

 

sunt cetatean roman cu domiciliul in spania. Am vizitat romania unde am decis sa-mi schimb permisul de conducere (este romanesc) iar pe periada de asteptare mi s-a  inmanat o dovada de circulatie. Problema este ca i ziua cand am ridicat permisul am luat un radar si mi s-a suspendat pe 3 luni,dar nu l-am dat agentului de circulatie ci am dat dovada pentru ca trebuia sa ajung inapoi in spania. Acum sunt in spania,la domociliul din romania a venit o instiintare prin care mi se vere sa predau permisul,iar in cazul in care nu il voi preda in 5 zile perioada de suspendare se mareste cu 30 de zile. Inainte de a va pune intrebarile tin sa mentionez ca locul meu de munca este in spania si depinde de permisul de conducere. 

Intrebarile sunt: Cum ar trebui procedat pentru a nu se mari perioada de suspendare ci reduce pentru ca nu stiu daca permisul poate ajunge in 5 zile in romania,baniesc ca sunt 5 zile fara zilele nelucratoare.

Existe vreo modalitate prin care as putea cere permis spaniol daca permisul mi-a fost suspendat pe teritoriul romaniei iar eu sunt in spania.

Ce se intampla daca nu il trimit niciodata?

Ideea e, cum pot circula pe teritoriul altei tari,si anume spania.

Va multumesc.

 

Link to comment
  • Member

Daca ai permisul de conducere suspendat nu ai dreptul sa conduci autovehicule pe drumurile publice!Iar treaba cu "depind de permisul de conducere" este o chestie care nu tine in momentul incalcarii legii...trebuia inaite de a depasi limita de viteza sa te gandesti ca depinzi de el!Singura problema este ca cei veniti de la munca din strainatate cand intra in tara cred ca aici pot face orice...iar in tarile rezidente sunt niste mielusei!

Pentru a reduce perioada de suspendare a permisului de conducere gasesti detalii aici :

In momentul in care tu soliciti autoritatilor spaniole preschimbarea permisului de conducere romanesc ei se intereseaza de starea permisului tau de conducere in Romania si tot nu vei scapa.

Conducerea pe drumurile publice a unui auto avand  exercitarea dreptului de a conduce  suspendat constituie infractiune conform art 86 alin 2 din OUG 195/2002 si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani!

Si inca un lucru ....pot fi schimbate doar acele permise de conducere emise în România la o dată anterioară obţinerii de către titulari a certificatului de cetățean comunitar în Spania. Dacă un cetățean român obține permisul auto în România, în acel moment fiind deja rezident în Spania, nu va putea schimba documentul auto românesc cu unul spaniol.

Edited by cipri83
Link to comment

Multumesc pentru promtitudine, 

Sunt de acord cu dvs. "cei veniti de la munca din strainatate cand intra in tara cred ca aici pot face orice" insa sper ca nu v-ati referiti la mine si ca nu judecati persoanele inainte de a le conoaste,iar prin mielusei nu inteleg,poate faptul ca nu ai curaj sa oferi spaga.

Am vazut cum se circula pe strazile din romania,e groaznic! Eu am  avut un motiv pe care nu vreau sa-l spun pentru a nu crede ca-mi caut scuze. Ideea e ca eu nu vreau sa scap,eu vreau o modaliate mai simpla,nici sa-l schimb, vreau sa-l trimit si nu am cui,il pot trimite politei romane?Iaar daca il trimit din spania,se poate prelungi periada de 5 zile? pot face o cerere si treimite documentele online pentru a reduce perioada de suspendare?

 

 

 

Link to comment
  • Member

Am spus ca sunt mielusei despre romanii care conduc auto in alte tari ,in sensul ca acolo respecta cu strictete regulile de circulatie ,ceea ce ar trebui sa o faca si in tara insa aici multi se cred niste zmei!Eu nu am facut nici o referire la mita...nu stiu de ce ati facut aceasta trimitere insa tin sa va anunt ca daca romanul nu ar oferi mita sunt sigur ca ar fi foarte putine cazurile de luare ...si sper ca stiti :"luare fara dare nu se poate"!

In legatura cu trimiterea permisului de conducere in tara, ati putea face o imputernicire notariala unei cunostinte si sa o trimiteti in tara impreuna cu permisul de conducere , care ulterior sa se prezinte cu el in acest termen sa il predea pentru a evita marirea perioadei de suspendare,sau sa luati legatura cu ambasada Romaniei in Spania!

Link to comment

In aceeasi situatie sunt si eu. Pe 15 iunie mi-sa retinut permisul de conducere pentru 90 de zile. 101km/h. Aveam dovada de preshimbare. Am platit amenda,pe 17 mi-am ridicat permisul,si pe 18 am plecat,imbarcat pe 6 luni pe vas de croaziera. In preajma sarbatorilor de iarna revin in tara. In jurul datei de 15 dec. o sa am dreptul sa conduc? 

Multumesc anticipat.

Edited by marylor
Link to comment
  • Member

Permisul ti se retine 4 luni daca nu te-ai prezentat sa-l predai!Conform legii ai dreptul sa conduci dupa aceste 4 luni insa tu vei figura in baza de date in continuare cu permisul suspendat , motiv pt care ar fi bine sa te prezinti la Serviciul Rutier unde ai domiciliul sa le spui de ce nu ai predat permisul si sa soliciti modificarea in baza de date privind starea permisului tau!

Link to comment

Pai eu nu am primit acasa,decat o hartie unde precizeaza ca "din data X mi-se suspenda dreptul de a conduce pentru 90 de zile."

Dar nicaieri nu specifica faptul ca trebuie sa-l predau. Plus de asta mi-ar fi foarte greu acest lucru acum.

Si daca o sa ma intrebe "de ce nu l-am dat" eu ce pot sa le spun...Orice as spune nu are nici o relevanta,poate fi adevar,poate fi minciuna. Sau pot pur si simplu spune ca "nu m-am simtit obligat sa-l predau,odata ce nu a fost cerut acest lucru."

Sa inteleg ca in functie de motivarea mea,mi-se da dreptul de a conduce sau se refuza acest drept? Sincer nu inteleg....

Multumesc pentru raspuns si promptitudine.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.