Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendarea permisului pentru viteză


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

 

M-am contrazis de curînd cu un coleg pe tema suspendării permisului pe motiv de viteză. Adevărul este că nici eu nu-s prea sigur pe mine în privinţa asta, de aceea vă întreb pe voi.

 

Articolul 102 alineatul 3 din Codul Rutier zice aşa:

e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

 

Articolul 50 zice aşa:

(1)Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile şi subcategoriile de autovehicule prevăzute la art.15 alin.(2) sunt următoarele:

[...]

(urmează enumerarea acestora)

 

Eu înţeleg că articolul 102 se referă la limitele implicite, aferente fiecărui tip de drum, şi nu la cele stabilite local prin indicatoare. El susţine că s-ar suspenda permisul pentru depăşirea cu peste 50 a limitei stabilite în locul respectiv, oricare ar fi aceea.

Adică să zicem că merg pe un drum european cu 112 km/h. Am depăşit un pic limita, dar nu cu mult. E doar un caz de amendă. Dar dacă la viteza asta întîlnesc un indicator de limitare la 60 (dar fără să fi intrat în vreo localitate), şi chiar acolo mă vede radarul, ce se întîmplă? Rămîn fără permis?

 

Mulţumesc.

Edited by VladSoare
Link to comment

Colegul tau are dreptate, evident. Scrie clar: "pe sectorul de drum respectiv". Legislatia trebuie citita si interpretata impreuna cu articolele care completeaza anumite precizari, nu selectezi doar ce-ti convine tie.

Edited by DOD
Link to comment

Glumesti?!?! :shock:   Vitza maxima admisa pe sectorul de drum este data de articolul respectiv cu caracter general. Daca un indicator dispune altceva, respectam viteza impusa prin indicator. Fa-ma sa cred ca simteai doar nevoia sa discuti cu noi iar intrebarea nu e serioasa  :)  :good:

  • Upvote 3
Link to comment

Probabil că aveţi dreptate. Cum spuneam, nu eram prea sigur. :)

 

Nu mă refer la limita de viteză care trebuie respectată. Este evident pentru toată lumea că indicatorul montat local are prioritate. Dacă întîlnesc o limitare la 60 şi sînt prins cu 80, e normal să fiu sancţionat, chiar dacă mă aflu pe un drum european sau pe o autostradă. Întrebarea mea se referea nu la viteza care trebuie respectată, şi care-i evident cea a indicatorului, ci la sancţiunea complementară a suspendării permisului.

 

Raţionamentul meu era cam aşa:

Există o limită de viteză impusă prin indicatoare. Apoi, mai există şi o viteză maximă admisă de lege, peste care nici indicatoarele nu pot trece (adică dacă administratorul drumului ar vrea să stabilească limita, prin indicator, la 150 km/h, n-ar putea s-o facă). Viteza maximă admisă stabileşte un prag nu numai pentru mine ca şofer, ci pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care au dreptul de a monta indicatoare de viteză. Este un fel de mama tuturor limitelor, maximul care ar putea fi admis vreodată acolo.

 

Adică eu văd două concepte aici:

 

a) Limita de viteză de pe sectorul de drum respectiv, pe care trebuie s-o respect eu. Aceasta se stabileşte de către administratorul drumului prin indicatoare (în lipsa indicatoarelor, se ia în considerare punctul b).

b) Viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv, stabilită prin articolul 50, care reprezintă valoarea maximă pe care ar putea-o avea vreodată limita de la punctul a. Acest maxim admis se consideră a fi limita de viteză de facto în cazul în care nu există un indicator care să spună altceva.

 

E evident că sînt pasibil de amendă dacă încalc limita de viteză (punctul a). Nu contestă nimeni asta. Dar impresia mea, bazată pe exprimarea din articolul 102, era că nu-mi pierd permisul decît dacă depăşesc cu peste 50 viteza maximă admisă (punctul b).

 

La asta mă refeream. Dar se pare că n-am dreptate. :)

 

Mulţumesc. :)

Edited by VladSoare
Link to comment
  • Moderator

Legea spune: depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv

deci dacă pe sectorul de drum pe care eşti depistat de aparatul radar a fost instituită o restricţie chiar şi temporară, de 30 km/h (cum sunt situaţiile când se efectuează lucrări la partea carosabilă), iar tu circuli cu 81km/h sau mai mult, vei rămâne fără permisul de conducere. Pentru că pe acel sector de drum, la acel moment, limita maximă a vitezei admise este de 30km/h, iar depăşirea acesteia cu mai mult de 50km/h se încadrează în prevederea menţionată mai sus.

Nu are nicio importanţă sau relevanţă că altă dată acolo era altă limită maximă de viteză sau că va fi în viitor.  

Link to comment

Administratorul drumului nici daca ar vrea n-ar putea sa stabileasca o viteza de 150 km/h.

art.49.

(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A si B, si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul politiei rutiere.

Link to comment

Din cate am inteles eu, el incearca sa faca o diferenta intre 2 termeni:

 

a) Limita de viteză de pe sectorul de drum

si

b) Viteza maximă admisă pe sectorul de drum

 

Cred ca inteles ca diferenta nu exista, e doar o chestie de semantica.  :good: 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.